Lamingtony -kudłacze 171Pamiętam jak chodziłam do szkoły średniej i był taki zwyczaj, że na swoje urodziny przynosiło się do klasy ciasto. Każda z nas piekła swój własny wypiek. Ja któregoś roku zaniosłam właśnie lamingtony, które inaczej nazywałyśmy kudłaczami , albo kokosankami. Ponieważ w klasie nas było 30 osób to musiałam piec dwie blaszki. Do dzisiaj pamiętam ten smak. Biszkopt, polewa i wiórki. Pycha(...)jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 38/23 cm wyłożyć samo dno papierem do pieczenia, a boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30 minut (do suchego patyczka) Po wystudzeniu ciasto pokroić na kwadraty. Zródło przepisu na biszkopt mojewypieki.com Polewa: 240 g masła 3/4 szklanki
O kuchni z uczuciem
Francuskie Kwadraciki z Czekoladą i Gruszką 214francuskie kwadraciki z gruszkami. Gruszki zatopione w czekoladowej masie ciasteczkowej. Nie uwierzycie ale w smaku obłędne. Szybkie, proste a zachwycają. Sama byłam zdziwiona, że połączenie gruszki z czekoladą plus ciasto francuskie to czysta rozkosz dla podniebienia. Niebo w gębie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na około 15 sztuk: 375 g ciasta francuskiego 70 g ciastek digestive w czekoladzie lub innych kruchych(...)czekoladzie 70 g masła 60 g cukru kryształu 5 dojrzałych gruszek Ciasto francuskie kroimy na 15 kwadratów. Ciasteczka blendujemy z masłem i cukrem. Powstałą masę cisteczkową rozsmarujemy na każdym kwadracie, boki około 1 cm zostawiamy wolne. Gruszki obieramy. Kroimy w plasterki i układamy na masę ciasteczkową. Gotowe kwadraty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego
Made By Mom And Son
Brokuły w cieście 215Pyszna przekąska dla wielbicieli brokułów. Można również dodać sos do usmażonych już brokułów a wówczas brokuły zaserwować jako samodzielne danie, polecam. Brokuły w cieście. Składniki: 4 małe brokuły Ciasto(...)łyżka przyprawy Pacora Masala - miałam od Skworcu Do miski wlałam wodę mineralną, dodałam jajo i żółtko, wymieszałam. Teraz dodałam przyprawę pacora masala oraz obie mąki i dobrze wymieszałam. Ciasto odstawiłam na 30 minut aby "odpoczęło". Brokuły w całości blanszowałam w osolonej i ze szczyptą cukru wodzie, odcedziłam i podzieliłam na różyczki. Różyczki maczałam w cieście i smażyłam na oleju rzepakowym
Moje Małe Czarowanie
Rogale maślane 175powiększać swoją objętość. Do miski przesiać mąkę, wlać mleko roztrzepane z jajkiem, dodać sól, cukier, wyrośnięte drożdże i wszystko zagnieść, po czym dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić ,a nawet potroić swoją wielkość. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagnieść
O kuchni z uczuciem
Pierogi z jeżynami 189Składniki: mąka pszenna lub inna (0,5 kg) woda (ok. 1 szklanka do ciasta + 2 l do gotowania) jeżyny (0,6 l) Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji 5 Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy mąką i stopniowo dolewając wody ugniatamy ciasto. Ciasto będzie gotowe kiedy przestanie przyklejać się do rąk. Wałkujemy ciasto, aby miało grubość kilku mm. Przy pomocy kufla
Weganka gotuje
Domowa pizza na grubym cieście 321Przepis na pyszną, domową pizzę na grubym i puszystym cieście. Składniki: 3,5 szklanki mąki tortowej szklanka wody łyżka oleju 30 g drożdży, szczypta soli łyżeczka cukru Dodatki: ser wędzony salami cebula oliwki kukurydza z puszki Sos pomidorowy pomidor 3 łyżeczki przecieru pomidorowego łyżka oliwy łyżeczka octu balsamicznego bazylia 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce(...)cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, resztę wody, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos i resztę składników. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i kroimy
e-PrzepisyKulinarne
Błękitna laguna 436Czas wakacji dobiegł końca i dla wielu oznacza to powrót do obowiązków. Na zwieńczenie najprzyjemniejszego w roku sezonu urlopów, zabawy i wypoczynku proponuję obłędne ciasto Błękitna laguna. Wygląda i smakuje wspaniale! Polecam! Błękitna laguna Składniki: 5 jajek, 150 g cukru, 100 g mąki, opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, budyń waniliowy, 4 niebieskie galaretki(...)szczyptą soli na sztywno białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, wsypujemy do masy i ponownie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Z wystudzonego biszkopta delikatnie ściągamy papier do pieczenia, przekładamy wierzchem na dół (układamy
paapilotkaa
śródziemnomorska sałatka z ziemniaków 158składniki: 600 g małych ziemniaków 1 czerwona papryka 200 g pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 150 g czarnych oliwek klarowane masło do smażenia garść świeżych listków
Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z rabarbarem 138Wszystkim, którzy lubią rabarbar polecam przepis znaleziony na blogu Mała Cukierenka . Ciasto jest pyszne i proste w sam razy do poobiedniej kawki :) Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm): Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej): 60 g margaryny 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) skórka otarta(...)połowę śmietany, wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać resztę mąki, śmietanę, krótko wymieszać. Rabarbar oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno, boki wysmarowałam margaryną i wysypalam kaszą manną), wyrównać. Wierzch posypać
cucinare
Cytrynowiec 651Idealne ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować
cucinare
Biszkopt z malinową pianką i galaretką 233Sezon malinowy uważam za rozpoczęty - poniżej prosty przepis na ciasto, które kusi wyglądem, urzeka smakiem a zarazem jest bajecznie proste w przygotowaniu. Przepis pochodzi z blogu Modne gotowanie z Life Latte Składniki na ciasto (na formę 25x35 cm) : 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)łtkami to przestajemy ubijać i dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. To wszystko razem mieszamy i dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Trzy galaretki rozpuszczamy w 1200 ml gorącej wody i odstawiamy. Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy
cucinare