ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:123/245)

Naleśniki II 177

połączyć z ciastem Ciasto odstawić na pół godziny. Patelnię wysmarować bardzo małą ilością tłuszczu. Smażyć naleśniki po obu stronach do momentu aż ciasto się zetnie i uzyska lekko złotawy kolor. Można podawać z serem, szpinakiem, dżemem lub innymi dodatkami. Mogą być też bazą do krokietów

Na słodko lub wytrawnie
Kopytka (bez glutenu, jajek i mleka) 146

Wrzucać kopytka do wrzątku, od ich wypłynięcia na powierzchnię  gotować  jeszcze 2-3 minuty. Jeśli chcemy zrobić kolorowe kopytka, do ciasta można dodać: żółte - 1/4 łyżeczki kurkumy  zielone - kilka łyżek drobno zmielonego szpinaku (świeżego lub mrożonego) czerwone - łyżkę koncentratu pomidorowego Na zdjęciu poniżej kopytka szpinakowe

głodny alergik
Ażurowe roladki 169

plasterków szynki ogórek kiszony pokrojony w plasterki szczypiorek  Przygotowanie: 1. Przesiałam mąkę do miski, wbiłam jajka, dodałam sól, cukier i szpinak, wlałam mleko, wodę oraz olej i całość wymieszałam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana).   2. Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną

Kulinarny Pamiętnik
Rolada szpinakowa 232

wyciśniętego szpinaku dodać żółtka, wymieszać szpinak z żółtkami, dołożyć pianę z białek, delikatnie ją wmieszać w szpinak, połączyć olejem. Papierem do pieczenia wyścielić blaszkę oryginalną z piekarnika, dobrze tłuszczem posmarować papier, wówczas cieniutka rolada ładnie odchodzi od papieru nie uszkodzona. Rozsmarować na papierze ciasto, wstawić do piekarnika, piec 15-20 minut w temperaturze180 st. W tym czasie jajka zetrzeć

kgwjanczewo
Zapiekanka jajeczna z boczkiem, cukinią i szpinakiem 195

paski i podsmażyć na suchej, nieprzywierającej, głębokiej patelni, dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę, smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać szpinak i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty. Mozarellę pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wlać na patelnię i smażyć pod pokrywką z dziurką na małym ogniu przez około 10 minut

Smaki Armine
Bliny gryczane ze szpinakiem 125

wbijamy jajko i je roztrzepujemy. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Dodajemy stopniowo mąkę  tak, by ciasto było gęste (podobne do gęstej śmietany). Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy mieszając. Odparowujemy i przestudzamy, dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, majeranek, bazylia) Na małej

Gotowanie jest łatwe
Pizza, najlepsze przepisy 403

może to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup. Aby placki pizzy były równe wykroiłam je przed upieczeniem specjalna foremką. Paluchy a’la pizza to drożdżowy wypiek ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Przekąska do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy nadziewane salami, serem i sosem, który można zastąpić zwykłym ketchupem(...)kamieniu – Pizza smakiem i wyglądem przypomina taką jak z pizzerii, okrągła na cienkim, niezbyt wypieczonym drożdżowym cieście z pomidorkami i mozzarellą. Prosta pizza domowa – dla laików i nie tylko … na cienkim spodzie z pysznym sosem i farszem. Mini pizza z łososiem , szpinakiem i serem pleśniowym na dość grubym spodzie. Mini bułeczki faszerowane jak pizza z gotową mieszanką meksykańską, bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
lekki ,smaczny obiad, ze szpinakiem 154

Dobrze wymieszać na jednolitą masę. Konsystencja powinna być nieco gęsta. Na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu każdorazowo wylewać porcję ciasta, rozprowadzając równomiernie na całej patelni. Smażyć 2 minuty z jednej strony,następnie  naleśnik przewrócić na drugą stronę i lekko podrumienić.Szpinak umyć ,odsączyć .Obrany i posiekany drobno czosnek podsmażyć na oleju kokosowym,dodać liście szpinaku,wszystko poddusić do miękkości, doprawić

mojej kuchni
lekki ,smaczny obiad, ze szpinakiem 153

Dobrze wymieszać na jednolitą masę. Konsystencja powinna być nieco gęsta. Na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu każdorazowo wylewać porcję ciasta, rozprowadzając równomiernie na całej patelni. Smażyć 2 minuty z jednej strony,następnie  naleśnik przewrócić na drugą stronę i lekko podrumienić.Szpinak umyć ,odsączyć .Obrany i posiekany drobno czosnek podsmażyć na oleju kokosowym,dodać liście szpinaku,wszystko poddusić do miękkości, doprawić

w mojej kuchni
Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym ( bezglutenowe) 218

szklanki bulionu 1/2 cukinii podsmażonej Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razem odstawiamy na 20 minut. po tym czasie jesli ciasto będzie za rzadkie dodajemy trochę maki natomiast jeśli za gęste dodajemy mleko. Smażymy na oleju cienkie naleśniki. Szpinak rozmrażamy w rondelku. Wodę która powstanie podczas gotowania odlewamy dodajemy łyżkę masła oraz rozdrobniony czosnek i chwile podsmażamy. Studzimy. Po tym czasie

NaKońcuJęzyka
Szpinakowa rolada 148

Niedawno przygotowałam ciasto  pod nazwą leśny mech.  Dzisiaj wpadłam na pomysł,  aby według tego samego przepisu zaprosić Was na roladę szpinakową.  Składniki: 3 jajka  35 dag mrożonego szpinaku  1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia   Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę(...)jajecznej dodajemy stopniowo 3-4 ły ż ki szpinaku, a następnie dodajemy to do pozosta łego szpinaku . Na koniec dodajemy olej, mąkę  i proszek do pieczenia. Pieczemy w prostokątnej blaszce  w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.  Po upieczeniu gorące ciasto przekładamy na ściereczkę , zwijamy jak roladę i pozostawiamy  do ostygnięcia. Krem:  400 ml śmietany

Pyszności Słodkości
Zapiekanka z ciasta filo 494

musza puszczać jak najmniej wody. Inaczej spod ciasta nam sie nie upiecze.  Wiec do dzieła.. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo  1 pojedyncza piers z kurczaka  Garść oliwek czarnych i zielonych  1 opakowanie świeżego szpinaku  1 mały słoik pomidorow suszonych  Kawałek sera pleśniowego typy "lazur" (moze byc tez feta) 1 opakowanie mozzarelli(...)Przygotowanie: Piers z kurczaka kroimy na bardzo drobna kostkę, przyprawiamy ziołami do drobiu, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Odstawiamy na 20 min, a następnie smażymy. Szpinak wrzucamy do garnka i czekamy az "zwiędnie". Przekładamy na sito i odciskamy z wody. Przekładamy do miski. Dodajemy 1 łyżeczkę gałki muszkatalowej i 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty.  Następnie

Zainspiruj się kuchnią
Piątek: Wrapy z pieczonymi paprykami i awokado 129

tortille z pastą batatowo-awokadową oraz patent jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka . Składniki: Nadzienie 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże garście umytego szpinaku (typu baby spinach, czyli małych liści) 1 awokado 100 g serka koziego Ciasto 2 szklanki mąki (2 miarki albo 480 ml) 3/4 szklanki ciepłego mleka (3/4 miarki lub 180 ml) 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Samo walcowanie też wymaga cierpliwości. Ciasto jest wilgotne i elastyczne. Łatwo może przykleić się do walka, dlatego co jakiś czas trzeba go przetrzeć mąką i w ten sposób osuszyć. Ciasto może też przywierać do blatu. Dlatego trzeba go podsypywać minimalna ilością mąki. Z naszego doświadczenia wynika, że najlepiej wałkować toritille na macie silikonowej, albo płycie z kompozytu lub marmuru Gotowy

Niedzielny kucharz
Tort naleśnikowy z grillowanymi warzywami (Torta di crepes con verdure grigliate) 180

grazie all'aggiunta di parmigiano reggiano grattugiato, rosmarino e aglio. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto na naleśniki 250 g m ą ki pszennej 500 ml mleka 3 jaja 30 g masła    Farsz 2 marchewki 2 cukinie 1 bakłażan 200 g szpinaku 400 g polpy z pomidor ó w 100 g parmezanu 2 ząbki czosnku(...)Szpinak wyciskamy i odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce mieszamy polpę z pomidorów, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem. Naleśniki W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy mleko, rozpuszczone masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta

La grande e la piccola cuoca
Bułeczki ze szpinakiem 268

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nie ma nic lepszego niż świeże, pachnące pieczywo. Tym razem mam dla Was przepis na niezwykłe zielone szpinakowe bułeczki, które ostatnio

Marta Gotuje