przekonałam się, że roślinna dieta to nie tylko trawa. Owoce można zrobić w wersji wytrawnej na obiad, a z warzyw upiec słodkie ciasto. Jest tyle możliwości, ale mając dzieciaka trochę trzeba pokombinować. Wczoraj były drożdżówki z truskawkami, a wcześniej na obiad knedle. Nakulałam ich w sumie 55 sztuk, z czego Miśka wciągnęła 5, Maniek (dziadek Niny, a mój tata(...)ziemniaków, niektóre mają więcej, a inne mniej wody. średnio na 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków potrzeba 0,5 kg mąki szczypta soli 1 dojrzały banan około 1 kg truskawek (najlepiej duże owoce) moje 55 sztuk było dokładnie z 1,5 kg ziemniaków, 0,7 kg mąki pszennej, z czego 200 g to była biała, a reszta pełnoziarnista przepis
greenscarfmaślance to szybki i prosty pomysł na rodzinny deser. Muffinki z mojego przepisu przygotujesz w parę minut, bez użycia miksera. To super szybkie ciasto, do którego możesz dodać dowolne owoce, szczególnie w sezonie: truskawki, maliny, jagody, agrest… Pasują także bakalie, suszone owoce, kakao. Muffinki z rabarbarem wychodzą bardzo miękkie, z kwaskowatym posmakiem rabarbaru. To muffinki, które udadzą się każdemu(...)połącz delikatnie za pomocą rózgi kuchennej. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami. Do każdej foremki wylej ciasto do ¾ wysokości foremki. Ułóż kosteczki rabarbaru. Formę z muffinkami wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz przez 20-25 minut do ładnego złotego koloru. Upieczone muffinki przed podaniem posyp cukrem
Zasmakuj Kuchniowocami. Polecam szczególnie z malinami oraz truskawkami. Spód: 180 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka cukru 1 żółtko szczypta soli 30 ml mleka Do mąki dodać zimne, pokrojone w kostkę masło, mleko, jajko, szczyptę soli oraz cukier. Składniki połączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować(...)masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i w tym czasie przygotować krem. Krem: 400 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru
Bullioowocami. Polecam szczególnie z malinami oraz truskawkami. Spód: 180 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka cukru 1 żółtko szczypta soli 30 ml mleka Do mąki dodać zimne, pokrojone w kostkę masło, mleko, jajko, szczyptę soli oraz cukier. Składniki połączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować(...)masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i w tym czasie przygotować krem. Krem: 400 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru
Bulliomiękkiego masła 8 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 łyżka mleka Nadzienie: 15 dag dżemu truskawkowego Do posypania: cukier puder Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować kawałkami na cienkie placki(...)wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Piec w temp. 170ºC przez 10-12 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić je do wystygnięcia. W tym czasie przełożyć dżem truskawkowy do małego rondelka i podgrzać go na ogniu do momentu aż lekko się rozpuści. Wystudzone ciasteczka układamy na stole roboczym obok siebie. Osobno pełne i osobno z "okienkiem". Pełne ciastka
Świat CiastaTen deser powstał z potrzeby chwili i nagłej zmiany planów. Coś trzeba było wyczarować. Szybki przegląd zasobów i analiza, prowadząca do uzyskania jakiegoś efektu. Brak czasu
Życie zamknięte w smakuśniadanie, doskonale sprawdzi się na przekąskę czy pożywny deser. Najlepiej zdecydowanie smakuje w wersji z owocami. W sezonie koniecznie trzeba zrobić ją ze świeżymi truskawkami, bo naprawdę jest przepyszna. Zresztą smakuje trochę i wygląda jak ciasto :) W mojej wersji owsianka dodatkowo jest waniliowa, bo dodałam nieco aromatu waniliowego. Opcjonalnie można też dodać 2 łyżki odżywki białkowej o smaku waniliowym. Owsianka(...)owsianych 2 jajka 1 i 3/4 szklanki mleka 4-5 łyżek syropu klonowego/miodu kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie) 2 łyżki odżywki białkowej o smaku waniliowym (opcjonalnie) ok. 250 g truskawek Wykonanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. W misce wymieszać jajka, mleko, syrop klonowy/miód oraz aromat waniliowy
Healthy food explorerślimaczków Zaczyn: 30 gr świeżych drożdży 3/4 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka 1 łyżka cukru Ciasto i nadzienie: 350 gr mąki pszennej typ 450 2 żółtka 40 gr roztopionego i ostudzonego masła 1/2 szkl cukru parę kropel esencji waniliowej 200 gr truskawek 2-3 łyżki marmolady różanej lub konfitury truskawkowej cukier puder Diamant <--klik 1. Z ciepłego(...)Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy marmoladą lub konfiturą tak aby końce pozostały czyste. Dzielimy na 12 pasków i na każdy pasek układamy połówki lub całe truskawki. 4. Gotowe zawijamy w ślimaczki i układamy jeden obok drugiego
Gotowanie...to proste !truskawek; 3 łyżki białego cukru. Sposób przygotowania: Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej, stale miksując, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę i olej. Miksować, aż do połączenia wszystkich składników i uzyskania masy o konsystencji kwaśnej śmietany. Porcje ciasta wylewać na dobrze rozgrzaną i posmarowaną odrobiną oleju gofrownicę i piec(...)Śmietanę ubić. Truskawki pokroić w plastry i zasypać 3 łyżkami cukrem. Przestudzone gofry podawać z bitą śmietaną i truskawkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanej porcji wychodzi około 12 - 14 chrupiących gofrów. Gofrownicę należy dobrze rozgrzać, i przed nałożeniem każdej porcji ciasta smarować delikatnie olejem. Po wyjęciu z gofrownicy, gofrów nie należy niczym przykrywać, bo staną się gumowe. Po wyjęciu
Gospodyni Miejskamąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki cukru ( w tym jedna waniliowego) śmietanka, jogurt lub kefir do polania truskawek około 10-14 truskawek 1. Twaróg rozgniatamy widelcem, wbijamy jajka oraz dodajemy od razu 1 szklankę mąki i zaczynamy zagniatać ciasto. Ciasto ma się lepić delikatnie, jeśli mocno dosypujemy po-trochu mąki z 1/4 szklanki. 2. Odrywamy kawałki i nakładamy albo całą
Gotowanie...to proste !łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu Dodatkowo: ok. 250 g truskawek ok. 100 g borówek galaretka krystaliczna cytrynowa Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, pokrojone w małą kostkę masło, erytrol/ksylitol i proszek do pieczenia oraz dodajemy jajko i wodę. Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 min. Następnie schłodzone ciasto(...)Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Studzimy. Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę. Zagotowujemy około 400 ml wody i we wrzątku rozpuszczamy galaretkę krystaliczną. Chłodzimy. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy. Truskawki i borówki myjemy, osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. W misce miksujemy twaróg sernikowy z jogurtem
Kuchnia MagdaLenypraskę. Dodać 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy rozpłaszczać i nakładać truskawki z cukrem. Każdy placuszek z truskawką należy zlepić i chwilę turlać w dłoni podsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę
W kuchennej krainieOrzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek. Sernik przygotujemy jeszcze
Słodka Stronadomu przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić jego ulubionego musu. Ten mus i ja czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników. Składniki na 5 słoików po 500 ml: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, dżemix lub konfiturex Wykonanie: Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i miksuję w malakserze. Zmiksowane truskaweczki przelewam
Blondynka Gotujeminut" :) Faktycznie, sam proces mieszania składników, pokrojenia gruszek i przełożenia ciasta do formy nie zajmie Ci więcej niż właśnie tych kilka minut. Ciasto piekłam przez 55 minut, wystudziłam i podałam z musem z truskawek. Szaleństwo. Składniki (na 1 formę keksową o wymiarach 12 cm x 20 cm): 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 2 czubate(...)pieczenia i sodę mieszam dokładnie. Dodaję jajka, mleko, olej i całość dokładnie mieszam na jednolitą masę. Gruszki kroję na mniejsze kawałki dodaję do masy i całość ponownie mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piekę 55 minut - do suchego patyczka. Studzę i podaję z ulubioną konfiturą. Smacznego
Mango Papaja