ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:129/245)

Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem (bez cukru) 173

wykorzystałam w tym przepisie sproszkowany młody jęczmień. Polecam wypróbować, bo kolor wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym – będzie bardziej kontrastowo i barwniej Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego

Fitkot
Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem (bez cukru) 182

więc wykorzystałam w tym przepisie sproszkowany młody jęczmień. Polecam wypróbować, bo kolor wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym - będzie bardziej kontrastowo i barwniej :) Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego

FitKot
Tarta - kruche ciasto wytrawne - wersja 2 z jogurtem 222

się z nim pracuje, nie rośnie i jest bardzo kruche. Ciasto można rozwałkować dużo cieniej niż w wersji ciasta z masłem , co za tym idzie tarta jest delikatniejsza. Ta wersja nadaje się do lżejszych tart - z łososiem czy na przykład ze szpinakiem - które swoim ciężarem nie przebiją kruchego spodu.  Składniki: 300g mąki pszennej 2 jajka 150g jogurtu naturalnego szczypta

Gotowanie i blogowanie
Menu na imprezę – propozycje przepisów 259

parmezanem Jajka faszerowane na dwa sposoby – ze szczypiorkiem oraz suszonymi pomidorami Na ciepło Pieczone udka z kurczaka Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Grzanki z krewetkami Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Wiejska quesadilla Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni

Kuchnia Bazylii
Tarta z zielonymi warzywami 133

garście zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) sok z cytryny sól, pieprz rukola lub inna ulubiona zielenina (roszponka, szpinak) oliwa i masło do smażenia Jak zrobić tartę z zielonymi warzywami Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia, nożem zrobić nacięcie dookoła ciasta, około 2 cm od krawędzi (ostrożnie, aby nie przeciąć ciasta na wylot), środkową cześć

Codzienne Gotowanie
PIZZA 1 x 3 z dedykacją – czyli jedno ciasto trzy smaki (z tuńczykiem i oliwkami, szalotką i suszonymi pomidorami, kurczakiem i 106

przygotowałam z którego trzy wesołe literki ( kształty :P) uformowałam. Dołożyłam składniki ulubione, po upieczeniu, literki zostały podzielone.  Trzy smaki, trzy literki szybko poznikały, bo bardzo wszystkim smakowały. Składniki: ciasto: ok. 300 g mąki pszennej typ 00, 150 ml ciepłej wody, 15 g świeżych drożdży tradycyjnych, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek(...)szalotka w plasterkach, pomidory suszone w paski pokrojone. Rada: kolejność: na przygotowane ciasto nakładamy przygotowany sos, posypujemy serem i dodajemy pozostałe składniki, w dowolnych proporcjach, kto jak lubi. Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 12 -15 min. PIZZĘ podałam z: E– szpinakiem, W– tymiankiem, A ––bazylią. Rada

Moniki Smakołyki
Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem 152

napisałam. A wy pewnie nie wierzycie, że to prawdziwy tytuł Ale jest prawdziwy. Po marchewce , batatach , szpinaku , dyni , pasternaku i fioletowych ziemniakach (mam mini ubaw, pisząc to :D) podjęłam małe wyzwanie “odczarowania” kalarepy i tym sposobem powstało takie pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem. Aromatyczne, puszyste, jedynie z delikatną nutką kalarepy. Pewnie nie wyczuje jej nikt, jeśli

Fitkot
Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem 151

napisałam. A wy pewnie nie wierzycie, że to prawdziwy tytuł Ale jest prawdziwy. Po marchewce , batatach , szpinaku , dyni , pasternaku i fioletowych ziemniakach (mam mini ubaw, pisząc to :D) podjęłam małe wyzwanie „odczarowania” kalarepy i tym sposobem powstało takie pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem. Aromatyczne, puszyste, jedynie z delikatną nutką kalarepy. Pewnie nie wyczuje jej nikt, jeśli

Fitkot
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 104

Wspaniały pomysł na obiad. Składniki na ciasto naleśnikowe: mleko mąka soda oczyszczona 1 jajko 2 łyżki oleju sól, cukier Trudno mi jest podać Wam składniki na naleśniki, bo ja robię je na oko. Wsypuję do miski trochę mąki, wbijam jajko, dodaję trochę mleka, szczyptę soli i cukru, pół łyżeczki sody, 2 łyżki oleju. Mieszam a później dolewam mleko(...)powstała lejąca ale ciut gęsta masa naleśnikowa. Smażę naleśniki bez żadnego tłuszczu na naleśnikowej patelni.   Farsz: świeży szpinak (1 opakowanie) ser feta (2/3 kostki) pół dużej kulki mozarella pieprz 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietany 2 rozmiażdżone ząbki czosnku Masło rozpuszczam na patelni. Dodaję umyty świeży szpinak. Chwilę duszę. Dodaję fetę, czosnek i mozarellę. Duszę by składniki się połączyły

MojaQchnia.pl
Kopytka z grzybami i szpinakiem czyli…znowu resztki! 169

zmielonych ziemniaków 1 jajko 100 g mąki 350 g grzybów, u mnie brązowe pieczarki i shiitake 100 g szpinaku 2 dymki 4 łyżki masła sól i pieprz do smaku 1 łyżka świeżego tymianku   Ziemniaki, jajko i mąkę zagnieć na ciasto w miarę luźne. Podziel ciasto na porcję, uformuj ruloniki i pokrój na kawałeczki, małe duże, jakie wolisz! Zagotuj wodę

codojedzenia
Pierogi z botwinką 114

producentów. Dla mnie bomba, wszak nie zawsze mam nastrój by iść na zatłoczony targ... ;-) Ciasto: 250ml gorącej wody 400-500g mąki pszennej, u mnie typ 00 od Cabas.pl 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500g młodych ziemniaków 2 duże cebule 1 pęczek botwiny 1 pęczek świeżego szpinaku (około 400g) 250g białego twarogu półtłustego sól, pieprz olej   1. Ziemniaki obieramy(...)wyparuje. Studzimy. 3. Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy z cebulą, botwiną i szpinakiem. Doprawiamy solą i obficie pieprzem. 4. Do miski dodajemy szklankę mąki i sól, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g.  5. Ciasto wałkujemy

Szefowa kuchni
Gnocchi 71

ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Najlepsze są ziemniaki mączyste. Nie powinny one też być młode, ponieważ zawierają za dużo wody. Ciasto zagniatamy szybko oraz gdy kartofle są jeszcze ciepłe po ugotowaniu. Można dodawać do nich również zblanszowany szpinak, pieczoną dynię czy parmezan. Gnocchi podajemy z różnymi sosami, na przykład pomidorowym czy grzybowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g ziemniaków(...)ugotować w mundurkach. Odcedzić, przestudzić i obrać. Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. 2. Do ziemniaków dodać jajko, sól, szczyptę gałki muszkatołowej i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto. Nie wyrabiać zbyt długo, tylko do połączenia składników, ponieważ gnocchi będą twarde. 3. Ciasto podzielić na cztery części i z każdej uformować podłużny wałek o grubości około 2 cm. Następnie

Danka Pichci
Babeczki szpinakowo miętowe 127

potrzebne już. Szpinak dokładnie płuczę i miksuję blenderem bardzo drobno. Powstałą papkę przecieram przez sitko, i przekładam go garnka. Podgrzewam chwilę aż woda wyparuje a zostanie sam gęsty osad szpinaku. Do śmietany dodaję serek twarogowy, cukier puder i miksuję. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie w kubeczku i rozpuszczam w mikrofali. Jak lekko przestygnie dodaję łyżkę masy serowej, i potem kolejną(...)mleko, dodaję jajka, kakao, sól, roztopione wystudzone masło, cukier i łączę mikserem. Do masy płynnej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję startą czekoladę gorzką i mieszam wszystko mikserem. Ciasto wykładam do papilotek 2/3 wysokości, u mnie wyszło 12 sztuk.Do każdej babeczki dodaję malinę mrożoną. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół i piekę 20-25  minut

wesoła kuchnia
Straszne ciasto na Halloween 314

szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko   pół szklanki cukru   ¼ szklanki oleju pół szklanki kwaśnej śmietany biszkopt szpinakowy 25 dag mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach) niecała szklanka cukru   2 jajka   pół szklanki oleju szklanka mąki krupczatki czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa twarogowa: 50 dag mielonego twarogu(...)Jajko ubijamy mikserem, pod koniec dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej. Dalej miksujemy. Dodajemy czekoladę z mlekiem i sypkie składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (śr. 26 cm). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Szpinak rozmrażamy na patelni do czasu aż straci całkowicie wodę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy olej

Pobite gary Barbary
ROLADA SZPINAKOWA Z SAŁATKĄ CHRZANOWĄ Z JAJKAMI 133

Rolada jest równie pyszna co oryginalna wersja. Wyrazistego smaku nadaje jej dodatek chrzanu do sałatki, dzięki temu nie jest mdła. Ciasto szpinakowe z sałatką  chrzanową świetnie się komponuje i z pewnością zaskoczy Twoich gości. Składniki: Rolada: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 jajka 2 ząbki czosnku 1 ły żeczka soku z cytryny 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)prawie odparuje. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Smażymy jeszcze kilka minut do całkowitego odparowania wody. Studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą z pianę z białek i delikatnie mieszamy całość łyżką. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę szpinakową

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania