szukających czegoś do przegryzienia na szkolnej przerwie Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 20dag margaryny bezlaktozowej jajko marmolada w wybranym smaku Wykonanie: Mąkę wraz z margaryną posiekać nożem. Jeśli ciasto będzie za twarde/za suche można dodać trochę wody (dodawać po jednej łyżce, by ciasto nie zrobiło się zbyt rzadkie). Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na co najmniej(...)minut. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części. Rozwałkować każdą część w kształt koła, podzielić jak pizzę (na 8 kawałków). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę i zawinąć w formę rogalika. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Nie trzeba zostawiać dużych odstępów między rogalikami, gdyż one nie będę rosły. Piec
Mania Wypiekaniadodaj do mącznej mieszanki i wymieszaj. Dolej śmietanę i kolejny raz wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie blaszki ułóż czereśnie (bez soku). Zalej je przygotowanym ciastem. Piecz ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów i się zarumieni. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw by przestygło. Oprósz
Mania Wypiekaniakogo: dla mających dość biszkoptu z truskawkami :) dla fanów malin dla lubiących lekkie, owocowe ciasta Składniki na biszkopt: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)trochę wystudzony budyń. Jeśli podczas gotowania budyniu powstały grudki to przetrzyj masę przez sito lub rozetrzyj grudki za pomocą drewnianej łyżki lub kuli. Wykonanie owocowego wierzchu ciasta: Zagotuj ok. 850ml wody (zmniejszyłam ilość wody, by galaretka lepiej się ścięła). Dodaj galaretki i mieszaj, aż proszek całkowicie się rozpuści. Odstaw galaretki do wystudzenia. Gdy ostygną, by przyspieszyć można
Mania Wypiekaniadrożdżami, by powstała konsystencja śmietany. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Smalec wrzucić do reszty ciepłego mleka i rozpuścić. Po 15 minutach dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące dodać mąki (ja dodaję, aż do momentu gdy przy wyrabianiu zaczyna odchodzić choć trochę od ręki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut(...)ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto lekko urośnie. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość palca (1-1,5cm). Pociąć na kwadraty o wymiarach 2x2cm. Rozgrzać tłuszcz (mniej więcej do temp. 170 stopni). Smażyć na brązowy kolor z obydwu stron. Trwa to bardzo szybko. Usmażone pączuszki odłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać
Mania Wypiekaniaosób do herbaty 6/15 w klasycznej dekoracji ( 6 filiżanek, 6 spodków, 6 talerzyków deserowych, mlecznik, cukiernica i dzbanek) od Porcelana Bogucice, otrzymuje Iwona Cieplik za Czterosmakowe ciasto z masą serową wg siostry Anastazji http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/01/czterosmakowe-ciasto-z-masa-serowa.html oraz-Schab w mleku -domowa wędlina- http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/03/schab-w-mleku-domowa-wedlina.html Książki powędrują do Justyna Dragan (Pascal i Okrasa) za Ciasto makowe(...)Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz - ( Cukiernia Lidla) za Fasola po bretońsku-pikantna - http://takietampichcenie.blogspot.com/2012/08/fasola-po-bretonsku-pikantna.html Nagrody niespodzianki wyślę do : Joanna Gralik za Zupa szczawiowa - http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/07/zupa-szczawiowa.html Jolanta Okonek - Łatwe ciasto z kakao kokosem i jabłkami - pyszne ciasto z jabłkami - http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/06/atwe-ciasto-z-kakao-kokosem-i-jabkami.html Zwycięzców proszę o podanie danych do wysyłki + nr tel dla kuriera, na maila takietampichcenie@gmail.com Gratuluję i dziękuję
Takie tam pichceniechrupiącą kruszonką. Są rewelacyjne a najlepsze jeszcze letnie. Zbyt szybko znikały ale to chyba dlatego, że były takie pyszne. Drożdżówki na talerzu z kolekcji Miranda Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 150 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 jajko(...)resztę mleka, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach hakiem. Gdy składniki już zaczną się łączyć wlać letnie rozpuszczone masło i miksujemy do momentu aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy około 10 minut. Ciasto może się lekko kleić ale nie dosypywać mąki. Lekko oprószyć z wierzchu mąką, przykryć misę ściereczką i odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce
Ala piecze i gotujeskładniki: 700 g świeżych truskawek 100 g cukru wykonanie: Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy. Przekładamy do garnka najlepiej z grubym dnem, miksujemy blenderem. Dodajemy cukier i
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 100g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 80 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: ok. 250 g truskawek 1 pomarańcza 1 banan 2 kiwi 1 nektarynka 12 szt. czereśni świeże liski melisy wykonanie: Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy, osuszamy
Domowy Smak Jedzeniaczerwonego "Delikatu", 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki śmietany, świeżo mielony pieprz czarny) 1 jajko 3 łyżki wody gazowanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna (tyle, żeby zagęścić ciasto) szczypta soli 3/4 szklanki oliwy lub oleju do smażenia Pierś kurczaka kroję na "żabie udka", jakby trójkątne, długie kawałki; na jednym końcu-podstawie szersze na ok. 2 cm, a na drugim(...)dokładnie i pokrywam nią dokładnie kawałki kurczaka, odstawiam na minimum 1/2 godziny do lodówki. Jajko rozrabiam z wodą, solą i mąką ziemniaczaną, następnie dodaję mąkę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję trochę gęściejszą od ciasta naleśnikowego. Każde żabie udko maczam w cieście i wkładam na gorący tłuszcz, smażę z każdej strony kilka minut na złoto. Wyciągam na papierowy ręcznik
Kuchnia Prezydentowejciepłej wody 250g mąki pszennej chlebowej (ja dałam pszenną graham) 1/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 300g mąki pszennej chlebowej (ja dałam orkiszowej typ 1050) 10g soli cały wcześniejszy zaczyn od siebie dodałam 30 ml oleju kukurydzianego 1. Wszystkie składniki umieścić w misie(...)miksera i wyrobić gładkie, dość luźne ciasto. Wyrabiać ok. 10 minut. Ja nie mam takiego wypasionego miksera i wszystko robiłam ręcznie. ;) 2. Zrobić kulę, wsadzić do miski i odstawić pod przykryciem na 4 godziny. W tym czasie w godzinnych odstępach wyjąć ciasto z miski, wyrobić i złożyć( w sumie 3 razy). 3. Po tym czasie uformować bochenek i wsadzić
Kuchnia PrezydentowejMuffinki polubiłam jeść i robić i myślę, że one też mnie polubiły. Szczególnie takie z białą czekoladą, która świetnie łączy się z pozostałymi składnikami ciasta, a po upieczeniu smakuje obłędnie. Równie wspaniałym smakiem odznaczają się płaskie brzoskwinie, pochodzące z Chin o pierwotnej nazwie Pantao ("pan"-płaski owoc, "tao"-brzoskwinia) . Jej najpopularniejsze odmiany w Polsce to Peento, Saturn, Flateryna, Galaxy(...)dobrze odchodzi od pestki. Podobno mają też orzechowy posmak, ja jednak nigdy nie doszukałam się w nich tego smakowego akcentu... ;) Postanowiłam połączyć te wspaniałe owoce z doskonałym ciastem biało-czekoladowym w jedną, smaczną całość. Jak smakowało...? A jak myślicie? :) Składniki: 500 g płaskich brzoskwiń, bez pestek, pokrojonych na połowy, a następnie na ósemki 250 g mąki
Kuchnia PrezydentowejMoja dzisiejsza pomidorowa jest wyjątkowa. Aromat cytrynowy przewija się w cieście, przyprawach i dodatkach, zmienia zupełnie smak i doznania. Łagodne szpinakowe nadzienie świetnie harmonizuje się z cytryną i pomidorami. Było z tą zupą trochę pracy i zachodu, bo tortellini robiłam sama, ale opłacało się. Jestem z tego pomysłu bardzo dumna. :) Zadałam też sobie dziś pytanie, czy uda mi się(...)Odparować całkowicie płyn (można zwiększyć w tym celu ogień na krótko) i odłożyć do miseczki. Kiedy trochę przestygnie połączyć z ricottą i ewentualnie doprawić. 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody ile wchłonie mąka tak, aby ciasto było zwarte, ale elastyczne i miękkie (nie może kleić się do rąk). pozostawić pod miską lub owinięte w folię
Kuchnia Prezydentowejminuty na małym gazie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę bardzo gęstej śmietany, mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia. 3. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrabiamy ciasto, dolewając po trochę ciepłej wody - ciasto powinno być nieco rzadsze. Wyrabiamy, aż zacznie odstawać od brzegów miski, przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce(...)razem na 1 h. Ciasto powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzewamy do 230°C. 4. Przekładamy wyrośnięte ciasto na wysypaną mąką stolnicę, formujemy 4 - 6 kulek, podsypujemy lekko każdą kulę mąką z wierzchu i wałkujemy na okrągły placek ok. 1 cm grubości. Placki przekładamy do wysmarowanych oliwą foremek lub przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Każdy placek smarujemy
Kuchnia Prezydentowej