Fakt, że przechodzimy na dietę, nie musi już oznaczać całkowitej rezygnacji z deserów, wypieków, ciast czy lodów. Wystarczy nauczyć się przygotowywać je w domu, stosując zdrowe zamienniki kalorycznych produktów. W ten sposób nasze desery nie stracą na smaku, ale zdecydowanie stracą na kaloriach. Czym zastępować cukier? Oczywiście najwięcej kalorii w deserze dostarcza nam cukier. Popularnymi zamiennikami są miód, syrop(...)tylko dzięki zamiennikom, ale również dzięki owocom. Na diecie warto wybierać desery, do których możemy dodać dużo owoców. Im więcej truskawek, bananów, malin, gruszek czy borówek, tym mniej możemy użyć cukru. Mogą to być tartaletki owocowe , koszyczki z ciasta francuskiego z owocami, owoce zapiekane pod lekką kruszoną. Takie desery nie zrujnują naszej diety, ale zaspokoją głód na coś słodkiego. Ważne
Słodkie okruszkitartę będę robiła drugi raz w ten weekend, bo za pierwszym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć…;) Ciasto z rabarbarem na maślance jest bardzo delikatne, a kwaskowy rabarbar bardzo to podkreśla. Mam również ochotę wypróbować ten przepis z dodatkiem truskawek lub śliwek ale nie wiem czy się zdecyduję… bo z rabarbarem jest takie dobre…:) Nie można mieć wszystkiego(...)coś zmienią i z planów na grilla znowy będą nici…:( No cóż, trzeba będzie zadowolić się czymś słodkim na pocieszenie! A zapomniałam napisać o niebezpieczeństwie związanym z tym ciastem na maślance – nie można przestać sięgać po następny kawałek, bo przy każdym kolejnym kawałku chcesz sprawdzić czy jest tak samo dobry jak ten poprzedni! Ciasto z rabarbarem na maślance
UgotujmyTo.plPomysł na mocno białkowe ciasto na zimno - dwukolorowy sernik przygotowany na bazie serków skyr, jogurtu naturalnego i mascarpone. Wierzch sernika to truskawkowa masa udekorowana świeżymi owocami. Proste i smaczne połączenie smaków. Składniki na tortownicę o średnicy 22-24 cm: biała masa (składniki muszą mieć temperaturę pokojową!) 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 1 jogurt naturalny(...)mrożonych truskawek 2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 2 pełne łyżki żelatyny 1 łyżka ksylitolu lub miodu (do smaku) dodatkowo 150 g biszkoptów (najlepiej bez cukru) świeże owoce do dekoracji (np. borówki, kiwi) Zamrożone truskawki przesypać do garnka, wlać sok z cytryny, dodać ksylitol/miód i zalać wodą. Gotować kilka minut, aż do miękkości truskawek. Do wrzącej masy wsypać
Ugotowaćponiedziałek :-) Pamiętacie pyszne i puszyste placuszki z serkiem ricotta ? Tym razem zamiast ricotty do placuszków dodałam serek mascarpone i zrobiłam sos z mrożonych truskawek. Zamiast cukru placuszki i truskawki posłodziłam zamiennikiem cukru Słodki Eryk Erytrotyl ,który powstaje z kukurydzy uprawianej naturalnie, metodami konwencjonalnymi. W procesie naturalnej fermentacji przy zastosowaniu drożdży powstaje biały, krystaliczny proszek, przypominający wyglądem(...)żeby składniki się połączyły i nie było grudek. 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nabieramy porcje ciasta, przekładamy na patelnię i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Sos truskawkowy: około 1/2 kg mrożonych truskawek 4 łyżki słodziku Słodki Eryk 1. Truskawki wyjmujemy wcześniej do rozmrożenia, przekładamy do rondelka, dodajemy słodzik
kruche babeczkiŚmietanowiec - ciasto, które w czasach mojego dzieciństwa gościło prawie w każdą niedzielę na stole. W sezonie letnim masę śmietankową wypełniały kawałki truskawek. Wierzch wieńczyła polewa z gorzkiej lub białej czekolady. Albo galaretka z kawałkami owoców. Niebo w gębie! Udanej niedzieli :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta(...)soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około
W kuchni Katiebrzegi na wysypaną mąką tortownicę. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć serduszka lub kwiatuszki i ozdobić ciasto. Na spód wylewamy różową masę, a na nią delikatnie po łyżce - jasną. pieczemy w temp 180"C przez około 50 minut. P.S. Wiśnie można zastąpić np. truskawkami, a na lato pyszny jest w wersji na zimno- z żelatyną zamiast mąki w masie serowej
Luźna KuchniaSernik z białą czekoladą i malinami Aromatyczna herbata i pyszne ciasto bez pieczenia z dużą ilością owoców, to moja dzisiejsza propozycja na dobry dzień Ten pyszny sernik z białą czekoladą i malinami znika u nas zawsze w mgnieniu oka Przygotowuję go w różnych wersjach. Dziś jednak dzielę się z Wami najłatwiejszym przepisem. Jak zawsze w przygotowaniach pomagała mi córeczka, więc(...)waniliowego 150 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej!) 3 łyżeczki żelatyny 400-500 g malin (lub innych owoców np. truskawek, pokrojonych brzoskwiń, wiśni itd) 1-2 galaretki (u mnie dwie malinowe) *tu użyłam kremowy serek (taki mi został z innego ciasta), dlatego masa wyszła bardziej zbita. Z typowym serem na sernik konsystencja jest o wiele lepsza Przygotowanie: Tortownicę o średnicy
Słodkie okruszkicukier waniliowy -175 ml mleka MASA JOGURTOWO-TRUSKAWKOWA -100g truskawek (mogą być mrożone) -jogurt naturalny 200g -2 łyżki cukru pudru -łyżka żelatyny -125 ml wrzątku BISZKOPT Białka ubijamy na sztywno,dodajmy cukier miksując,potem żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę,proszek kakao i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy około 15 minut w temp(...)najwyższych obrotach. Jeśli masa jest rzadka dajemy ją na chwilę do lodówki aby trochę zgęstniała,wykładamy ją do tortownicy na biszkopt,wstawiamy do lodówki by się stężała. MASA JOGURTOWA Truskawki blendujemy na gładką masę,dodajemy do nich jogurt i cukier-miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy,studzimy,dodajemy do masy miksując. Wylewamy na stężały sernik. Wkładamy do lodówki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPolskie Młyny , producentem Mąki Szymanowskiej. Dzisiaj zapraszam na przepis na delikatne, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi. Takie ciasta to wspomnienie wakacji, lata, wizyt u babci i rodzinnego domu. Na wierzch dodajecie ulubione owoce lub takie, jakie właśnie macie pod ręką. Świetne tutaj będą i zwykłe jabłka i truskawki, wiśnie i czereśnie. Ja postawiłam na porzeczki z przydomowego krzaczka
Mieszam w Garnku35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj! Potrzebne burżujskie przedmioty:tarka, mikser... Jeśli nie masz - idź się zapożyczyć do współlokatora/sąsiada wzamian za kawałek ciacha Wykonanie kruchego ciasta 1. Do michy wrzuć wszystkie składniki oprócz masła. Wymieszaj je. 2. Dodaj masło (zimne-prosto wyjęte
U Fiolki35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj! Potrzebne burżujskie przedmioty:tarka, mikser... Jeśli nie masz - idź się zapożyczyć do współlokatora/sąsiada wzamian za kawałek ciacha Wykonanie kruchego ciasta 1. Do michy wrzuć wszystkie składniki oprócz masła. Wymieszaj je. 2. Dodaj masło (zimne-prosto wyjęte
Fiolka w kuchniprzepyszną, maślanymi delikatnymi, kwaskowatymi drożdżowymi ślimaczkami z rabarbarem. Coś niesamowitego w smaku. Ta drożdżówka przepysznie otwiera mój letni sezon na owocowe ciasta. A jeśli nie macie rabarbaru to nadziać ją możecie każdymi praktycznie owcami. Świetnie nadadzą się jagody, truskawki, maliny, jeżyny czy później śliwki. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDeser na osłodę Walentynki to nie tylko pożywna kolacja, ale też słodki deser, który umili ten wyjątkowy wieczór. Możesz postawić na ciasto w kształcie serca lub pokusić się o upieczenie ciasteczek. Dobrym pomysłem są również wszelkie desery z truskawkami i czekoladą, zwłaszcza lody czy np. gofry. Taki deser będzie miłym zakończeniem wieczoru i z pewnością wywoła uśmiech na twarzy drugiej
Słodkie okruszkiskładników. Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki, które wypełniamy do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Smacznego! Kwaskowatość ciasta i borówek można zrównoważyć kruszonką. Do muffinek świetnie sprawdzą się inne owoce jak jagody, maliny czy truskawki. Dlaczego warto przygotować ten przepis? – przygotowanie nie wymaga żadnych trudno dostępnych składników czy sprzętów, – można dowolnie modyfikować smak poprzez
Proste-przepisy.plSkładniki: 2 jajka 40 g mąki 1/3 szklanki erytrolu płaska łyżeczka proszku do pieczenia 500 g truskawek 1 łyżka galaretki 1 łyżka żelatyny 2 serki grani 2 łyżki kakao 2 … Czytaj dalej Trzykolorowe ciasto
czarrna od kuchnioraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy czereśniami. Pyszne, domowe bułeczki w sam raz do szkoły, pracy czy na wycieczkę... Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 1 żółtko 1 jajko 4 łyżki cukru 2-2,5 szklanki mąki pszennej
Kuchnia MagdaLenyoraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy czereśniami. Pyszne, domowe bułeczki w sam raz do szkoły, pracy czy na wycieczkę... Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 1 żółtko 1 jajko 4 łyżki cukru 2-2,5 szklanki mąki pszennej
Kuchnia MagdaLenymajonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy(...)Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Zielona babka piaskowa z lukrem Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 125 ml oleju rzepakowego
Kulinarne przygody GatityGotuje postanowiłam i ja na śniadanie zrobić takie placuszki. W moim ogrodzie na razie jednak nie ma jagód ani borówek, a truskawki się już skończyły, dlatego zamiennie dodałam porzeczki i tak powstały placuszki jogurtowe z czerwoną porzeczką . Składniki: ciasto: - 125 g jogurtu naturalnego - 1 jajko - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 1/2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatki: - czerwone
Kuchnia co dniaokoło 30 ciasteczek): 170 g margaryny Optima Omega 100 g cukru 2 żółtka 220 g mąki pszennej dżem ja użyłam z truskawek (przepis TUTAJ ) Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 2,5-3 cm, na środku robimy dziurkę i nakładamy pół łyżeczki dżemu. Tak przygotowane ciasteczka
Gotuj z Mąkąjajka 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu olej kokosowy do smazenia szczypta soli Do podania: śmietanka kokosowa syrop klonowy świeże truskawki granat * PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki na placuszki wymieszaj ze sobą. Możesz to zrobić łyżką lub blenderem. Następnie ciasto odstaw na 5 minut. Powinno stać się gęste i mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby, gdy będzie zbyt zwarte, dolej więcej
Food Squareniepozorne, małe, czarne kuleczki są źródłem przeciwutleniaczy, kwasów omega-3, błonnika, białka oraz witamin. Możemy ją stosować do koktajli, smoothie, ciast, deserów i sałatek. SKŁADNIKI 1 szkl. jogurtu naturalnego, 1/3 szkl. jagód lub borówek, odrobina cukru, ½ szkl. truskawek, 3 łyżeczki nasion chia WYKONANIE Jogurt miksujemy z cukrem i jagodami lub borówkami, dodajemy nasiona chia, mieszamy a następnie przekładamy
słodki bratekrozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Czekoladę wylałam na część jaglaną i wstawiłam do lodówki. Ciasto można ozdobić płatkami kokosowymi, wiórkami, owocami, itd... Najlepiej smakuje następnego dnia:) A oto wersja z polewą truskawkową i wiórkami kokosowymi
nietadietaskrobi są bardziej czułe na zmiany temperatury podczas pieczenia i może się zrobić zakalec, a ciasto osiądzie. Tak, to jest takie ciasto jak lubię –zwarte ale lekkie, delikatne i puszyste. Możecie użyć do niego każdych wybranych owoców – np. truskawek, jagód, porzeczek, borówek amerykańskich czy jabłek. Owoce nie mogą być mrożone SKŁADNIKI 1 kubek jogurtu 125-150ml (w zależności
Karo in the Kitchenwyjątkowy smak. Podaję go rozcieńczonego wodą z dodatkiem kostek lodu, listków mięty bądź melisy. Obok lemoniady tradycyjnej i tej truskawkowej oraz syropu rabarbarowego jest to nasz ulubiony orzeźwiający, letni napój. Wczoraj dostałam przepis od koleżanki na ciasto nasączane tym syropem, już wkrótce je wypróbuje i dam znać czy warto :-). Jedno wiem na pewno, syrop w domu mieć warto! Polecam
Rozpustne gotowaniewracam już z nowa porcją słodkości. Sezon owocowy w pełni i miałam dziś dylemat czy wybrać długo goszczące w tym roku truskawki , czarne porzeczki, słodkie maliny czy kwaśne wiśnie. Wybór padł na te ostatnie . A z nich bułeczki. Ciasto drożdżowe z dodatkiem białego sera , delikatne , wilgotne i puszyste.. A na dokładkę solidna porcja słodkiego lukru ... mmmm.... nie da się
Malinowa Kawiarenka