Ostatnio gościł na naszym stole tagine z kurczaka z suszoną śliwką . Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-). Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju . Jeśli
Kulinarne przygody GatitySkładniki : • płat surowego boczku bez skóry, ok. 2,5 kg • 2 łyżki soli • 1 łyżeczka mielonego pieprzu • 8 ząbków czosnku • 3 łyżki musztardy • 2 łyżki miodu
KUCHNIA POLSKA*składniki: ok. 3000 g śliwek węgierek 120 g kakao 200 g orzechów włoskich cukier do smaku wykonanie: Śliwki myjemy, wypestkujemy. Przekładamy do brytfanki lub garnka z
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1 kg świeżego schabu 1 opakowanie wędzonych śliwek bez pestki 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 rękaw do
kgwjanczewoszybkiego makowca:) Jak wiadomo, to gatunek ciasta, który wymaga nieco więcej pracy… Ale, ale! Czemu sobie choć trochę jej nie ułatwić, jeśli mamy dostępny gotowy mak w puszkach? :) Mój makowiec jest podkręcony smakiem pysznych, domowych powideł śliwkowych i wykończony tradycyjną krateczką z lukrem rumowym… (co w sumie daje nam posmak śliwki nałęczowskiej). W okresie ostatkowym makowiec jak najbardziej(...)language: pl-PL } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Składniki na ciasto kruche : 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 5 kropli olejku rumowego 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 2 łyżki smalcu Z podanych składników zagniatamy
Domowe ciastaKeks świąteczny(ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) Składniki:(na wąską blaszkę ok. 38x11cm)- 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) - kostka margaryny- 1,5 szklanki cukru pudru - łyżka stołowa proszku do pieczenia - 6 jajek- 0,5kg bakalii (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) lubkupić gotową mieszankę do keksaSposób przygotowania(...)były w mące. Robimy to po to , aby bakalie nie opadły na dno ciasta.3.Nastawiamy piekarnik na 175 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bakalie w mące wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. Smacznego ;) No i oczywiście bez tej piosenki
Gotuj Z Muzykątradycyjny cukier zmieniłam na miód a masło na olej kokosowy, śmietanę na jogurt. Ciekawego smaku nadają owoce (mogą być mrożone), które najlepiej jeśli są nieco kwaskowate. Proste i szybkie ciasto - idealne na wypadek niespodziewanych gości czy po prostu jako przekąska na deser lub drugie śniadanie. Wartości odżywcze na całość: 1037 kcal(...)wybrałam maliny oraz śliwki - szczypta soli Wykonanie Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy żółtkowej wlać olej. Dodajemy jogurt i chwilę wszystko miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę mieszając do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na koniec mieszamy z pianą z białek. Ciasto przekładamy do formy
Health-Fit-Lifejest bardzo dobry :-) Przepis na średnią blaszkę ciasta. Ja miałam kwadratową tortownicę. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka sody 250 g miodu 150 g masła lub margaryny 1 szklanka kefiru lub jogurtu 200 g pokrojonych bakalii: suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina, migdały, orzechy. Sposób wykonania: Mąkę(...)sypkimi składnikami i całość dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz z miodem a na koniec maślankę. Gdy wszystkie składniki będą ze sobą połączone, dodać pokrojone bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego
Na słodko lub wytrawniecukru 4 torebki herbaty Earl Grey 230 g masła miękkiego 4 jajka 230 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g żurawiny suszonej Bakalland 50 g śliwek suszonych 80 g rodzynek Wykonanie: Herbatę zalać 80 ml wrzątku - odstawić na 5 minut. Odsączyć torebki z herbatą. Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku. Dodać cukier(...)napar herbaciany - ucierać. Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia - dodać do utartego masła. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Na koniec wsypać bakalie - wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto keksowe. Piec 35 minut w 180 stopniach C. Upieczony i ostudzony keks wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie oblać lukrem. Smacznego
kolorowotorcikowotrwałość zdecydowanie na tym cierpi. Prawdziwi amatorzy dobrego pieczywa mają tylko jedno wyjście … upiec samemu. To wcale nie jest trudne ani nawet czasochłonne, bo choć sam proces od wyrobienia ciasta do wyjęcia chleba z piekarnika zajmuje prawie cały dzień to nasza praca to maksymalnie 20 minut, przez resztę czasu chleb zajmuje się sam sobą - rośnie. Ja piekę chleb już(...)razowej, można też stosować swoje ulubione dodatki np., śliwki suszone, orzechy, czarnuszkę itp. Ważne aby zachować proporcje między ilością mąki, wody, zakwasu i soli. Sposób przygotowanie chleba na zakwasie: Sposób na przygotowanie zakwasu znajdziecie tutaj. W dużej misce mieszam wszystkie rodzaje mąki, zakwas i wodę do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na chleb na zakwasie zawsze będzie lekko kleiste
Gotuj Się Kto MożeŚledź na trzy sposoby! W tym miejscu znajdziesz przepisy na śledzia w oleju z orzechami, z cebulką czerwoną i z cytryną. W pierwszym słoiku mieszczą się
Wasze Przepisywyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy stopniowo masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie łatwo odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 – 16 części. Z każdej formujemy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej robimy wgłębienie np. dnem szklanki. Układamy po 3-4 połówki śliwek, brzegi smarujemy
Domowy Smak JedzeniaCzekośliwka to powidła z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady. Czekośliwkę przygotujecie bez dodatku cukru, jednak śliwki jakich użyjecie do jej przygotowania muszą być mocno dojrzałe. Powidła
To co lubię - gotuję i polecamSkładniki: 4 jajka 150 g mąki kukurydzanej 1 kubeczek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 50 g śliwek suszonych, moreli suszonych i orzechów włoskich
czarrna od kuchniSkładniki: 200 g płatków owsianych 1 duży ugotowany burak (ok. 250 g) 4 jajka 1 łyżka kakao 100 g śliwek suszonych 1/2 szklanki słodzidła, u mnie
czarrna od kuchni