Truskawki to owoce sezonowe, które cieszą się ogromną popularnością ze względu na słodki smak oraz aromatyczny zapach, ale także ich uniwersalność zastosowania. Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, kompotów, sałatek, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jednak oprócz walorów smakowych posiadają liczne właściwości zdrowotne, lecznicze oraz pielęgnacyjne. Korzyści
Kuchnia MagdaLenyszklanki śmietany 30 % polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 4 łyżki śmietany kremówki 30 % dekoracja: truskawki kiwi pomarańczo mięta naleśnik starta czekolada Do pojemnika wysokiego wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, roztopione i wystudzone masło i miksuję blenderem ciasto. Połowę odlewam do miseczki, a do drugiej połowy dodaję kakao i dalej miksuję. Ciasto morze wydawać się rzadkie
wesoła kuchniakolejny przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego, ale w wytrawnej odsłonie - jest równie smacznie jak na słodko, obiecuję! :) Ciasto francuskie to cudowny produkt, który można wykorzystać właściwie do wszystkiego. Jestem jego wielką fanką, tak samo jak Dominik. Gdy po upieczeniu ciasteczek z truskawkami i serkiem zostało mi jeszcze jedno opakowanie, postanowiłam, że tym razem upiekę coś wytrawnego. Efekt przeszedł moje najśmielsze
Cooking Monsterśmietany 18% lub 12% cukier puder ( do smaku, ja dodałam 2 czubate łyżki ) ziarenka z laski wanilii, opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego Dodatkowo: około 450 g truskawek Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, dokładnie(...)sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt przestudzić przez kilka
Opowieści z piekarnikaNajlepszy przepis na pyszny, orzeźwiający, aksamitny sernik bez pieczenia, czyli sernik na zimno z serków homogenizowanych (serki homo) jest ten, który przygotowywała zawsze moja mama. Tym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwodą, dodajemy masło, jajka i mieszamy, a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną wyjmujemy z miski, resztę przykrywamy mokrą ściereczką. Oderwany kawałek wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka za pomocą dużej szklanki albo okrągłej foremki do ciastek. Na każde wycięte kółko nakładamy na środek około łyżeczki truskawek i zlepiamy. W szerokim garnku gotujemy wodę do której dodajemy
Słodkie Przyjemnościszklanki letniego mleka, 4 jajka, 7 dag drożdży, szczypta soli, aromat waniliowy 4 krople KRUSZONKA: 15 dag kostki margaryny lub masła, 15 dag cukru, 10 dag mąki MUS: truskawki 50 dag, jogurt naturalny 50 dag, cukier 1 łyżka w większej misce mikserem utrzeć jajka z cukrem do białości margarynę stopić w rondelku i wystudzić na letni tłuszcz drożdże rozetrzeć(...)zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia z podanych składników utrzeć palcami kruszonkę i do lodówki wyrośnięte ciasto mikserem spiralami z 2 minuty odpowietrzyć-wyrobić, przełożyć do dwóch keksówek z papierem do pieczenia, posypać kruszonką i piec w temp. 180 C ok. 40 - 50 min truskawki świeże lub mrożone po odmrożeniu zmiksować blenderem z jogurtem i cukrem - bardzo smaczna i aromatyczna drożdżówka
W Mojej Kuchni Lubięcukru z wanilią do dekoracji owoce (np. truskawki, brzoskwinie z puszki) dżem, np. wiśniowy cukier puder Na samym początku przygotować masę twarogową. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie ser twarogowy trzykrotnie zmielony wymieszać z ubitą śmietaną, cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Przygotowaną masę twarogową schłodzić w lodówce. Składniki na ciasto umieścić w misce i za pomocą trzepaczki wymieszać
UgotowaćDziś moje urodziny :) Dopiero wróciliśmy z urlopu więc chyba nie zdążę przygotować tortu ale dla Was i tak mam przepis. Tort Pavlova przygotowałam 2 tygodnie temu
Mienta blogefekt końcowy może być bardzo smaczny. Ja za ciężkimi, maślanymi kremami zbytnio nie przepadam, a najgorsze jest według mnie zastępowanie głównego składnika mas margaryną (dla mnie to zabójstwo dla ciasta :P) i stosowanie chemicznych dodatków, co wpływa negatywnie na smak. Mam nadzieję, że tym przepisem was zaciekawię i uwierzycie, że tort można zrobić inaczej :) Dodam, że bardzo smakował wszystkim testującym(...)mleka 2 łyżki ksylitolu ekstrakt ze stewii w płynie (do smaku) pół słoiczka konfitury z dzikiej róży opcjonalnie: domowy ekstrakt waniliowy + kilka łyżek przegotowanej wody do nasączenia blatów, liofilizowane truskawki do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z hibiskusem. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami ksylitol, ubijać przez kilka minut. Dodawać
FitKotNasiona chia jakiś czas temu stały się bardzo popularne, podobno są nie tylko smaczne ale i zdrowe. Do wczoraj nie wiedzieliśmy nawet, czy trzeba je gotować
niecodziennikparyżółtka 2 łyżki zimnej wody 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 szt śmietan fix truskawki czekoladowe groszki Przygotowanie: Mąkę z margaryną zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier puder i na końcu wodę. Zagniatamy na jednolite masę. Ciasto włożyć do woreczka i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wylepiać ciastem małe foremki do babeczek. Babeczki(...)sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy i chwilkę zmiksować do połączenia się składników. Bitą śmietaną za pomocą szprycy napełnić kruche babeczki udekorować plasterkami truskawek i czekoladowymi groszkami
Ala piecze i gotujepieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, nakładać łyżką porcję ciasta i uformować za pomocą formy zgrabne serduszka. Następnie odwrócić i usmażyć na drugiej stronie. 3. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem i podawać z truskawkami
Szalona Kuchnia Ewelinyidealnie równe). Następnie za pomocą np.metalowej obręczy o średnicy 7cm wycinamy 4 koła (resztki ciasta wykorzystać na przykład na cake popsy klik ) . Każde ciastko przekroić na 2 małe blaty. Dodatkowo: 60 g ciemnej czekolady* 1/2 łyżeczki oleju * świeże maliny do dekoracji (truskawki, jagody) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać oliwę. Na talerzyku ułożyć mały blat czekoladowy
Zabawa smakiem