tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, kokosowy) cukier puder do oprószenia Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić(...)przez 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu (175ºC) z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem
Panda i jej światskładniki: 1 mały słoiczek buraczków konserwowych w całości 3 jajka 2 cebule 1 ogórek kiszony 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki majonezu natka pietruszki sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 g korzenia chrzanu 4 łyżeczki cukru 1 cytryna 1 szczypta soli wykonanie: Świeżo wykopany chrzan myjemy, obieramy, opłukujemy w zimnej wodzie i ścieramy np
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 4 jajka 2 łyżki startego sera żółtego 1 plaster szynki 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 6 jajek 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 6 łyżek twarogu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól opcjonalnie: suszone pomidory wykonanie: Jajka gotujemy na
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na 3 małe pizze Ciasto do pizzy 1,5 szklanki mąki 20 gram drożdży 1/2 szklanki letniej wody łyżka oleju Sos koncentrat pomidorowy bazylia czosnek sól pieprz Ponad to 3 plastry szynki łososiowej pomidorki koktajlowe czarne oliwki ser mozzarella Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy wodę(...)koniec kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z miski i ugniatamy na stolnicy. Tak przygotowane, dzielimy na 3 części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i odkładamy. Szynkę i mozzarellę kroimy w cieniutkie paseczki. Pomidory kroimy na pół. Ciasto ugniatamy jeszcze raz, formujemy kule i wałkujemy. Gotowe placki smarujemy sosem, układamy
KuukBuukmasła 2 jajka PRZYGOTOWANIE: Na stolnice przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dodajemy pokrojone twarde masło. Zagniatamy ciasto (można dodać łyżkę kefiru, jeżeli ciasto wyjdzie za twarde). Ciasto owijamy w folię i chłodzimy min pół godziny w lodówce. Następnie ciasto wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Foremką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskładniki: 750 ml soku z brzozy 2 cytryny 1 pomarańcza 1 łyżka miodu wykonanie: Z pomarańczy i cytryn wyciskamy sok. Wszystkie składniki mieszamy razem do chwili
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 puszka zielonej fasolki szparagowej 5 jaj 2 jabłka 2 cebule 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego majonez ketchup pikantny
Domowy Smak JedzeniaDzis postanowiłem trochę pokombinować i zrobić ravioli. Jest to pierożek z ciasta makaronowego serwowany głównie we Włoszech. Do przygotowania naszych ravioli będziemy potrzebowali : 1 jajko 20 dag mąki pszennej woda ( aby makaron miał lepszą konsystencję ) Do zrobienia nadzienia będziemy potrzebowali aż trzy produkty : 20 dag serka mascarpone czosnek (Do smaku ja dodałem pół główki) Ciasto makaronowe wyrabiamy(...)cięko wałkujemy kroimy na kwadraciki. Bierzemy dwa kawałki ciasta na jeden kładziemy nadzienie i przykrywamy go drugim. Całosc wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy aż ciasto zmięknie
Full Smakuskładniki: 100 g zielonej soczewicy 3 jaja 1 puszka groszku konserwowego 200 g ogórków konserwowych 400 g marchewki 400 g ziemniaków 200 g selera 100 g
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 4 jajka kawałeczek ugotowanej marchewki np. z rosołu pieprz ziarnisty 1/2 słoiczka majonezu szczypiorek wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Z marchewki wycinamy
Domowy Smak Jedzeniaproste jak drut ciasto z tego konkretnego przepisu, CIACHO TUTAJ Zamieniłam truskawki na jabłka, bo te akurat miałam pod ręką. Jako, że ciasta nigdy nie jadam..na sucho, skorzystałam ze wspaniałości jaką oferuje rodzinna firma ETERNO , która z pasją stwarza wyjątkowe receptury- pomysłowe, orginalne, pyszne. Kawałek, zresztą niejeden, mojego ciasta zjadłam delektując się niepowtarzalnością smakową ,jaką daje Żurawina Kresowa(...)Gruszką od ETERNO Połączenie miękkiego ciasta z jabłkami, z tą przekąską od Eterno..woła o...kawę! I to kawę nie byle jaką. Jako, że dzisiaj popiłam troszkę za dużo mojego ukochanego espresso...zrobiłam sobie kawę rozpuszczalną, zbożową Nadzwyczajną z melisą i głogiem od GALCA , którą za niecałe 2 zł możecie kupić W TYM SKLEPIE Idealne połączenie na popołudniowe
Z Kuchni Do Kuchniskładniki: 5 jaj 1 średni por 200 g sera żółtego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w oleju
Domowy Smak Jedzenia100g startego sera - 15 parówek, ja użyłam kiełbasek smerfetek Wykonanie: W misce wymieszać mąkę cukier i sól. drożdży zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajko i wlać do ciasta razem z ciepłym mlekiem i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie w połowie wyrobione dodajemy drożdże i wrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Takie ciasto przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce(...)około 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. W środek kładziemy pół naszej parówki posypujemy serem i formujemy bułeczkę... Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10min i pieczemy w temp 200stopni przez 15min. Smacznego
Tanio szybko zdrowo