ciasto - 163312 przepisów (strona:4209/10888)

Tęczowe pisanki z ciasta ucieranego 279

ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, wlewamy mleko i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek silikonowych tak by wypełniło ok 3/4 wysokości foremki i pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C. Lukier: 1 białko szczypta soli ok 1 szklanki cukru(...)pudru Ubijamy białko z solą, a następnie wsypujemy stopniowo cukier puder, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lukier nie może być zbyt rzadki, bo spłynie z ciasta, ani zbyt gęsty, bo będzie się nim źle malowało. Lukier mieszamy z barwnikami (ja użyłam takich w proszku zakupionych na allegro) i malujemy pisanki

Cynamonowe szczęście
Budyniowy sernik na zimno z truskawkami na owsianym spodzie 247

całość dokładnie mieszam i wykładam na masę budyniową, całość ponownie wstawiam do lodówki by stężała. Galaretka truskawkowa: ok 1/2 kg mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa aksamitny sernik, budyniowy sernik, ciasto pianka, ciasto z truskawkami, fit sernik, odchudzone ciasto, odchudzony sernik, owsiany spód, sernik, sernik czekoladowy, sernik na zimno, sernik z truskawkami, Serniki, truskawki, zdrowszy sernik na zimno, Galaretkę rozpuszczam

Cynamonowe szczęście
Kawowa pianka 223

podobno takie przeplatanie pogody to kwietniowa specjalność. Kiedy pogoda nie sprzyja zaszywam się w kuchni i eksperymentuje, a z moich eksperymentów powstają takie pyszne cudeńka jak to lekkie kawowe ciasto, na które Was dziś zapraszam. Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka

Cynamonowe szczęście
FAWORKI 175

łyżek gęstej śmietany cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób wykonania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Całość bardzo dokładnie wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto należy jeszcze kilkakrotnie złożyć, wałkować a nawet potłuc wałkiem do momentu pojawienia się na powierzchni pęcherzyków (ma to na celu wtłoczenie do ciasta powietrza). Przykryć ścierką i odstawić(...)minut.  Odcinać od całości po kawałku, lekko posypywać mąką stolnicę i wałek. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, pociąć na paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec.  W płaskim garnku rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na zloty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Osączone, ale jeszcze gorące faworki oprószyć cukrem pudrem. Qchnia

Qchnia po prostu
Pizza na cienkim spodzie 194

Qchnia po prostu Dzisiaj chciałabym polecić łatwy i szybki przepis na pizzę. Ciasto wychodzi cienkie, chrupiące i aromatyczne. Czas wykonania nie powinien przekroczyć 1 godziny. Składniki na dużą blachę piekarnika:  - 2 szklanki mąki - 75g świeżych drożdży - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru - jajko - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oregano - łyżeczka soli - 1 mały koncentrat pomidorowy - zioła prowansalskie(...)jednolitą masę, a następnie oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie około 15 minut rozwałkowujemy je i układamy na blasze. Tak przygotowane ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami. Teraz przychodzi czas na własną inwencję :) na ciasto kładziemy wszystko na co mamy ochotę. Pamiętajmy jednak aby warstwy kłaść tak aby na wierzchu znalazły

Qchnia po prostu
Jagodzianki 155

odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już nie muszę dodawać? Przepis na ciasto drożdżowe już wielokrotnie zamieszczałam na swoim blogu, więc powtórzę tylko składniki: 900 g mąki pszennej pół litra mleka sojowego 100-200 g cukru 200 g masła roślinnego 50 g drożdży(...)ilość ciasta potrzeba 2 kg jagód i około 100 g cukru, podsmażyć razem około 3 minut. Przygotowanie: po wyrośnięciu ciasta podzielić je na cztery części, uformować wałki po czym pociąć na plastry. Nie bawić się w wałkowanie, tylko rozpłaszczyć porcję ciasta i faszerować konkretną łyżką jagód: Zlepić brzegi i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem na spód. Przykryć

greenscarf
"Sernik" na zimno z kaszy jaglanej z owocami 212

zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców(...)agawy i blendujemy na gładką masę. Całość wylewamy na blaszkę, wygładzamy i pozostawiamy do przestygniecia. Owoce myjemy, pozostawiamy w całości lub kroimy na drobniejsze kawałki i układamy na tężejącym cieście. Herbatę zagotowujemy z syropem z agawy i agarem. Pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia, a gdy tylko zacznie tężeć, wylewamy na wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki na min. 4 godziny

Zawsze głodna!
Bułki do hamburgerów. 222

drożdże, dolewamy ciepłą wodę razem z mlekiem w proszku oraz masło. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy jajka, mąkę i sól, wyrabiamy, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Powinno być miękkie, ale nie może kleić się do rąk. Miske z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę(...)musi podwoić swoją objętość.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Każdy kawałek ciasta przez chwile ugniatamy w dłoniach, kształtujemy ładne, gładkie kulki i delikatnie je spłaszczamy. Bułki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 25 minut.  Wyrośnięte bułki

Symfonia smakowa
Tarta ze szparagami i kozim serem 233

końca, warto więc się pospieszyć i zrobić tartę z zielonymi szparagami i kozim serem, który z powodzeniem można zastąpić serem feta. Tajemnicą dobrej tarty jest spód, który przypomina kruche ciasto ale zamiast jajka dodaje się zimną wodę. Poza tym można przyrządzić ciasto na spód z różnymi dodatkami. Na ogół część pszennej mąki podmieniam grahamką, a czasami dodaję zioła lub nasiona(...)tego typu tarcie polewam nadzienie rozmąconymi w mleku jajkami. Tarta fajnie się zapieka, a po lekkim przestygnięciu łatwo ją się kroi. Tarta ze szparagami i kozim serem Składniki: Ciasto na tartę okrągła foremka o średnicy 28 cm 200 g pszennej mąki 50 g mąki grahamki 2 łyżki sezamu 150 g masła 2 łyżki wody Nadzienie do tarty 350 g zielonych

codojedzenia
serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym 256

misy robota, dodajemy całe jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrabiamy hakiem robota lub ręką. Masę serową przekładamy na stolnice obsypaną mąką i chwilkę zagniatamy ciasto. Ciasto musi być klejące, ale jeśli jest taka potrzeba dosypujemy więcej mąki. W garnku nastawiamy wodę, solimy. Z ciasta odrywamy kawałek, spłaszczamy, formujemy krążek, na środku kładziemy truskawkę, którą można(...)oprószyć lekko cukrem (moje truskawki tym razem były bardzo słodkie, więc ich nie słodziłam) i zlepiamy ciasto, formując kulkę. Knedle wkładamy do gotującej się wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Odcedzone knedle serwujemy polane musem ze zmiksowanych truskawek z cukrem pudrem i odrobiną octu balsamicznego, można jednak knedle polać masłem z bułką tartą lub gęstą, słodką śmietaną. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polna macierzanka z ryżem Kupiec na przaśnym lawashu 191

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na 15 minut aby drożdże ruszyły. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól i mleko oraz wodę z drożdżami. Zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę z ciastem szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.  2. Wyrośnięte ciasto

Apetyczna babeczka
wegański i bezglutenowy biszkopt z wody po ciecierzycy 230

gwarantuję, że się on uda! Sama podchodziłam do niego cztery razy...Ale nie zrażajcie sie i próbujcie, tylko w ten sposób można osiągnąć sukces :) Następnym przepisem na blogu będzie ciasto z użyciem tego właśnie biszkoptu. WEGAŃSKI I BEZGLUTENOWY BISZKOPT Z WODY PO CIECIERZYCY przepis autorski // tortownica 18cm ~woda z puszki po ciecierzycy (ok. 200g) ~100g cukru pudru ~90g mąki(...)łyżce dodajemy cukier, gdy dodamy już całość miksujemy jeszcze ok. 30s. Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo mąkę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem i posypujemy mąką, przekładamy ciasto do formy, wkładamy do piernika rozgrzanego do 100*C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zwiększamy temp. do 120*C, pieczemy 10 minut, zwiększamy temp. do 150*C i pieczemy

chili & sugar
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 171

się z niej np. jak prawidłowo wiązać mięsa, filetować ryby, obierać owoce czy warzywa. Książka została podzielona na 7 rozdziałów: Pierwszy rozdział to przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi

Marta Gotuje
Knedle z truskawkami 179

pochodzi ze starej książki kucharskiej “Kuchnia polska”, którą dostałam od mojej babci, a same knedle podaje polane masłem i posypane cukrem i/lub ze zmiksowanymi truskawkami z odrobiną cukru. Uwaga, ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć bo rzednie. Składniki: 700 g ziemniaków 250 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli truskawki dodatkowo: roztopione masło do polania knedli cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać(...)Truskawki umyć i usunąć z mich szypułki. Jeśli truskawki są duże podzielić je na mniejsze kawałki. Ziemniaki włożyć do miski lub na stolnicę, dodać mąkę, sól i jajko. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie placuszki, na środek układać truskawki i dokładnie zlepiać ciasto jednocześnie formując kule. Gotowe knedle układać na talerzu lub tacce oprószonej mąką. Knedle wrzucać na osolony wrzątek

Mama Gotuje
łatwy chleb z jajkiem i ziarenkami selera... 222

robota wkruszyć drożdże, wlac mleko i wodę, dodać cukier, sól, roztrzepane widelcem duże jajko lub 2 jajka "L", wsypać obie mąki hakiem robota wyrabiać z 12 minut dość lużne ciasto, jeśli trzeba to dolać ciepłej wody lub dosypać mąkę, usunąć hak i zostawić ciasto w misie przykryte do wyrośniecia ma 1,5 godziny podłużna blaszka 25 cm wysmarowana olejem(...)blaszki przełożyć ciasto, zwilżyć wierzch ciasta dłonią ciepłą wodą i posypać ziarenkami suszonego selera Royal Brand lub jakimi lubisz, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piekarnik 200 C, grzanie góra/dól, 2 poziom - piec chleb z 40 minut, następnie zmienić na termoobieg i piec z 8 minut, chleb wystudzić na kratce chleb ma chrupiącą skórkę, jest delikatny i smaczny

W Mojej Kuchni Lubię