Ciasto drożdżowe nie jest trudne w przygotowaniu. Wymaga tylko więcej czasu (głównie na podwojenie swojej objętości). Trzeba jeszcze pamiętać, że wszystkie składniki MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ (najlepiej wyjąć je ok. pół godziny przed pieczeniem). Przepis na ciasto z puszki (zmieniony). Składniki: - 10 g świeżych drożdży - 100-125 ml ulubionego mleka - 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki) - 2,5 łyżki(...)łyżki mleka roślinnego) - 1 szczypta soli - 20-30 węgierek. Rozmieszaj drożdże w odrobinie ciepłego mleka, mąki i cukru. Odstaw na 15 minut. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto i przełóż je na wytłuszczoną blachę z piekarnika. Ułóż na nim połówki
Qlinarnie i Qlinarniesuchych drożdży -0,5 łyżeczki cukru -1 łyżeczka soli -1 jajko -3 łyżki roztopionego masła -0,5 szklanki płatków owsianych Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odstawać. Najwygodniej wyrabia się przy użyciu miksera i haków do ciasta drożdżowego. Ciasto umieszczamy na godzinę w ciepłym miejscu i przykrywamy ścierką. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy
KasiekGotujeVelvet cake to coś, o czym od dawna marzyłam. Jednak ilekroć chciałam zrobić to ciasto, to albo nie miałam czasu, albo barwnika... W końcu jednak postanowiłam, że nie pozwolę działać przypadkowi w mojej kuchni. I tak, na dzisiejszym obiedzie pojawili się moi przyszli teściowie, a ja z dumą wymalowaną na twarzy podałam na deser babeczki Red Velvet z owocową(...)średnich obrotach, a gdy te się skończą, dodajemy kakao. Gdy masa będzie jednolita, do małej miseczki wsypujemy sodę, zalewamy octem i mieszamy. Powstanie piana, którą szybko trzeba przełożyć do ciasta i miksować przez 10 sekund na średnich obrotach. Gotowe ciasto nakładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Upieczone odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy
W poszukiwaniu inspiracjipieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cebula podsmażona 8 sztuk, masło do smażenia 4 łyżeczki do misy robota wsypać obie mąki, jajko, sól, śmietanę, wlać gorącą wodę i wyrabiać zwarte ciasto - jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypywać po trochu mąki pszennej i żytniej w trakcie wyrabiania - lub dolać ciut gorącej wody jeśli jest zbyt zbite - wszystko zależy od mąki ciasto(...)przełożyć na posypaną mąką stolnicę, posypać mąką i jeszcze chwilę ręcznie wyrobić, ciasto włożyć do woreczka i na 30 minut zostawić twaróg półtłusty, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane w mundurkach zmielić w maszynce do mięsa - wszystkie cebule pokroić w kostkę i na maśle zeszklić, do farszu dać z 5 łyżek a resztę zostawić do okrasy - dodać sól wędzoną i wszystko dobrze
W Mojej Kuchni Lubięjuż go odcedziłam zmieliłam i zrobiłam z niego sernik ha! Jestem z tego powodu bardzo dumna gdyż bardzo mi leżało na sercu, że nie mogę upiec swojego ulubionego ciasta. A wiecie co to dla was oznacza, taki udany test próbny? Szykujcie się na zmasowany atak przepisów na sernik, muszę nadrobić ponad roczne zaległości. Składniki na tortownicę o średnicy(...)przynajmniej godzinę. Ja stosuję zasadę, że przez pierwsze półgodziny piekę sam spód w temp 150 stopni a później sama górę w tej samej temperaturze, dzięki temu mam dokładnie wypieczone ciasto. ( wiem, że sernik jest "'ciężkim ciastem" i czasami lubi się nie dopiec dlatego jeśli macie również z tym problem, spróbujcie mojego pomysłu, może też wam pomoże) Gdy ciasto ostygnie można
ciastkarnia na kruchym spodzieJeszcze kilka lat temu pomyślałabym marchewka i ciasto? A jednak, mama wysłała przepis i namówiła do zrobienia. I kolejne wielkie podziękowania dla wspaniałej matulki - ciasto jest szybkie, pyszne, wilgotne, proste i wyjątkowe! Polecam! Składniki: 2 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki (osobno) 2 szklanki cukru (dałam 1 i 1/2) 1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja(...)misce mieszamy mąkę, cynamon, sodę i sól. Do suchych składników dodajemy mokre. Rodzynki i orzechy obtaczamy w łyżce mąki mieszamy z marchewką i ananasem i dodajemy do ciasta. Przekładamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny (najlepiej do suchego patyczka). Do serka dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto wystygnie smarujemy po wierzchu. Mmm Pycha! Jestem
NA MOIM TALERZUmleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki. Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych kulek (głowa). Wyłożyć na blachę od piekarnika i połączyć brzuch(...)głową za pomocą roztrzepanego jajka. Kawałek ciasta cienko rozwałkować złożyć na pół i pokroić na 18 cienki pasków i tak powstały uszy. Za pomocą wykałaczki wcisnąć je delikatnie w głowę zajączka. Z reszty ciasta zrobić 9 małych kulek i przykleić za pomocą jajka z tyłu zajączka i tak powstał ogonek. Zajączki posmarować jajkiem i piec około 20 min w 180C
Amatorka kuchennaciasto : 250g mąki 120 g masła około pół szklanki wody sól, pieprz farsz: 1 opakowanie szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz łyżka masła łyżka gęstej śmietany farsz na samą górę 1 opakowanie serka feta 3 łyżki gęstej śmietany Składniki na ciasto połączyć, zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę(...)posiekany czosnek,a chwilę później szpinak i przyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, na samym końcu dodać śmietanę. Ser feta dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na ciasto farsz ze szpinaku a na samym
Jadło i czytadłoardzo lubię drożdżówki, jednak te kupione w sklepie są, jak dla mnie często zbyt suche. Nawet jak mają dożo owocu to ciasto zawsze jest suche i często twarde. Moje drożdżówki są delikatne, puszyste i smaczne. Na 12 drożdżówek 400 g mąki 1/2 szklanka ciepłego mleka 100 ml oleju 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki drożdży Masa serowa(...)sera 2 żółtka 1-2 opakowania cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru 1/2 szklanki rodzynek Drożdże rozpuścić w mleku, dodać pozostałe składniki i dokładnie (najlepiej ręką) wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny. Ser dokładnie wymieszać z żółtkami, cukrem i rodzynkami. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na blat lub stolnice wysypaną obficie mąką (ciasto będzie
Jadło i czytadłofiletów mintaja lub innej ryby Ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanki wody 3-4 łyżki maggi Zalewa 3 duże cebule 5 dużych ogórków konserwowych 1 średni słoik papryki konserwowej 2 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 3 łyżki octu 1 łyżeczka soli sól, pieprz, olej do smażenia Rybne filety pokroić w nieduże kawałki, posolić i popieprzyć(...)odstawić na 1-2 godziny. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany. W razie potrzeby należy dodać więcej wody lub mąki. Kawałki ryby obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Upieczone ryby układać na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotować zalewę: Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka.dodać
Jadło i czytadłoplastrów kapusta pekińska (najlepiej jej biały twardy głąb) pomidor - 2 sztuki opcjonalnie sos czosnkowy W gorącej wodzie rozpuścić smalczyk, sól i stopniowo dodawać do mąki, mieszając i zagniatając ciasto ręką. Dokładnie wyrobić ciasto na gładko i uformować kulę. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto posypać mąką, podzielić(...)równych części, uformować kulki w dłoniach. Każdą z kulek rozwałkować wałkiem na bardzo cienkie ciasto o grubości ok. 1 mm. Placki smażymy na sucho bez dodatku tłuszczu, na dużej patelni (ok 30-32 cm średnicy), z każdej strony po ok. 1 minucie, tak aby na tortilli pojawiły się brązowe pęcherzyki. Po usmażeniu tortille smarujemy cienko smalczykiem roślinnym, który
Jadło i czytadłotaką upieczoną, słodką pietruszkę połączyłam z serkiem śmietankowym Almette, w sercu kulki wylądowała suszona żurawina. Usmażona kulka ma chrupiącą skórkę, która swoją chrupkość zachowuje nawet po wystudzeniu. Słodki smak ciasta ciekawie komponuje się z kwaskową żurawiną, dając nam naprawdę pyszne danie główne lub małą przystawkę. Do przygotowania około 16-18 kulek potrzebujemy: 400 g korzenia pietruszki 1 serek śmietankowy(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną pietruszkę zmielić lub zmiksować na gładką masę, dodać serek, bułkę tartą i dokładnie wymieszać, można ewentualnie lekko posolić i popieprzyć, jednak w cieście powinna dominować słodycz pietruszki. Żurawinę wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić. Z porcji ciasta wielkości orzecha włoskiego, zrobić płaski placek na dłoni, na środek ułożyć
Jadło i czytadłosprawnego przygotowania pierogów. Wadą mojej pierożnicy jest to, że nie można włożyć zbyt dużo farszu, ale może była to moja wina, gdyż miałam zbyt twarde i mało elastyczne ciasto. Pierogi z pierożnicy z założenia miało robić się szybciej, bo za jednym przewałkowaniem wychodzi 14 sztuk. I tak jest, jednakże nieźle trzeba się nawałkować aby przerwać ciasto na odrębne pierożki(...)być może była to wina, jak już wspomniałam, mego zbyt twardego ciasta. Póki co, pierożnicy wystawiam czwórkę i będę się starała bardziej do nie przekonać, wykonując w przyszłości lepsze ciasto
Jadło i czytadłofunkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. (źródło- abc.Zdrowie.pl ) Same plusy, więc bardzo Was zachęcam!:) Odnośnie pieczenia- ciasto znacznie się rozlewa podczas pieczenia, dlatego polecam piec w formie, gdyż inaczej chlebek może wyjść płaski. Ja upiekłam w tortownicy- nic lepszego nie miałam pod ręką. Miała ona średnicę 24cm(...)orkiszowej pełnoziarnistej 300ml wody 2,5 łyżeczki suchych drożdży łyżeczka soli 1,5 łyżeczki oleju Do miski dodajemy mąkę, drożdże i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Ugniatamy przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Wkładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy
Czerwona PorzeczkaByły cebulaki , a córce zachciało się takich bułeczek ale na słodko..tak więc nie pozostało nic innego tylko zagnieść ciasto , przynieść jakiś dżem z piwnicy i działać..przyniosłam kilka dżemów do wyboru..i córka wybrała jabłka ..oczywiście można dać dowolne nadzienie. 100 g mleka 25 g świeżych drożdży /lub 1 opakowanie suchych 8g 100 g masła(...)masła dowolny dżem Mleko razem z drożdżami podgrzać,mieszając do rozpuszczenia.Ostudzić ,dodać masło,jajka,cukier,mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Wyrośnięte ciasto rozwałkować , wyciąć większym kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w mące] w krążkach zrobić wgłębienie
Moje domowe kucharzenie