ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:287/419)

pijany bakaliowiec - ciasto imprezowe 629

razu po złożeniu. A na drugi dzień okazało się jeszcze lepsze. Przed podaniem dodatkowo rozłożyłam na każdym kawałku po kilka rodzynek.  *foremka 26*34 cm Składniki: na ciasto: 250 g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika  na krem: 750 ml mleka(...)ziemniaczanej 40 g maki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru  200 g masła  na wierzch: słoiczek powideł śliwkowych  łyżka kakao 4 łyżki rodzynek 4 łyżki suszonych śliwek 4 łyżki orzechów włoskich  100 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka  dodatkowo:  1/2 szklanki rumu 1/2 szklanki wystudzonej herbaty Śliwki posiekać, wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami 139

subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto – składniki na około 22 duże ciastka: 220g miękkiego masła 180 cukru (użyłam ciemnego cukru, można użyć dowolnego) 2 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można użyć cukru z wanilią(...)100g pokrojonych śliwek suszonych (można użyć innych bakalii) Podprażymy orzechy: 1. Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 6 minut. Prażyłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 2. Orzechy po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzone orzechy grubo posiekać. Ciasto: 3. Miękkie

Mała Cukierenka
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem 60

mojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek(...)dużej miski wsypać mąkę, w środku mąki zrobić dołek. W miseczce rozbełtać jajka, dodać mleko, cukier, drożdże, sól, wymieszać, do rozpuszczenia drożdży. Do mąki wlać mleko z drożdżami, wyrobić ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania

moj przepis na
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem 66

mojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek(...)dużej miski wsypać mąkę, w środku mąki zrobić dołek. W miseczce rozbełtać jajka, dodać mleko, cukier, drożdże, sól, wymieszać, do rozpuszczenia drożdży. Do mąki wlać mleko z drożdżami, wyrobić ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania

moj przepis na
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem 125

mojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek(...)dużej miski wsypać mąkę, w środku mąki zrobić dołek. W miseczce rozbełtać jajka, dodać mleko, cukier, drożdże, sól, wymieszać, do rozpuszczenia drożdży. Do mąki wlać mleko z drożdżami, wyrobić ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania

moj przepis na
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem 188

mojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek(...)dużej miski wsypać mąkę, w środku mąki zrobić dołek. W miseczce rozbełtać jajka, dodać mleko, cukier, drożdże, sól, wymieszać, do rozpuszczenia drożdży. Do mąki wlać mleko z drożdżami, wyrobić ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania

moj przepis na
Najlepsze pączki na tłusty czwartek 79

pączki to polecam też pączki z czekoladą . Dla smakoszy amerykańskich wypieków polecam kolorowe donuty . Pączki można nadziać czym popadnie, ale najbardziej znanym nadzieniem są oczywiście śliwkowe powidła. Zawsze kupuję śliwki węgierki na jesieni i gotuję powidła , z myślą o nadzieniu do pączków. Jak domowe pączki to i powidła powinny być domowe, prawda? Przepis na te pyszności znajdziecie poniżej(...)łyżki wódki 1 łyżeczka soli Dodatkowo 500 g smalcu 250 g powideł ze śliwek 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i rozpuścić w podgrzanym mleku. Dodać mąkę, resztę cukru, żółtka, jajko, otarta skórka z cytryny i zarobić ciasto. Następnie dodać sól i po kawałku miękkiego masła. Na koniec wlać alkohol i jeszcze

codojedzenia
PIECZONE PĄCZKI 206

powinno podwoić swoją objętość. Przygotować formę do muffinków i wyłożyć papierowymi foremkami (papilotkami). Ciasto przełożyć na stolnicę i rozciągnąć rękami na grubość około 1-1,5cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyć 1/2 łyżeczki dżemu lub powideł. Ja użyłam powideł śliwkowych mojej mamy, która śliwki długo gotuje (dusi) nie dodając do nich ani grama cukru – kiedyś wyciągnę

Dietolog
Placuszki ze śliwkami 338

odrobina oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy owoce (w tym wypadku śliwki, najlepiej posypane cynamonem) Mleko zmiksować z jajkami, olejem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaję mąki "na oko", więc jeśli w podanym przepisie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wiśnie w syropie (do ciast i deserów) - kompot wiśniowy na zimę. 155

syropie. Jeden z najlepszych jaki można mieć w spiżarni. Żadne brzoskwinie, mirabelki, śliwki, jabłka, gruszki nie dorównują wiśniowemu kompotowi. Jest intensywny w smaku, wręcz szlachetny, pachnie latem i ma piękny kolor.  Wiśnie można pozostawić w całości, z pestkami, jeżeli nie będą wykorzystane do np. ciast, a tylko do pojedzenia ze słoiczka zimą :) Natomiast jeżeli chcesz przemycić je w słoiku

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto orkiszowo-drożdżowe z truskawkami 110

Najwyższa pora na ten przepis, bo sezon na truskawki się kończy, a ciasto jaki widać na załączonym obrazku, właśnie jest z truskawkami :) Na szczęście, jak każde drożdżowe, choć na mące orkiszowej, doskonale się nadaje do każdych innych polskich owoców sezonowych jagód, wiśni, agrestu, porzeczek, śliwek.  Eksperyment z mąką się udał, dzieci chętnie zjadły. Z mąki owsianej zrobiłam kruszonkę i muszę

bistro mama
Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie 93

sztuk Składniki: Ciasto: 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g cukru 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie) opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 75 ml mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 125 ml oleju 150 ml kefiru około 150 g suszonych owoców (u mnie mieszanka firmy Helio : jabłka, gruszki, śliwki, daktyle, morele(...)wbijamy dwa jajka. Dokładnie mieszamy (za pomocą miksera lub rózgą). Później dodajemy olej i przesuszone mleko z miodem. Całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki dokładnie mieszając ciasto. Na koniec do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy namoczone w rumie z wodą owoce i po raz kolejny dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto przelewamy do foremek i wstawiamy

PatiGotuje
drodżowa buła z wiśniami 95

powoli się kończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i  upiec z nich pyszną drożdżową bułę. Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła dodatkowo cukier puder do posypania buły Sposób przygotowania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże(...)zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem

Miód i pieprz
Keks. 109

Zapraszam na keks. Pyszne ciasto ucierane z dużą ilością bakalii. Można użyć  gotowej mieszanki, lub skomponować swoją, dodając to co lubimy. Keks zachowuje  świeżość przez kilka dni.  Nie wiem czy wiecie, ale keks pieczono już w starożytnym Rzymie.  Kiedyś to było ciasto luksusowe :) Chociaż, nie każdy je lubi, właśnie przez  dodatek bakalii. Mój syn jest(...)łyżeczki proszku do pieczenia 300 g. dowolnych bakalii (u mnie suszone śliwki, suszone morele,  suszona żurawina, płatki migdałów, rodzynki, orzechy włoskie  i laskowe, płatki migdałów) Lukier: 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 2,5 łyżki mleka Wykonanie: Na początek, przygotować bakalie. Większe owoce, takie jak śliwki i morele,   pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy również pokroić

Agusiowe smakołyki
Zaczynam dzień od kawy 66

ekspresach ciśnieniowych, ale i kawiarkach. Są to kawy z lekką nutą czekolady, śliwki, wiśni, cytrusów oraz orzechów. Smak kawy zależy nie tylko od sposobu jej palenia, ale parzenia. Dlatego najlepiej odpowiada mi espresso. Jedno espresso rano wystarczy mi na cały dzień! Co do kawy? Uwielbiam kawę do ciasta. Pieczenia ciasta zajmuje oczywiście więcej czasu niż parzenie kawy. W drugim przypadku

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania