ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:135/245)

Francuska zapiekanka cebulowa 139

zjedliśmy już coś bogatego w tłuszcz. Składniki: Ciasto francuskie (1/3 arkusza, ok.92g) 1 cebula Winiary pomysł na francuską zapiekaną zupę cebulową (danie było inspirowane przepisem podanym na opakowaniu, składniki tego pomysłu są wegańskie, jedynie produkt może zawierać śladowe ilości jaj, mleka ) Olej rzepakowy Woda Przyprawy: kurkuma zioła prowansalskie Ewentualnie: ketchup listki szpinaku Przygotowanie:      Obieramy cebulę i kroimy(...)tłuszczu i odkładamy na bok.      Przygotowujemy 1/3 arkuszu ciasta francuskiego, czyli ok. 92g i zawijamy brzegi prostokąta w małe ruloniki. Na środek nakładamy przygotowaną wcześniej cebulę. Całość pieczemy w 200 stopniach C przez ok.15 minut. Można polać ketchupem i zjeść razem ze szpinakiem. Smacznego :)      Bardzo dziękuję zespołowi Paczkomaty InPost oraz firmom Tefal

Weganizm infantylny
Dania z piekarnika 147

środka. Szybkie i różnorodne dania, które można przygotować w krótkim czasie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie i kolacje. Byle do wiosny! Pozostało tylko 19 dni! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia(...)Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana padano Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią

Moja smaczna kuchnia
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 175

SEROWYMI Na początek Nowego Roku podaję Wam przepis na bardzo efektowną i pyszną pizzę z serowymi paluszkami na wzór tej podawanej w pewnej słynnej pizzerii;)). Pizzę zrobiłam na cienkim cieście, posypałam dużą ilością sera - mieszanką dobrej mozzarelli i ostrego sera morskiego. Na wierzch ułożyłam plasterki salami, piórka cebuli, czarne oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym parmezanem. Paluszki nadziałam(...)możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową.  Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody

Słodko-Słony Świat Ilony
Ravioli z sosem grzybowym 171

Obudzić w sobie włoską mammę. Zróbić makaron własnymi rękami. Przygotować farsz z ricottą. Popić włoskim winem. Ravioli w stylu DIY chodziło za mną już od jakiegoś

W kuchni wieczorem
Pieczone panzerotti. 310

lodówce. Mogą to być przesmażone z cebulą pieczarki, żółty ser, można dorzucić paprykę, pomidory, wędlinę lub mielone mięso, szpinak, czyli wszystko to na co mamy akurat ochotę. Bardzo polecam!!! Składniki na pieczone panzerotti:  w zależności od wielkości 6-8 bułek CIASTO: 100 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukry 1,5 łyżeczki

Rozpustne gotowanie
Babka szpinakowa 712

radości z nadchodzącej wiosny. Zimno, buro, wietrznie. Na przekór tej pogodzie serwuję dzisiaj zielone ciasto zwane babką szpinakową. Mokre, aromatyczne z dużą ilością lukru i skórki pomarańczowej. Przepis zaczerpnięty z bloga Smakołyki Dominiki. Składniki: 170 g mąki pszennej 200 g cukru 150 g świeżego szpinaku  110 ml oliwy  2 duże jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 1,5 łyżki(...)cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy esencję waniliową, sok z cytryny i szpinak. Ponownie ubijamy mikserem.  W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z solą. Do płynnej masy wsypujemy powoli mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wylewamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut ustawiając piekarnik

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta ze szpinakiem i serem bałkańskim 194

sypkie i nie chce się zagnieść - dodajemy więcej śmietany.  Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. wypełnienie: 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła  sól, pieprz 200 ml śmietany(...)Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy jeszcze przez chwilkę. Odstawiamy do wystygnięcia.  Jajka i śmietanę rozbijamy trzepaczką, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy szpinak, który zalewamy masą ze śmietany i jajek. Ser typu bałkańskiego kroimy w kostkę i układamy na tarcie, na wierzchu układamy plastry pomidora.   Wkładamy do nagrzanego piekarnika

bistro mama
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 173

łyżka oliwy Przygotowanie ciasta do ravioli: Mąkę przesiewamy. Jajka mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto powinno być wyczuwalnie twarde. Przed wykorzystaniem odstawiamy je na 15 minut do lodówki (pod przykryciem, żeby nie obeschło. Składniki na nadzienie do ravioli: - 3 pory - 1 ząbek czosnku - 220 gram szpinaku - 150 mililitrów słodkiej śmietanki - 1 łyżka masła - biały pieprz - sól - dodatkowo: 2 żółtka Przygotowanie(...)ravioli: Pory myjemy i drobno kroimy. Podsmażamy na maśle razem z odparowanym wcześniej szpinakiem. Zalewamy całość śmietanką i pozwalamy warzywom dusić się w niej przez około 5-10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i białym pieprzem (dość intensywnie, bo po zamknięciu w cieście farsz wyda się delikatniejszy). Redukujemy nadmierną ilość sosu przez odkrycie patelni i parowanie

Życie zamknięte w smaku
Paszteciki 82

Przepis mam od mojej mamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)kruszymy i rozcieramy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, margarynę kroimy w kostkę, dodajemy jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut) Przygotowujemy farsz. Składniki: cebula 1/2 kg kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek

Na moim talerzu
Paszteciki 177

Przepis mam od mojej mamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)kruszymy i rozcieramy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, margarynę kroimy w kostkę, dodajemy jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut) Przygotowujemy farsz. Składniki: cebula 1/2 kg kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek

NA MOIM TALERZU
PIZZA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I POMIDORKAMI 130

sera sera feta, kilka pomidorków koktajlowych (lub zamarynowanych w słoiku), 3 garście świeżego szpinaku, 1 pętko cienkiej kiełbasy, 100 g sera mozarella, Sos: 2 łyżki ketchupu,  2 łyżki przecieru pomidorowego,  suszona bazylia,  1 łyżka oliwy z oliwek   WYKONANIE: 1.  Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier,bazylię, 1łyżkę mąki oraz ½ szkl. ciepłej wody

słodki bratek
Pizza z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 154

jakości i pachnące słońcem włoskie produkty. Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej typ 00  180 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli morskiej (drobnej) 0,5 łyżeczki cukru 13 g świeżych drożdży Dodatki: sos z pomidorów daktylowych pomidory suszone szynka  tuńczyk w oliwie z oliwek szpinak świeży ser sałatkowy Przygotowanie: Odlać(...)brzegach uformować tzw rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem z pomidorów, położyć plasterki szynki, kawałki tuńczyka i pokrojone suszone pomidory. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć. Na gorącą pizzę dodać listki szpinaku i pokrojony w kostkę ser sałatkowy

Ala piecze i gotuje
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 178

Pasty warzywnej z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre” (1 opakowanie) • 50 g cebuli • 100 g młodych liści szpinaku • 250 g mąki • 1 jajko • 100 ml wody • 50 g masła • 1 łyżka oleju lnianego • pół pęczka natki pietruszki • sól, świeżo mielony pieprz Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki(...)Farsz: Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość pasty z ciecierzycy i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Dodatki: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem oleju lnianego, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy z ognia, dodajemy młode liście szpinaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni

AZgotuj!
Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i prażonym słonecznikiem 111

mąki 1 jajko 1/4 szkl. kefiru 1/4 szkl. mleka Woda Sól 1 opakowanie szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sól, pieprz 1/2 kostki sera feta 3 łyżki łuskanego słonecznika Przygotowanie : Do mąki dodajemy jajko, kefir, mleko, sól oraz tyle wody aby ciasto było gładkie(...)lejące (nie jak woda, trochę gęstsze - wsadzając chochelkę powinno z niej lekko spływać). Przelewamy ciasto chochelką na lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na średnim ogniu z jednej i drugiej strony. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Przeciskamy czosnek i chwilę podsmażamy (uważamy aby nie spalić). Dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Na suchej

Czarnawisienka
WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA MINI TARTA Z FARSZEM SOCZEWICOWYM 97

jutro ;-) Składniki na 2 mini tarty: Na ciasto: 1/3 szklanki zmielonych bezglutenowych płatków owsianych, 2 łyżeczki oleju kokosowego (w półstałej konsystencji), 40 ml wody, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, szczypta soli. Na farsz: 4 łyżki ugotowanej soczewicy (ok. 2 łyżki suchej), 1 marchewka,  1 cebula, 2 duże garści szpinaku, 1 łyżeczka oregano, szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki cząbru, pół łyżeczki(...)ziarna słonecznika do dekoracji, 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie). Przygotowanie: Mąkę owsianą łączymy z wodą, olejem kokosowym i solą. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim foremki na tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, smarujemy przecierem pomidorowym (1 kopiasta łyżeczka na 1 mini tartę). Prószymy solą do smaku. Wykładamy

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania