ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:289/419)

Pieczona kasza manna ze śliwkami 59

Takie danie jak dzisiejsze idealnie może pracować jako deser, śniadanie czy obiad. Jak kto lubi i kiedy lubi. U mnie ze śliwkami, renklodami ciemnymi, użyjcie takich

Moje Małe Czarowanie
Owsianka w kulkach 72

Trochę inna owsianka z mnóstwem dobrych rzeczy Owsianka w kulkach to świetne drugie śniadanie . Składniki na 20 sztuk: 25 sztuk suszonych śliwek 150 g masła ½ szklanki

Słodki sentyment
Pierogi leniwe z zakwasem 100

Smakują wybornie z dodatkiem samego masła i soli. Podane ze smażonymi na maśle śliwkami, smakują równie dobrze. 90 g zakwasu żytniego 450 g twarogu półtłustego, krajanka 220 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej 1 jajko Składniki wyrabiamy dokładnie, najlepiej przy użyciu miksera. Ubijamy w zwarte, elastyczne ciasto i chwilę zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek

Kucharzyca
Korzenne gruszki zapiekane pod kruchym ciastem 62

tarty na korzennym spodzie, oraz owoców zapiekanych pod kruszoną (u mnie to najczęściej śliwki, jabłka lub gruszki). Wyszło pysznie a to danie weszło do repertuaru moich dań śniadaniowych (jeśli ktoś lubi wcześniej wstać, by zrobić coś tak pysznego na śniadanie na pewno będzie miał dobry dzień - ciasto i gruszki można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce

Milion Smaków
Sernik na zimno z figami i galaretką z sharona 99

A co?, taki sernik dziś powstał i jest pyszny, zimny, idealny na lato. Galaretkę z sharona można zamienić na mango, albo śliwki i choć będzie to

Moje Małe Czarowanie
Świąteczne ciasta 186

wszystko nadrobić po Świętach;) Życzę Wam wszystkim zdrowych, spokojnych i słodkich Świąt;) lista ciast: Zemsta teściowej Cycki murzynki Seromakowiec kakaowy Brazylianka Kilimandżaro Sernik w biszkopcie zpolewą Makowe roladki wserowej masie Sernik gotowany x 2 Torcik z serka owarzanego z galaretką Pokusa Puchatek Wesoły Słonecznik Murzynek ze śliwkami i kremem Aniołek 3 bit Pani Walewska Orzechowiec Smacznego i Wesołych Świąt

Domowe ciasta
Chleb bezglutenowy - jaglany 155

piekę 55 minut w piekarniku elektrycznym góra-dół i termoobieg. Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia, owijając bawełnianą ściereczką. To też babcina metoda, dzięki której chleb nie wyschnie. Nie można zostawiać upieczonego chleba do ostygnięcia w foremce bo skórka zwilgotnieje. Śliwka nadała ciekawy, słodkawy posmak a o jej właściw ościach wspomagających trawienie wspominać

Ze smakiem bez glutenu
Powidła śliwkowe 123

drugiego i trzeciego dnia po 30-40 minut). Nie używamy pokrywki, bo śliwki powinny odparować.4. Gorące powidła przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcić, pasteryzować przez 5-10 minut.5. Jak już wspominałam, wyszło mi 5 słoiczków po 150 ml. Powideł używam głównie do przekładania ciast lub do drożdżówek.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Farsz śliwkowo - karmelowo - kapuściany do krokietów 185

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe  kilka kuleczek ziela angielskiego  Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)ciasta, a na patelkę już nie, ale ja wolę tak). Mi z takich proporcji wyszło 10 naleśników. Kapustę posiekać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, estragon i kminek. Po ok 30 min kapustę odcedzić i znów zalać wodą - gotować kolejne 30-45 min (ja musiałam tak 3 razy bo kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki

Gaździnka warzy
BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWYM 147

zabraknąć tak dobrego ciasta wśród moich przepisów Biszkopt:  6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki pszennej 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka.Następnie przesianą mąkę zmieszaną z pr do pieczenia i lekko wymieszać.Piec ok 30 min w 180stC.  Mus śliwkowy:  2 kg śliwek ok 2 łyżki cukru(...)galaretki czerwone( u mnie wiśniowe) Śliwki oczyścić i usunąć pestki.Dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem.Pod koniec gotowania odkryć do wyparowania wody.Następnie całość zmiksować.Dosłodzić do smaku,dodać suche galaretki i chwilę gotować,ciągle mieszając aż się rozpuści żelatyna. Krem śmietankowy:  2/3 l śmietany kremówki 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny

Niespełnione zdolności kulinarne
Maślankowe ciasto z truskawkami 208

owoców. Nie wymaga użycia miksera. Jedyne co trzeba zrobić to parę godzin wcześniej wyjąć mokre składniki z lodówki, wymieszać składniki widelcem, wyłożyć owoce, upiec :). ps. jako, że wolę robić ciasto odmierzając wszystko w gramach składniki macie podane i na gramy i na szklanki :). Składniki na tortownicę 28 cm: 3 jajka (u mnie małe) 250 gr maślanki (równowartość 1 szklanki(...)Lidla, typ 450) (równowartość 2 i 1/2 szklanki) 10 gr proszku do pieczenia lub sody (równowartość 2 łyżeczki) 750 gr owoców (u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie, morele, śliwki, w zasadzie to chyba wszystkie owoce mogą być :)) 20 gr mąki ziemniaczanej lub bułki tartej do posypania owoców cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

moj przepis na
Bigos z suszonymi grzybami i śliwką przygotowany w wolnowarze 135

Bigos z suszonymi grzybami i śliwką przygotowany w wolnowarze Dziś zapraszam Was na pyszny domowy bigos przygotowany w wolnowarze. Ten aromat, smak… coś cudownego. Nie sądziłam, że tak proste danie może być jeszcze lepsze. A jednak Dlaczego warto przygotowywać dania w wolnowarze? Posiłki przygotowane w wolnowarze zachowują większą ilość substancji odżywczych niż te przygotowane tradycyjną metodą gotowania(...)Wami przepisem na pyszny bigos z suszonymi grzybami i śliwką. Jednak w tym urządzeniu można przygotować o wiele więcej. Od esencjonalnych bulionów, zup, sosów, po wyśmienite mięsa, a nawet całego kurczaka (wystarczy go tylko wcześniej zamarynować). Poza tym w wolnowarze można też przygotować najróżniejsze słodkie desery, a nawet ciasta. Tych ostatnich jeszcze nie robiłam, ale szczerze Wam polecam ryż

Słodkie okruszki
Zdrowy keks 149

pyszny blok bakaliowy, keksy, itp. kalorie pewnie nas przerażą, dlatego póki co ich nie liczyłam :p Składniki: pomarańcz bakalie (500g):(150g rodzynek, 150g suszonych fig, 150g daktyli, 50g suszonych śliwek) 200g odtłuszczonej mąki migdałowej łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatalowej skórka z połowy cytryny 4 jajka Sposób przygotowania: Bakalie kroimy w kostkę Tak przygotowane suszone owoce zalewamy sokiem z wyciśniętej(...)cynamonem i gałka Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę, na koniec dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy Dodajemy jajka do bakalii, mieszamy Na koniec wsypujemy mąkę, mieszamy Przekładamy ciasto do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pełnoziarniste ciast(k)o owsiane z jeżynami (Zdrowe słodycze #4) 123

ciasto w zwykłej blaszce ok 23x33 cm lub ok 18 szt muffinek) 2 szklanki maślanki 1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych) 1/2 szkl oleju  2 jajka 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek cukru trzcinowego (75 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1 szkl jeżyn (można użyć innych owoców np. jabłek, śliwek(...)pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny.  Piec do suchego patyczka - ok 20-30 minut w 200*C (w zależności od użytej foremki i co za tym idzie wysokości ciasta - na muffinki lub płaskie ciasto wystarczy 20 minut. Inspiracja: Marta gotuje

Kto ugości moich gości?
Drożdżówki z serem i jagodami 258

drożdżowych bułek z serem, kruszonką i np. jagodami.  Co prawda na jagody jeszcze odrobinę za wcześnie (w tym przypadku użyłam mrożonych), ale można użyć np. poziomki, maliny, truskawki, śliwki i czego tylko zapragniecie! Jest mnóstwo przepysznych owoców, które idealnie się nadadzą! Ale żeby już nie przedłużać, zapraszam po przepis! Składniki: Rozczyn: 20 g drożdży 100 ml ciepłego (nie gorącego(...)mąki tortowej W miseczce rozpuszczamy mleko w ciepłym mleku (nie może być gorące) pokruszone drożdże, dodajemy mąkę oraz cukier. Wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Ciasto: rozczyn z powyższych składników 100 ml mleka w temperaturze pokojowej 2 jajka średniej wielkości 400 g mąki tortowej 100 ml oleju 50 g cukru Masa serowa: 250 g twarogu (użyłam

Gotuj z Mąką

Proponowane wyszukiwania