Każdy słyszał, ale nie każdy robił. Polecam sprawdzony przepis na ciasto szpinakowe z dużą ilością truskawek! Ciasto: 450g mrożonego szpinaku, 3 duże jaja, 250g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szkl oleju, 2 szkl mąki tortowej (typ 550), 3 łyżeczki proszku do pieczenia, Przełożenie: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki wody, 500g truskawek, Ponadto(...)truskawki do dekoracji, świeże liście mięty. Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Żelatynę łączymy z wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160 o C. Po wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część kroimy na części. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier
Słodki Zakątekdowolnej formie. Dekoracja to ulubione dodatki. Ja proponuję truskawki, borówki lub granat. A waszym zdaniem, która forma jest najsmaczniejsza? Truskawkowe pole Biedronkowe truskawki Borówkowe runo Wybuchowy granat Ciasto: 450g mrożonego szpinaku 3 duże jaja 250g cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl oleju 2 szkl mąki tortowej (typ 550) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przełożenie: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru(...)łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Ponadto: Ulubione owoce do dekoracji Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Żelatynę łączymy z wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160 o C. Po wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część kroimy na części. Śmietankę ubijamy
Słodki ZakątekSkładniki: 3 szklanki mąki, 300 g liści szpinaku, 1 szklanka ciepłej wody, 1 opakowanie suchych drożdży Dr. Oetkera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 żółtko. Przygotowanie: Do miski wsypujemy przesianą mąkę z suchymi drożdżami, cukrem i solą. Wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto mikserem z końcówką(...)haka. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie liście szpinaku drobno siekamy i podsmażamy na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy szpinakiem. Następnie zwijamy jednocześnie z obu stron do środka. Wkładamy do keksówki, smarujemy żółtkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniszklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia: 150 g sera koziego 3 świeże figi ok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach) 200 g kurek 2 ząbki czosnku 1 mały kartonik pasty pomidorowej suszone oregano świeża bazylia sól, pieprz granulowany czosnek(...)wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem, kładziemy szpinak, plastry koziego sera, kurki oraz figi. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią . smażymy szpinak smażymy na maśle
Bon Appetit Małgorzatyzrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia : 1 godzina(...)proszkiem do pieczenia i przesiane wsypać do masy i dodać szpinak. Cały czas miksować. Tak przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny. Krem: Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki
Słodkości i nie tylkodziecka. Składniki : * 2 szklanki mąki pszennej * szklanka otrębów pszennych * 2g suchych drożdży * szczypta soli * łyżeczka cukru * szklanka cieplej wody * 2 filety z kurczaka * pół pęczka zielonych szparagów * garść szpinaku * 2-3 plastry boczku wędzonego * pół szklanki śmietany 12% * pół szklanki jogurtu greckiego * 2-3 ząbki czosnku * łyżka przyprawy do pizzy bądź oregano * ser żółty - tyle(...)teflonowej patelni razem z przyprawami. M ąkę wymieszać z otrębami, drożdżami , solą i cukrem w ymieszać, dolać wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Boczek podsmażyć, dodać szpinak i zblanszowane szparagi. Z ciasta drożdżowego zrobi ć dwie pizze. Na ka żdą wylać sos śmietanowy, dodać kurczaka i pozostałe dodatki. Posypać serem i przyprawą. Piec 20 minut w 200 stopniach. Można
Magiczne Życie MartyRobi się ją bardzo szybko i z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet ten mniej doświadczony domowy kucharz. Do jej przygotowania użyłam gotowego ciasta francuskiego, które zawsze mam w lodówce, a także mrożonego szpinaku. Kilka opakowań mrożonych warzyw mam zawsze w zamrażarce, to fajna opcja, gdy niespodziewanie wpadną do Ciebie(...)goście lub gdy lodówka świeci pustkami. Zawsze można z nich wyczarować coś smacznego. Letnia tarta ze szpinakiem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku Poltino 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml śmietany 18% 2 duże jajka 1 kulka mozzarelli garść pomidorków koktajlowych sól pieprz 1 jajko do malowania ciasta ulubione świeże zioła
Kulinarne przygody Gatityopakowanie ciasta francuskiego 6 szt podudzi z kurczaka 50 dkg szpinaku 2-3 cukinie 1-2 cebuli masło do smażenia sól,pieprz,dowolne przyprawy Podudzia posypać solą,pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.i zostawić na 1 godz. lub całą noc ..).Podudzia upiec i odstawic do wystygnięcia(...)Cukinie pokroić na plastry ,posolić ,popieprzyć i usmażyć na patelni ,lub upiec w piekarniku Ciasto francuskie podzielić na sześć kwadratów na każdy kwadrat nałożyć 2 łyżki szpinaku,a w środku umieścić udko. Końce ciasta zwinąć w sakiewkę..Można końcówki udek zawinąć w folię aluminiową,aby się za bardzo nie spiekły.Sakiewki układamy w formie do pieczenia i pieczemy ok.30-40
w mojej kuchnipieczarek, 1 cebula, 150 g tartej mozzarelli, salami, szpinak, sos pomidorowy lub ketchup świeże listki bazylii Mąkę wsypać do misy miksera, wbić jajka, dodać cukier, sól, drożdże i mleko - wyrabiać mikserem przez kilka minut na średnich obrotach, następnie dodać roztopione masło - na dwa, trzy razy, cały czas miksując. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrastania(...)wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt - grubości ok. centymetra. Ciasto posmarowałam 3 łyżkami domowego ketchupu , rozłożyłam salami - u mnie z suszonymi pomidorami, pieczarki wcześniej przesmażone z cebulką, szpinak, bazylię oraz rozsypałam mozzarellę. Ciasto zwijamy dokładnie i staramy się to robić bardzo ściśle. Zwinięte ciasto sklejamy na końcu, kroimy na kawałki kilku centymetrowe, wykładamy na blaszkę albo ustawiamy, albo kładziemy
Plate of Joyogóle doskonale smakuje w połączeniu z kwaśnymi dodatkami- pomidorami, ogórkami kiszonymi czy marynowaną papryką. *foremka 21 cm: Składniki: na ciasto: 200 g mąki 125 g masła 1 jajko szczypta soli na nadzienie: 300 g mrożonego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany łyżka masła 2 ząbki czosnku sól,pieprz dodatkowo: pomidory: malinowy i żółty 100-150 g Sera Korycińskiego "Swojskiego(...)będzie już wody dodać masło i podsmażyć szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić, na końcu dodać śmietanę. Przestudzić nadzienie i wyłożyć je na ciasto. Ser pokroić na plasterki i ułożyć na szpinaku. Kawałek sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Oliwki również pokroić. Plasterki pomidorów ułożyć na tarcie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagotowe. :) Nie musi wyrastać trzy razy, nie trzeba go też zagniatać "godzinami." Jest to najlepsze ciasto drożdżowe, z jakim miałam do czynienia do tej pory, zaraz po tym na rwane bułeczki - klik. Pozostałe składniki: 1 pierś z kurczaka 250 gramów świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju 5 ząbków czosnku sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 150 gramów sera(...)piekarnik, ustawić temperaturę 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty natłuścić masłem, następnie obtoczyć w bułce tartej. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Na cieście układać kolejno - kurczaka, szpinak z czosnkiem, pomidory, ser feta. Zalać wszystko mieszanką śmietany i jajka. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Na ostatnie 5 minut warto włączyć termoobieg
Garniec MagalieSKŁADNIKI:pierś kurczakaświeży szpinakświeże pomidory lub z puszkidymka lub cebulaczosnekśmietana ( dla łasuchów) lub jogurt (dla tych fit )oreganosól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Mięso z piersi kurczaka podsmażamy
kulinarnyJamożecie zajrzeć na stronę Optima – zapraszam Każdego dnia, do 22 grudnia na stronie będzie pojawiał się nowy przepis. Przepis na pierogi ze szpinakiem i łososiem Drukuj przepis Porcji: 32 Czas gotowania: 1 godzina Składniki Ciasto: 500 g mąki, 3/4 szklanki ciepłej wody, jajko, łyżeczka Optima Cardio Farsz: 100 g szpinaku, ząbek czosnku, łyżeczka gałki muszkatołowej, łyżka Optima Cardio(...)około 10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy następnie szpinak na sicie, aby nasz farsz nie był zbyt wodnisty. 4 Po ostygnięciu szpinaku, dodajemy do niego serek śmietankowy oraz posiekanego drobno łososia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 5 Ciasto na pierogi dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy kolejno na grubość około 3 mm. Wycinamy ciasto formą/szklanką. 6 Nakładamy farsz
Kuchnia Bazyliizdecydowanie ogromny błąd i koniecznie muszę to zmienić! Jest naprawdę smaczna, polecam! Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli Nadzienie; 20 dag mięsa z kurczaka ( u mnie filet pieczony) 20 dag dyni 10 dag szpinaku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, 3 jajka 350 ml śmietany kawałek sera(...)Doprawić do smaku i chwilę dusić aż cała woda wyparuje. Kurczaka oraz ser pokroić w kostkę. W misce wymieszać śmietanę z jajkami oraz wszystkimi przyprawami. Dodać przestudzony szpinak i wymieszać. Na ciasto wykładać kurczaka i dynię a następnie zalewamy sosem. Po wierzchu rozsypujemy kostki sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40 min. do czasu
Radość kipiąca uśmiechem.idealne również z dodatkiem słodkich, majowych truskawek. Bonus: błyskawiczne w wykonaniu. To jak, zachęciłam Was? Babeczki leśny mech – przepis: Składniki na ciasto: ćwierć kilo świeżego szpinaku 2 jajka od szczęśliwych kur pół szklanki cukru 1 i 1/4 szklanki mąki 200 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: szklanka śmietanki(...)dotychczas jadły – to prawda! Smacznego! PS. A po inne, świetne ciasto z owocami zajrzyj tutaj: “Ciasto z jeżynami […] Artykuł Babeczki leśny mech – czyli jak wcisnąć rodzinie szpinak ;) pochodzi z serwisu Patchwork
Patchwork