ciasto - 163312 przepisów (strona:4256/10888)

Pierogi z kapustą i grzybami 166

Dzisiaj na obiad były pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - łyżeczka masła - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 jajko Składniki na farsz: - 100g suszonych grzybów - 250g kapusty kiszonej - 1/2 cebuli - 1 jajko - 3 łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka bułki tartej - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Robimy dołek(...)mące dodajemy szczyptę soli wlewamy rozbite jajko i powoli lejemy ciepłą wodę z mlekiem ciągle wyrabiając. Wyrabiamy ciasto do momentu odchodzenia ciasta od rąk i stolnicy. Grzyby myjemy i namaczamy na 3-4 godziny odcisnąć obgotować do miękkości.  Kapustę wypłukać i odcisnąć. Grzyby kapustę i cebulę drobno posiekać i obsmażyć na masełku klarowanym. Gdy nasz farsz wystygnie dodajemy rozbite

Tanio szybko zdrowo
Domowe bułki 175

miseczki dodać 50ml ciepłej wody, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (ciasto jest bardzo elastyczne). Ciasto przykryć lekko wilgotną ściereczką i pozostawić na 1 godzinę. Odrywać po kawałku ciasta (zrobiłam 10 bułeczek), rozgnieść na placek i zrobić sakiewkę. Zwinięcie ułożyć

Amatorka kuchenna
Torcik z truskawkami 268

truskawkami. No i zrobiłam. Początkowo miał wyglądać trochę inaczej, ale że biszkopt kakaowy całkiem ładnie urósł, to już nie piekłam kolejnego. Inspiracją do tego tortu było jedno z ciast siostry Anastazji, które pewnie kiedyś upiekę :) Ta uproszczona wersja w formie tortu była bardzo udana. Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm): Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki(...)herbaty do nasączenia biszkoptów Sposób wykonania: 1. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ubić, dodawać kolejno żółtka, przesianą mąkę i proszek. Ciasto wylać do tortownicy i piec w 180 st.C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić. Przekroić na dwa blaty. 2. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozpuścić

Kuchnia domowa Ani
Piwne ciasteczka Pani Frał :) 167

dlatego nazwałam je ciasteczkami "Pani Frał" (na cześć nauczycielskiego grona, które pozdrawiam :) W każdym razie przepis jest prosty, składników jest mało, a ciasteczka są po prostu pyszne. Przypominają trochę ciasto francuskie. Polecam każdemu :) Składniki: 1 kostka margaryny (czyli 250g) ½ szklanki jasnego piwa 2 ½ szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) ok. 250g marmolady (twardej) Margarynę rozpuszczamy, dodajemy piwo i 2 ½ szklanki mąki(...)Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie urywamy po kawałeczku ciasta i wałkujemy dość cienko ( tj. na grubość około 3mm), podsypując mąką. Z ciasta wykrawamy nożem lub radełkiem kwadraty lub prostokąty, z których formujemy różne kształty, nakładając na nie marmoladę, koniecznie twardą, gdyż miękka może nam spłynąć z ciasteczek podczas pieczenia. Polecam nakładanie marmolady szprycą, gdyż

Smakowy Raj
Mambo number 5, czyli płaskie cycki murzynki- ciasto biszkoptowe o 5ciu smakach, z kremem budyniowym, bananami, makiem, kokosem 571

Jedno z moich ulubionych ciast, które ma bardzo ciekawy smak i konsystencję. Nie powiem żeby w zrobieniu było ekspresowe, ale warto poświęcić na niego czas. Polecam :) Biszkopt*: 4 jajka 1 szklanki cukru 1 szklanki mąki 1 łyżeczki proszku do pieczenia *biszkopt można zastąpić podłużnymi biszkoptami Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym(...)dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty. Masa budyniowo- bananowa: 6 żółtek ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe 750 mleka 200g masła 82% (bez dodatku oleju) 3 banany 1/3 szklanki spirytusu lub wódki Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotowujemy. Do mleka dajemy żółtka

Smakowy Raj
Chlebek piwno – cebulowo – jęczmienny (owsiany) 178

Następnie wlewamy je do miski z mąką. Piwo podgrzewamy by także było letnie, a następnie dodajemy do pozostałych składników i całość mieszamy, pierw widelcem lub szpatułką, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny by się podniosło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, po czym wrzucamy na rozpuszczone masło i chwilę smażymy, by się(...)chwilę, by lekko przestygła. Zimną mieszaninę cebuli i płatków dodajemy do wyrośniętego chleba i jeszcze raz mieszamy całość. Chodzi o to by płatki i cebula były dobrze rozprowadzone. Gotowe ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 minut, by się znowu poruszyło*. Blaszkę keksówkę, średniej wielkości smarujemy margaryną, przekładamy do niej ponownie wyrobione ciasto i pozostawiamy jeszcze na około

Smakowy Raj
Niebo, czyli biszkoptowe ciasto z złotym kokosem i kremem budyniowym 1614

Jedno z moich ulubionych ciast :) W ogóle to uwielbiam krem budyniowy i ciasta z nim powiązane :) Niebo jest dość proste w zrobieniu, a za to jakie efektowne :) Gorąco polecam :) Biszkopt: 6 jajek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 750ml mleka(...)czym wsypujemy na nią kokos, który stale mieszając podsmażamy. Złoty kokos przesypujemy na talerz i pozostawiamy by wystygł (pozostawiony na patelni się nam przypali). Zimnym kokosem posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy je na kilka godzin, by wystygło. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Pierogi z nadzieniem ziemniaczanym, gotowane i pieczone 201

dziś pamiętam ich smak. Właśnie ona robiła je takie ugotowane i podpieczone, jak poniżej. Mój przepis oczywiście nie odzwierciedla tamtych pierogów w 100%, ale ich smak jest bardzo podobny :) Ciasto makaronowe: 3 szklanki mąki (+ ½ do podsypania) 5 jajek Sól Farsz: 1kg ziemniaków 2 duże cebule 70g masła Sól Pieprz Dodatkowo: Ok.100g margaryny 3 – 4 kawałki kiełbasy np. śląskiej* * kiełbasę można(...)pieprzem. Całość dobrze mieszamy. Jeśli ziemniaki są zbyt suche, możemy do nich dodać jeszcze trochę masła. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka, solimy, a następnie wyrabiamy ciasto. Najpierw widelcem, a następnie ręcznie. Ciasto jest gotowe, gdy nie lepi się do rąk. Ciasto makaronowe wałkujemy na grubość około 3mm, po czym wycinamy z niego szklanką kółka, na które nakładamy

Smakowy Raj
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 167

Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na jasnozłoty kolor, przez około 5 minut, mieszając. Następnie zalewamy wodą, wsypujemy(...)większej saszetki i od zawrzenia gotujemy przez około 12 minut, na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Pod koniec gotowania, wsypujemy zawartość węższej saszetki i jeszcze raz mieszamy. Z ciasta francuskiego wycinamy kształty jakie uznajemy za potrzebne. W moim przypadku są to łabędzie, wieża Eiffla i ramka – serduszko (najlepiej zrobić trochę więcej sztuk, gdyby coś nam nie wyszło). Powykrawane figurki

Smakowy Raj
Kebab z kurczaka w wersji domowej 201

miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi(...)swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta. Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Filet

Smakowy Raj
Drożdżowe racuszki z jabłkami siostry Anieli 150

typu placuszki. Przypadkiem natknęłam się na przepis siostry Anieli na racuszki z jabłkami i oczywiście od razu wypróbowałam. Wyszły pyszne, coś pomiędzy pancakes, a pączkami (ze względu na pulchność ciasta). Jak dla mnie idealny na śniadanie, obiad, kolację, albo coś pysznego gdy nie ma nic do kawy. Gorąco polecam :) Składniki: ½ kg mąki (ok. 3 szklanki) 1 szklanka letniego mleka(...)wsypujemy do miski, tworzymy dołek, do którego dajemy sól, jajka, olej, cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy łyżką lub widelcem na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek mleka lub wody. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze raz mieszamy. Ciasto kładziemy łyżką

Smakowy Raj
Kartacze – kluski tarte z mięsem 288

mąki i sól wyrabiamy razem na jednolitą masę. Ilość mąki pszennej zależy od rodzaju ziemniaków, więc na początek dodajemy około 4 łyżek, a później w razie potrzeby dosypujemy więcej. Ciasto ma być miękkie, ale ważne by nie kleiło się do rąk. Gotowe ciasto na kluski formujemy w jeden duży i niezbyt długi wałek, z którego kolejno ukrawamy na dłoń niewielkie(...)plastry lub urywamy po kawałku i spłaszczamy. Następnie na ciasto nakładamy farsz i dobrze zlepiając ciasto formujemy okrągłe lub podłużne kluski. Po uformowaniu najlepiej od razu je ugotować lub chociaż podgotować, by pyzy nie sczerniały. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, gdy się zagotuje pojedynczo wkładamy kartacze (ważne by woda nie przestawała wrzeć). Kartacze gotujemy na wolnym ogniu

Smakowy Raj
Kanadyjskie ciasteczka z migdałami 206

płatków migdałowych Do mąki dodajemy sodę, sól, przyprawę do piernika i migdały. Wszystko razem mieszamy, dodajemy miód, żółtko i masło. Wszystko razem dobrze zagniatamy, po czym urywamy po kawałku ciasta i robimy z niego wałki o średnicy mniej więcej 3cm i długości około 15cm. Wałki ciasta układamy w odstępach na desce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około(...)godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki, każdy wałek smarujemy niezbyt mocno rozmąconym białkiem i dobrze obtaczamy w cukrze. Następnie wałek kładziemy na desce i kroimy w plastry grubości około pół centymetra. Plastry ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminem pozostawiając między nimi odstępy, by się nie zlepiły. Po ułożeniu wszystkich ciastek na arkusze papieru, smarujemy je białkiem i posypujemy płatkami

Smakowy Raj
Pączki z twarogiem i marmoladą 225

misy, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, jajka, rozpuszczone masło, wódkę, sól i drożdżowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy drewniana łyżką lub widelcem i stopniowo dodajemy mąkę. Dobrze wyrobione ciasto prószymy po wierzchu niewielką ilością mąki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku, jako że ciasto jest dość lepkie obtaczamy je w niewielkiej ilości(...)mąki (by nie lepiło się do rąk) i formujemy pączki. Uformowane pączki układamy w odstępach na lekko oprószonym mąką papierze pergaminie lub blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto twarogowe jest dość tęgie dlatego pączki będą rosły dość długo. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po około 4 minuty z każdej ze stron. Jeśli pączki zbyt szybko się rumienią, zmniejszamy ogień

Smakowy Raj
Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym 258

miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli lepi się do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 – 5 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu(...)podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta. Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut

Smakowy Raj