Masło/margarynę utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z jajkiem. Wsypać mąkę, sól i po wymieszaniu - nasiona konopi z truskawkami. (Można dodać korab lub kakao. Wtedy należy użyć odrobinę mniej mąki.) Całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty (u mnie kółka
Di gotujegłębokiego smażenia (u mnie ryżowy), 1 kg truskawek, 300 ml śmietany 30%, 1 – 2 łyżki cukru pudru Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić według uznania. Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Na patelni z wysokim rantem rozgrzać tłuszcz(...)Lać do niego ciasto ciasto przez lejek (ja przekładam ciasto do worka cukierniczego) „sznureczkiem” poruszając lejkiem spiralnie. Powstaną wówczas jak gdyby gniazdka. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwrócić i zrumienić drugą stronę. Wyjmować na półmisek przykryty ręcznikiem papierowym. Śmietanę ubić z cukrem. Chruścik ułożyć na talerzu, ułożyć na nim truskawki i przybrać śmietaną. zastawa
królestwo garówśredniej, czyli sprzed roku 1997 ;) wybróbowany dziesiąki razy, zawsze udany i zawsze pyszny. Najlepsze jest to, że do ciasta można użyć w zależności od preferencji i stanu lodówki: kefiru, maślanki, jogurtu, naturalnych albo smakowych. 1 opakowanie u mnie dziś maślanka truskawkowa 1 opakowanie oleju (po tejże np. maślance czy kefirze - wszystko odmierzamy tym samym pudełeczkiem) 2 opakowania cukru (ponieważ
Z butelką mleczka w tleCzas truskawkowy, czerwiec, więc nie może zabraknąć ciasta na zimno a jeżeli jest jeszcze całkiem fit to czemu nie. Dziś najdłuższy dzień, najkrótsza noc więc delektujmy się jogurtowcem, sernikiem bo mamy dużo czasu. Sernik znalazłam u Olgi Smile i taki jaki on prosty taki smakowity więc polecam gorąco. Jogurtowiec na zimno z truskawkami - sernik na zimno z truskawkami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniechrupiacy spód z orzechami laskowymi, kremowa masa z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam! Składniki na spód: 50 g orzechów laskowych 80 g sucharków lub herbatników 60 g masła Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mama zrobiła mi niespodziankę i w dzień mojego przylotu z Azji przygotowała nowe, pyszne ciacho. Tym razem truskawkowe! Delikatny, szpinakowy ( słodki ) biszkopt pokryty lekką, puszystą truskawkową
Ostra na SłodkoTruskawki myję i usuwam szypułki. Krok 2. Do wysokiego naczynia wsypuję 500 g truskawek. Za pomocą blendera zamieniam owoce na gładką masę. Możesz oczywiście użyć także miksera. Wówczas w dużej misce zmiksuj owoce na dużych obrotach. Różnica jest taka, że zmiksowane truskawki będą miały większe kawałki w koktajlu. Osobiście lubię obie wersje. Krok 3. Do tak przygotowanych truskawek wlewam(...)bananem Od wiosny do jesieni przygotowuję ciasta i desery z sezonowych owoców. Zimową porą korzystam z mrożonek np ciasto malinowa chmurka z mrożonych malin. Koktajl truskawkowy szykuję na różne sposoby ( z mlekiem, kefirem), ale ze śmietaną jest według mnie najsmaczniejszy. Jeśli chcesz poczuć smak truskawkowego smoothie, wystarczy że zblenderujesz mrożone truskawki i dodasz schłodzonej śmietany. Domowy koktajl jest zdecydowanie smaczniejszy
Ania gotujeniej złota rosa. Całość bardzo dobrze zgrana smakowo - kwaskowaty rabarbar, słodycz bezy. Można zaszaleć i dodać do rabarbaru truskawki... już czuję, że to będzie sztos! Na jednym kawałku się nie skończy, gwarantuję;) Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem Sernik z rabarbarem Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie) Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem Racuchy
Obiad gotowysoku własnym, kompotów czy też mrożonych owoców. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest to pyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego. Ja najczęściej piekę je z wiśniami drylowanymi a tym razem zrobiłam z truskawkami ze słoika (w soku własnym). SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm, ja piekę w szklanej formie na tartę) 2 jajka 1 szkl(...)Wszystkie składniki wymieszać (wystarczy trzepaczką ręczną). Przełożyć do formy. 3. Na wierzch wyłożyowoce. Piec 50 min w 180*C (grzanie góra-dół). *nie próbowałam robić tego ciasta ze świeżymi owocami (które de facto przy pieczeniu puszczą dużo soku) więc nie wiem jak by się zachowało, na pewno trzeba by dużo dłużej piec Ciasto to wspaniale nadaje się
Kto ugości moich gości?mnie domowego cukru waniliowego) 50g masła szczypta soli około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz
Smakołyki BerenikiOwoce jako dodatek, jakie chcecie i ile chcecie :) Porcja 12 mini tart lub 1 duża Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego do dekoracji owoce: jagody, maliny, truskawki, .... Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: budynie rozpuść w połowie szklanki mleka, pozostałe mleko zagotuj i wlej budynie, mieszaj
Niezły Młynektruskawek ani poziomek, ale aromatycznych winogron truskawkowych (uva fragola*). Owoce uva fragola są małe, mają intensywnie granatową barwę , są dość słodkie i ciężkie od soku, który niesamowicie brudzi ręce :-) Z tak aromatycznych winogron, nie mogłam nie wyczarować czegoś pysznego, wszak z winogron nie tylko wino się robi) Wybrałam pochodzacą z Toskanii schiacciatę con uva, słodkie , płaskie ciasto(...)dwoma łyżkami oliwy, taką samą ilością cukru i dekorujemy paroma gałązkami rozmarynu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200°C) na około 40 minut(ostatnie 10 min w 180°C). Ciasto powinno się zrumienić, a cukier skarmelizować. *Nie jestem znawcą win, ani winorośli, ale z tego co wyczytałam wynika, że uva fragola to hybryda czyli mieszaniec międzygatunkowy, która została przywieziona
Mia Cucina Sofietaszybki w przygotowaniu deser. Na ciasto francuskie jest masa możliwości, od słodkich chrupiących ciastek i rogalików po wytrawne tarty lub pizze. Polecam Ci mój przepis na pyszne rogaliki z ciasta francuskiego lub ciekawe w smaku gniazdo serowe . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto francuskie z pysznym budyniem waniliowym lub śmietankowym. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego(...)potrwa to chwilę. Gotowy budyń odstaw do przestudzenia. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, ułóż na sporej desce lub stolnicy, pokrój na osiem równych części. Możesz podzielić też ciasto na mniejsze kawałki, powstaną mniejsze ciasteczka. Na jedną połowę ciasta nałóż porcję budyniu, resztę ponacinaj nożem (jak na zdjęciu). Nałóż ponacinaną część ciasta na część z budyniem, dociśnij brzegi i zrób wzorek
Zasmakuj Kuchnidziś moje imieniny, to wstawiam go także tutaj, bo wiem że nie każdy korzysta z Instagrama ;) Składniki na tort o śr 16cm (w efekcie końcowym ok 20cm) Ciasto szpinakowe: 150g świeżego szpinaku 80g oleju Kujawskiego 3 ziarna sok z ½ cytryny 3 jajka 100g drobnego cukru 275g mąki tortowej 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400g borówek (można użyć jagód(...)Ganache: 100g śmietany 36% 100g białej czekolady Dodatkowo: Galaretka z czerwonej porzeczki Miks owoców (mrożonych lub jeszcze lepiej świeżych): maliny, truskawki, jeżyny, czerwona porzeczka, borówka amerykańska, winogrono zielone oraz listki mięty 3 galaretki przezroczyste lub kolorowe Sposób przygotowania Ciasto: Szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny na idealnie gładką papkę. Jajka ubijamy z cukrem na puch, powoli dodajemy masę
Kuchnia w czekoladzieKnedle ze śliwkami, truskawkami lub morelami. Każdy z nas ma swoje ulubione, ja zapraszam Was dzisiaj na pyszne knedle ze śliwkami podane ze śmietaną i odrobiną powideł śliwkowych. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Knedle ze śliwkami Składniki 500 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 250 g mąki pszennej brązowy cukier bułka tarta Instrukcje Ziemniaki gotujemy w osolonej(...)wodzie, gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajka i szybko zagniatamy ciasto, jeśli zbyt mocno się klei możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, do każdej śliwki wsypujemy szczyptę cukru, zamykamy i obtaczamy w bułce tartej. Z ciasta formujemy wałek średnicy 5 cm i kroimy na cienkie plasterki, rozpłaszczamy
To co lubię - gotuję i polecam