Ciasto drożdżowe - nieodzowny element wspomnień rodzinnego domu :) Uwielbiam je robić, uwielbiam patrzeć jak wyrasta, a potem rozkoszować się zapachem dochodzącym z piekarnika ... A potem następuje apogeum czyli ... jedzenie :)) I wtedy moje kubki smakowe szaleją jak przy niczym innym ... Dziś wersja z czarną porzeczką i śliwkami. Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce
Walijskie PichcenieWariacja na temat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych.Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja.Pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik, poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw.Ciasto czekoladowo-marchewkowe Składniki:1 ½ szklanki mąki pszennej100 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady3 jajka¾ szklanki brązowego cukru½ szklanki oleju2 szklanki(...)startej na drobnych oczkach marchewki½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek lub innych ulubionych bakalii⅓ szklanki wiórków kokosowych⅓ szklanki kakao1 łyżeczka cynamonu⅓ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliKrem:1/2 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)50 g czekolady100 g miękkiego masła1/5 szklanki kakao1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mania GotowaniaSpód: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki mleka 1 kostka masła, roztopionego Owoce: 450 g dowolnych mrożonych owoców (tu mieszkanka aronii, porzeczek, truskawek i śliwek) 4 łyżki cukru pudru 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Kokosowa pierzynka: 2 szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki cukru pudru 2 białka ubite na sztywną pianę Sposób przygotowania: Mieszamy składniki na spód(...)niego owoce wymieszane z cukrem pudrem i mąką. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Pianę z białek delikatnie łączymy z wiórkami i cukrem. Wykładamy na wierzch ciasta i pieczemy ok. 15 minut. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ARONIA , ciasto , truskawki , wiórki kokosowe
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaPrzepis miałam zapisany od dawna..tylko, że nie zapisany skąd pochodzi..u mnie zrobiony w ekspresowym tempie..nie zdążyłam nawet polewy zrobić..i zjedzony także w
Moje domowe kucharzenieRobi się je właściwie raz do roku, bo klejenie drobnych pierożków naprawdę wymaga sporo cierpliwości i wprawy. W każdym domu robi się je nieco inaczej. Jedni wycinają kwadraciki z ciasta, inni z kolei wolą kółka wycinane szklanką. Spora dowolność panuje także w przypadku farszu. Z mojego doświadczenia wynika, że w większości domów pojawiają się uszka z grzybami . Ale istnieje też(...)kapustą i grzybami, jakie prezentuję Wam dziś. Jedliście kiedyś uszka z bardziej niecodziennym farszem? Bardzo intrygują mnie te z nadzieniem rybnym. Słyszałam też o uszkach z nadzieniem z wędzonych śliwek, co wybitnie pasuje mi do barszczu i wpada na moją listę do zrobienia. A może macie jeszcze jakieś pomysły? Przepis na uszka wigilijne Składniki na uszka wigilijne Farsz na uszka
okolicepalnika.plBardzo prosty przepis na pyszny tort ze smakowitym i zdrowym czekoladowym kremem z suszonych śliwek. Polecam Składniki: Biszkopt (proporcje na 1 biszkopt, a potrzebujemy 2 sztuki): 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki orkiszowej jasnej typu 700 (lub mąki pszennej) 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej 1/2 szklanki (120 ml) erytrytolu (lub ksylitolu, ewentualnie(...)mleka roślinnego np. sojowego (bez dodatku cukru) 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego Poncz: 2 dojrzałe i soczyste pomarańcze 1/4 szklanki (60 ml) przegotowanej wody Krem: 400 g suszonych śliwek węgierek 2 duże banany 4 łyżki (60 ml) kakao Dodatkowo do dekoracji: pomarańcze, mandarynki, granat Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek
Lamarida.plostatnia taka pora na te wytrawne bo potem to już tylko z truskawkami, czy śliwkami które są równie pyszne, ale ja jestem jednak zwolenniczką tych wytrawnych i dzisiaj wpada właśnie taki przepis na kluski które na pewno Wam posmakują :) Składniki na obiad dla 3 osób Ciasto: około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 całe jajko
Gotowanie...to proste !chodzi o przygotowywanie deserów. Na blogu mam m.in. ciastka owsiane z rodzynkami, czy ciasto z płatków owsianych . Jeden jak i drugi przepis, cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem! Batoniki owsiane z jakimi bakaliami? To bardzo proste… z takimi jakie lubisz! U mnie były to suszone śliwki, które bardzo polecam. Połączenie śliwek i czekolady uwielbiam. Super sprawdzą się również rodzynki, morele
Blendmannaszym świątecznym stole obok ciast i ciasteczek królują czekoladowe pralinki. W tym roku przygotuj ę kuleczki trochę oszukane;) i ciut zdrowsze. Z wyglądu przypominają czekoladowe pralinki, ale ich wnętrze wypełnia kremowa masa z suszonych moreli, śliwek, daktyli i rodzynek. Smak bakalii cudownie łączy sie z miodem i cynamonem, nadając kuleczkom niesamowitego, świątecznego aromatu. Przyznaj
La grande e la piccola cuocapikantnie. Restauracja Chikae, dzielnica Hakata. Osaka – Takoyaki: kulki z ciasta wypełnione kawałkami ośmiornicy, typowo uliczne jedzenie. Kioto – Sashimi (świeża ryba cięta w odpowiedni sposób) z tuńczyka. Restauracja Ume no Hana. Osaka – p rosty i tani posiłek z supermarketu: ryż ze śliwką Umeboshi (to małe czerwone), grillowane ryby, marynowane warzywa, Tamagoyaki ( omlet japoński). Kioto – Chawan
Kuchcik gotujePoniedziałkowo mi. Za oknem jakby październik, tylko drzewa jeszcze zielone. Na targu widziałam pierwsze śliwki, polskie brzoskwinie i morele, kupiłam jabłka. Mimo to i tak mam ochotę na lody, nawet pogoda mi nie straszna;) Ale może lodową dietę przełożę na jutro. A dziś... dziś będzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki
Obiad gotowyznacznie krócej). Gdyby pierwsza partia ciastek rozpływała się za bardzo podczas pieczenia, dodać do ciasta więcej mąki i ponownie je wyrobić . Całuski przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 2 lata. Ale kto by doczekał do tego czasu? ;) ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie Serowe wiatraczki ze śliwką "Żabie mordki" z jabłkami W tym miesiącu pożyczona od Sąsiadki (Madziu, dziękuję!) wiele
Weekendy w domu i ogrodzieformie w równych odstępach, a jeśli pieczemy pojedyncze ciasteczka, to do każdej foremki jedną śliwkę. Na wierzch wykładamy resztę masy. Pieczemy w 180 st. C - małe foremki ok. 25-30 minut, jedną dużą formę przez ok. 30-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe
Kucharzycajajka 1,5 szklanki mleka Dodatkowo mały słoiczek konfitury ( ja znalazłam o smaku śliwki węgierki ) Sposób przygotowania Mleko,cukier, cukier waniliowy, jajka, olej zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką kilka razy. Formy do muffinów napełnić ciastem do połowy. Następnie nakładać po 1 łyżeczce konfitury i przykryć ciastem, wypełniając foremkę
pink envelopezrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz do gołąbków też już gotowy. Przypominam, że menu
Kuchnia BeatyKolejnymi pierogami w kolejce były ruskie. Po pierożkach ze śliwkami, jako , że były mega słodziutkie, poczyniłam pierogi ruskie, tradycyjne. Przepis na idelane pierogi znajdziecie TUTAJ!Z tą różnicą, żę farsz w tych dzisiejszych peirogach jest – twaróg+ cebulka+ ziemniaki.Do zrobienia ciasta użyłam mąki pszennej ECO typ 500 Młyn KopytowaPrzepis na ciasto jest pod linkiem wyżej, przepis na farszSkładniki-ziemniaki
Z Kuchni Do Kuchni