Znacie pewnie te pyszne, cynamonowe drożdżówki? :) A gdyby tak odtworzyć ich smak w pancakes'ach? Nie musicie czekać aż ciasto wyrośnie. Nie musicie piec. Są pyszne! Spróbujcie! :) CINNAMON ROLL PANCAKES przepis autorski // jedna porcja ~70g mąki żytniej T720 (lub innej dowolnej) ~1/2 szklanki maślanki ~'chlust' mleka + 1 łyżka ~jajko ~łyżeczka proszku do pieczenia ~cukier / stevia ~łyżeczka cynamonu Białko oddzielić(...)oddzielnej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać żółtko, maślankę, mleko (ten 'chlust' ;)) i cukier / stevię. Wymieszać. Delikatnie dodać pianę z białka i połączyć z masą. Łyżkę ciasta odłożyć do oddzielnej miseczki, dodać mleko (tę łyżkę ;)), cynamon i wymieszać. Rozgrzać patelnię, a jeśli tego wymaga to lekko ją natłuścić. Na patelnie wylewać łyżką porcje ciasta (1 czubata łyżka
chili & sugarsoda), a w drugiej mokre (jogurt, jajka, ekstrakt). Do miski z mokrymi składnikami przesiać suche i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Przygotować silikonowe papilotki na muffinki*,. Napełniać je ciastem do 2/3 wysokości, a w środek wcisnąć truskawkę. Postępować tak do wyczerpania ciasta i owoców. Włożyć muffiny do piekarnika i piec ok. 25 minut. Smacznego! *ponieważ muffiny są bez tłuszczu(...)lepiej użyć silikonowych foremek, do papierowych będą się przyczepiać. Jeśli używacie silikonowych przed nałożeniem ciasta ułóżcie je blasze do pieczenia i następnie tak włóżcie do piekarnika, a jeśli już zdecydujecie się na papierowe papilotki umieśćcie je w formie na muffiny, a jeśli takiej nie macie, to zamiast jednej papilotki na jedną muffinkę użyjcie ich kilka, tak, aby ciasto się
chili & sugarszklanek) ~cukier puder do posypania Mąkę przesiać na stolnicę. Śmietanę, żółtka, sól, cukier i spirytus/wódkę wymieszać w misce. W mące zrobić wgłębienie i stopniowo, siekając nożem ciasto dolewać mieszanki śmietanowej. Następnie zagnieść ciasto rękami, uformować kulę i odstawić na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Po upływie tego czasu ciasto bardzo cienko rozwałkować. Pociąć je na prostokąty (użyłam noża(...)pizzy :)), w których na środku zrobić nacięcie, następnie przez otwór przewlec boki ciasta (instrukcja poniżej). W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz wrzucać faworki. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarKAJMAKOWY przepis autorski // mazurek o wymiarach 20x25cm ~250g mąki pszennej (ja dałam pół na pół pszenną i pszenną razową) ~125g masła ~jajko ~80g cukru Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na wymiary formy 20x25cm. Z resztek ciasta, które będą odcinane możecie zrobić dowolną dekorację - przykleić do boków mazurka lub po prostu zagiąć je do środka :) Ciasto nakłuwamy widelcem
chili & sugarZnacie clafouits ? Jeśli tak, to flaugnarde jest tym samym, jedynie zawiera owoce inne niż wiśnie/czereśnie. Jeśli nie - clafoutis czy flaugnarde są to owoce zapiekane w cieście podobnym jak naleśnikowe. Bardzo prosty deser i w zasadzie trudno go zepsuć, bo ma 'zakalcowatą' konsystencję po upieczeniu, zresztą widać na zdjęciach, ale tak ma być :) Flaugnarde jest bardzo smaczne i znakomicie(...)dokładnie zmiksować blenderem. Dodać wanilię, przesiać mąkę i wymieszać. Połowę masy wylać do formy i zapiec przez ok. 5 minut. Truskawki pokroić i wysypać na podpieczony spód, zalać pozostałym ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 1h, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeśli będzie bardzo oblepiony masą trzeba jeszcze je dopiec. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
chili & sugarciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Aż zaczyn wyrośnie. Potem wrzucamy do miski wszystkie składniki, a na końcu zaczyn. Wyrabiamy dość długo, około 15-20 minut, aż ciasto będzie idealnie sprężyste i w ogóle nie będzie przyklejało się do dłoni. Wyrobione ciasto nakrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto znacznie powiększy swoją objętość, a wtedy wyjmujemy(...)miski na stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez kilka chwil. Dzielimy ciasto na 12 części i z każdej formujemy kuleczkę. Robimy to w taki sposób, że zbieramy brzegi do środka, tak jakbyśmy chcieli zawiązać sakiewkę. Wtedy kulki będą gładkie i mocno naprężone. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy nasze kulki obok siebie. Znowu nakrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na godzinę
Marder&Marder ManufactureZrobiłem :) Wyszła niesamowicie! Taka mięciutka, rozpływała się dosłownie w ustach. A w sumie to nawet dwie chalki wyszły z tych składników, takie dwie duże chałki. Pyszniutkie :) A oto składniki: Ciasto: 250 ml mleka + 350 ml do przygotowania budyniu 40 g drożdży 100 g masła 100 g cukru 600 g mąki pszennej 1 jajko pół łyżeczki soli 1 opakowanie budyniu(...)mleko do posmarowania ciasta Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Zaczniemy od końca, a mianowicie od kruszonki. Otóż składniki na kruszonkę mieszamy i gnieciemy aż uzyskamy jednolitą, dość kruchą masę. Wkładamy do woreczka foliowego i chowamy do lodówki. Teraz budyń. Ja użyłem waniliowego. Robimy go według instrukcji na opakowaniu, z tym wyjątkiem, że na opakowaniu
Marder&Marder Manufactureformy z płynami. Całą formę wkładam do maszyny. Włączam program 1 - w moim przypadku to 3:25 h. Moja maszyna ma takie cykle (z obserwacji): 1. Wyrabianie ciasta 2. Rośniecie 3.Wyrabianie ciasta krótkie 4. Rośniecie 5. Rośniecie 6. Pieczenie (ostatnia godzina) Po drugim krótkim wyrabianiu (mieszadełko przekręci się ok 15-20 razy) wyłączamy maszynę!!! W tym momencie ja wyciągam mieszadełko(...)dziura była malutka (po prostu ciasto podważam łyżką a ręką wyjmuje mieszadełko - trochę to niewygodne, ale cóż). Teraz czekamy aż ciasto wyrośnie - w zależności od mocy zakwasu może to trwać od 4 - 7 godzin. Po prostu co godzinę zaświecić latarką do środka i sprawdzić wysokość chleba. Nie można otwierac maszyny w trakcie rośnięcia!!! Dla informacji mój automat
Marder&Marder Manufacturemleko stygnie to szykujemy całą resztę: do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka, wyrośnięty zaczyn i przestudzone mleko. I teraz będzie naprawdę ciężko. Musimy porządnie, bardzo porządnie wyrobić ciasto. I do dość długo, bo 25-30 minut. Nie będzie to łatwe, więc warto pomyśleć o zatrudnieniu jakiegoś faceta :) A jak już mamy wyrobione ciasto, to przykrywamy je ściereczka(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. A wtedy wywalamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 3 częsci i każdą część wałkujemy na w miarę cienki placek. I dzielimy na 8 trójkątów. I uwaga, to ważne: im bardziej trójkątne bedą nasze trójkąty, tym bardziej rogalowe (czyt. ładniejsze) będą nasze rogale. Teraz rozpuszczamy w rondelku
Marder&Marder Manufacturebyć, jedzenie dla prawdziwych twardzieli :) Dodam jeszcze, że przepis wziąłem z takiej niewielkiej książki kucharskiej sygnowanej przez market Real kupionej tamże za 99 grosików :) A do owej tarty potrzebujemy: Ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżeczka soli Farsz: 1 brokuł 1 cebula 400g sera gorgonzola 3 jajka 0,5 litra śmietany pieprz, sól(...)połączą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę drobno siekamy i dusimy pod przykryciem, aż będzie miękka. Potem ją solimy. Blachę do tarty dokładnie, bardzo dokładnie smarujemy masłem. Wałkujemy ciasto i układamy je na blasze dociskając delikatnie palcami. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut. W tym czasie zrobimy zalewę: bierzemy miskę (może być ta sama
Marder&Marder Manufacturedzisiaj pora na słodki wypiek. No i jak pisałem tak się stało :) Pisałem też, że niezbyt często używam mąki kukurydzianej. Tak więc żeby nadrobić zaległości dzisiaj też jej użyłem. Ciasto z mąki kukurydzianej. Wyszło żółto i pysznie :) Przy okazji wpadła moja mama to się załapała na porcję. A jutro w pracy też obdzielę kogo trzeba :) Karolka, Gosia, Sylwia, słyszycie(...)alkoholu (koniak, rum). Ja niestety nie dodałem, bo nie miałem. Alkohol u mnie rozchodzi się na bieżąco, nie leży i nie czeka zbyt długo :) Wszystko mieszamy mikserem dotąd aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie przekładamy je do keksówki dokładnie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Marder&Marder Manufacturełyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki słonecznika - do posypania po wierzchu Wszystko - oprócz słonecznika - wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy 10 minut. Ciasto niestety będzie z gatunku tych, których nie lubię najbardziej, czyli będzie się bardzo bardzo lepiło do dłoni. Ale takie ma być. Po 10 minutach wyrabiania odstawiamy pod przykryciem na 40 minut(...)czasie ciasto ładnie wyrośnie. Potem mokrymi dłońmi (żeby ciasto się mniej lepiło) przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Moczymy jeszcze raz dłonie i wygładzamy wierzch. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Znowu ciasto nam ładnie wyrośnie. Posypujemy słonecznikiem, możemy lekko palcami ponaciskać żeby ziarna lepiej przywarły. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. Wyjmujemy
Marder&Marder Manufacturechlebka. Jak już wrzuciliśmy to mieszamy, tak ze 3 minuty. Dopiero wtedy wrzucamy śliwki i razem ze śliwkami mieszamy jeszcze 7 minut, tak żeby razem było 10 minut wyrabiania ciasta. Nie napisałem jeszcze, że śliwki kroimy. Każdą śliwkę na 3 części. I dopiero wrzucamy. A jak ciasto wyrobiliśmy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny(...)ciasto nam wyrośnie to przekładamy je do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze jest zmoczyć przy tym dłonie. Ciasto się bardzo klei, a do mokrych dłoni nieco mniej :) Jak już wypełnimy keksówkę to mokrymi dłońmi wygładzamy powierzchnię chleba i posypujemy otrębami. Możemy nieco przyklepać żeby się bardziej trzymały. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 1,5 godziny. Nagrzewamy piekarnik
Marder&Marder Manufacturetakie tam sobie ciasto, w sumie zwykłe takie, ale naprawdę smaczne. Tak ostatniej niedzieli Magda zrobiła. Takie naprawdę idealne do herbaty. Bardzo miękkie, trochę kruche. Deserowe takie. Żeby sobie siedzieć przed TV (tak na marginesie to od kilku miesięcy nie ogarnąłem się żeby podłączyć antenę do telewizora), sączyć z wolna herbatkę i zagryzać tym właśnie ciastem :) Idealnie się do tego(...)sól. Dodajemy masło i miksujemy mikserem, aż zrobią się "zacierki". Dosypujemy wiórki i cukier i chwilę miksujemy dalej. Dodajemy jajka i mleko i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ciasto do formy, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy w foremce żeby ciasto trochę przestygło. Potem wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystygnięcia. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje
Marder&Marder Manufacture