cone s , czyli bułki, które nazwałam rożkami obfitości. Jak widzicie po słodkich i chrupiących rurkach Brandy Snaps (klik) , wciąż mam ochotę na "nawijanie":) . Ogromnie spodobał mi się pomysł owinięcia ciasta wokół foremki do rurek i upieczenia rożków, które można nadziać czym tylko mamy ochotę. Bread cones idealnie nadają się na karnawałowe przyjęcia - jeśli przygotujecie kilka rodzajów past lub sałatek(...)minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką). W większej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać roztrzepane jajko, mleko z drożdżami i masło, wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i gładkie; uformować je w kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około 60 - 75 minut). Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę
KUCHARNIAwzględu na swój rodowód przepis jest prosty, zawiera tylko parę składników. Nazwa pączki odnosi się do amerykańskiej wersji oponek i nie ma nic wspólnego z naszymi polskimi pączkami. Ponieważ ciasto szykuje się bez żadnych spulchniaczy, jego konsystencja jest też inna niż w znanych nam oponkach. Ale ta odmienność jest niezwykle smaczna! Ja dodałam do ciasta szczyptę cynamonu, a zamiast cukrowej(...)glazury użyłam syropu klonowego i efekt był naprawdę wspaniały! Pączki mają piękny, ciepły kolor, słodycz idealnie łączy się z nutą cynamonowo-klonową, a gładkie wilgotne ciasto po prostu rozpływa się w ustach. A zatem kółko czy krzyżyk? Ja zdecydowanie wybieram kółko (z batatów oczywiście). Namawiam Was też na wspólne granie - a może z okazji zbliżających się Walentynek wymyślicie jakąś ekscytującą
KUCHARNIAinnych chlebach. Obecnie, aby nadać mu barwę i smak jak przy długim procesie karmelizacji skrobi, dodaje się melasę z buraków cukrowych. * Przyznaje, że nie wierzyłam, iż z ciasta, które podczas wyrabiania i po wyrastaniu miało kolor bursztynowy, powstanie ciemny pumpernikiel. Chleb piecze się owinięty w folię, więc nie widać czy i kiedy zmienia kolor. Gdy o świcie nastała(...)Smak jest niesamowity! Dokładnie taki, jakiego oczekiwałam i jaki znam z wersji dotychczas kupowanej. Miąższ jest zwarty, zbity. Mój ma trochę za duże, nieregularne dziurki - w końcowej fazie ciasto wyrastało za długo (moja wina - zaczytałam się;). Ale dla mnie to plus - w dziurkach zbiera się jeszcze więcej masła;D Pumpernikiel cudownie smakuje z plastrami sera manchego posmarowanymi konfiturą
KUCHARNIAfrancuska kucharka Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyłożonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek(...)papierem do pieczenia. Na jednym z nich narysować dwa koła o średnicy 15 cm, na drugim dwa długie paski o wysokości ok. 8 cm. Posypać delikatnie cukrem pudrem, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Wyciskać ciasto spiralnie, aby wypełniło powierzchnię zaznaczonych kół. Z reszty wyciskać niezbyt grube wałki na biszkopty zachowując ok 1 cm odstępu. Wstawiać do piekarnika nagrzanego
KUCHARNIAKOZIM SEREM I ROZMARYNEM Na spód 1 filiżanka mąki 1/2 łyżeczki soli 8 łyżek masła 1/4 filiżanki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nimi natłuszczoną wcześniej lub wyłożoną papierem do pieczenia formę na tartę(...)mąki 50 mielonych orzechów 15 g cukru 100 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nimi natłuszczoną wcześniej lub wyłożoną papierem do pieczenia formę na tartę
KUCHARNIAtymiankowe: 3 łyżki siekanych świeżych listków tymianku dodatkowo kilka gałązek do ozdobienia z wierzchu Wszystkie składniki ( z wyjątkiem całych liści bazylii i/lub gałązek tymianku) zagnieść razem na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i przełożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć na posypany mąką blat i bardzo cienko rozwałkować. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować(...)wierzchu lekko roztrzepanym białkiem i posypać solą morską. Krakersy z bazylią wyłożyć z wierzchu całymi listkami bazylii, dociskając je, by przywarły do ciasta. Krakersy z tymiankiem naciąć wstępnie z wierzchu - dzięki temu po upieczeniu będzie się je łatwiej rozdzielać. Część kawałków wy łożyć z wierzchu gałązkami tymianku, dociskając je, by przywarły do ciasta. Piec ok. 15-20 minut
KUCHARNIAzmienia. Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci. Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka wyjadana z drożdżowego ciasta. Jak kawałek ziemi, który jest opowieścią - szumiącym ogrodem pełnym tajemnic i niespodzianek. Być sobą. Wciąż się tego uczę. Im więcej umiem, tym bardziej jestem szczęśliwa. Moje(...)otrzymać coś na wzór drobnej kruszonki. Dodać sól, proszek, starty ser i posiekany czosnek i zagnieść razem. Stopniowo dolewać mleka, do momentu aż uda się całość zagnieść w kulkę ciasta. Tak przygotowane ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i spłaszczyć przy pomocy dłoni, a następnie naciąć na kształt scones. Ważne, aby nie "męczyć" czyli nie ugniatać za mocno i zbyt
KUCHARNIAtowarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu Na spód płat gotowego ciasta francuskiego (do tarty tatain można używać ciasta kruchego, jak i francuskiego - w tym wypadku, ze względu na lekko słony posmak, wybieram właśnie to drugie) 80 g masła 80 g cukru(...)przeciąć na pół i w środku każdej połówki zrobić łyżeczką zagłębienie. Układać w nich kawałki gorgonzoli. Nadziane połówki fig układać w formie nadzieniem do góry. Na wierzchu rozłożyć płat ciasta francuskiego, przycinając nadmiar i upychając brzegi do wnętrza tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut
KUCHARNIAZapraszam na pyszne domowe Palmiry z białą czekoladą i cukrem trzcinowym :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 2 tabliczki białej czekolady cukier trzcinowy 1 jajko Wykonanie : Ciasto rozwijamy , smarujemy roztrzepanym jajkiem , ścieramy równomiernie na całym cieście tabliczkę czekolady. Zwijamy do środka z obu stron. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Kroimy centymetrowe ślimaczki i lekko rozpłaszczamy. Przekładamy na blaszkę(...)wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15/ 20 minut na złoty kolor. Smacznego :) Rady : Takie ciasteczka można przygotować z jednego ciasta , jaj robię z dwóch , po ostygnięciu przekładam do pojemniczka i szczelnie zamykam , można je długo przechowywać
Sama słodycz i szczypta chiliwody. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do drugiej miski wsypujemy obydwie mąki, cebulkę i sól i mieszamy. Do sypkich produktów dodajemy wyrośnięte drożdże i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę (w okresie grzewczym stawiam je kolo grzejnika). Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do wysmarowanej masłem(...)formy, lekko wyrównujemy ciasto i odstawiamy na 10-15 min do podrośnięcia. Gdy chleb podrośnie, pieczemy go 1-1,5 godz w piekarniku nagrzanym
e-PrzepisyKulinarnemąki 2 łyżki masła 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 1 jajko nutella Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia[ u mnie w misce -Tupperware].Jak ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować i pociąć radełkiem na prostokąty.Każdy kawałek ciasta [ połowę(...)prostokąta] posmarować nutellą, a drugą połowę naciąć wałkiem do kratkowania ciasta i zwinąć roladki, ułożyć na blaszce i odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać cukrem
Moje domowe kucharzeniesoli, spirytus i śmietanę ( wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej). W tym momencie możemy również dodać cukier waniliowy, aby podkreślić słodkość wypieku. Dobrze wyrabiamy do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odkładamy zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej). Po upływie czasu wybijamy ciasto walkiem, w celu zwiększenia pulchności. Rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem(...)skończeniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, radełkiem wykrawamy prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku i przewlekamy przez otwór. Smażymy w gorącym tłuszczu (175ºC) z obu stron, na złoty kolor. Osączamy na ręczniczku papierowym. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościKiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej
Kuchnia Pełna Pasjiprzepis na tej stronie ..http://www.justmydelicious.com/2010/12/piernikowe-filizanki-z-kremem.html .moje uszka do filiżanek są z ciasta piernikowego(...)lyzek miodu * 3/4 szkl cukru * 1 lyzeczka sody oczyszczonej * 2 lyzeczki przyprawy do piernika * 2 lyzki masla * 1 jajko Do przesianej maki wlej rozpuszczony goracy miód i lyzka wyrób ciasto. Dodaj cukier, sode, przyprawy, maslo i jajko. Teraz calosc wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny i piecz az beda rumiane w 180C
w mojej kuchniDrożdżowe Winogrono z pieczarkowym nadzieniem Ciasto 1 szklanka mleka 2 jajka 25g drożdży 1 łyżeczka cukru 3-4 szklanki mąki 1.5 łyżeczki soli W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Farsz: 30dag pieczarek cebula sól, pieprz Pieczarki myjemy, ścieramy(...)tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni z pokrojoną drobno cebulką; doprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko i szklanką wykrajamy kółka. Do każdego nakładamy małą łyżeczkę nadzienia pieczarkowego i formujemy kuleczkę. Na natłuszczonej i podsypanej mąką blaszce układamy kuleczki w formie gronek: Z ciasta formujemy także gałązkę i listek: Winogrono smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp
w mojej kuchni