ciasto - 164325 przepisów (strona:4213/10955)

Czekoladowe naleśniki 203

chwili kiedy czekolada rozpuści się. Otrzymany płyn czekoladowy przestudzamy. Krok 2 . Do ostudzonego płynu dodajemy 2 żółtka i mieszamy aż rozpuszczą się ,teraz wsypujemy mąkę . Partiami ,cały czas mieszamy. Ciasto mysi mieć gęstość greckiego jogurtu. Krok 3 .  Z białek ubić piane i dodać do ciasta . Ciasto musi mieć gęstość zwykłego naleśnikowego ciasta .Dodajemy oliwę . Jeśli jest gęste można dodać

Eli Gotowanie
Kolorowy poplątaniec 179

szklanki soku pomarańczowego Wykonanie 1 . Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu ,(biorąc o 1/3 wody mniej).       WAŻNE  - każdy kolor w innej miseczce. 2 . Ciasto - Do miski wbić same żółtka , wsypać cukier i miksować aż cukier rozpuści  się . Dodawać po jednej łyżce mąki ,cały czas mieszać . 3 . Ubić pianę i wymieszać ją z ciastem(...)Najlepiej łyżką drewnianą i ostrożnie . 4 . na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.,wylać  cienką warstwę ciasta . Piec 20 -25 minut w 180 stopniach. 5 . Gdy galaretki zaczną gęstnieć należy je miksować na najwolniejszych obrotach , do chwili aż zamienią sie w piane .Odstawić do dalszego gęstnienia. 6 . Ostudzone ciasto polać sokiem pomarańczowym , następnie nakładamy galaretki pomagając sobie rękawem cukierniczym.Kolory muszą

Eli Gotowanie
Błyskawiczny tort biszkoptowy 150

tort . Nie lodowy tylko zwykły pieczony . Zważywszy na temperaturę  jaka panowała w kuchni,tort musiał być  szybko zrobiony. Dlatego troszkę odbiegłam od właściwego przepisu na biszkopt. Składniki Ciasto 6 jajek 4 łyżki  mąki 2 łyżki kakao 6 łyżek cukru zapach rumowy (może być inny) szczypta soli ( na czubek noża) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)dodać mąkę  ,cukier , kakao  proszek  do pieczenia.zapach i sól. Dokładnie wszystko zmiksować na jednolitą masę. Krok 2 Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułą tartą. Przełożyć  ciasto . Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod  koniec  pieczenia  sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Krok 3 Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 3 części

Eli Gotowanie
Słodkie drobiazgi 160

Ciasto parzone jest u mnie na stole zawsze jak ktoś niespodziewanie na kawkę wpadnie lub gdy mam naglą chętkę na coś słodkiego . Szybko się go robi i szybko piecze. Cóż więcej potrzeba. Od kilku lat zamiast pączków  w tłusty czwartek smażę takie drobiazgi. Składniki 1 szklanka wody 1/2 kostki margaryny lub masła 1 szklanka mąki 4 jajka cukier puder(...)posypania olej rzepakowy do smażenia Wykonanie - Wodę z margaryna zagotować, Odstawić z palnika . - Wsypywać po woli mąkę do wody z masłem cały czas mieszać aż  ciasto zacznie odchodzić    od ścian garnka - Ciasto trochę ostudzić i dodać po jednym jajka , cały czas mieszać . - W garnku  lub w frytkownicy  rozgrzać  oliwę . -  Do rękawa  cukierniczego

Eli Gotowanie
Ptysie mini 199

Jeszcze raz ptysie . Tym razem małe, takie na dwa gryzy . Nadzienie też troszeczkę zmieniłam . Przepisem tym chciałabym zaprosić do udziału w akcji  " Ciasta Parzone "  Myślę że tego rodzaju ciasto można wykorzystać na wiele sposobów  słodkich i wytrawnych również . Składniki 1  szklanka wody 1/2  kostki masła lub margaryny twardej 1 szklanka mąki pszennej 450 4 jaja(...)czas mieszać aż utworzy się jednolita masa. - Masę przełożyć do rękawa cukierniczego , na blachę kłaść małe porcje . - Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni  do wyrośnięcia i wysuszenia ciasta ( w zależności    od piekarnika  15  -20 minut. - Śmietanę ubić na gęsta masę , porcjami dodawać masę kajmakową , wymieszać . - Do rękawa cukierniczego  przełożyć masę śmietanowo - kajmakową

Eli Gotowanie
Świąteczne ciasteczka cz. II - Cynamonowe z rodzynkami 232

czasem wiele się od niej nauczyłam, ale jakoś nie miałam jeszcze motywacji, żeby się od niej uczyć. Szczególnie, że z deserów jadło się u nas tylko galaretki i klasyczne ciasta, takie jak szarlotka, makowiec czy pleśniak. Przyszedł jednak rok 1997, kiedy to upiekłam swój pierwszy biszkopt ( o którym innym razem, zapewne już w nowym roku), z przepisu który dostałam(...)odpowiedniej ilości w każdym ciasteczku. Miękkie masełko posiekać na papierku w drobną kosteczkę i wrzucić do suchych składników. wlać aromat i wbić jajko, po czym szybko wyrobić gładkie ciasto. Na koniec wsypać rodzynki i zagnieść jeszcze raz. Ciasto wałkować "na grubość rodzynek", nie może być za cienkie, bo zamiast ciasteczek, upieczemy węgielkowe blaszki :] Wykrawać szklanką, albo foremkami. Można też zrobić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Caterpillar - bułeczki gąsieniczki 198

100ml ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Odstawić na ~15 minut do wyrośnięcia. Przygotować mąkę, wymieszaną z solą i resztą mleka, dodać zaczyn i wyrobić. Ciasto jest dość lepkie, ale po dodaniu oleju zacznie odchodzić od ręki. Odstawić po raz drugi do wyrośnięcia, na około 40-50 minut, bądź aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić(...)cienkie placuszki, po środku ułożyć parówki i zawinąć jak pieroga, dobrze skleić. Następnie część z parówką pokroić na siedem kawałków tak, żeby całość trzymało się na części z samym ciastem. Czas, by ułożyć z kawałków parówki w cieście gąsieniczkę, wystarczy rozłożyć je na boki, a jeden odwrócić tak, by wyglądał jak główka. Gotowe gąsieniczki ułożyć na wyłożonej papierem blasze (można

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chrusty vel Faworki 207

zwykle bywa z gotyckim klimatem. Mroczność postaram się zrównoważyć pysznością przepisu, który chciałam Wam dziś zaproponować. Zwykle robiłam faworki z przepisu mojej siostry, bodajże z bardo popularnej książeczki "Piekę ciasta i ciasteczka". Tym razem jednak, z daleka od domu, postanowiłam spróbować czegoś nowego. Skorzystałam więc z przepisu Moniki z bloga Na Grabinie i muszę przyznać, że chrusty wyszły rewelacyjne(...)sitką i połączyłam ją z żółtkami, następnie zagniotłam i zaczęłam dodawać po jednej łyżce śmietany. Co jakiś czas podlewałam też alkoholem. Wymagało to wiele siły, ale dało radę. Kiedy ciasto jest już w miarę połączone i elastyczne, Monika zaleca przepuścić je przez wałek do robienia makaronu, ja z braku takowego urządzenia musiałam się posiłkować zwykłym wałkiem, co było bardzo pracochłonne

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Bagietka 192

najpierw wypróbować własne możliwości i powiem, że jestem zadowolona. Choć z wyglądu bardziej przypomina chleb niż francuską bułeczkę, to jest ten smak! Następnym razem dodam nieco więcej mąki, żeby ciasto nie rozpływało mi się na boki i będzie perfekcyjnie. Jest to przepis zaproponowany na blogu Kwestia Smaku. Bagietka 1 szklanka mleka 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki cukru 1 szklanka wody(...)miksować. W trakcie miksowania wsypywać po jednej szklance mąki, ja użyłam dwóch szklanek zwykłej mąki pszennej i dwóch szklanek mąki pszennej krupczatki. Wydaje mi się, że przy takim zestawieniu ciastu przyda się jeszcze jedna szklanka mąki pszennej. Ciasto powinno być mięciutkie i lekko lepkie. Przełożyć ciasto do dużej miski nasmarowanej oliwą i zostawić na około jedną, dwie godziny do wyrośnięcia

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chałka na zakwasie 212

resztą suchych składników. Oddzielnie natomiast jajka z miodem, olejem i rozpuszczonym masłem. Zakwas rozpuścić w wodzie. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładziutkie i lśniące, powinno dać się uformować w zgrabną kulkę, można też wgnieść rodzynki. W następnej kolejności ciasto włożyć do miski nasmarowanej tłuszczem i odstawić przykryte folią na półtorej(...)blat, uderzyć w celu odgazowania, rozciągnąć i złożyć jak kopertę. Odstawić na kolejne 45 minut. Jeśli ktoś chciałby upiec chałkę rano, można też w tym momencie włożyć ciasto na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na trzy części i z każdej uformować dość gruby wałeczek, pozwolić im odpocząć przez 20 minut pod ściereczką. Po czym skleić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pączki tradycyjne 160

ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż zaczyn urośnie. Żółtka utrzeć z pozostałą częścią słodzidła i dodać do gotowego zaczynu, razem ze spirytusem, solą, skórką pomarańczową i mąką, starannie wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać aż dobrze połączy się z ciastem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki natłuszczoną dłonią, nakładać(...)łyżeczce marmolady i formować kulki, na stolnicę oprószoną mąką odkładać stroną zlepienia. Wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz (żeby to sprawdzić, można wrzucić kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie, tłuszcz jest odpowiednio gorący) i smażyć do zrumienienia z jednej i drugiej strony. Prawidłowo usmażony pączek poznaje się po jasnej obrączce na obwodzie. Osączone pączki można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest

Przepysznik - BLW i nie tylko
domowe pomidorki koktajlowe na zimę 223

składniki: 1000 g pomidorków koktajlowych 1000 ml wody 1 łyża soli 2 łyżeczki cukru czosnek (do każdego słoiczka po 1 ząbku) liście bazylii (do każdego słoiczka

Domowy Smak Jedzenia
TORTELLINI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI 236

które wprawia w zachwyt! Są idealnym pomysłem na obiad, kolację na ciepło, albo też randkę. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * szpinak- ok. 250 g * ser ricotta(...)patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, a następnie oczyszczony szpinak – przesmażamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Do przestudzonego dodajemy ricottę i podprażone, posiekane orzechy -mieszamy. CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ). Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki. CAŁOŚĆ: Porcję farszu

Ostra na Słodko
Tarta cebulowa 177

mleko 3/4 szkl · śmietana kremówka 20 dag · gałka muszkatołowa mielona  Mąkę, sól i 13 dag masa wyrobić z 1 jajkiem i łyżką lodowatej wody na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, wstawić na 30 min do lodówki. Cebulę obrać, pokroić na połówki, a następnie w cienkie plasterki. Pozostały tłuszcz rozgrzać w rondlu, zeszklić w nim cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć(...)patelni. Resztę jajek wymieszać z mlekiem i śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i tarta gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkować na placek (sr 25cm). Przełożyć do formy, brzegi ciasta podnieść, przycisnąć do boków formy. Na spodzie ciasta umieścić krążki cebuli, równomiernie polać mieszaniną jajek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 min w 200stC

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania