miękkiego masła 8 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 łyżka mleka Nadzienie: 15 dag dżemu truskawkowego Do posypania: cukier puder Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować kawałkami na cienkie placki(...)wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Piec w temp. 170ºC przez 10-12 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić je do wystygnięcia. W tym czasie przełożyć dżem truskawkowy do małego rondelka i podgrzać go na ogniu do momentu aż lekko się rozpuści. Wystudzone ciasteczka układamy na stole roboczym obok siebie. Osobno pełne i osobno z "okienkiem". Pełne ciastka
Świat CiastaTen deser powstał z potrzeby chwili i nagłej zmiany planów. Coś trzeba było wyczarować. Szybki przegląd zasobów i analiza, prowadząca do uzyskania jakiegoś efektu. Brak czasu
Życie zamknięte w smakuśniadanie, doskonale sprawdzi się na przekąskę czy pożywny deser. Najlepiej zdecydowanie smakuje w wersji z owocami. W sezonie koniecznie trzeba zrobić ją ze świeżymi truskawkami, bo naprawdę jest przepyszna. Zresztą smakuje trochę i wygląda jak ciasto :) W mojej wersji owsianka dodatkowo jest waniliowa, bo dodałam nieco aromatu waniliowego. Opcjonalnie można też dodać 2 łyżki odżywki białkowej o smaku waniliowym. Owsianka(...)owsianych 2 jajka 1 i 3/4 szklanki mleka 4-5 łyżek syropu klonowego/miodu kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie) 2 łyżki odżywki białkowej o smaku waniliowym (opcjonalnie) ok. 250 g truskawek Wykonanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. W misce wymieszać jajka, mleko, syrop klonowy/miód oraz aromat waniliowy
Healthy food explorerślimaczków Zaczyn: 30 gr świeżych drożdży 3/4 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka 1 łyżka cukru Ciasto i nadzienie: 350 gr mąki pszennej typ 450 2 żółtka 40 gr roztopionego i ostudzonego masła 1/2 szkl cukru parę kropel esencji waniliowej 200 gr truskawek 2-3 łyżki marmolady różanej lub konfitury truskawkowej cukier puder Diamant <--klik 1. Z ciepłego(...)Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy marmoladą lub konfiturą tak aby końce pozostały czyste. Dzielimy na 12 pasków i na każdy pasek układamy połówki lub całe truskawki. 4. Gotowe zawijamy w ślimaczki i układamy jeden obok drugiego
Gotowanie...to proste !truskawek; 3 łyżki białego cukru. Sposób przygotowania: Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej, stale miksując, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę i olej. Miksować, aż do połączenia wszystkich składników i uzyskania masy o konsystencji kwaśnej śmietany. Porcje ciasta wylewać na dobrze rozgrzaną i posmarowaną odrobiną oleju gofrownicę i piec(...)Śmietanę ubić. Truskawki pokroić w plastry i zasypać 3 łyżkami cukrem. Przestudzone gofry podawać z bitą śmietaną i truskawkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanej porcji wychodzi około 12 - 14 chrupiących gofrów. Gofrownicę należy dobrze rozgrzać, i przed nałożeniem każdej porcji ciasta smarować delikatnie olejem. Po wyjęciu z gofrownicy, gofrów nie należy niczym przykrywać, bo staną się gumowe. Po wyjęciu
Gospodyni Miejskamąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki cukru ( w tym jedna waniliowego) śmietanka, jogurt lub kefir do polania truskawek około 10-14 truskawek 1. Twaróg rozgniatamy widelcem, wbijamy jajka oraz dodajemy od razu 1 szklankę mąki i zaczynamy zagniatać ciasto. Ciasto ma się lepić delikatnie, jeśli mocno dosypujemy po-trochu mąki z 1/4 szklanki. 2. Odrywamy kawałki i nakładamy albo całą
Gotowanie...to proste !łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu Dodatkowo: ok. 250 g truskawek ok. 100 g borówek galaretka krystaliczna cytrynowa Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, pokrojone w małą kostkę masło, erytrol/ksylitol i proszek do pieczenia oraz dodajemy jajko i wodę. Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 min. Następnie schłodzone ciasto(...)Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Studzimy. Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę. Zagotowujemy około 400 ml wody i we wrzątku rozpuszczamy galaretkę krystaliczną. Chłodzimy. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy. Truskawki i borówki myjemy, osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. W misce miksujemy twaróg sernikowy z jogurtem
Kuchnia MagdaLenypraskę. Dodać 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy rozpłaszczać i nakładać truskawki z cukrem. Każdy placuszek z truskawką należy zlepić i chwilę turlać w dłoni podsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę
W kuchennej krainieOrzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek. Sernik przygotujemy jeszcze
Słodka Stronadomu przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić jego ulubionego musu. Ten mus i ja czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników. Składniki na 5 słoików po 500 ml: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, dżemix lub konfiturex Wykonanie: Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i miksuję w malakserze. Zmiksowane truskaweczki przelewam
Blondynka Gotujeminut" :) Faktycznie, sam proces mieszania składników, pokrojenia gruszek i przełożenia ciasta do formy nie zajmie Ci więcej niż właśnie tych kilka minut. Ciasto piekłam przez 55 minut, wystudziłam i podałam z musem z truskawek. Szaleństwo. Składniki (na 1 formę keksową o wymiarach 12 cm x 20 cm): 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 2 czubate(...)pieczenia i sodę mieszam dokładnie. Dodaję jajka, mleko, olej i całość dokładnie mieszam na jednolitą masę. Gruszki kroję na mniejsze kawałki dodaję do masy i całość ponownie mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piekę 55 minut - do suchego patyczka. Studzę i podaję z ulubioną konfiturą. Smacznego
Mango Papajaśmietany 30%, 1 śmietan fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 300g truskawek, kolorowa posypka do dekoracji, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na kwadratową blaszkę(...)boku 25cm, lub formę w kształcie serca wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Z ciasta upieczonego na kwadratowej formie wycinam kształt serca. Biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa truskawkowa: Truskawki kroję w kosteczkę. Galaretkę rozpuszczam na 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasiokoło 1 godzinę przed pieczeniem. 350g gęstego jogurtu naturalnego 3 jajka 200ml oleju 1 szklanka cukru 500g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 200g świeżych owoców: truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki itp 50g mlecznej czekolady cukier puder do posypania babeczek po upieczeniu *** W pierwszej kolejności łączymy ze sobą składniki mokre: jajka miksujemy z cukrem(...)pieczenia *** *** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę *** *** Do mokrej masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenie i całość delikatnie mieszamy łyżką, tylko do momentu połączenia się składników. Do ciasta przekładamy 3/4 pokrojonej czekolady, ponownie delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki *** *** Na wierzchu babeczek układamy po kilka owoców (większe kroimy na mniejsze kawałki) oraz po kilka kosteczek czekolady *** *** Babeczki
Blog z ApetytemZ okazji trzecich urodzinek mojej małej Zosieńki postanowiłam nieco poeksperymentować w kuchni i stworzyć torcik urodzinowy słodzony tylko owocami. Udało się! W tym wypieku nie ma
Natka PietruszkiDeser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Smażenie 20 min. Kalorie 220 kcal Placuszki przypominające racuchy, tyle że z truskawkami i jagodami leśnymi. Małe naleśniczki z owocami lata, polane syropem klonowym. Składniki: CIASTO NA RACUCHY 2 jajka ze swojskiego chowu 250 g jogurtu naturalnego lub maślanki 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka
ProstePesto.pl