ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:264/419)

Dżem ze śliwek (powidła śliwkowe) z odzysku 128

małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zależy wam na bardzo gęstych powidłach czynność tą można powtórzyć następnego dnia po wystygnięciu. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować, a pod koniec gotowania dodać 1 szklankę cukru i dokładnie wymieszać. Ilość ta zależy od indywidualnych preferencji(...)się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na dżem ze śliwek z odzysku: 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu

KuchniaWeDwoje.pl
Migdałowa tarta z truskawkami 178

każdymi innymi owocami:) Możesz spokojnie użyć malin, śliwki czy borówki amerykańskiej... pozostawiam to Twojej wyobraźni:) Szczerze Wam napiszę, że ta tarta bardzo mi smakowała. Rozpływała się w ustach i te truskawki... mm... u mnie pokropione mandarynkową wódeczką:) Wypiek polecam. Spróbujcie czasem tartę upiec i to nie tylko z truskawkami. Ciasto warte zachodu:) Przepis od zawszepolki .   Spód tarty

In my kitchen
Wieniec drożdżowy z makiem 134

mieszanki bakalii (orzechów laskowych, nerkowców, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek) 4 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Masa makowa:  mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy bakalie. Następnie odcedzamy. Mak razem z bakaliami rozdrabniamy blenderem, dodajemy miód, roztopione masło i wiórki kokosowe. Wszystko razem mieszamy. Ciasto:  do mleka dodajemy świeże drożdże, łyżkę mąki

Smakowity Blog Kulinarny
Czoko dżem ze śliwek i jabłek 66

cukru 4 łyżki ciemnego kakao Przygotowanie dżemu ze śliwek, jabłek i kakao: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować, dodać przetarte(...)minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na czoko dżem ze śliwek i jabłek: 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu 2. Od czasu do czasu mieszać

KuchniaWeDwoje.pl
Czoko dżem ze śliwek i jabłek 115

przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować, dodać przetarte jabłka i gotować przez minimum 30 minut. Pod koniec gotowania dodać 1 szklankę(...)wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na czoko dżem ze śliwek i jabłek: 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu

KuchniaWeDwoje.pl
Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe 67

ciasto ryżowe. Pyszne drożdżowe ciasto i delikatny pudding ryżowy. Przepis prosto z Limburga! A ponieważ drożdżowe ciasto z ryżowym nadzieniem już na dobre zagościło w naszym domu( trochę inny przepis), tak dla urozmaicenia dodaję kawałeczki owoców. Dzisiaj są to jabłka, ale można wziąć jagody, gruszki lub nawet dżem.   A jaki gatunek ryżu najlepiej nadaje się na pieczone ryżowe ciasto(...)mieszaniu podczas gotowania i pilnowaniu ryżu, żeby nie wykipiał.  I tak pierwszy etap mamy za sobą. Pozostaje jeszcze zrobić drożdżowe ciasto.  Jego smak może Cię trochę zaskoczyć. Pisałam już o tym wielokrotnie, że niemieckie przepisy na ciasto drożdżowe różnią się od polskich. Przede wszystkim jednym składnikiem. A są to jajka. O ile w polskich przepisach na drożdżówkę jajek

dolcevitainmykitchen
Tofurnik czekoladowy 105

czasie odlej wodę z moczenia i zmiksuj orzechy z roztopionym olejem kokosowym. Następnie do masy dodaj śliwki, kakao oraz rozpuszczony miód. Całość zmiksuj dokładnie. Blachę wysyp wiórkami kokosowymi. Wyłóż na nią masę i roprowadź ją po całej powierzchni blachy. Spód ciasta wstaw do lodówki na ok. 2 h. MASA SEROWA: Tofu przełóż na papierowy ręcznik i dokładnie odciśnij z nadmiaru

365 dni dookoła kuchni
Tort kokosowo-korzenny z powidłami i Noworoczne Życzenia 179

Nowy Rok na blogu rozpoczynam setnym postem i tortem. Tort jest Sylwestrowo - Noworoczny, jeszcze ze świątecznymi aromatami śliwek i przypraw korzennych, ale połączonymi z odrobiną egzotyki, czyli kokosem ( w końcu w Gdyni w Sylwestra miała być Copacabana ;) ) Składniki dla 4 osób: Ciasto 6 jaj 1 szklanka jasnego cukru trzcinowego 130 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka

Pełny talerz
Ciasto "śliwkowa pianka" 119

ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy biszkopt przez około 20 minut w temperaturze 180st. Do rondla wrzucamy śliwki i cukier, dodajemy sok z cytryny. Smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy rondel z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera. Dosypujemy galaretki(...)wylewamy ją na biszkopt. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.  Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Wykładamy ubitą kremówkę na ciasto. Dekorujemy gorzkim kakao lub startą gorzką czekoladą

Gotowanie moimi oczami
Tarta serkowo-gruszkowa 127

Jabłuszko" nie miał ostatnio śliwek do sprzedania, ale ma cudowne gruszki konferencje (kiedy zaczną owocować moje drzewka posadzone wiosną?), na które się oczywiście skusiłam. Część chyba zrobię w winie. Dwie poszły na wierzch tarty planowanej na jutro, ale z konieczności zrobionej dziś ;) Tarta miała wyglądać elegancko, w odróżnieniu od tej sprzed tygodnia. Czy się udało? Oceńcie sami.   Składniki(...)minut. Wyjąć tartę z formy i przełożyć na kratkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać obficie cukrem pudrem (ciasto jest lekko tylko słodkie, serek w ogóle; jedyna praktyczna słodycz to cukier w gruszkach). ----------- Podobne: Placek śliwkowo-kokosowy Gruszki z serem pleśniowym Rustykalna tarta ze śliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 158

Pieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko

Oryginalny smak
Fantazja śliwkowa - powidła ze śliwek odrobinę inaczej 86

też lubię śliwki, świeże, suszone czy w powidłach. Naszą śliwkową fantazję robię trochę odchodząc od długiego. A dokładnie idzie to tak: Na gotowe 4 słoiki 400g potrzeba - 1,3kg śliwek bez pestek - 0,6kg cukru - 100g oorzechów włoskich  - 2-3 łyżki dobrej whisky - 5 łyżek wody Owoce wystarczy pokroić na ćwiartki, ewentualnie ósemki, jeżeli śliwki są bardzo duże(...)przykrywki przeznaczone na fantazję, a następnie podgrzewam planując posłodzone już  śliwki  i dodaję orzechy. Przesmażam znowu około 10 minut, pod koniec dodaję alkohol. Mieszam dokładnie i od razu przekładam gorące powidła do gorących słoików i natychmiast zakręcam. Oczywiście takie powidła można stosować jak każde inne. Do ciast, naleśników, kanapek, ale powiem Wam też, że świetnie sprawdzą się jako

I tu będę miała takie te
Orkiszowe naleśniki z serem i mango 140

mleka 0,5% łyżka oliwy z oliwek do smażenia 1 mango 1 śliwka 100 gram twarogu chudego 2 łyżki miodu   Mąkę, jaja, sól, stewię i mleko mieszamy dokładnie aż uzyskamy gładką masę, bez grudek. Jeśli jest taka potrzeba należy dolać więcej mleka lub wody, gdyż ciasto nie powinno być zbyt gęste. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy(...)widelce na papkę, dodajemy twaróg i całość dokładnie mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy po 1-2 łyżki nadzienia z mango i składamy/zwijamy naleśniki. Tuż przed podaniem naleśniki dekorujemy śliwką i polewamy miodem. Gotowe

Mango Papaja
Tradycja w formie pleśniaka 166

figuruje na bardzo poplamionej stronie zeszytu z przepisami- Pleśniak (Kuchnia) vel Skubaniec (bo tak go też nazywamy). I w moim nieskoordynowanym stanie duszy pomyślałam- to jest to! Niezawodne, pyszne ciasto, które zjem do zamyślonej kawy. A że nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, zrobiłam go z mirabelkowym akcentem. Moja mama robi pleśniak bardzo cieniutki, ja zrobiłam w mniejszej formie(...)pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru ok 350g powideł (u mnie mirabelka z wanilią- śliwki smażone z cukrem i laską wanilii; sprawdzą się też z węgierek, porzeczek i innych kwaskowych owoców) Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części i do jednej wrabiamy kakao. Z kawałków ciasta formujemy

les mirabelles
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 218

Knedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso(...)przez praskę. Wkładamy do miski i wyrównujemy. Wyjmujemy z miski 1/4 ziemniaków i w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Na dłoni formujemy niewielkie placki na środku układamy farsz, czyli mięsną kulkę i zawijamy knedel, zlepiając boki i formujemy kulę w dłoni, najlepiej ręce za każdym razem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania