ciasto - 163312 przepisów (strona:4218/10888)

Zebra 194

wcześniej okazji nie było. A nawet niezły jest. Więc tak między jednymi a drugimi zwłokami (bo serial o zakładzie pogrzebowym jest) wyrwałem się właśnie do wpisania zebry na bloga. Ciasto i dobre i ładne. Takie miękkie i puszyste w środku. Łatwe w przygotowaniu więc polecamy do zrobienia, nie będziecie zawiedzeni. Ostatnio się tyle ciasta objadłem, że już nie daję rady(...)szklanka wody gazowanej 1 szklanka oleju słonecznikowego 3 szklanki mąki pszennej + 2 czubate łyżki 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia buteleczka rumowego aromatu do ciast Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno przy pomocy miksera. Pod koniec ubijania stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier. Następnie wciąż miksując dodajemy żółtka. Miksujemy aż składniki się połączą

Marder&Marder Manufacture
Ravioli z ricottą i wypływającym żółtkiem - Farsz Niepodległości 2014 162

uwielbiam jajka w każdej postaci. Postanowiliśmy zatem jako farsz użyć ricotty i żółtka (które zresztą genialnie się rozpływa po przekrojeniu), a jako polewy roztopionego masła z szałwią. Potrzebujemy: na ciasto: 50 g mąki semoliny 200 g mąki tortowej (typ 450) 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki oliwy ok. 5 łyżek zimnej wody łyżeczka soli na farsz: 250 g ricotty(...)oraz sokiem z limonki, następnie solimy i pieprzymy do smaku. Farsz najlepiej włożyć do rękawa cukierniczego i tak nakładać do ravioli. Masło przygotowujemy rozpuszczając masło i dodając posiekaną szałwię. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy koła nie mniejsze niż 9 cm średnicy. Nakładamy farsz, zostawiając środek pierożka pusty. W sam środek wybijamy żółtko, przykrywamy drugim kołem i porządnie sklejamy. Ravioli

Marder&Marder Manufacture
Tarta z kurkami i serem ricotta 138

zamrażalnika, to oczywiste. Kto późnym latem planuje, ten w zimę objada się kurkami :) Nazbieraliśmy, Madzia wpadła na pomysł żeby zamrozić, no i mamy teraz. Przy okazji odgrzebaliśmy jakieś zapomniane ciasto francuskie. Właściwie nie wiem skąd się wzięło w naszym zamrażalniku, bo w sumie nie jadamy takich rzeczy. Albo ktoś nam podrzucił, albo musiało kilka lat tam leżeć(...)czasie zrobiłem garnek pysznej zupy z kurkami. Obiad mieliśmy doskonały. Teraz więc przepis na tartę, a za parę dni na zupę. Tak żeby wam smaku tymi kurkami narobić :) opakowanie ciasta francuskiego 200 g kurek 1 łyżeczka miodu 3 jajka 150 g sera ricotta 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta suszonego tymianku pieprz, sól Kurki

Marder&Marder Manufacture
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z orzechami 138

zakwasu żytniego 500 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 100 g orzechów laskowych Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce i łyżką wyrabiamy ciasto. Wystarczy tylko porządnie zamieszać do połączenia się składników, jakieś 3-5 minut. Przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo dwóch małych). Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy(...)ciepłym miejscu na minimum 12 godzin. Czas wyrastania zależy od paru czynników, m.in. od siły zakwasu, czy temperatury otoczenia. W każdym razie będzie to trwało około 12-16 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy (lub prawie do brzegów). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie ostrożnie i delikatnie wyjmujemy chleb z formy

Marder&Marder Manufacture
Tarta jabłkowa z sosem śmietanowym i pomarańczową glazurą 157

prawda jest taka, że tarta jest genialna. Najlepiej smakuje lekko ciepła. Przepis wynalazłam chyba w listopadowym wydaniu KUCHNI i oczywiście poddałam lekkiej modyfikacji (inaczej nie byłabym sobą :)) Potrzebujemy: na ciasto: 200 g mąki tortowej 130 g zimnego masła + kawałek do posmarowania formy 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK ) skórka otarta z 1/2 cytryny na nadzienie(...)cukru 2 jajka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki marmolady z pomarańczy Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy następująco: obrane i wydrążone jabłka kroimy w plastry. Śmietanę mieszamy z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny i pastą waniliową

Marder&Marder Manufacture
Paszteciki do barszczyku 145

czegoś nie zmieniła :) Obecnie jestem w trakcie kiszenia kapusty, aby niedługo zrobić bezmięsną wersję, ale teraz zapraszam po przepis na pyszne, mięsne paszteciki, idealne do popijania barszczykiem. Potrzebujemy: na ciasto: 0,5 kg mąki 4 płaskie łyżeczki suchych drożdży 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mleka ok. 160 g masła 1 łyżeczka cukru na farsz: 400 g mielonego mięsa(...)oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę. Wszystko przekładamy do miski i porządnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wyrobienia ciasta możemy użyć maszyny do chleba bądź zagnieść je ręcznie na stolnicy. Masło rozpuszczamy i studzimy, łączymy je z resztą składników na ciasto i porządnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części

Marder&Marder Manufacture
Chałka 146

mąki pszennej mak/sezam do posypania Nie lubimy komplikować spraw, które z natury rzeczy mają być proste więc zalecamy od razu wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Będzie to trwało jakieś 15-20 minut. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny (aż ciasto solidnie wyrośnie). Wyjmujemy ciasto na blat (w razie(...)potrzeby może być omączony) i dzielimy ciasto na 4 części. I każdą z tych części znowu na 4. I rolujemy ja na długie cienkie wałki. Otrzymamy 16 wałków, po 4 na każą chałkę. Zaplatamy je tak jak na zdjęciu poniżej. zdjęcie z www.creativejewishmom.com Wykładamy uformowane chałki na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia

Marder&Marder Manufacture
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 212

zagotować). Ale poza tym to właściwie może wszystko. Piecze, gotuje, smaży, przyrządza potrawy na parze, zastępuje mikrofalówkę, automat do chleba czy piekarnik. Udusimy tam co trzeba, upieczemy ciasto, a nawet zrobimy dania sous-vide czy przygotujemy jogurt. Takie po prostu jedno urządzenie, które zawiera w sobie wszystkie inne. Wszak nazwa multicooker zobowiązuje. Zamiast garnka, patelni, mikrofalówki, piekarnika, jogurtownicy, automatu(...)tych, którzy lubią dania mleczne. Nic nie mieszacie, nic nie pilnujecie i ani nie wykipi, ani się nie przypali. "YOGURT / YEAST DOUGH" - do przygotowywania domowego jogurtu, a także wyrastania ciasta drożdżowego. Podejrzewam, że to będzie jeden z najważniejszych dla nas programów. Zarówno domowy jogurt gości u nas każdego dnia, jak i ciasto na chleby wyrasta dość często. "PAELLA/RISOTTO" - przeznaczony

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki z białym serem 161

kaloryczności samych drożdżówek :) Ale kto by na to zwracał uwagę, gdy to takie pyszne jest. Potrzebujemy: na rozczyn: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy(...)około 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy w duży prostokąt i pośrodku układamy nadzienie. Zakładamy górną część ciasta, a potem dolną. Kroimy na 10-12 równych części i każdą z nich skręcamy w połowie (ciężko to opisać więc wszystkie kroki staraliśmy się pokazać na schematycznym rysunku

Marder&Marder Manufacture
Quiche z grzybami 165

Teraz w sezonie taki quiche z grzybami musi znaleźć się na każdym stole choć raz,kruche ciasto i leśne grzyby to wspaniałe połączenie,polecam na obiad! Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 10 dag masła szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 1 czubata łyżka śmietany 18% Farsz: 1/2 kg grzybów -koźlarze,maślaki 1 cebula 3 łyżki masła gałka muszkatołowa(...)zioła prowansalskie do smaku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku 3 jajka 150 ml śmietany 18% 10 dag sera gouda pęczek pietruszki naciowej Sposób przygotowania Ciasto: mąkę przesiewamy ze szczyptą soli na stolnicę dodajemy masło,jajko, żółtko,śmietanę i zagniatamy kruche ciasto.Owijamy w woreczek foliowy wkładamy na 20 minut do lodówki. Farsz: Grzyby oczyszczamy,z maślaków

Wanilia i Kardamon
Meksykańska tortilla 198

szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oliwy folia aluminiowa do zawinięcia Sposób przygotowania Naleśnikowe ciasto:  Jajka ubić na pianę z solą połączyć z mlekiem,mąką dokładnie zmiksować do gęstego ciasta wlać wodę gazowaną ,dokładnie zmiksować i odstawić ciasto na 20 minut.  Patelnię ceramiczną rozgrzać(...)wlewać ciasto i smażyć naleśniki-ja smażyłam bez użycia tłuszczu-na patelni ceramicznej nie ma takiej potrzeby. Warzywny farsz: W rondelku rozpuścić masło dodać posiekaną cebulę oraz mrożoną mieszankę meksykańską dusić pod przykryciem 7 minut od czasu do czasu mieszając.  Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski cukinię doprawić do smaku solą pieprzem i ostrą papryką dusić jeszcze

Wanilia i Kardamon
Ouiche z cheddarem, boczkiem i serkiem India 187

powtórzę jest syte i po prostu pyszne.W sam raz na jesienno-zimowy obiad.            Składniki Na formę do tarty o śr, 28 cm Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 1 łyżka zimnej wody 15 dag masła szczypta soli Nadzienie: 15 dag sera cheddar 125 g serka kremowego  u mnie Apetina -India(...)łyżka musztardy delikatesowej 4 ząbki czosnku pęczek szczypiorku cienkiego 8 pomidorków cherry sól do smaku przyprawa pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania CIASTO: Wszystkie składniki połączyć ze sobą,zagnieść kruche ciasto,owinąć w folię włożyć na 30 minut do lodówki. NADZIENIE:  Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić

Wanilia i Kardamon
Korzenne ciasteczka świąteczne 195

mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier i cukier waniliowy pokrojoną margarynę, żółtka jajek, dosypujemy kardamon i cynamon składniki siekamy nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatamy gładkie ciasto. 2. Zawijamy w folię i schładzamy 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkujemy na grubość 1/2 cm i foremkami(...)wycinamy małe ciasteczka. Pieczemy w temp 180 * przez 12-15 minut.  Z podanej ilości ciasta wychodzi około 50 ciasteczek . 3. Warto zachęcić do współpracy dzieci,jeśli są w domu.Ich nieograniczona fantazja sprawi ze ciastka będą naprawdę znakomicie udekorowane. Trzymamy je po upieczeniu w zakręcanym słoju lub w puszce na ciastka oczywiście chowamy przed łakomczuchami aby dotrwały do Świąt

Wanilia i Kardamon
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 229

Pierogi z makiem i sosem z soczystej pomarańczy to propozycja na wyjątkową kolację wigilijną, tradycyjne smaki w nowym wydaniu,doskonale współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód! Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej+ do podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła 1 łyżka(...)trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć na 5 minut aby „odpoczęło” następnie rozwałkować

Wanilia i Kardamon
Sernik na cynamonowej kruszonce 199

Delikatny, kremowy sernik o lekko pomarańczowym i cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu, bez udziwnień, uda się nawet początkującym,ciasto upiekłam w formie ze sklepu  Bazylia.pl  którą wygrałam jakiś czas temu w konkursie dla blogerów kulinarnych,  co więcej mogłam ją sama sobie wybrać, czemu padło na taką? otóż bardzo nie lubię smarowania zwykłych blaszanych form które(...)cukru Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 jaj 60 g masła 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy olejek pomarańczowy do ciasta Sposób przygotowania Kruszonka: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki mają się połączyć ale pozostać sypkie

Wanilia i Kardamon