ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:127/245)

Wytrawne leniwe. Szpinak/ suszony pomidor/ kapary/ oliwa/ parmezan/ natka pietruszki. 74

łyżka kaparów  2 suszone pomidory  1 łyżka oliwy z oliwek  natka pietruszki  garść świeżego szpinaku  2 łyżki tartego parmezanu  1/2 małej cebuli  1 mały ząbek czosnku  Twaróg zmielić i wyrobić ciasto z żółtkiem, solą i mąką. Niech masa będzie jednolita i gładka. Następnie ciasto zwinąć w wąską rolkę i pokroić na mniejsze(...)czasie na rozgrzanej patelni i oliwie z oliwek należy podsmażyć czosnek, cebulę do zarumienienia i dodać kapary oraz pokrojone suszone pomidory. Dusić składniki kilka chwil, doprawić pieprzem i dodać szpinak, natkę pietruszki oraz parmezan i ugotowane kluski. Całość należy dokładnie wymieszać i podać od razu. I zjeść.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pasztet warstwowy 167

Pasztet, który wyglądem przypomina atrakcyjne ciasto :)  bardzo pyszna i efektowna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Ale możemy nią zaskoczyć gości o każdej porze roku, np. na imieniny. Zapewniam, że nawet osoby, które nie przepadają za szpinakiem będą się nim zajadać, czego przykładem i dowodem jest mój Mąż, który po spróbowaniu zachwalał mnie za to małe mistrzostwo świata(...)potem poprosił o taki sam na Święta! :) Polecam, jak wspomniałam, na świąteczne lub okazjonalne przyjęcie. Można go podać także jako dodatek do barszczu zamiast tradycyjnych krokietów, pierożków czy wytrawnego ciasta (jak to TU ). Taka odmiana z pewnością zostanie przyjęta z dużym entuzjazmem i zachwytem! :) Do przygotowania można użyć dowolnego mięsa - ja wykorzystałam wołowinę, ale z powodzeniem może być również mięso

Kolorowy Przepisownik
Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem 150

coś z dynią związanego. I bardzo dobrze, bo to niezwykle jesienne i apetyczne warzywo! Idealne na zupy, ciasta, pierogi, rissotta, dania z makaronem, zapiekanki i.. tarty :) I to właśnie dyniowa tarta będzie dzisiaj królować!  Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne zadanie :) Cokolwiek dodamy, z czymkolwiek to połączymy - zawsze wychodzi idealnie! Dzisiejsze połączenia(...)lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto rozgniatamy w foremce do tarty, brzegi odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy niewielką ilość ryżu, fasoli, grochu. Pieczemy w temp. 200 st. przez 20 min, a następnie po ściągnięciu papieru z dociążeniem - jeszcze przez 5 minut. Farsz: 200 g mrożonego szpinaku w liściach 250 g tuńczyka (po odsączeniu

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Torcik "leśny mech" 139

bardziej odpowiada :) Ja polecam oba przepisy  ;)   Składniki (tortownica o średnicy 21cm): Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 450g mrożonego szpinaku    Masa: 400ml śmietany 36% pół opakowania Śnieżki 125g mascarpone cukier puder(...)cukrem waniliowym na puszystą masę przez około 6 minut na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy olej, mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z sodą i proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 60-65 minut, do suchego patyczka. Studzimy.   Śmietanę ubijamy

Czerwona Porzeczka
Ciasto francuskie z jabłkami 168

desery oraz dania wytrawne. Jeśli dodasz owoce, krem czekoladowy bądź dowolny dżem wykonasz szybki deser, jeśli jednak dodasz szpinak, grzyby, kurczaka, mięso mielone czy np. sos pomidorowy to będziesz mieć bazę do obiadu bądź danie na kolacje czy śniadanie. Przygotowane ciasto francuskie można spożywać na ciepło, ale również bardzo smaczne jest na zimno. Ciasto francuskie z jabłkami jest smacznym deserem

To Musisz Wiedzieć
Rolada szpinakowo-serowa 198

Składniki: 25-30 dag sera żółtego (np.gouda) 4 łyżki majonezu 4-5 jajek Farsz:  300 g mrożonego szpinaku 3 zmiażdżone ząbki czosnku 3/4 kostki białego sera (moja kostka miała 300 g) 1/2 cebuli sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Zrobić ciasto serowe: jajka ubić, dodać majonez i tary żółty ser. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem 249

ciepłą kolację. 7-8 naleśników przygotowanych wg ulubionego przepisu (ja wypróbowałam tutaj nowy przepis, jednak jak dla mnie były zbyt miękkie, toteż go nie podaję) 450 g mrożonego szpinaku 2 cebule 150 g sera feta 3 łyżki startego sera grana padano 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa opcjonalnie – śmietana 30% Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)przepisu (pamiętając jednak, ze naleśniki będą wytrawne, wiec cukru dodajemy tylko szczyptę). Smażymy na rozgrzanej patelni po około 30 minutach od przygotowania ciasta. Cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce masła z odrobiną oleju. Dodajemy szpinak. Smażymy do rozmrożenia. W tym miejscu można też dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę

Smaki Na Talerzu
Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta 212

szklanka wody 1 łyżka oleju lub roztopionego i ostudzonego masła 2 jajka 500 g posiekanego szpinaku (może być mrożony) 250 g sera ricotta 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób przygotowania: Mąkę, mleko, wodę, jajka, olej i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Powinno być dość gęste, ale na tyle rzadkie, aby bez problemu rozlewało się po patelni (jeśli(...)minut. Patelnię o średnicy 28 cm delikatnie natrzeć olejem i bardzo mocno rozgrzać. Wylewać po chochelce ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, bez dodawania tłuszczu. Jeśli patelnia jest wystarczająco gorąca, naleśniki nie będą się do niej przyklejać. Szpinak podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z serem i nadziewać usmażone

Obiad za dychę
Naleśniki z przepisu Jamiego 204

Szukając inspiracji na smaczne i zdrowe śniadanie, Madzia znalazła przepis na pyszne naleśniki Jamiego. W oryginalnym wydaniu naleśniki były robione z mąki pszennej, my jednak postanowiliśmy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada z domowego sera żółtego i szpinaku 109

kleiła). Formujemy z niej płaski prostokąt, najlepiej rozpłaszczyć ją ręką na grubość około 1 cm. Na całym serze układamy połowę szpinaku, następnie kilka plasterków szynki i smarujemy je 2 łyżkami chrzanu. Rolujemy nasz ser i ugniatamy ciasto, zwłaszcza boki. Pamiętajcie, aby roladę przygotowywać szybko, ponieważ ser bardzo szybko się studzi i tężeje. Całość ściśle zawijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)kilku godzinach rolada jest gotowa do jedzenia. Kroimy ją na plasterki i podajemy jako dodatek do kanapki lub jako samodzielną przekąskę. Smacznego Artykuł Rolada z domowego sera żółtego i szpinaku pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pomidorowa rolada z twarożkiem i prosciutto 131

ROLADA Z TWAROŻKIEM I PROSCIUTTO Czas przygotowania 30-40 minut Składniki na blaszkę o wymiarach 21x35cm Składniki na ciasto 3 jajka Mąki owsianej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wędzona i słodka papryka Farsz 200 g twarogu lub naturalnego serka kanapkowego Kilka listków szpinaku Kilka oliwek 2-3 plastry prosciutto crudo Białka ubić na sztywno Do ubitych białek dodać żółtka i połączyć

HealthyCreations
Pizza z łososiem i pomidorami 163

żółtego (gouda, edamski) - kilka łyżek passaty pomidorowej lub ketchupu - garstka szpinaku - pieprz cytrynowy - łyżeczka oliwy - rozmaryn i lubczyk Przygotowanie:   Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej lub oliwę, paprykę i sól. Drożdże rozprowadzamy w gorącym mleku z cukrem, dodajemy wodę i łączymy z sypkimi produktami. Zagniatamy jednolite ciasto raz na jakiś czas rzucając. Gdy ciasto zacznie łatwo odchodzić(...)ziołami i mieszamy z oliwą z oliwek.  Po godzinie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na wysypanym mąką blacie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy passatą zostawiając około 1-1,5 cm brzegu. Posypujemy serem i układamy resztę składników (poza szpinakiem). Wstawiamy do pieca na 20-25 minut. W połowie czasu dodajemy szpinak. Gotowa pizza fantastycznie

W poszukiwaniu inspiracji
Rolada serowa nadziana szpinakiem i pieczarkami 256

ciasto serowe będzie już lekko słone w smaku.  #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Składniki na 1 dużą roladę: ciasto serowe 250 g startego, żółtego sera (np. goudy) 2-3 łyżki majonezu 3 jajka (rozmiar L) nadzienie szpinakowe 150 g świeżego szpinaku odrobina soli nadzienie pieczarkowe 250 g pieczarek 1 mała cebula odrobina soli i pieprzu olej do smażenia dodatkowo(...)podwójna pierś z kurczaka (wagowo co najmniej 0,7 kg) 3 łyżki Ketchupu Kotlin Łagodnego sól, pieprz słodka papryka Na samym początku przygotować nadzienia. Świeży szpinak umyć i przełożyć na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż do wyraźnego skurczenia. Posypać odrobiną soli. Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na drugiej patelni

Ugotować
PIERGI Z MIĘSEM W SOSIE ŚMIETANOWO-GRZYBOWYM 137

poniższego przepisu, z farszem mięsnym z dodatkiem szpinaku.  Podałam je na pysznym sosie z suszonych grzybów i słodkiej śmietanki, ale dobrze smakują także prosto z wody lub podsmażone, posypane skwarkami  i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.  Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić dzień wcześniej. Ciasto z którego przygotowujemy pierogi jest niezawodne - delikatne(...)formować.   Super ekonomiczne danie i kolejny dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.  SKŁADNIKI / 50 pierogów CIASTO 250 g mąki pszennej 200 ml wrzątku 25 g masła szczypta soli FARSZ 400 g mięsa z rosołu 250 g świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju np. kokosowego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz

cool and minty
Pierogi ze szpinakiem 142

kuchni. Włączcie sobie jakiś fajny music, żeby fajnie się lepiło ( ja włączyłam serial, tylko ciiiii) Składniki na ciasto:  1/2 kg mąki pszennej  1 szklanka gorącej wody  pół kostki stopionego masła  Składniki na farsz:  torebka mrożonego szpinaku  ząbek czosnku  350 g sera gouda  zioła prowansalskie sól świeżo mielony pieprz  łyżka masła

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania