próbować dalej, ale nie ma tego złego. Zamiast pierogów wyszedł tort. Ciasto ciut zmodyfikowałam i będę świętować poniedziałek, a co? każdy dzień jest dobry. Składniki: 1/2 kg mąki razowej 1 szklanki gorącej wody 1/3 kostki roztopionego masła 4 łyżki gęstej śmietany 18% torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku 350 g sera gouda zioła prowansalskie(...)zalewie 1 jajko Sposób wykonania: Z mąki, wody, masła oraz 2 łyżek śmietany zagnieść ciasto. Rozwałkować podzielić na pół. Jedną częścią wylepić dno tortownicy wcześniej nasmarowaną tłuszczem.Podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut. W między czasie przygotować farsz. Szpinak przełożyć do garnka. Rozmrozić na małym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek, pokrojone pomidory, część startego
pieprzny smaczekodrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Masa serowa: Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę, doprawić pieprzem i solą. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Na spód zetrzeć połowę sera żółtego. Następnie rozłożyć równomierne szpinak i kawałki łososia i dodać pokruszone kawałki sera (u mnie był to ser pleśniowy i ser mozzarella(...)resztą startego sera. Piec przez 45 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego:) Krok po kroku: 1. Wyrobić ciasto 2. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy i nakłuć widelcem 3. Na patelni podsmażyć szpinak z łososiem 4. Dokładnie wymieszać składniki na masę 5. W dwóch miseczkach przygotować mix serów 6. Nałożyć wszystkie składniki
KuchniaWeDwoje.plłyżeczka oregano Dodatki: 2-4 łyżki zielonego pesto 1 świeży brokuł 200-250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) garść świeżego szpinaku 100 g sera camembert naturalnego ok. 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski wsypujemy(...)dużych oczkach. Pizza: Wrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na cienkie koło. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy 1-2 łyżki zielonego pesto i układamy dodatki - szpinak, ugotowanego brokuła, fasolkę szparagową oraz kostki sera camembert. Wierzch posypujemy startą mozzarellą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około
Kuchnia MagdaLenyBardzo lubię pierogi, choć przyznam się, że bardzo rzadko je robię. Dziś proponuję wersję z serem i szpinakiem - jedne z moich ulubionych zaraz po ruskich :) Sposób przygotowania: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju sól niepełna szklanka ciepłej wody Farsz: 400-500 g sera białego 300 g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym) 1 ząbek czosnku sól, pieprz(...)Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na czas przygotowania farszu, by odpoczęło. 2. Przygotować farsz: szpinak przebrać, umyć, na patelni rozgrzać łyżkę masła lub oleju, dodać 1 zmiażdżony ząbek czosnku, po czym dodać szpinak i dusić, aż zmniejszy swoją objętość. Lekko posolić i popieprzyć. 3. Ser rozdrobnić widelcem, dodać szpinak z patelni i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić
Kuchnia domowa Anifilo, ponieważ zostało mi sporo arkuszy a powinno się je wykorzystać w ciągu tygodnia od otwarcia postanowiłam przygotować z niego jeszcze kilka potraw :) Najbardziej popularne w internecie jest ciasto filo nadziewane szpinakiem i fetą, zawinięte w eleganckiego ślimaka. Bardzo mi się spodobały, dlatego postanowiłam zrobić swoją wegańską wersję. Składniki (na 2 ślimaki - po 1 na osobę): - 2 płaty ciasta filo
Co na wege obiad?mrożone jest nieopisaną wyręką. Arkusze filo (yufka) można kupić w przeróżnych rozmiarach, zależnie do czego mają być przeznaczone. Do tego placka potrzebne są bardzo duże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie(...)klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe dłuuuuugie rolki zwija się spiralnie w okrąg, smaruje masłem lub mlekiem i zapieka. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo). 350 g odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści) 100-150 g sera feta 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane 2 jajka
Sztuka gotowania w/g SamiryRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na miskę o śr ok 20cm na górze i wysokości ok 15cm Ciasto szpinakowe: 4 jajka 200g świeżego szpinaku 250ml oleju roślinnego 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru Warstwa sernika(...)Umyty i dobrze odciśnięty szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę i powoli, cienkim strumieniem wlewamy szpinak, cały czas miksując. Do ciasta przesiewamy partiami mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do formy z wyposażenia piekarnika wyłożonej (tylko na spodzie) papierem do pieczenia
Kuchnia w czekoladzieZapewne znacie już ciasto leśny mech na bazie szpinaku, ma piękny i naturalny zielony kolor i smak szpinaku zupełnie nie jest wyczuwalny. Ja dziś postanowiłam przygotować ciasteczka w nieco zmienionej formie i to nie z owocem granatu tylko z truskawką. 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanka mąki pszennej ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka(...)odcisnąć z wody. Zblendować na gładką masę. 2. Jajka ubić z cukrem dodać oliwę, proszek do pieczenia, mąkę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać szpinak i dokładnie połączyć z masą. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach ok. 20 x 25 cm i piec przez 25 minut. 3. Gotowe ciasto wyjąć z formy i wykroić
Jadło i czytadłoPyszna propozycja na obiad dla tych którym znudziły się tradycyjne kotlety z kurczaka.Soczyste sznycelki z kurczaka otulone pysznym ciastem naleśnikowym z dodatkiem szpinaku. 5 sztuk 300 gramów fileta z kurczaka 150 gramów szpinaku mrożonego rozdrobnionego (waga przed rozmrożeniem) 2 jajka M 1 i pół szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju sól czosnek granulowany(...)rozmrożonego szpinaku dodać mleko, jajka, mąkę, olej doprawić solą i czosnkiem granulowanym. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Masa powinna być bardzo gęsta w razie potrzeby można dodać więcej mąki. Filet z kurczaka dzielimy na mniejsze części moje miały tak każdy ok 60 gramów. Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać większą ilość oleju . Każdy sznycelek zanurzyć
Andzia Pichcigotowego świeżego ciasta francuskiego można wiele pyszności wyczarować… Tym razem proponuję Wam smakowite pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu. Świetna wytrawna przekąska na imprezę czy pomysł na lunch do pracy. Polecam Inną wytrawną propozycją przekąski z gotowego ciasta francuskiego to paszteciki z pieczarkami . Natomiast w wersji na słodko polecam ciasteczka z kremem i oowcami , z jabłkami , rabarbarem albo rogaliki(...)czekoladą . Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku 1 niewielka cebula 4 ząbki czosnku 180 g wędzonego tofu 1 łyżka sosu sojowego pieprz i sól do smaku 1 łyżka oleju do smażenia Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Cebulę i czosnek obieramy i drobno
Lamarida.plboki formy. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wstawić do rozgrzanego piekarnika, podpiec spód około 15 min w 200 st. Ciasto wyjąć. Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki oleju rzepakowego 4 duże ząbki czosnku 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 400 g śmietany 18% 3 jajka (można dodać również białko(...)ciasta) 150 g sera Lazur, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczki soli lub mniej do smaku pieprz do smaku dymka do przystrojenia, drobno pokrojona Świeży szpinak, umyć, drobno posiekać, odparować na patelni, tak aby zmniejszył objętość dwukrotnie (w przypadku mrożonego, należy jedynie odparować). Na drugiej patelni rozgrzać olej, następnie przesmażyć na złoto przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie, drobno pokrojoną dymkę. Wyłączyć
moj przepis nasól do smaku 80 ml wody środek 1 duże jajko 160 g śmietany garść szpinaku 1 awokado jajka perliczki czosnek -u mnie dużo bo lubimy sól i pieprz do smaku Wykonanie Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę . Wyrobić ciasto(...)pozostawić na 30-40 minut w misce przykrytej talerzem. Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić boki i dno. Jajko , śmietanę ,czosnek ,sól i pieprz do smaku ,zmiksować . Na ciasto wyłożyć liście szpinaku,pokrojone awokado .Wlać mieszaninę zmiksowaną . Piec w piecu w temp. 200 ° C z termoobiegiem ,przez około 30 minut. Po 20 minutach ułożyć surowe jajeczka.:)) Jajko perliczki na miękko gotujemy
mojej kuchnisól do smaku 80 ml wody środek 1 duże jajko 160 g śmietany garść szpinaku 1 awokado jajka perliczki czosnek -u mnie dużo bo lubimy sól i pieprz do smaku Wykonanie Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę . Wyrobić ciasto(...)pozostawić na 30-40 minut w misce przykrytej talerzem. Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić boki i dno. Jajko , śmietanę ,czosnek ,sól i pieprz do smaku ,zmiksować . Na ciasto wyłożyć liście szpinaku,pokrojone awokado .Wlać mieszaninę zmiksowaną . Piec w piecu w temp. 200 ° C z termoobiegiem ,przez około 30 minut. Po 20 minutach ułożyć surowe jajeczka.:)) Jajko perliczki na miękko gotujemy
w mojej kuchnisoli Farsz: szpinak, najlepiej świeży (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cebulka olej do smażenia Farsz: szpinak podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku i cebulki. Następnie ostudzić i odcisnąć nadmiar oleju i wody. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki
Bon Appetit Małgorzatykolejne.. Musiałam się przyznać sama przed sobą, że wyszły wspaniałe. Z podanego przepisu wyszło mi ok 50 pierogów. Polecam nawet tym co nie lubią szpinaku :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula(...)wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Jeżeli ciasto będzie już gładkie i jednolite, należy je ponownie pozostawić pod przykryciem 30 minut. Gdy ciasto będzie sobie leżakowało, należy zrobić farsz ze szpinaku. Jeżeli mamy szpinak mrożony to należy go odpowiednio wcześniej rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć. Jeżeli natomiast mamy szpinak świeży to należy go tylko umyć i drobno
Na słodko lub wytrawnie