margaryny, szczypta soli, 3 łyżki drobnego cukru, 1/2 szkl. ciepłej wody, 250g świeżych truskawek. W ciepłej wodzie rozpuścić rozkruszone drożdże, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i z cukrem. Dodać zaczyn, jajko oraz stopione masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie uderzyć pięścią(...)ciasto, odrywać małe kawałeczki, formować kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na 10 minut. Następnie dnem szklanki, mniejszej od naszych drożdżówek, docisnąć środek drożdżówek, tak, by powstało nam małe wgłębienie do nadzienia. Truskawki umyć pokroić w kosteczkę. Na każdym placuszku układać około czubatej łyżki pokrojonych owoców. Kruszonka: 125g mąki pszennej
Z miłości do słodkościPudding chia z masłem orzechowym. Ten pyszny pudding chia z masłem orzechowym i truskawkami to pyszne śniadanie , deser lub przekąska . Pudding z nasionami chia to bardzo
Zdrowy Styl JoannyPlacuszki z ricottą z musem malinowym to jedno z naszych ulubionych dań na weekendowe śniadanie. Swój delikatny smak placuszki zawdzięczają ricotcie. Najlepiej jak kupicie, taką prawdziwą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koleżanka, przyjemności należy sobie dozować. Mały słodki trójkącik specjalnie nie wpłynie na odczyt naszego nielubianego łazienkowego lokatora ;) Ciasto to krem z bitej śmietany i serka mascarpone na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i prażonymi migdałami. Smaczne, słodkie, latem świetnie pasowałyby maliny lub truskawki. Polecam. Składniki: Spód: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko
zadanie-gotowaniewykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Mus truskawkowy: 600 g truskawek 3 truskawkowe galaretki cukier do smaku Truskawki miksujemy blenderem, słodzimy do smaku i dodajemy galaretki rozrobione (rozpuszczone) w półtorej szklanki(...)kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny ( w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę mocnego trunku :) ). Następnie wylewamy większą część
Malinowe PocałunkiGALARETKĄ,JA ZAWSZE MROŻĘ ZMIKSOWANE TRUSKAWKI Z ODROBINĄ CUKRU W POJEMNICZKACH PO OK. 0,5 L I CIESZĘ SIĘ SMAKIEM TRUSKAWEK PRZEZ CAŁY ROK,POLECAM TEN PRZEPIS BO JEST PROSTY I SZYBKI DO ZROBIENIA-A POSMAKUJE KAŻDEMU do tego ciasta potrzebne są tylko żółtka ale ja nie wyrzucam białek tylko daje do woreczka i mrożę,i potem wykorzystuję(...)op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek 3 płaskie łyżki żelatyny 250 g herbatników lub biszkopty 2 galaretki truskawkowe(lub inne w zależności jakie dajecie owoce) 0,5 l zmiksowanych truskawek(lub jakieś inne owoce na wierzch ) PRZYGOTOWANIE: kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(tak jak w moim przypadku,bo nic się nie wylewa i nie przechodzi zapachem metalu) wykładamy szczelnie herbatnikami
Swojskie jedzonkoOwoce na zimę zamrożone, całe mnóstwo jagód, malin i truskawek. Nie mogłam się oprzeć aby w taki upał nie wykorzystać ich do ozdobienia kruchych babeczek. Delikatne kruche babeczki z owocami , kremem i czekoladą to super ciasteczka na jeden kęs, babeczki są urocze. Owoce ułożone są na kremie przygotowanym z bitej śmietany i soku z cytryny. Zastosowałam mrożone owoce. Te babeczki(...)dekoracji jagody do dekoracji Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę pokrojoną w małe kostki, jajko i zagniatamy ciasto hakiem robota. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. W między czasie smarujemy foremki margaryną i obsypujemy delikatnie w środku mąką. Po wyjęciu z lodówki ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRewelacyjne, puszyste i wilgotne ciasto Składniki na ciasto jajka, 3 sztuki cukier, 1 szklanka mleko, 1 szklanka olej, 1 szklanka drożdże, 50g cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 500g truskawki, około 300g śliwki, około 300g bułka tarta, kilka łyżek Składniki na posypkę mąka pszenna, 150g wiórki kokosowe, 50g cukier, 100g masło, 100g Przygotowanie W misce mieszamy widelcem jajka, cukier
Gotowanie moimi oczamiBardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka 2 szklanki mleka(...)mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki nutelli 250 g masła 0,5 l. śmietany 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 mały słoik dżemu truskawkowego herbatniki typu Petitki jasne herbatniki typu Petitki ciemne 0,5 szklanki espresso posypka czekoladowa/kakao/starta czekolada do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt upiec w dużej blaszce i wystudzić. Przygotować masę - Szklankę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJednak kruche ciasto z kremowym budyniem i słodkim dżemem okazało się bardzo smaczne. Przygotowałam 12 małych tartaletek, ale z tego przepisu równie dobrze można przygotować jedną dużą tartę. Składniki: 5 łyżek wiórek kokosowych 2 opakowania budyniu 750 ml mleka około 100g dżemu truskawkowego 200g masła 400g mąki 3 łyżki śmietany 1 żółtko 3 łyżki cukru parę truskawek Sposób przygotowania(...)przekładamy do foremek. Dokładnie przyklejamy ciasto do formy, nakłuwamy widelcem aby ciasto podczas pieczenia się nie podniosło i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 º C. Zostawiamy do ostygnięcia Dno tarty wykładamy dżemem truskawkowym. Następnie nakładamy budyń i całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Na gorę można ułożyć parę truskawek. Smacznego
wysmienitysłoiczek marmolady morelowej ( jeśli nie macie, to można zastąpić ją dowolną, np. jabłkową, truskawkową, śliwkową, ważne żeby była w miarę gęsta) Ja użyłam marmolady z czerwonej porzeczki. - cukier puder lub lukier PRZYGOTOWANIE Mąkę dokładnie siekamy z masłem, a następnie dodajemy śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Wystarczy, że składniki się połączą w gładką kulę. Można dodać więcej mąki jeśli ciasto nie będzie
Calzonella.comtorebki budyniu waniliowego (każda po 40 g) 500 ml mleka 100 g masła Dodatkowo: ok. 15 truskawek ok. 150-200 g borówek amerykańskich mała kiść jasnych winogron (bez pestek) mała kiść ciemnych winogron (bez pestek) 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sito. Dodajemy margarynę i siekamy ją razem z mąką. Następnie dodajemy
MyCookBook.plulubionych owoców ( u mnie 300 g rabarbaru pokrojonego w kostkę i 200 g wymieszanych razem truskawek, malin i borówek. W przypadku rabarbaru należy go wcześniej zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić na 30 minut) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, masło, żółtka, cukry, śmietanę oraz proszek do pieczenia przełożyć do miski i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta włożyć do lodówki
Kulinarne przygodyklasyczny syrop z kwiatów czarnego bzu, robię go co roku. Jest obłędnie pyszny i aromatyczny, świetnie nadaje się się do ciast. W tym roku chciałam go jakoś urozmaicić - idealny pomysł znalazłam w Hjemmets bedste mad , nr 6/2016. Dodatek truskawek okazał się strzałem w dziesiątkę! Syrop nie tylko bosko pachnie, ale ma też fantastyczny kolor. Smak czerwca zamknięty w butelce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 100 g masła krem: 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru
czarrna od kuchni