ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:273/419)

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 136

łyżka stołowa sody pół szklanki zaparzonej czarnej kawy z fusami bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd) domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach) około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej) Przepis

Cztery Fajery
Powidła bez mieszania 1401

script); Jakie śliwki najlepiej nadają się na powidła? To żadna tajemnica – jakie śliwki, takie powidła. Słodkie, dojrzałe owoce nadają się w tym wypadku idealnie, gdyż to właśnie dzięki nim przetwory nabiorą wyjątkowego smaku. Dodatkowo, jeśli będziesz używać słodkich owoców, możesz nieco (a nawet całkowicie) zmniejszyć ilość używanego cukru, zdając się wyłącznie na ten zawarty w śliwkach. Moim faworytem(...)powidła bez mieszania Składniki na powidła bez mieszania ok. 5 słoiczków po 300 ml 3 kg śliwek 400 g cukru 2 łyżki octu Jak zrobić powidła bez mieszania? Robienie powideł rozpocznij od przygotowania śliwek. Owoce umyj, a następnie wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Śliwki układaj w dużym garnku warstwami, każdą z nich przesypując cukrem. Wierzchnią warstwą powinien być cukier. Górę

okolicepalnika.pl
CIASTO MEKSYKAŃSKIE 139

powodują ,że jedząc je... jemy zupełnie inne ciasto. Dodam,że jest wilgotne, pełne owoców i  pyszne! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 4-5 łyżek gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag rodzynek 10 dag orzechów włoskich 5-7 sztuk. śliwek suszonych 2 jabłka 2 gruszki Na wolnym ogniu(...)sztywną pianę. Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową.  dodałam dwie szklanki mąki  i trzy łyżeczki proszku do pieczenia. Masę dokładnie wymieszałam. Orzechy i śliwki pokroiłam na części. Rodzynki zalałam na chwilę gorącą wodą i odsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.   Następnie dodałam bakalie do masy. Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki

potrawyregionalne
Wielkanocny keks z Hortexu 220

pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g  miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu(...)masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy

Mia Cucina Sofieta
Keks 119

Keks możemy sobie upiec wcześniej, bo to takie ciasto, które musi sobie trochę poleżeća wtedy smakuje najlepiej.Składniki:-2,5 szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-3/4 kostki margaryny-3 jajka-łyżeczka proszku do pieczenie-6 łyżek mleka-aromat rumowy-bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki i morele,żurawiny )   Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy ( każdego(...)masy dodajemy bakalie i mieszamy łyżką.   Masę przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Nożem robimy nacięcie na głębokość ok. 0,5 cm ( nacięcie zapobiegnie nieregularnympęknięciom ciasta podczas pieczenia ).   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 50 minut.Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.   a oto efekt:Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną 180

znajduje się masa śliwkowa. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Masa śliwkowa: 400 g śliwek bez pestek (u mnie mrożone) 120 g cukru(...)się zredukuje, a śliwki zmiękną. Gotową masę śliwkową przełożyć do miseczki i zmiksować blenderem ręcznym. Masę wyłożyć równomiernie na biszkopcie i zostawić do ostudzenia. Śmietana i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany wsypać śmietan-fixy i ponownie krótko zmiksować. Śmietanę wyłożyć równomiernie na ostudzonej masie śliwkowej. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce czekoladę

Passions hobbies life
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 199

łyżka stołowa sody pół szklanki zaparzonej czarnej kawy z fusami bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd) domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach) około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej) Przepis

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym 83

mojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu

moj przepis na
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym 72

mojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu

moj przepis na
Nalewka śliwkowa 119

nalewkowych smaków dołączyła śliwka. Użyłam małych drobnych śliwek a'la węgierka. Na zdjęciu nalewka już leżakowana, dwuletnia. Kolejne smaki się testują i leżakują. składniki: 1 kg wypestkowanych dobrze dojrzałych śliwek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 95 % ok 400 g cukru Wypestkowane śliwki przełożyć do dużego słoja. Wódkę wymieszać ze spirytusem i zalać śliwki. Słój zakręcić i odstawić(...)Nalewkę przefiltrować i odstawić na kilka miesięcy. Ewentualnie jakby nalewka była za mało słodka ( dużo zależy od śliwek) to można zagotować trochę wody z cukrem i wystudzną dolać do nalewki. Owoce przełożyć do słoja i do lodówki, można wykorzystać do deserów czy ciasta

Monia miesza i gotuje
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym 120

mojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu

moj przepis na
Keks maksymalnie bakaliowy- bez mąki, cukru i tłuszczu 142

zabrakło Wam w domu noża do krojenia, to #beko ma dla Was rozwiązanie- jak sprytnie pokroić ciasto   (film-klik)  😉 Keksówka o wymiarach 21x12 cm: * bakalie- 400 g: - migdały łuskane- 100 g - orzechy włoskie- 100 g - suszona morela- 70 g - suszona śliwka- 70 g - suszona żurawina- 60 g * jajka- 3 szt. * miód- 1 łyżka * wanilia- 1 laska Piekarnik nagrzać

Kraina Miodem Płynąca
KRUCHE CIASTECZKA Z SUSZONYMI OWOCAMI W 20 MINUT 122

szklanki mąki, jajko, nieduża garść suszonej żurawiny, 8 suszonych moreli, 8 suszonych śliwek. Przygotowanie: Morele i śliwki kroję na mniejsze kawałki. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na koniec wrzucam owoce, dokładnie mieszam. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej

JejKuchnia
Powidła z piekarnika babci Basi 237

mieszam śliwki. ( w razie potrzeby, jeśli chcemy mieć gęste powidła, możemy jeszcze odlać sok ) Kiedy śliwki mają już odpowiednią dla mnie konsystencję, to gorące przekładam do słoików. Takie powidła mogą mieć nieduże kawałki owoców – są świetne do jogurtów, deserów czy ciast. Gdy jednak chcę mieć powidła o jednolitej , gładkiej konsystencji , to blenduję . Następnie przekładam je do słoików , zakręcam nakrętką

Pysznosci Babci Basi
wegański chlebek turecki 212

odcedzonej z paproszków) po ½ szklanki orzechów i suszonych owoców, drobno posiekanych (ja użyłam nerkowców, daktyli, migdałów, moreli, śliwek, żurawiny i rodzynek). Przygotowanie jest banalnie proste – wszystko razem zagnieść. Ja robię to w mikserze planetarnym. Jeśli zagniatacie ręką, to najpierw wymieszajcie łyżką, bo ciasto się bardzo klei. Ma mieć konsystencję mokrej gliny. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem. Zostawiam w ciemnym

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania