składniki: 30 śliwek kalifornijskich suszonych 30 plasterków boczku wędzonego 30 połówek orzecha włoskiego gorąca woda 30 wykałaczek wykonanie: Śliwki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na
Domowy Smak JedzeniaKolejny wypiek bez glutenu. Tym razem postanowiłam z ciasta wykonać małe bułeczki w papilotkach do muffinek. Do przygotowania ciasta posłużyła mi gotowa mieszanka nosząca wdzięczną nazwę Piekarz mix domowy mąki, którą możecie kupić TUTAJ . W składzie mamy: skrobia pszenna bezglutenowa skrobia kukurydziana mąka kukurydziana glukoza. Producent każe przygotować: 440 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 20 g cukru(...)drożdży instant, bądź 20- 30 g drożdży świeżych 5 g soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać mikserem, ciasto wychodzi rzadkie i nie polecam mieszać go ręką. ;) Ciasto wykładałam łyżką do 2/3 wysokości papilotek, obsypałam wierzch każdej makiem, sezamem białym i czarnym i wstawiłam je do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po około 20 minutach włączyłam piekarnik na 200 stopni
MamaOskarkaskładniki dokładnie mieszamy łyżką. 250 g margaryny ucieramy, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe, sok pomarańczowy i miksujemy do momentu połączenia się składników. Papier do pieczenia smarujemy delikatnie margaryną, nakładamy ciasto i rozwałkowujemy je. Na ciasto nakładamy masę kokosową i delikatnie ją rozsmarowujemy. Delikatnie zwijamy ciasto w roladę. Roladę kokosową posypujemy wiórkami i wkładamy na kilka godzin do lodówki
paapilotkaaskładniki: 4 pomidory 120 g sera feta 8 plasterków boczku 2 – 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie oliwa sól, pieprz wykonanie: Pomidory myjemy, przekrawamy, wydążamy. Następnie
Domowy Smak Jedzeniamiłą chęcią mi pomagała, chociaż w zasadzie to było odwrotnie, to ja byłam jej pomocnicą - tylko podawałam składniki, przelałam masę do foremek i wstawiłam do piekarnika ;) ale całe ciasto wymieszała sama! :) A gotowe muffinki dekorowała perełkami i pisakami cukrowymi - niestety nie mam zdjęcia, bo od razu były jedzone :D może następnym razem w porę o tym pomyślę :) Składniki(...)suchymi składnikami, czyli kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i solą mieszamy w misce. Dolewamy mokre składniki, mieszamy łyżką, do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką do foremek (do wysokości 7/8). Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Moja wersja ciasta jest bardzo mało słodka ze względu na dodaną czekoladę
Kolorowy Przepisownikjajko do posmarowania Sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, mieszamy, dodajemy jajko, sól, cukier, letnie mleko, olej, mieszamy. Następnie wlewamy sok malinowy i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników). W razie potrzeby podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy(...)chcemy mniejsze bułeczki trzeba na więcej). Każdy kawałek rolujemy w wałeczek, zawiązujemy na środku pętelkę i oba końce owijamy dookoła na końcu je ze sobą zlepiając (możemy też podzielić ciasto na 2 nierówne części: jedną zwinąć w kółko, a drugą to kółko oplatać; można też z każdego kawałka ulepić 3 małe wałeczki, zapleść w warkocz i połączyć końce). Układamy
Kolorowy Przepisownikoliwek 1 jajko + 1 jajko do posmarowania otręby żytnie do posypania Sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy obie mąki (krupczatki można nie przesiewać), wsypujemy drożdże, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników). Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na trzy równe(...)formujemy wałeczek długości około 25-30 cm. Wałeczki układamy obok siebie, sklejamy ze sobą w jednym końcu i zaplatamy warkocz, końcówki również starannie sklejamy. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy szczyptą otrębów żytnich. Pieczemy około 30-35 minut w 170 stopniach. Piekarnika nie musimy rozgrzewać - chałka będzie wyrastać wraz ze wzrostem
Kolorowy Przepisownikwidać:)), ale każdy następny wychodzi mi coraz ładniejszy :) Taki własnoręcznie przygotowany domek jest jednocześnie najlepszym stroikiem i roznosi w domu piękny zapach! A po Świętach można go zjeść :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. maki (z górką) 1 kostka margaryny Palma spółki Bielmar 1 całe jajko 1 żółtko 4 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru(...)pudru Lukier: 1 białko cukier puder (około 1 szkl.) szczypta soli opcjonalnie: sok z cytryny lub pomarańczy Dodatkowo: cukier puder kolorowe ozdoby cukrowe Sposób przygotowania: Zagniatamy ciasto: mąkę, cukier puder, kakao, margarynę Palma (spółki Bielmar) siekamy, dodajemy przyprawę do piernika, miód i jajko oraz żółtko. Wyrabiamy gładkie ciasto i schładzamy w lodówce przez około godzinę. Schłodzone wałkujemy na grubość około
Kolorowy Przepisownikmiesięczna Córeczka wszystko chce ze mną jeść :) zresztą - już niedługo wiele rzeczy będzie z nami jadła, więc ja już się przygotowuję do gotowania jednego obiadu dla całej trójki :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 50g świeżych drożdży 3 ugotowane ziemniaki 3 łyżki ciepłego mleka 3 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej(...)brokuł 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Z przesianej mąki, drożdży, mleka i wody robimy zaczyn. Po chwili dodajemy roztarte (zimne) ziemniaki i przyprawy. Wyrabiamy lekko klejące ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie obraną i umytą marchewkę kroimy w kostkę. Zagotowujemy wodę, odrobinę solimy, wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i obgotowujemy, aby była
Kolorowy Przepisowniknich ląduje w naszych obiadowych daniach, a zdecydowana większość jest marynowana, aby można było sięgać po nie przez resztę roku. Dzisiaj szparagi i kurki w roli głównej. Składniki na ciasto: 15 dag mąki pszennej 5 dag mąki razowej 1 jajo 1/2 łyżeczki soli Farsz; 5 sztuk zielonych szparagów 5 sztuk białych szparagów 1/2 słoiczka marynowanych kurek 3/4 szklanki słodkiej(...)śmietanki 18% - 30% - 36% 1 jajo 1 łyżka maki pszennej lub razowej sól pieprz 1. Ciasto zagnieść z podanych składników, schłodzić w lodówce przez godzinę. Formę do pieczenia smarujemy masłem, ciasto równo rozkładamy na spodzie i podnosimy wewnątrz wyższy brzeg. 2. Szparagi obieramy z wierzchniej skórki, wrzucamy na osolony wrzątek na ok 3-4 minuty, odcedzamy i układamy
Apetyczna babeczkaWykorzystując ostatki malin znajdujących się w ogrodzie upiekłam ciasto robiące furorę na blogu mojewypieki.com. Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką naprawdę zniewala smakiem i znika z talerzy w tempie ekspresowym. Przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej, ale ja zamroziłam ciasto dwie godziny przed właściwym wykonaniem i też było pyszne. Czas przygotowania podany w przepisie podany jest od wyłożenia ciasta
Milion Smakówprawdziwą miłośniczkę pizzy przystało mam nie jedno swoje ulubione ciasto i nie jeden zestaw ulubionych dodatków. W końcu nikt nie lubi monotonii ;) Zdecydowanie najczęściej wykorzystuję przepis na ciasto pełnoziarniste co usprawiedliwia zjedzenie jeszcze jednego kawałka więcej - bo przecież to zdrowa pizza - przepis oczywiście znajdziecie na blogu. Alternatywą dla tej wersji jest ciasto orkiszowe. W przeciwieństwie do pełnoziarnistego, które jest miękkie(...)przez wiele godzin po upieczeniu), ciasto orkiszowe jest bardziej chrupiące. Wypróbujcie koniecznie z dodatkiem serów, pomidorków i rukoli
Milion SmakówZanim rozpocznie się sezon na ciasta owocowe nacieszmy się jeszcze tymi baaardzo czekoladowymi. To ciasto upiekłam na swoje urodziny - miało być pysznie, w miarę łatwo i w miarę "bezpiecznie" czyli bez ryzykownych dodatków lub technik. Przepis znalazłam w książce "Nigella ucztuje" Nigelli Lawson. Jest tam cały rozdział poświęcony ciastom i torcikom czekoladowym i coś czuję(...)wypróbuję je wszystkie :) Ciasto jest naprawdę bardzo czekoladowe z niewielką ilością mąki, bez proszku i sody. Trochę obawiałam się kremu coffee latte na bazie śmietany i białej czekolady ale niepotrzebnie - wyszedł idealnie zwarty i kremowy
Milion Smakówpyszne ciasto możecie z powodzeniem uwzględnić w planowaniu świątecznych wypieków. Przypomina nieco klasyczny jabłecznik ale dodatek zmielonych migdałów dodaje mu świątecznego posmaku. Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem jogurtu naturalnego i migdałów przez co zyskało na kruchości. Następnie ciasto posmarowałam morelową konfiturą a na to wyłożyłam pieczone jabłka i kruszonkę. Ciasto jest smaczne przez kilka dni i jest smacznym uzupełnieniem popołudniowej
Milion SmakówZiarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam do wypróbowania produktów tych firm zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów. Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki Masła migdałowego Primavika http://www.primavika.pl/ 1 budyń waniliowy Winiary 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy(...)Krem czekoladowy Dr .Oetkera 1 szklanka mleka 2 łyżki Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Wykonanie : Do miski włożyć wszystkie składniki podane na ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie wałeczek
Sama słodycz i szczypta chili