ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:265/419)

Tradycja w formie pleśniaka 162

figuruje na bardzo poplamionej stronie zeszytu z przepisami- Pleśniak (Kuchnia) vel Skubaniec (bo tak go też nazywamy). I w moim nieskoordynowanym stanie duszy pomyślałam- to jest to! Niezawodne, pyszne ciasto, które zjem do zamyślonej kawy. A że nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, zrobiłam go z mirabelkowym akcentem. Moja mama robi pleśniak bardzo cieniutki, ja zrobiłam w mniejszej formie(...)pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru ok 350g powideł (u mnie mirabelka z wanilią- śliwki smażone z cukrem i laską wanilii; sprawdzą się też z węgierek, porzeczek i innych kwaskowych owoców) Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części i do jednej wrabiamy kakao. Z kawałków ciasta formujemy

les mirabelles
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 213

Knedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso(...)przez praskę. Wkładamy do miski i wyrównujemy. Wyjmujemy z miski 1/4 ziemniaków i w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Na dłoni formujemy niewielkie placki na środku układamy farsz, czyli mięsną kulkę i zawijamy knedel, zlepiając boki i formujemy kulę w dłoni, najlepiej ręce za każdym razem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galette z pieczoną dynią, suszonymi pomidorami i mozzarellą 94

pierwszy koszyk przytulności pełen leśnych grzybów, cynamonu, śliwek, winogron, papryki i dyni. Ta ostatnia z listy właśnie dziś miała swój kuchenny debiut w kuchni tej jesieni. Krucha i mocno pomarańczowa trafiła do piekarnik razem z cebulą i garstką orzechów laskowych. Rumiana i pachnąca ziołami znalazła swoje miejsce w ramionach czosnkowego, kruchego ciasta, łapiąc po drodze do tańca kilka suszonych pomidorów

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śliwowica / Nalewka ze śliwek 57

alkohol wysokoprocentowy. Sezon na śliwki w pełni, więc polecam zrobić śliwowicę. Jej kolor będzie w dużej mierze zależał od samych śliwek. Ja swoją robiłam w ubiegłym roku pod koniec września, użyłam śliwek węgierek. Jest to trunek, który wymaga długiego leżakowania, ale warto czekać. Na jesienno-zimowe zimne wieczory będzie świetnie rozgrzewać.  Składniki: 2 kg śliwek węgierek 600 g cukru(...)leżakowania. Po miesiącu można przefiltrować, rozlać do butelek i ponownie odstawić, najlepiej na kilka miesięcy.  5. Śliwek nie wyrzucam. Przekładam do słoika, zakręcam i przechowuję w lodówce. Mogą stać naprawdę długo i można je wykorzystać do deserów i ciast dla dorosłych.  Na zdrówko! Źródło: eksplozjasmaku.es

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i migdałami 63

kwaskowatymi drożdżowymi ślimaczkami z rabarbarem. Coś niesamowitego w smaku. Ta drożdżówka przepysznie otwiera mój letni sezon na owocowe ciasta. A jeśli nie macie rabarbaru to nadziać ją możecie każdymi praktycznie owcami. Świetnie nadadzą się jagody, truskawki, maliny, jeżyny czy później śliwki. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Brownie ze śliwkami i rozmarynem z migdałową kruszonką 83

Brownie to jedno z moich ulubionych ciast – robi się je szybko, jest idealne na przybycie niezapowiedzianych gości i mozna kombinować z dodatkami. Dzisiaj proponuję Wam jesienne brownie ze śliwkami i rozmarynemz migdałową kruszonką. Brownie ze śliwkami i rozmarynem Czas przygotowania: 15 minut + 35 Read More Artykuł Brownie ze śliwkami i rozmarynem z migdałową kruszonką pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
ciasto ucierane z porzeczką czarna i czerwoną 126

piekarnika, w międzyczasie sprawdzić patyczkiem stan wypieczenia. Po tym czasie od razu wyjąć. I smacznego   ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki...  Ale też można je podzielić na 2 części i do środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika

mojej kuchni
ciasto ucierane z porzeczką czarna i czerwoną 147

piekarnika, w międzyczasie sprawdzić patyczkiem stan wypieczenia. Po tym czasie od razu wyjąć. I smacznego   ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki...  Ale też można je podzielić na 2 części i do środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika

w mojej kuchni
Wegańskie, rozpustne ciasto czekoladowe; Kraków i Wieliczka 503

kwaśnym. Jak zrobić? Upiec brownie z podwójnej porcji, przekroić na pół i każdą połówkę posmarować powidłem ze śliwek i czekoladowym, budyniem jaglanym . Dekoracja: u mnie prażone orzechy ziemne i polewa z gorzkiej czekolady. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a ciasto jest pyszne! Najlepsze kolejnego dnia. Jeśli lubicie, można również nasączyć obie połówki ciasta mocniejszym alkoholem. P.S. Na cały deser (krem

Qlinarnie i Qlinarnie
KNEDLE SEROWE Z JEŻYNAMI 145

mama. Mi też nie najgorzej z nimi idzie, więc dzisiaj zapraszam na knedle. Nie takie najbardziej popularne ze śliwkami, tym razem z dodatkiem sera i jeżyn. SKŁADNIKI: 400 g zmielonego białego sera 250 g mąki pszennej (plus mąka do podsypywania ciasta) 2 jajka 1 szkl jeżyn cukier waniliowy cukier  masło cynamon A jak to zrobić: Na blat wysypać mąkę

Kuchnia w opałach
Szybkie ciasto z porzeczką. 185

ciasto z porzeczką. Edyta Guhl. Najprostsze ciasto na świecie, bez wydziwiania, sztucznych dodatków, ciężkich kremów, czy lukru. Takie ciasto smakuje zarówno do popołudniowej kawy, jak i na śniadanie. Upiekłam je z czerwoną porzeczką. Dobrze smakuje rownież z borówką, malinami lub śliwkami. Jeśli macie klęskę urodzaju i nie wiecie co zrobić z porzeczką, podawałam już dwa bardzo

dolcevitainmykitchen
Pierwsze wrażenia z internatu i ciastka z czekoladą. Taaakie dobre! 164

czekolady i orzechów jest zabójczo pyszne. To właśnie nimi przekonałam do nas naszych nowych Sąsiadów - odwiedzili nas, dali śliwki... To ewidentny znak, że ciasteczka zadziałały, jak powinny. A jeśli nie macie akurat nowych sąsiadów, nie przejmujcie się, i upieczcie takie ciasta dla starych. Z pewnością się ucieszą! Ciastka z czekoladą i orzechami włoskimi Składniki: (na 40 sztuk) 250 g miękkiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
szybkowar-śliwkowa marmolada... 130

przekładać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, można śliwki z żelfixem blenderem zmiksować, my lubimy jednak kawałki owoców w przetworach - marmolada jest pyszna do tostów, pieczywa, naleśników, gofrów i innych ciast, deserów................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Śniadaniowa kasza gryczana na słodko 138

gryczana przyrządzana na słodko to żadna nowość, w książkach kucharskich wiele jest przepisów z jej wykorzystaniem na ciastka, ciasta na bazie mąki gryczanej, naleśniki czy puddingi. W tym przepisie możesz wykorzystać dowolne suszone owoce, które lubisz, ja wybrałam daktyle i śliwki w proporcji 1:1, ale równie dobrze możesz użyć rodzynek, moreli, fig, a nawet suszonych truskawek czy malin

Roślinna - blog wegański
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 130

margaryny 30 g cukru 1 łyżeczka cynamonu w proszku Dodatkowo: 30 dag świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny ) 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta  uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem . Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania