zrobiłam z truskawkami i ciacho posmakowało mojej rodzince..a skoro szpinak pięknie rośnie trza korzystać ..i znów zrobiłam ciacho..nie lubię powtarzać tych samych przepisów, więc tym razem skorzystałam z innego..tylko , że nie zapisałam skąd pochodzi przepis.Tym razem zrobiłam inną masę, do masy dodałam pokrojoną galaretkę i na wierzch dałam granat..no i też ciasto pięknie wyrosło
Moje domowe kucharzenietortowej 30 g mąki ziemniaczanej Mus jagodowy: 170 g jagód lub borówek (lub mieszanki jagód i borówek) 1 łyżeczka żelatyny Nadzienie i dekoracja tortu: 200 g borówek 300 g truskawek (można wymieszać z jeżynami) 320 g śmietanki 36% 50 g cukru 40-50 g płatków migdałowych Przygotowanie biszkoptu na tort śmietankowy: Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra-dół(...)formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 25 minut , do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony w środek biszkoptu powinien wyjść czysty, bez surowego ciasta). Upieczony biszkopt wyciągnąć z pieca i od razu rzucić go na drewnianą deskę (zabezpieczoną ściereczką kuchenną) – tak gdzieś z 10 cm wysokości (spotkałam się z teoriami, aby rzucać biszkopt
Moja DelicjaSkładniki: (na około 15-20 sztuk małych oponek) ciasto: 370 g mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 50 g cukru 3 jajka 170 g masła 1/2 łyżeczki soli 1-2 jajka do posmarowania dekoracja: niebieski lukier (można zastąpić lukrem innego koloru) płatki migdałowe płatki suszonej truskawki rozdrobnione pistacje do wykrawania: małe i duże kółeczko- foremki do ciastek(...)ciasto na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawamy dużą szklanką, a następnie małą dziurkę pośrodku kieliszkiem (bądź używamy małej i dużej foremki do ciastek). oponki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy rozbełtanym białkiem. piec: około 15 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu i ostudzeniu pączków, polukrować i posypać posiekanymi pistacjami, suszonymi pokruszonymi truskawkami
KreatywnePinywarto.Teraz siedzę i mogę je kosztować. Tylko nie wiem którego wybrać. Składniki na ciasto szklanka mąki 100 ml mleka 130 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobniutkiego cukru 2 jajka ( w temp. pokojowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek konfitury truskawkowej Masa lukrowa bordo i pudrowy róż Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć
AZgotuj!drżącego serca! Przede wszystkim trzeba użyć świeżych jaj - dokładnie białek i bardzo dokładnie oddzielić je od żółtek. Pozostałości żółtek utrudniają ubijanie piany. Pozostałe żółtka można wykorzystać do kruchego ciasta "na świeżo" lub zamrozić. Testowałam mrożone żółtka - dają radę! Po drugie - do ubijania należy wykorzystać czyste i doskonale suche naczynie. Przed ubijaniem dokładnie umyj naczynie, aby było odtłuszczone. Najlepsze(...)Kwaśne owoce możesz delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Jeśli decydujesz się na słodkie składniki ciasta - zrezygnuj z dekorowania dodatkowym cukrem. Do dekoracji tortów bezowych świetnie sprawdzą się świeże zioła . Klasycznym dodatkiem do owoców będą listki mięty lub melisy cytrynowej , ale tu też jest sporo miejsca na odkrywanie! Truskawki świetnie smakują z bazylią, a pomarańcze z rozmarynem . Jaka będzie Twoja beza
Gary Bez dnaucieszą się z takiej formy zabawy. Jak dekorować torty, żeby wyglądały niesamowicie? Sposobów jest wiele i każdy ma swoje własne upodobania. Poniżej pokazuję kilka sprawdzonych pomysłów, dzięki którym Wasze ciasta będą zawsze zachwycające i pyszne. Bita śmietana – baza i sposób na szybką dekorację Bita śmietana prezentuje się pięknie i smakuje oczywiście jeszcze lepiej. Jest jednym z najczęstszych pomysłów na dekorację(...)sięgnąć po ulubione smaki, a przy tym pięknie udekorować tort. Świetnie sprawdzają się w tym charakterze polskie owoce sezonowe – truskawki, maliny oraz porzeczki. Warto pamiętać, aby układać je na śmietanie, galaretce lub masie, aby dobrze połączyły się z powierzchnią ciasta. Mirror glaze, czyli prosta i nietuzinkowa dekoracja ciasta Mirror glaze zachwyca i przykuwa uwagę. Co najważniejsze wcale nie jest trudne
kolorowotorcikowoTak przy piąteczku musi być coś na słodko! Z racji tego, że za oknem robi się coraz cieplej na stół nie może trafiać nic innego jak
Be Fit Be StrongDziś na blogu prezentujemy Pavlovą, w dość nietypowej, bo nie do końca białej formie. Moja wariacja na temat tego pochodzącego z Antypodów przysmaku zamiast cukru zawiera
Kulinarna PokusaWczoraj serwowałam omlet, dzisiaj zapraszam na jogurtowe ciasto z owocami, nie mogłam się zdecydować na jeden rodzaj owoców, dlatego z przyjemnością użyłam ich wszystkich ;) Moje dzisiejsze ciacho skrywa w sobie truskawki, maliny, jeżyny, borówki i czerwoną porzeczką. Nieźle co? Musi Wam zasmakować ;') Składniki: 1 duży kubek 600 g jogurtu naturalnego 3 kubki mąki 1 kubek cukru 3 łyżeczki proszku(...)dodaniu nowego składnika, a na koniec mieszamy na jednolitą masę. Możemy użyć miksera a możemy wymieszać również łyżką. Wykładamy masę do dużej formy, ja użyłam tortownicy fi 28. Wierzch ciasta wykładamy owocami, możemy użyć świeżych owoców w okresie letnim lub mrożonych w okresie zimowym. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed pieczeniem. Pieczemy przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka ustawiając
Życie zaczyna się w kuchnijednym kawałki fileta, ponownie oprószamy przyprawami, układamy po wiórku masła i zawijamy w szczelny pakuneczek. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Salsa truskawkowa: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek(...)wrzątku maczamy łyżkę, następnie gorącą nabieramy małe porcje ciasta i zanurzamy w wodzie, postępujemy tak z całym ciastem. Gotujemy minutę od wypłynięcia na wierzch. Rybę polewamy sosem truskawkowym, podajemy z kluseczkami i dekorujemy ziarenkami granatu, listkami świeżej mięty oraz połówkami truskawek. Cała dekoracja jest do zjedzenia. Smacznego :) RADY: Użyłam szpinaku mrożonego, bo tylko taki miałam, ale może być też świeży
Kolorowy Przepisownikjogurtu naturalnego typu greckiego - około pół szklanki mąki pszennej - 400 g mrożonych truskawek - 1 jabłko - 10-20 g suszonych owoców goi - garść brązowego cukru - 1 łyżka mąki kukurydzianej - 50 g ( pół tabliczki) czekolady gorzkiej Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko, jogurt , cukier puder i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 części i każdą rolujemy na długi wałek. Odcinamy
Kuchnia Pełna EmocjiI po raz kolejny potwierdziło się, że najlepsze pomysły u mnie na słodkości przychodzą nieplanowane! I tak było tym razem! Dziś mam dla Was genialny przepis
Ostra na SłodkoSezon truskawkowy już nam się powoli zaczyna , więc oprócz ciast , muffinek i babeczek zaczynają się też koktajle. A jak wiecie koktajle i smoothie to ja uwielbiam – szczególnie takie mocno schłodzone ( wręcz lodowate! ) z dodatkiem mleka kokosowego. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne smoothie truskawkowe właśnie na mleku kokosowym. Z dodatkiem miodu i soku z limonki. Wspaniale orzeźwi(...)śniadanie, deser albo zamiast słodkiej przekąski. Polecam! A przy okazji przypominam o kończącym się konkursie! Możecie zgarnąć fantastyczny sprzęt m.in do koktajli! Szczegóły tutaj: http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/06/konkurs-zmiksuj-ostrej-slodki-koktajl/ SKŁADNIKI: * truskawki – 250 g * mleko kokosowe – 200 ml * sok z limonki – 3 łyżki * miód – 1 czubata łyżka * wiórki kokosowe – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą
Ostra na Słodkoczyli tort Księżniczka lub Lalka Barbie. Jedni nazywają tak inni tak, ale wszyscy wiemy, że jest to tort z lalką w środku. Połączenie biszkoptu z masą maślaną i truskawkami daje naszym kubkom smakowym nie lada rozkosz. Masa cukrowa zaś, sprawia, że tort nabiera charakteru. Polecam taką zabawę, gdyż uczy cierpliwości. Ja nigdy nie należałam do osób cierpliwych(...)zachwyt w oczach wynagradza godziny spędzone nad dekorowaniem ciasta. A moja pierwsza Księżniczka pojawiła się na naszym stole :D Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki masła po 200 g sok z 1/2 cytryny Dodatkowo: 1 słoik truskawek w kompocie Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody
Ciasteczkowy Potwórpieczenia, Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%; 2 opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 20 sztuk herbatników. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około
Tradycyjna kuchnia Kasi