śliwki i zrobić knedle. Dziś zaprezentuję Wam ulubione knedle z truskawkami. Z łatwością możecie zamiast truskawek użyć śliwek lub innych ulubionych owoców. Podawajcie polane śmietaną lub jogurtem i posypcie cukrem, cynamonem lub zmielonymi orzechami laskowymi. Sekret dobrych knedli tkwi w cieście. Powinno być dobrze zrobione, by farsz z nich nie wypływał. Aby ciasto ziemniaczane było zwarte należy przygotować
Zasmakuj Kuchniłyżeczki mielonego kminku Chleb wileński z żurawiną i śliwką pół łyżeczki cukru łyżeczka soli 6 suszonych śliwek duża garść suszonych żurawin przefiltrowana woda W sobotę wieczorem 200 g mąki uprażyć na patelni. Ja robiłam to na dwie raty. Wyrobić ciasto z uprażonej i zwykłej mąki, zakwasu, soli, cukru, kminku i wody. Konsystencja ma być gęsta, ale taka
Weekendy w domu i ogrodzieblaszkę i wstawić do lodówki, jeśli lubicie tradycyjne ciasto marchewkowe to to z pewnością wam posmakuje. Dodatkowo ciasto jest wegańskie i bezglutenowe. Składniki: - 3 szklanki drobno startej marchewki - 1 szklanka orzechów włoskich - 3/4 szklanki szusonych moreli -1/2 szklanki szusonych śliwek Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w robocie kuchennym, odciskamy sok, następnie blendujemy namoczone owoce szuszone
zdrowa vege kuchniawsypujemy mąkę, cukier migdałowy i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy połówki śliwek i znów mieszamy. Na koniec dodajemy porcjami marcepan, po każdym dodaniu mieszając (dzięki temu masa nie sklei się w jedną wielką gulę). Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut. Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem i jemy! Babka
les mirabellesorzechów (u mnie laskowe i migdały) 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam 40) 10 goździków 5 strączków kardamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu odrobinę startej
KUCHARNIAorzechów (u mnie laskowe i migdały)- 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki)- 100 g kandyzowanych skórek owocowych- 1/2 szkl. cukru- 1/2 szkl. miodu- 1/2 szkl. mąki- 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta- 30 ziaren pieprzu- 10 goździków- 5 strączków kardamonu- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu- odrobinę startej gałki
Basia w kuchniłyżki octu 1/2 kg wydrylowanych śliwek lub wiśni kruszonka 1 żółtko 15 dag wiórek kokosowych 10 dag masła roślinnego 15 dag cukru Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka, olej, śmietanę miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę. Miksujemy jeszcze przez kilka minut na koniec dodajemy ocet. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto
kgwjanczewonaprawdę klucz do sukcesu. Tego, który daje najwięcej satysfakcji. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 35 g drożdży 1 szklanka mleka 60 g masła w temp. pokojowej 2 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy skórka z 1 cytryny sól 500g owoców (do wyboru borówki, jabłka, śliwki) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy(...)rozpuszczonymi drożdżami. Łączymy składniki i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Składniki na kruszonkę: 200 g mąki 120g masła w temp. pokojowej 120g cukru Sposób wykonania: Po wyrośnięciu ciasto delikatnie przenosimy na blaszkę, dodajemy na wierzch ulubione owoce połączone z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Składniki na kruszonkę łączymy razem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut, a następnie rozkruszamy
Kuchnia Pani Wiosnyksiążki Emmanuela Hadjiandreou ‘How to make bread’. Mimo, że chleb nie wyszedł mi może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu(...)dokarmionego 12-24h wcześniejPrzygotowanie:1. Wymieszać rodzynki z orzechami i pokrojonymi śliwkami.2. W drugiej misce przesiać mąkę, sól i kakao.3. W trzeciej -największej- misce wymieszać zakwas z wodą. Do zakwasu dodać wymieszaną mąkę i rodzynki z orzechami i wymieszać łyżką do połączenia składników.4. Wymieszane ciasto przykryć i odstawić na 10 minut.5. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto: chwytamy
UgotujmyTo.plpoczątek. Na blogu znajdziecie jeszcze jeden, nieco inny przepis na takie ciasto. Gorąco polecam! Składniki : 400 g marchewki 130 g mąki owsianej 4 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich 50 g bakalii (rodzynek, żurawiny, śliwek) Polewa: pół opakowania serka kremowego 2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny(...)proszek. Wsypać składniki suche do masy jajeczno-marchewkowej i dokładnie wymieszać szkatułka. Dodać orzechy i bakalie, wymieszać. Formę 30x11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenna. Wlać ciasto i wyrównać. Piec 60-70 minut w 170°C. Wyjąć z formy jeszcze lekko ciepłe. Przełożyć na deskę i wstydzić. Przygotować polewę. Ser przełożyć do miski, dodać cukier
Chocolate Muffin BlogWizyta na targu o tej porze roku sprawia, że tracę rozum. Znoszę do domu warzywa i owoce w prawie hurtowych ilościach. Ta malutka porcja śliwek zasiliła
Przysmaki Karolkipłatków owsianych, płatków pszennych, rodzynek, płatków kukurydzianych, lnu, pestek słonecznika, orzechów laskowych, kawałków daktyli, moreli, fig, śliwek, brzoskwiń) 2-3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy powstałą masę do pojemnika wyłożonego folią spożywczą rozsmarowujemy równomiernie mocno dociskając ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc wyciągamy z pojemnika i kroimy bardzo ostrym nożem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpieczenia 1 łyżeczka, śliwki 14 sztuk, maliny 20 dag jajka "L", miękka palma, cukier, aromat cytrynowy utrzeć mikserem z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem utrzeć z 2 minuty tortownica 22 cm - dno wyłozyc papierem do pieczenia, na dnie rozsmarować połowę ciasta i wsypac maliny opłukane i obsypane
W Mojej Kuchni Lubięwykorzystanie mięsa i warzyw z ugotowanego rosołu (można też użyć mięsa kurczaka). Równie dobrze smakują podane prosto z wody jak i po po podsmażeniu. SKŁADNIKI na 25-30 sztuk CIASTO PIEROGOWE np. z tego przepisu FARSZ 1 i 1/2 szklanki mięsa kaczki / ugotowanego jak do rosołu, obranego ze skóry i kości 1/2 szklanki warzyw z rosołu (marchew, seler, pietruszka(...)ŚLIWKOWY 5 suszonych, niewędzonych śliwek lub 3-4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 szklanki bulionu lub wody sólo morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Przygotowujemy CIASTO PIEROGOWE i odstawiamy na 30 minut
cool and mintySkładniki: 2 szklanki drobno startej dyni 3 niepełne szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka bakalii (rodzynek, pokrojonych śliwek kalifornijskich, żurawiny, posiekanych orzechów ) 3-4 jajka szklanka oleju 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości Miksując wlewamy olej(...)Piekłam w foremce 22 x 26 cm Do ciasta użyłam dyni piżmowej, nie trzeba było jej odciskać, była sucha
Proste Potrawy