składniki: 2 dojrzałe banany 250 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru wykonanie: Banany miksujemy z serkiem mascarpone na gładką masę. Śmietankę
Domowy Smak Jedzeniaktórych wykorzystuje się duże ilości tych warzyw. A żeby nie zapomnieć, że mamy wiosnę, dodałam zielone szparagi. Zależało mi na szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią. Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory(...)ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki 100 g gorgonzoli kilkanaście liści mięty (dałam odmianę omszoną) kilka plastrów sera typu mozzarella pieprz Formę wykładamy papierem do pieczenia, a potem ciastem francuskim, pamiętając o wykonaniu rantów. Przygotowujemy nadzienie: Pory dobrze opłukać i pokroić na półtalarki. Rozdrobnić szynkę. Szparagi opłukać i przełamać. Twardsze części pokroić na drobne kawałki, miękkie części
Weekendy w domu i ogrodziejedynie słodki batat, który idealnie gra tutaj z naszymi rodzimymi smakami. Polecam spróbować, szczególnie kiedy w lodówce jest nadmiar twarogu i jogurtu naturalnego a do drzwi pukają goście :) Składniki: ciasto kruche: przepis dokładnie ten sam jak tutaj lub gotowe ciasto kruche, opcjonalnie gotowe ciasto francuskie 250 gram twarogu chudego 250 ml jogurtu naturalnego 1,5% 3-4 jaja(...)gram startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz 1/2 batata (gotujemy w wodzie lub na parze 15 minut) 50 gram sera koziego natka pietruszki do ozdoby Ciasto kruche wykonujemy według tego przepisu . Twaróg miksujemy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem. Jaja mieszamy z parmezanem z dodatkiem gałki muszkatołowej. Batata gotujemy w wodzie, następnie kroimy w plastry. Ser kozi również kroimy
Mango PapajaMoja pierwsza w życiu tarta, z serkiem mascarpone i borówkami amerykańskimi! Okazało się, że moja blaszka do pieczenia ma średnicę 29cm co spostrzegłam dopiero w momencie chłodzenia się ciasta No a przepis miałam na 25cm, także spód bardzo cienki - tak czy owak wyszedł pyszny i kruchy! Składniki: Kruche ciasto - 200g mąki pszennej, tortowej - 1 jajko - 100g zimnego masła(...)masełkiem). Dziurawimy masę widelcem i wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu. Po wyciągnięciu formy z ciastem z lodówki wykładamy wszystko papierem do pieczenia i na górę stawiamy żaroodporne naczynia lub sypiemy fasolę dla obciążenia (aby nam nie wyrosło ciacho). Pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie wraz
upichconaChciałaby Wam zaproponować sałatkę nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie
Kuchnia Pełna PasjiSposób przygotowania: W szklance rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżeczką mąki i ciepła wodą. Po urośnięciu drożdży do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i olej. Dokładnie mieszamy, jeśli ciasto będzie się kleiło do dłoni podsypujemy mąką. Po dokładnym wyrabianiu ciasto formujemy w kulę, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Między czasie myjemy pieczarkę, cebulę, osuszamy(...)kroimy w plastry. Na patelni z odrobiną oleju smażymy mięso z przyprawą gyros. Na tartce ścieramy ser żółty. Jeśli ciasto urosło to formujemy go w koło i zawijamy brzegi. Widelcem dziurkujemy środek. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na ciasto nakładamy ketchup (aby było go na całej powierzchni spodu) i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie nakładamy mięso
Truskawkowa Fiestaskładniki: 1 pęczek świeżej pokrzywy 1 obrana z błonek cytryna 50 – 70 g cukru 100 g kostek lodu 500 ml wody wykonanie: Pokrzywę opłukujemy. Wszystkie
Domowy Smak Jedzeniaskładniki : 750 g kiełbasek grillowych 1 szkl dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki musztardy ostrej 1 łyżka sosu worcester olej wykonanie: Dżem łączymy z musztardą oraz sosem, miksujemy
Domowy Smak Jedzeniakolory zachęcają do spróbowania. Łasuchy małe i duże będą wniebowzięte :D Ciepłe lody kupicie tutaj KLIK , natomiast biszkopciki duo tutaj KLIK *na zdjęciu- Martha Gold Tacka do ciasta Porcelana Bogucice _______________________________ SKŁADNIKI: Na spód: 24 okrągłe biszkopty duo –kupuję w KLIK galaretka niebieska + 250 ml wody Na ciasto: 24 ciepłe lody –kupuję w KLIK galaretka szafirowa(...)lodówki. Przygotowujemy galaretki na górę, użyłam jabłkowo miętowych, świetnie się skomponowały smaki. Galaretki rozpuściłam w 700 ml wody , całkiem zimne i leciutko tężejące wylałam na wierzch ciasta, które znowu „wylądowało” w lodówce. Wierzch ozdobiłam bitą śmietaną z mascarpone. Śmietankę ubiłam z dwoma łyżkami cukru pudru, pod koniec dodawałam po łyżce serka, cały czas miksując
Takie tam pichceniebrokułów 3 jajka ugotowane na twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu greckiego 9% 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy francuskiej szczypta soli Ciasto kruche: 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, jajko i posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto(...)uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. 2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Spód ponakłuwaj widelcem, włóż do lodówki na 15 minut. Następnie dno i boki okryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Wysyp na dno ciasta suchą
Powiedz dietom niewszelkich słodkich wypiekach sprawdza się świetnie. Sezon rabarbarowy trwa dość krótko , więc tym bardziej warto teraz przygotować coś słodkiego z dodatkiem tych kwaśnych łodyg. Dziś zrobiłam muffiny z kruszonką. Ciasto przygotowałam z dodatkiem maślanki. Można z niego też upiec jedno większe ciasto . Składniki : 3 jajka 1 szklanka maślanki pół szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 2 op cukru(...)łodygi rabarbaru (ok pół kg ) Wykonanie : W jednej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem . Do drugiej wsypać wszystkie pozostałe suche składniki. Wlać masę maślankową i połączyć łyżką ciasto . Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i rozcierając palcami połączyć ,aż otrzymamy grudkowatą konsystencję. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki (ok 1cm grubości ) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami
Malinowa Kawiarenkaricottę oraz śmietankę. Następnie dodajemy tarty parmezan, drobniutko posiekaną papryczkę chilli, suszone pomidory, startą skórkę z cytryny oraz posiekaną świeżą bazylię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi Każdy pewnie ma swój przepis na ciasto na pierogi. Odkąd skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Renaty przepadłam. Najlepsze ciasto pierogowe. Mięciutkie, pyszne i zupełnie(...)żółtka, 1 łyżeczka soli Mąkę wysypujemy na stolnicę dodając miękkie masło, całość siekamy nożem i rozcieramy palcami. Dodajemy jajko i żółtka i stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, które następnie odkładamy do miski na 15 min, żeby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Smacznego
Plate of Joysoli, 280 g letniej wody, 4 łyżki oliwy z oliwek Mąkę należy wymieszać z drożdżami, dodać sól, wodę i oliwę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść na elastyczne i gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Gotowe ciasto należy odgazować i podzielić na 10 równych części, z każdej uformować kulę. Kulki ciasta należy układać na omączonym(...)blacie złączeniem do góry, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po upływie wyznaczonego czasu każdą kulkę ciasta należy rozwałkować na owalny placek o grubości 5 mm. Obsypać pity odrobiną mąki i zostawić na 20 min pod przykryciem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w 230 stopniach przez 6-8 minut. Kurczak: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 3 ząbki
Plate of Joysoli, 1 łyżeczka cukru, 130 g letniego mleka, 145 g letniej wody Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać przy pomocy robota / miksera przez około 10 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na mniej więcej 60 minut. Po upływie tego czasu ciasto odgazować, uderzając w nie dłonią, i podzielić ciasto na 10 równych(...)części. Z każdej części ciasta uformować bułeczkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Bułeczki pieczemy około 25-30 minut, do ładnego zrumienienia
Plate of Joymąkę oraz cukier puder, wymieszać i zrobić wgłębienie. Do przygotowanego wgłębienia wlać spienione białka i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie małym strumieniem wlewać przestudzone roztopione masło, jednocześniej cały czas mieszając ciasto. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 10 minut, aby odpoczęło. Kiedy ciasto będzie gotowe, należy wysmarować foremki masłem, na dno wyłożyć odsączone rodzynki - ok. 1-2 łyżeczek, a na nie wyłożyć(...)ciasto, do 3/4 wysokości foremki. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę, chwilę przestudzić i następnie wyciągnąć z foremek. Podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem pozostałych rodzynek z wanilią. Smacznego
Plate of Joy