wykorzystaniem ciasta francuskiego. Jak pisałam już poprzednio, z reguły zawsze mam w lodówce, tak na wszelki wypadek, opakowanie tego ciasta. Na szybko możemy coś z niego wyczarować, przy użyciu dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo sycąca, więc doskonale zastąpi nam obiad. Szczerze powiedziawszy(...)zjedzeniu porządnego kawałka tarty byłam najedzona. Tarta ze szpinakiem i ricottą Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g ricotty 450 g mrożonych liści szpinaku 120 g sera feta 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól morska pieprz Wykonanie: Szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy go na małym ogniu i odparowujemy z nadmiaru
Kulinarne przygody Gatityszklaneczką orzeźwiającego jogurtu. Jeśli komuś się marzy urlop na Bałkanach lub w Turcji zapraszam na kulinarną podróż w tamte strony :-) Składniki na burek z mięsem, szpinakiem i botwinką 500 g ciasta filo z tego przepisu 250 g ugotowanego mięsa 300 g szpinaku lub liści botwinki (ja pomieszałam w proporcji 50:50) 2 ząbki czosnku sól pieprz ewentualnie(...)jednego, i z drugiego do wrzątku włożyłam botwinkę, a po 6 minutach dołożyłam szpinak. Po kolejnych 2 minutach całość odcedziłam). Odcedzone liście dobrze odciskamy. W maszynce do mielenia mielimy mięso i zieleninę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dobrze mieszamy i doprawiamy. Ciasto dzielimy na 4 części. każdą z nich umieszczamy na stolnicy i wałkujemy ile się
Rozpustne gotowanieweekend pod hasłem świętowania mojego sukcesu, ale zamiast tortu przygotowałam ciasto „leśny mech” w wersji LCHF. Idealnie pasuje do aktualnej pogody i wszechobecnej zieleni Dodatkowo dzięki szpinakowi, którego oczywiście w ogóle nie czuć ciasto jest pełne witamin oraz minerałów a do tego ma świetne makro ( B 7 g, T 21,5 g , W 2,7 g.) Składniki na ciasto (forma(...)następnie rozdrobniony szpinak i dokładnie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby ciasto nie było za suche
Ola la LCHFmaki trochę do podsypania ½ łyżeczki soli 1 żółtko 100 g masła i trochę do formy Suszony groch, lub kasza gryczan do obciążenia spodu Na wierzch ciasta 600 g liści szpinaku , jedna cebulka 1 ząbek czosnku 100 g kwaśnej śmietany, 1,2 piersi z kurczaka sól , pieprz olej do smażenia ser fetta 100 g śmietany kremówki, 3 jajka(...)kostkę. Cebule posiekać. Pierś obsmażyć na oleju dodać cebulkę. Szpinak posiekać. Mrożony odcisnąć. Do cebulki dodać szpinak rozkruszyć pół sera fetta. Przyprawić solą , pieprzem, dodać czosnek. Wymieszać. Śmietanę i kremówkę, jajka, parmezan i przyprawy wymieszać. Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wykleić wnętrze okrągłej formy
W kuchennym oknie Ewylubi poświęcać więcej czasu na gotowanie niż jest to konieczne. Nie podam proporcji na ciasto naleśnikowe, ponieważ zawsze działam intuicyjne, czyli na tzw. "oko". Składniki: Ciasto: mleko mąka pszenna jajko sól gałka muszkatołowa szpinak 2 łyżki oleju Nadzienie: serek śmietankowy (np. Almette) łosoś wędzony Wykonanie: Szpinak podsmażać tak długo, aż odparuje nadmiar wody. Składniki na ciasto połączyć w takiej proporcji(...)całość miała odpowiednią konsystencję, dodać posiekany szpinak. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Nie ma konieczności smarowania jej tłuszczem, ponieważ znajduję się on w cieście. Usmażonego i lekko przestudzonego naleśnika smarować serkiem Almette, wyłożyć kilka plastrów łososia, zwinąć w rulon i gotowe. Smacznego
zadanie-gotowaniemożna upiec w blaszce prostokątnej lub każdej innej (oczywiście należy pamiętać, żeby zrobić więcej lub mniej ciasta w zależności od blachy i zachować odpowiednie proporcje) Składniki na ciasto: 300-400 g szpinaku (Ja przygotowuję zazwyczaj z mrożonego. Należy go rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jednak nie warto odciskać całą wodę. Ważne żeby nie był mokrą papką(...)samemu) 1,5 - 2 szklanki mąki tortowej (lub w ostateczności pszennej) (ilość zależy od tego ile wody ze szpinaku macie. Zacznijcie od 1,5 szklanki jednak jeśli wody zostało więcej to dodajcie jeszcze trochę. Nie więcej jednak niż 2 bo ciasto będzie za ciężkie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny
Jedzeniomaniaindyka 100% mięsa 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy do kurczaka Olej rzepakowy do smażenia ok 1/2 łyżeczki oleju 3 garści szpinaku świeżego 2 ogórki kiszone 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Przygotowanie: Ciasto: Do dużej miski przekładam wszystkie składniki. A następnie łącze ,wyrabiając ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem . Wyrabiamy ok 15 min. A następnie ciasto pozostawiam(...)będzie gęsty. Studzę. Pizza: Wyrośnięte ciasto dziele na 4 kulki. Foremkę wykładam papierem do pieczenia a następnie ciasto rozwałkowuje i przekładam do formy. Sosem smaruje ciasto. Następnie przekładam ser tarty , szpinak ,mięso i ogórki. Piekę ok 25 min w 200 stopniach. Podaję z ulubionym sosem
Gotowanie Patkiposypania naleśników przed zapiekaniem Wykonanie: 1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut. 2. Przygotować farsz: Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić. Masło roztopić w garnku, dodać szpinak smażyć aż szpinak zmniejszy swołą objętość o conajmniej połowę. Dodać czosnek przeciśnięty przez(...)praskę, świeżo startą gałkę muszkatołow ą i pieprz. Smażyć aż odparuje woda. Szpinak ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Ser feta pokroić w kostkę, dodać do szpinaku i wymieszać. 3. Usmażyć naleśniki: Ciasto jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek. Rozgrzać patelnię którą można posmarować cienko oliwą. Chochlą nalewać ciasto na środek patelni jednocześnie przechylając patelnie tak by równomiernie rozprowadzić
Mama Gotujeinnej wersji, jest mięciutkie, wilgotne, z pysznym kremem i smakiem. Kolor ma rewelacyjny-zielony :-) Polecam ciacho jest przepyszne i łatwe w przygotowaniu. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25c25cm CIASTO -4 jajka -450g szpinaku mrożonego rozdrobnionego -1 szkl mąki krupczatki (szklanka 250ml) -1 szkl mąki pszennej tortowej -0,5 szkl mleka -1 szkl oleju rzepakowego -2 łyżeczki proszku(...)jajka były świeże) Następnie dodajemy Przesianą mąkę i mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia-miksujemy. Potem dodajemy mleko wciąż miksując, potem olej. Na koniec dodajemy szpinak (odciskamy go dokładnie z wody) -miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki, pieczemy około 40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Ciasto z wierzchu zrobi się brązowe. Powinno ładnie wyrosnąć. Ciasto będzie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuLeśny mech to tort z dodatkiem szpinaku, przekładany kremem z mascarpone i śmietanki. “Ciasto trawiaste” usłyszałam pewnego razu Tort zachwycił naszych gości i mnie, bo jest prosty i szybki w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Do tego wygląda obłędnie! Polecam Leśny Mech na urodziny dziecka, rodziców, przyjaciół, do dobrej kawy, wspólnego biesiadowania i celebracji chwil. Jeśli lubicie torty(...)cukrem, powstaje puszysty puch, który nawet podwoi swoją objętość. Do masy jajecznej wlewam rozdrobniony z olejem szpinak, mieszam krótko. Wsypuję przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, miksuję na niskich obrotach tylko do połączenia. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, tylko dno. Wlewam ciasto. Piekę ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka na środkowej półce piekarnika. Gotowe studzę w formie
Zasmakuj KuchniUwielbiam wigilijny barszcz, dlatego podczas planowania świątecznych przepisów musiałam wymyślić jakieś fajnie paszteciki ze śródziemnomorskim twistem. Paszteciki z ciasta filo są proste i szybkie w przygotowaniu. Chrupiące na zewnątrz, w środku kryją pyszny farsz zrobiony z pieczarek, szpinaku i czerwonej soczewicy, który doprawiłam nieco po arabsku. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam sprzęt kuchenny, który otrzymałam od marki Ambition . We wpisie(...)wykonanie oraz wygodę użytkowania , w przeciwnym wypadku korzystanie z niego nie jest przyjemnością. A z patelni Taurus korzysta mi się bardzo dobrze. Paszteciki do barszczu z ciasta filo z pieczarkami, soczewicą i szpinakiem - Przepis Składniki / na 12 sztuk: 1/2 dużej cebuli 500 g pieczarek 2 łyżki oleju 100 g mrożonego szpinaku w liściach lub świeżego, drobno pokrojonego 100 g czerwonej
Chilli Czosnek i Oliwaśrodka"bułki", którą dzisiaj Wam proponuję. Ryzykowne posunięcie skoro nie da się zdobyć głównego składnika... ale uwierzcie, że w zastępstwie świetnie sprawdzi się zwykła kapusta, włoska kapusta. czy szpinak. Składniki na ciasto, które trzeba przygotować 2 godziny wcześniej, by ładnie wyrosło: 700 g mąki 1 jajko 20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli 500 ml letnie(...)wody Reszta składników to: 500-700 g świeżego friarielli (szpinaku) 2 ząbki czosnku 500 g kiełbasy- w oryginale jest to surowa kiełbaska na świeżo przysmażana, ale ja użyłam neapolitańskiego, czyli pikantnego salami. Możecie użyć ulubionej wędliny o wyrazistym smaku. 50 g parmezanu 400 g sera typu provolone, lub innego, który dobrze się rozpuści podczas pieczenia, najlepiej jeśli byłby przynajmniej lekko
PichceniomaniaMakaron ze szpinakiem i szparagami to niecodzienne połączenie „zielonych” składników. Tak, tak będzie tym razem to danie bez mięsa ale myślę, że nie nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!olej nadzienie 250 g szpinaku sól pieprz czosnek 250 g sera białego Jajko rozmieszać z mlekiem i wodą, dodać mąkę szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju, wymieszać ciasto. Usmażyć naleśniki. Szpinak udusić z czosnkiem i przyprawami, wystudzić, dodać pokruszony ser, wymieszać i nadziać naleśniki
Gotowanie jest łatwewięcej czasu na zrobienie czegoś fajnego do jedzenia. Jeśli lubicie szpinak i kalafior to na pewno będzie Wam smakować. Nasz dzisiejszy pomysł to super smaczne poduszeczki z ciasta jak na kopytka, ze szpinakiem i do tego czerwony kalafior. Czerwony kalafior zapytacie ? Hmmm prosta sprawa. Do ciasta naleśnikowego, w którym jest smażony dodaliśmy jednego świeżego buraczka :) Żeby dopełnić smak(...)szpinak przesmażamy na patelni, aby odparować wodę. Por dobrze myjemy i kroimy w kostkę, po czym przesmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Teraz w misce rozdrabniamy ser twarogowy, dodajemy szpinak, por, przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, ostrą papryką oraz tymiankiem. Na koniec skrapiamy farsz sosem sojowym i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli farsz będzie
vegetanie