ciasto - 164325 przepisów (strona:4232/10955)

Tarta z botwinką, pieczarkami i mięsem. 202

ukłon w stronę mojego Męża, zdeklarowanego mięsożercy:-) Całość idealnie się ze sobą komponuje, smaki się przenikają, tworząc spójną całość. Pycha!!! Polecam! Składniki na tartę z botwinką, pieczarkami i mięsem CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny 2 żółtka FARSZ: 1 pęczek botwinki (same liście i łodyżki) 10 pieczarek kawałek pieczonego, smażonego lub gotowanego(...)startego na tarce o grubych oczkach       Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy

Rozpustne gotowanie
Babeczki drożdżowe z jagodami. 210

dołeczek i wlewamy weń rozczyn, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, by podwoił objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, jajko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy sprężyste ciasto. Po 5-7 minutach wyrabiania dodajemy letni tłuszcz i dalej wyrabiamy kolejne 3-4 minuty. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut, żeby wyrosło(...)czasie ciasto powinno już podwoić swoją objętość.      Składniki nadzienia mieszamy ze sobą, tylko delikatnie, żeby nie uszkodzić jagód. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej formujemy placuszek, nadziewamy łyżką nadzienia, zlepiamy i formujemy kulkę, wkładamy ją do sylikonowej foremki. Odstawiamy na 30-45 minut. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozkłóconym żółtkiem

Rozpustne gotowanie
Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta. 227

dodatkiem fety skradła moje serce. Jest zdrowa, pięknie się prezentuje i do tego ten smak... ach, jaką mieliśmy ucztę! Składniki na Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta CIASTO: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli NADZIENIE: 300 g szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki(...)solą, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę, następnie dodajemy jajko i nadal siekamy. Teraz odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto dłońmi (nie należy tego robić długo, żeby zbytnio nie ogrzewać ciasta) i wykładamy nim formę o średnicy 26 cm, wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.      Szpinak

Rozpustne gotowanie
Bułki pszenne, śniadaniowe. 167

wodą i wlewamy do mąki, odkładamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Jajka roztrzepujemy w mleku, wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy olej i sól, wyrabiamy gładkie ciasto (około 8 minut), przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy ciasto na około 60 minut, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i z każdej formujemy

Rozpustne gotowanie
Tarta z porem i kurczakiem. 200

dzielę się z wami przepisem na tę tartę z porem i kurczakiem. Polecam! Składniki na tartę z porem i kurczakiem  na formę 24 x 28 cm 375 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pora (tylko jasna część) 1 płaska łyżeczka ziół do drobiu 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka(...)rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się

Rozpustne gotowanie
Mini tarty ze śliwkami. 208

gruszki i część jabłek. Uwielbiam prace w sadzie, relaksują mnie, uspokajają, a widok pełnych koszy i skrzynek wyjątkowo cieszy. Na podwieczorek postanowiłam zrobić szybki deser, padło na tarty z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami. Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki oprószone płatkami migdałów.... Polecam na październikowe chwile zapomnienia. Składniki na mini tarty ze śliwkami(...)sztuk 250 g ciasta francuskiego śliwki cukier płatki migdałów      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto dzielimy na 6 równych części i układamy je na wyłożonej papierem blasze. Brzegi zakładamy do środka, tworząc około 5 mm rant. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Owoce ciasno układamy na przygotowanych spodach (skórką do dołu), posypujemy

Rozpustne gotowanie
Ptysie z twarogiem i kurczakiem. 317

Dziś zapraszam Was na ptysie z ciasta parzonego, lecz z nieco innym bo wytrawnym nadzieniem. Przygotowałam je na ostatnią imprezę i powiem Wam, że sprawdziły się świetnie. Fajnie się prezentują, są małe, więc poręczne do jedzenia, ale najważniejsze jest to, że są naprawdę bardzo dobre. Jeśli macie zamiar przygotować imprezę i podać gościom coś oryginalnego i pysznego, to polecam(...)przepis!!! Składniki na ptysie z twarogiem i kurczakiem około 20-24 sztuki CIASTO PARZONE: 125 ml wody 63 g margaryny 0,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 jajka NADZIENIE: 300 g kremowego twarożku 2 łyżki twarożku ze szczypiorkiem lub 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku 1 pojedynczy filet z kurczaka (doprawiony i usmażony lub ugotowany na parze) 1 mała puszka

Rozpustne gotowanie
Bułki kanapkowe z jogurtem. 178

ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera, aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (ciasto powinno podwoić(...)objętość).      Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.      Gdy wszystkie bułeczki są już gotowe przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy

Rozpustne gotowanie
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 210

ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość.     Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy na około 45-60 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość).      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem

Rozpustne gotowanie
Bułki z czosnkiem i pietruszką. 223

ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera (lub ręcznie), aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (ciasto(...)powinno podwoić objętość).      Nadzienie: miękkie masło mieszamy z natką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie mieszamy, chłodzimy.      Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy kulkę. Nadzienie dzielimy na 12 części. . Każdą bułeczkę wałkujemy

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenno-żytni na drożdżach z ... puszki po kawie. 194

czasie do przesianej mąki dodajemy mąkę żytnią, sól, mielone ziarenka (ja mieliłam w blenderze). Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn i stopniowo wlewamy ciepłą wodę, cały czas mieszając ciasto łyżką. Następnie odkładamy łyżkę i zagniatamy gładkie ciasto. Po około 5 minutach wyrabiania ciasto jest gotowe. Oprószamy wierzch mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia(...)czasie nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C, foremki wykładamy papierem do pieczenia (osobno wycinamy okrągły spód i arkusz na boki). Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na dwie części, formujemy walcowate chlebki, wkładamy do przygotowanych foremek, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięta.      Na każdy wyrośnięty bochenek wylewamy po 2 łyżki mleka, posypujemy słonecznikiem

Rozpustne gotowanie
Ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami. 280

mąkę i delikatnie mieszamy pomiędzy palcami, żeby mąka równomiernie oblepiła ziemniaki. W tak powstałej masie robimy wgłębienie, wbijamy w nie jajko i mieszając najpierw nożem, później rękami, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odcinamy kawałek, formujemy wałeczek i dzielimy na równe porcje wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą porcję ciasta spłaszczamy, formujemy placuszek, na środku kładziemy truskawkę i ciasto sklejamy formując okrągłą

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka francuskie z Lemon Curd 281

Dzisiaj króluje ciasto francuskie. Jeżeli potrzebujecie zrobić coś szybkiego i smacznego - polecam te ciasteczka dla leniwców ;) SKŁADNIKI:  - 1 opakowanie ciasta francuskiego ( w promocji w Lidlu za 3 zł ;) - ok 1/2 szklanki Lemon Curd Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na środku - łyżeczką układamy Lemon Curd Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut Możemy maznąć białkiem ciasto

dlaSmaQ
Karnawalowe Oponki 145

drobno siekamy margarynę i dodajemy ją do misy, kolejnym etapem jest dodanie jajka spirytusu oraz pokruszonego twarogu. Całość zagniatamy na jednolitą masę. (Można ułatwić sobie to mikserem:) Następnie wyrobione ciasto wałkujemy - na posypanej mąką stolnicy lub blacie - jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste - posypcie także wierzch wyrabianego ciasta i ponownie je wygniećcie. Ciasto wałkujemy na grubość około 0.5 cm. Następnie szklanką

dlaSmaQ
Foccacia 153

miski i mieszamy z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody.  Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie elastyczne. Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować.  Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć(...)nią rozwałkowane ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C. Ciasto posypać solą  i  ziołami. Włożyć oliwki, oraz pomidorki koktajlowe  wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor.  Podawać z dobrą oliwą z oliwek

dlaSmaQ

Proponowane wyszukiwania