Ciasto ucierane z czereśniami z dodatkiem płatków migdałowych to doskonała propozycja na każdą okazję. Świetnie smakuje również z wiśniami i truskawkami, jest bardzo proste w przygotowaniu zawsze się udaje i szybko znika ze stołu. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g płatków migdałowych 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki
Smakowite Daniaugotować i lekko jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mąkę oraz jajko. Zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić wałek o grubości około trzech centymetrów. Kroić równe kawałki o długości trzech centymetrów. Każdy kawałek spłaszczać na dłoni, nakładać na niego truskawkę i 1/4 łyżeczki cukru. Zalepić i formować kulki. Kulki gotować w osolonej jedną łyżeczką soli wodzie przez
mecookscukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny na górę ciastek owoce: jagody, jeżyny, maliny, małe truskawki itp.. oraz białko do pomalowania ciastek cukier kryształ lub perlisty do posypania brzegów ciastek Link do filmu z przygotowania: Ciastka z ciasta francuskiego Przygotowanie: Najpierw przygotuję ser: Ser przeciskam przez praskę jeżeli nie mamy praski to możemy ser zmielić
Uwaga Babcia Gotujenaleśnik, ni to pancakes, ot, taki duży placek z naleśnikowego ciasta (ciasto jest ciut gęstsze niż takie klasyczne naleśnikowe), z rabarbarem o waniliowo-maślanej nucie. Rabarbar oczywiście można zamienić na owoce, np. truskawki, cienko pokrojone jabłka, itd. Nie zawiera żadnych spulchniaczy. I pomimo tego, że potrzebna jest patelnia 20 cm, aby otrzymać okrąglutkie i spore placki, i trzeba smażyć
Kraina Miodem Płynącaserka mascarpone pół szklanki śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru kilka kropel aromatu waniliowego 10 sztuk truskawek pół banana czerwone winogrono kilka kulek Mąkę , cukier puder i kakao przesiać przez sitko, dodać posiekane masło, jajko i cukier wanilinowy. Ciasto zagniatać do momentu utworzenia jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować tłuszczem
Cukier&Pudermąka. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone, czubata łyżka cukru pudru, 30 dag truskawek. Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Mascarpone miksuję
JejKuchniazrobić tartę z truskawkami, lecz jakoś się nie składało. Przygotowując jaglankę z ananasem stwierdziłam, że z takim ananasem może być fajna tarta. Ananas był, więc stworzyłam smakowitą tartę. Musiała być smaczna, bo znikła jak dym. Tarta jest dobra zaraz po wystudzeniu jak i po schłodzeniu w lodówce (dla mnie może i jeszcze lepsza). Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej
Kuchcik gotujeMagda Zawsze sceptycznie podchodziłam do robienia rolady biszkoptowej – martwiłam się, że nie ogarnę zwinięcia, ciasto finalnie się rozpadnie i będzie wyglądać nieapetycznie. Przy tym niezawodnym przepisie wszelkie wątpliwości odeszły w niepamięć – wykonanie jest bardzo proste i szybkie – pieczenie zajmuje niecały kwadrans a krem to łatwizna. Delikatna, puszysta, śmietankowa rolada idealnie łączy się z prostym, niesłodkim kremem(...)cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli Nadzienie: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 250g świeżych malin (można też użyć truskawek, jagód, wiśni) 200g dżemu malinowego – używamy takiego smaku jak użyliśmy owoców Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta oraz do rolowania Nastawiamy piekarnik na 180*. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę oraz budyń
Smaczna StronaMamy weekend więc przydało by się pyszne ciasto , wymyśliłam sobie Ptasie mleczko na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką, w sumie nie jest pracochłonne a bardzo pyszne i lekkie. Zapraszam do wypróbowania na święta w sam raz :) Składniki na biszkopt : 4 jajka płaska szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)pieczenia i mąkę ziemniaczaną.Na końcu olej i wodę, delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka na zloty kolor. 2 galaretki z limonką rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wody, 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1.5 szklanki przegotowanej wody dobrze wymieszać i odstawić do leciutkiego stężenia. W osobnych miskach ubić
Sama słodycz i szczypta chiliDawno nie było tutaj żadnego sernika. A ze lubię serniki szybkie, bez pieczenia to ten jest idealnym tego przykładem. Sernik jest mocno słodki, ale przełamany kwaskowatym
Bernika - moj kulinarny pamietniksmak czarnych porzeczek a Wy? Przedstawiam przepis na orzeźwiające ciasto z sokiem porzeczkowym. Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu. Mniaaam! Ciasto z sokiem porzeczkowym Składniki: Jasny biszkopt , 3 budynie śmietankowe, litr soku z czarnej porzeczki, 2 śnieżki, 2 galaretki truskawkowe. Wykonanie: Biszkopt przygotowujemy według tego przepisu. Biszkopt dzielimy na dwa blaty, przecinając go wzdłuż. Sok z czarnej porzeczki wlewamy
paapilotkaaciastko ryżowe* na jogurcie nadziane domowym dżemem truskawkowym, z mieszanką ziaren "Migdałowy Przylądek" ~ *z mąki ryżowej Wczoraj mnie tutaj nie było, bo uczyłam się do późna i...rano zaspałam, nie miałam czasu nawet na zrobienie zdjęcia śniadaniu, a co dopiero dodanie go na bloga. Jednak dzisiaj już zdążyłam :D Ciast(k)o upiekłam wczoraj i zostawiłam na noc w piekarniku(...)jogurtu naturalnego ~jajko ~cukier/stevia do smaku ~50g dżemu jako nadzienie (u mnie domowy truskawkowy) ~łyżka mieszanki ziaren Migdałowy Przylądek do posypania W misce łączymy mąkę, cukier/stevię, żółtko i jogurt. W drugiej misce ubijamy białko, następnie delikatnie łączymy je z masą. Połowę ciasta przekładamy do kokilki i wykładamy dżem, przykrywamy drugą połową masy, posypujemy ziarenkami i pieczemy
breakfast of dreamspieczenia bez glutenu lub sody szczypta soli himalajskiej 80-120 ml wody (15-25 łyżek) opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Składniki na krem truskawkowy: 800 g truskawek mrożonych lub świeżych 65 g (8 łyżek) żelatyny 60 ml (1/4 szklanki) wody 500 g serka mascarpone opcjonalnie słodzik np ksylitol, erytrol, stewia Składniki na krem śmietankowy: 600 ml śmietanki(...)momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto nie może być zbyt zbite bo wyjdzie suche. Ciasto umieścić w formie i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190° C. W międzyczasie przygotować krem truskawkowy zalewając żelatynę 60 ml wody i odstawiając aż napęcznieje. Truskawki świeże lub mrożone podgrzać w garnku opcjonalnie dodając słodzik i doprowadzić do wrzenia. Garnek odstawić
Ola la LCHFsmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Możecie także puścić wodze fantazji i na ich bazie przygotować własne kompozycje ,może z truskawkami , bananem lub mango ? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto naleśnik white : 4 szklanki wody 4,5 szklanki mąki 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego farsz white : 1-2 gruszki cukier waniliowy szczypta mielonego
Ogrodnik w podróżymąki 3 łyżki cukru 40 g masła DODATKOWO: pół szklanki dowolnych owoców (u mnie truskawki i borówki) *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, mleko oraz przestudzone masło
Blog z Apetytem