ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:304/419)

Dietetyczne buraczane babeczki korzenne z powidłami i karobem 65

suszonych śliwek: 120 g miękkich suszonych śliwek + 2 łyżki wody / ewentualnie gęste powidła śliwkowe bez białego cukru Olej roztopić. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W naczyniu połączyć wszystkie suche składniki – mąkę, karob, cukier, sól i przyprawy, sodę i proszek. Śliwki przełożyć do wysokiego naczynia, dodać wodę i zblendować na masę (jeśli śliwki są twardsze pokroić(...)gotować, aż śliwki wchłoną cały płyn i zmiękną; po tym zblendować je na masę i ostudzić). W osobnym naczyniu  połączyć starte buraki, jajko, olej, mleko i ocet – wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, zmiksować do połączenia (masa będzie stosunkowo gęsta). Formę na babeczki wyłożyć papilotkami lub przygotować papierowe foremki. Do każdej nakładać po łyżce masy, na ciasto nakładać

Even Better Food
Buraczane babeczki korzenne z powidłami i karobem 129

gotować, aż śliwki wchłoną cały płyn i zmiękną; po tym zblendować je na masę i ostudzić). W osobnym naczyniu połączyć starte buraki, jajko, olej, mleko i ocet – wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, zmiksować do połączenia (masa będzie stosunkowo gęsta). Formę na babeczki wyłożyć papilotkami lub przygotować papierowe foremki. Do każdej nakładać po łyżce masy, na ciasto nakładać po łyżeczce

Even Better Food
Sernik dyniowo imbirowy bez pieczenia 67

pomarańczowe - 2 łyżki żelatyny w proszku - 500 ml wrzątku - 100 ml zalewy słodko kwaśnej ze słoika , w którym pływały kulki dyniowe   Składniki na wierzch: - galaretka krystaliczna -kilka „czarnych śliwek” - dyniowe kulki   Składniki na spód bez pieczenia: - 2 łyżki masła - ok. 20 ciateczek Oreo   Składniki na spód pieczony: Wykorzystałam jeden cienki blat z tego biszkopta stracciatella, który zawsze(...)żelatyny szybciej się ścina. Jeśli chcesz mieć upieczony spód makowo-biszkoptowy to wykonaj biszkopt z przepisu, który podałam wyżej i ukrój cienki blat. Pozostałe blaty możesz wykorzystać do innego ciasta. Połóż blat na dno tortownicy. Jeśli nie chcesz bawić się w pieczenie i chcesz, aby sernik powstał bardzo szybko, wykorzystaj ciasteczka oreo. Ubij je porządnie wałkiem w woreczku strunowym

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb turecki 55

Dziś wersja szybka chleba tureckiego. Z ciasta na chleb turecki można przygotować po podzieleniu na małe kuleczki wspaniałe lekko słodkie bułki. Chleb jest niewiarygodnie miękki i delikatny, lekko słodki z pysznymi rodzynkami. Świetnie pasuje do dżemów, ale z serem, awokado i pomidorami też jest rewelacyjny. Do chleba można dodać suszoną morelę lub śliwkę, zamiast rodzynek. Artykuł Chleb turecki pochodzi

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z botwiną i fetą 103

pieczarkami Pierogi z gęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem  Pierogi z botwiną i fetą Składniki: 2 pęczki botwiny (najlepiej jeśli buraki będą bardzo małe) 100g sera feta 1 ząbek czosnku 1 szalotka (lub nieduża cebula) sól pieprz olej do smażenia ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania 2/3 szklanki

Obiad gotowy
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 111

świątecznych pierników i wielu innych ciast jest dostępny w sklepie internetowym Kuchnie Świata Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny  - składniki 1 cały kurczak zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 pęczek włoszczyzny 3 cebule białe 5 liście zwykłej białej kapusty 1 mała limonka 1 laska cynamonu (około 3 cm) 2-3 śliwki suszone  lubczyk, sól,  pieprz czarny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Nutella ze śliwek / Czekośliwka 196

godzin (w zależności od śliwek, masa ogólnie powinna trochę zgęstnieć). 2. Dodajemy cukier waniliowy oraz kakao, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. 3. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut. 4. Gotowa nutella świetnie smakuje z goframi, naleśnikami, placuszkami, nadaje się też do przekładania ciast kruchych. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sernik kokosowy z czekoladowym spodem i michałkowo-śliwkową polewą 206

małym ogniu, aż całość się rozpuści. Dać śliwki, wymieszać.Na dobrze ostudzony sernik wylać polewę i wyrównać.Dać w chłodne miejsce i do zastygnięcia. Minimum ok. 2-3 godzin. Mój stał całą noc.Smacznego :DUwagi:*Można dodać więcej cukru do masy serowej bo nie wyszła za słodka Mi pasowała, nie lubię słodkich ciast, ale jak ktoś woli słodsze to śmiało, może

Moje pyszne gotowanie
Czekoladowe muffiny z owocami 141

Mięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest(...)roztrzepane lekko jajka, olej, maślankę oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Mokre składniki wlać do suchych i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać owoce i ponownie krótko wymieszać. UWAGA : Ciasto wyjdzie gęste i tak powinno być, ale jeśli okaże się, że jest zbyt gęste należy dodać więcej maślanki lub w razie braku dolać mleka. Formę do muffinów wyłożoną papilotkami

Opowieści z piekarnika
Bigos wegetariański 78

Czas czytania: 2 min Bigos wegetariański. Niektórzy z was mogą bardzo się zdziwić jak to bigos wegetariański? Tak bez mięsa? O tak, bez mięsa! Tylko kiszona

SprawdzonaKuchnia.pl
Tradycyjne powidła śliwkowe bez cukru 128

Tradycyjne powidła ze śliwek węgierek bez cukru Tradycyjne powidła śliwkowe najlepiej udają się ze śliwek węgierek. Można je robić zarówno z pierwszych śliwek, które dojrzewają już

Korniszonki
Drożdżówki z czereśniami i kruszonką 135

kruszonką to wprost wymarzone towarzystwo dla wyczekiwanych czereśni. Jeśli na straganie czereśni już brak, a okoliczne drzewa świecą pustakami to można sięgnąć po inne sezonowe owoce, świetnie nadadzą się śliwki, morele, brzoskwinie.  Składniki na 10 szt Czas przygotowania: 120 min 3 szklanki mąki pszennej 1 jajo 2 żółtka 1 szklanka letniego mleka 1/4 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży(...)Jajka, mleko, cukier i roztopione masło mieszamy rózgą w dzbanku, w osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, dodajemy sól i suszone drożdże, łączymy suche składniki z mokrymi, wyrabiamy elastyczne ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 90 min 2. Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 10 równych części i układamy na dwóch blaszkach

Słodki Kompromis
Keks marchwiowy – kuchnia podkarpacka 144

ostrych przypraw korzennych typu goździki, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie. Swój delikatny brązowy kolor keks marchwiowy zawdzięcza oczywiście marchewce, ale również sodzie oczyszczonej, która ma za zadanie spulchnienie wilgotnego ciasta. W oryginalnym przepisie podano ilość składników na 2 foremki. I ma to sens, ponieważ keks po prostu znika. Jeśli na straganach kusi Was świeża marchewka, nie czekajcie z keksem(...)szklanka cukru szczypta soli 1 szklanka oleju 300 g marchewki startej na drobnej tarce (waga startej marchewki) 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski 200 g konfitury wiśniowej (najlepiej żeby wiśnie były w dużych kawałkach) 200 g mąki pszennej 150 g kaszy manny cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka

Trzeci talerz
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 162

tamtej pory wypiek w smaczniejszej wersji zaczął stawać się popularny, a cukiernicy wzbogacili go o dużo symbolizujących dobrobyt bakalii, aby jeszcze bardziej poprawić jego smak. Stollen to idealne ciasto na Święta – można zrobić je dużo wcześniej. Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami: 500 g mąki pszennej (3 szklanki) 200 ml mleka (4/5 szklanki) 100 g masła (pół kostki(...)łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu 300 g marcepanu kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink';listonic

Poezja smaku
Jak udekorować stół na Wielkanoc - trzy przepisy dla każdego na Wielkanoc! 73

majonezem i układam ćwiartki z pozostałych jaj, całość możesz oprószyć szczypiorkiem lub dodać natkę pietruszki) .   Babki wielkanocne , bo przecież nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby ! Potrawy czy ciasta wielkanocne są na pewno różne u każdego z nas, ale jedno jest pewne. Babka wielkanocna musi być na stole . Uwielbiam babki wszelakie, te cytrynowe, czekoladowe, pomarańczowe z czekoladą, z makiem(...)innych. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na przepyszną babkę, niesamowicie puszystą, lekko wilgotną (nie ma nic gorszego niż sucha babka!), połączyłam w niej moje ulubione smaki: czekoladę i śliwkę.  Brzmi pysznie prawda? I taka też jest! To niesamowite, jak długo zachowuje świeżość i ten zniewalający zapach! Do wypieku babki niezbędna będzie odpowiednia forma z tzw. kominem. Polecam

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania