ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:295/419)

Zalipianki Ewy Wachowicz - czy warto tu wpaść? 180

smaki, śledź w trzech smakach (24 zł): z suszona żurawiną i śliwka wędzoną w dymie, w śmietanie z jabłkiem i cebulą i w oleju z cebula i korniszonem - śledziem niestety jestem rozczarowana; jest wymoczony, niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny, niepotrzebnie tylko zostały wykąpane w ogromnej ilości

Kulinarne przygody Gatity
Podudzia z ryżem i papryką czerwoną. 221

trochę pracowity. W piątek byłam na targu, kupiłam czerwoną paprykę i śliwki węgierki. Zrobiłam pastę paprykową i powidła śliwkowe. Widziałam też żurawinę, ale była mało dojrzała. Dwa lata temu robiłam z niej nalewkę, która smakowała bardzo pysznie. W sobotę byłam z moim u jego siostry i piekłyśmy razem ciasto czekoladowe oraz zapiekankę warzywną. Kiedyś, jak miałam więcej czasu, to często

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny 187

uformować w podłużną kluskę. Najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi. Wyrobić całe ciasto. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok. 1-2 minut od wypłynięcia bomb na powierzchnię. Wyłożyć kluski na durszlak. Polać zimną wodą. Podawać bomby okraszone zeszkloną lub lekko podsmażoną cebulą. ----- Podobne: Kluski śląskie Pyzy Knedle ze śliwkami A teraz czas na podróż sentymentalną po Wileńszczyźnie... Borejkowszyzna - tutaj mieszkał

Weekendy w domu i ogrodzie
Pudding chia z owocami 134

słodkie desery, które będąc na diecie mogą zastąpić nam, przysłowiowy kawałek ciasta do kawy, czy też sprawdzą się w roli zdrowych śniadań. Są też fajną, ciekawą alternatywą dla dzieciaków, żeby w prosty sposób przemycić im troszkę zdrowszych produktów. Mój pudding jest oparty na sezonowych produktach takich jak czereśnie, śliwki,jeżyny czy borówka. Dostępne na każdym targu czy ryneczku. Polecam

SMYKWKUCHNI
Smażone kluski ziemniaczane z powidłami 120

nadzianie owych klusek owocami sezonowymi jak wiśnie, truskawki, czy też śliwki. Będzie równie smacznie. Danie bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo sycące i oczywiście bardzo słodkie i owocowe:) Fajne odstępstwo od dań mięsnych.  Składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej (bądź więcej jeśli ciasto nie będzie się kleić) sól mały słoiczek powideł (użyłam powidła wiśniowe

na moim stole...
Proste ciasto z winogronami 399

słodkości, jest lepszy niż tresowana świnia na trufle. Wywęszy, znajdzie i pożre wszystko – nieważne jak głęboko zostało schowane... W akcie desperacji, aby zapchać Pana Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy. Składniki: 3 jaja (całe)   szczypta soli   8 łyżek cukru(...)śliwki, brzoskwinie itp. brązowy cukier do posypania W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym (cukry dodawać stopniowo). Dodać pokrojoną w kawałki margarynę i po trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Małą tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Przełożyć do niej ciasto

Grunt to przepis!
Keks bakaliowy 70

oprzeć Ja po raz pierwszy przygotowałam go dwa czy trzy lata temu, z myślą o dostarczeniu dziecku sporej porcji zdrowych słodkości na drugie śniadanie w szkole. Oprócz niewielkiej ilości ciasta, które spełnia rolę spoiwa, mamy tutaj ogromną ilość bakalii. W dużej mierze to różnego rodzaju orzechy oraz suszone owoce, a także płatki owsiane. Oczami wyobraźni widziałam(...)szkl. mieszanki orzechów (nerkowce, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, laskowe i całe migdały bez skórki) 1 i 1/4 szkl. mieszanki suszonych owoców (rodzynki, suszona żurawina, kilka suszonych śliwek, moreli oraz fig) 1/4 szkl. płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl. mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1/3 szkl. cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki przyprawy

Smaki Na Talerzu
Crumble ze śliwkami 144

Wyobraźcie sobie, że na doworzu jest zimno a wy siedzicie owinięci kocem i trzymacie w rękach to cudo. Połączenie kwaskowych śliwek i kruszonki. Rozgrzewające i aromatyczne

Słodka Strefa
Mazurek bakaliowy 162

Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki krupczatki 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 ugotowane żółtka garść migdałów kilka duszonych śliwek i

czarrna od kuchni
Ciasta 147

Babka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka korzenna   Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki

Aga w kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną 198

Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 213

milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki to jedne z moich ulubionych jesiennych owoców. Śliwki, mimo intensywnej barwy, jakoś(...)dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłych. Są niesamowicie wilgotne, ale nie zakalcowate, soczyste od gruszek, ze słodką, chrupiącą kruszonką i wyraźnym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Współpraca z "Helio" 65

swojej ofercie posiada szeroki wybór bakali oraz mas do ciast. Wszystkie surowce pochodzą z upraw, gdzie dokonuje się dokładnej selekcji. Dzięki temu, produkty oferowane w sprzedaży cieszą się dużą popularnością! Blog nawiązał współpracę z powyższą marką. W paczce znalazły się produkty z serii HELIO Natura: pistacje prażone śliwki suszone morele suszone orzechy laskowe prażone orzechy włoskie słonecznik łuskany Zapraszam

Truskawkowa Fiesta
Szarlotka z pianką i kruszonką 123

Ciasta z jabłkami piekę dość często.  Jabłka dostępne są przez cały rok, smacznie komponują się z wieloma zestawieniami... tym razem klasyczna szarlotka z bezą i kruszonką. Tą podstawową wersję od czasu do czasu lekko modyfikuję - poprzez dodanie domowych śliwek z syropu, skórki z pomarańczy, bakalii... A Wy z czym ją podacie

Z Hrabiną w kuchni
Krem śliwkowo-czekoladowy 97

znalazłam w Moje gotowanie ekstra 1/2015 Krem przygotowałam z 1 kg śliwek i 1 czekolady. Wyszły mi tylko 2 małe słoiczki :( Warto zatem zrobić choć z ilości podanej w przepisie. Otrzymamy może 4-5 słoiczków pysznego kremu. Jego smak jest słodko-kwaśny. Dla mnie b.smaczny. Można nim przekładać ciasta lub smarować słodkie pieczywo

Proste Potrawy
Bananowe brownie z śliwkami 182

Jedno z moim ulubionych ciast. Bardzo wilgotne, a za sprawą sezonowych owoców jest jeszcze lepsze! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 2 łyżki kakao 1 banan 5-6 śliwek Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Dodajemy olej, rozgniecionego banana, mąkę, proszek do pieczenia

Truskawkowa Fiesta
Pieczona owsianka 129

gotuję go namiętnie, dzieląc w koło z jogurtem i karmelizowanymi śliwkami (przepis pojawi się już w wkrótce). Dla mnie to śniadanie doskonałe, zwłaszcza, że owsianka daje nam możliwość wielu kombinacji w zależności od pory roku. Nie wszyscy jednak wiedzą, że owsiankę można zapiec w piekarniku, przypomina wtedy trochę ciasto. ale z pewnością nadaje się na śniadanie w stylu "slow" - weekend

Słodki Kompromis
Sernik z bakaliami 143

żeby przygotować ją samej Postanowiłam zatem, że użyję je do ciasta. I to był strzał w dziesiątkę! Zresztą co ja będę Wam opowiadała, spróbujcie sami! Sernik z bakaliami Składniki: 500 g zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku) 250 g mascarpone około 300 g suszonych owoców: jabłka, śliwki kalifornijskie, gruszki, morele, daktyle (u mnie mieszanka owoce suszone firmy Helio

PatiGotuje
Drożdżowiec ze śliwkami i kruszonką 165

domu mojej babci Józi. Zawsze jak ją odwiedzaliśmy to ciasto drożdżowe na stole było, jak ona to robiła że było zawsze i zawsze świeże zostanie jej słodką tajemnicą jak i to jak go robiła. Babci już nie ma, ja przepisu nie dostałam ale mogę tym drożdżowcem ze śliwkami choć trochę zbliżyć się do tamtego smaku. Polecam serdecznie. Do wypieku użyłam

Moje Małe Czarowanie
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 166

kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik

Codzienne Gotowanie
Miodny Kuch 148

Miodny kuch Składniki: ciasto: - 4 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki startej marchwi - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 2 łyżki miodu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki cynamonu - 1 szklanka bakalii (u mnie suszone śliwki, orzechy włoskie i mieszanka studencka: rodzynki, orzechy arachidowe, nerkowce, ananas kandyzowany, migdały, chipsy bananowe) dodatki: - tłuszcz i mąka

Kuchnia co dnia
Brownie z batata razy dwa czyli Slodki Czwartek odc.80 194

malakserze na gładką pastę. Puree z ziemniaków i zmiksowane śliwki z daktylami przekładamy do miski i mieszamy do połączenia składników. Wbijamy jajka, wlewamy olej, mieszamy. Dodajemy sodę i kakao i znowu mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 20 na 30 cm, wyrównujemy wierzch wilgotną łyżką. Ciasto pieczemy 40 minut w 175 st.C. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki drożdżowe 154

Mieszamy, posypujemy mąką po wierzchu       i odstawiamy do wyrośnięcia.   Rozczyn rośnie, więc przygotowujemy nadzienie.Ze śliwek usuwamy pestki, dzielimy śliwki na 4 części (zamiast śliwek może być dżem).Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy ok. 1 szklankę cukru, 3 jajka, 0,5 kostki   stopionej margaryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka kropli zapachu śmietankowego.Solidnie(...)mleka, dodajemy szczyptę soli,     kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką.   Teraz wsypujemy 1 kg mąki, zakasowujemy rękawy i wyrabiamy ciasto (najbardziejwyczerpująca fizycznie czynność ). Dodam, że mąka może mieć różną wilgotność,więc jej ilość dodana do ciasta może się różnić o garść lub dwie. To trzeba wyczuć.Ciasto nie może być

Maminek kulinarny
Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 203

grudek. Dodać pokrojone na ćwiartki truskawki, zmiksować blenderem na gładką masę.Ciasto wyłożyć na ostudzony spód.Schłodzić w lodówce przez noc.Przed podaniem udekorować resztą owoców.Smacznego!Myślę, że tym razem to już ostateczne pożegnanie z truskawkami. Choć kto wie - zawartość sklepowych półek doprawdy mnie w tym roku zaskakuje. Śliwek nie ma, za to gdzieś między bazylią a pieczarkami zobaczyłam całkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania