podwieczorek . Czy Wasze dzieciaczki również lubią placuszki? Składniki na jogurtowe placki z truskawkami : * 2 jajka * 400 jogurtu greckiego * szczypta soli * 1 łyżka cukru pudru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * 1,5 szklanki mąki pszennej * około 10 większych truskawek * opcjonalnie cukier puder do posypania Wykonanie: Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier(...)Całość dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników. Patelnię rozgrzać (najlepsza taka, na której można smażyć bez oleju), wylewać łyżką porcje ciasta, na nieupieczoną jeszcze stronę placka położyć na wierzchu kilka plasterków truskawek. Następnie placki obrócić i smażyć stronę z truskawkami. Placki można posypać cukrem pudrem. Kochani wspomnę Wam jeszcze kilka słów
Zrób to smacznie250ml mocnej, przestudzonej kawy 400g truskawek 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Kakao mieszamy z mąką. Miksujemy białka do momentu uzyskania sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, następnie żółtka. Do powstałej piany wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni(...)sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia mas. 3. Biszkopt przekrawamy na pół. Pierwszy blat smarujemy masą śmietanową, na całą powierzchnię ciasta układamy zamoczone w kawie biszkopty. Ponownie smarujemy śmietaną, układamy pokrojone truskawki (kilka zostawiamy do dekoracji), przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki smarujemy obficie masą śmietanową, dookoła układamy namoczone w kawie biszkopty a na środku pokrojone
Szefowa kuchniT ruskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie
Food Squaremąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 białka jaj - ok. 1/2 szklanki wody/mleka roślinnego - łyżeczka syropu z agawy/stewii - łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody Sos truskawkowy: - ok. 120g mrożonych truskawek - łyżeczka naturalnego dżemu/ syropu z agawy/stewii - odrobina wody Wykonanie gofrów: 1. Rozgrzej posmarowaną cienką warstwą oleju (świetny będzie kokosowy, ale zwykły rzepakowy też się nada) gofrownicę. 2. Białka ubij(...)mąkę i uważaj, aby nie powstały grudki podczas miksowania. 5. Dodaj mleko lub wodę, aby powstało ciasto o gęstości maślanki. 6. Wylej ciasto na gofrownicę i upiecz według instrukcji obsługi gofrownicy. Wykonanie sosu: 1. Wrzuć do rondelka truskawki, wodę i słodzidło. 2. Rozdrabniaj w trakcie truskawki widelcem. 3. Mieszaj do czasu, aż sos zgęstnieje. Smacznego! // Ta radość, kiedy w piątek
Pland based filleNiebanalny smak klasycznego ciasta na jogurcie. Słodkość przełamuję tutaj frużelina malinowa, ale równie dobrze można zastąpić ją innymi, dowolnymi owocami, np. porzeczkami, truskawkami, jagodami itp. Wypróbuj w swojej kuchni, nie pożałujesz... obiecuję! ;) Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Ciasto: 3 jaja 3/4 szkl cukru 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju rzepakowego 2 szkl
Nastoletnie WypiekanieGRZANIA I DOBRZE ZBLENDOWAC. ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA. POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ TRUSKAWEK PRZEŁOŻYĆ DO MISECZKI. DODAĆ DO NICH OCET BALSAMICZNY I ZASYPAĆ JE CUKREM. DOBRZE WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ ABY SMAKI SIĘ DOBRZE ZE SOBA POŁĄCZYŁY. HERBATNIKI POKRUSZYĆ ZA POMOCĄ BLENDERA LUB W WORECZKU SPOŻYWCZYM KRUSZĄC JE WALKIEM DO CIASTA. MASŁO ROZTOPIĆ I DODAĆ JE DO POKRUSZONYCH HERBATNIKÓW. DOBRZE WYMIESZAĆ. W MISCE(...)SZTYWNA MASĘ. GOTOWY KREM PRZEŁOŻYĆ DO RĘKAWA CUKIERNICZEGO. NA DNIE SZKLANKI UŁOŻYĆ WARSTWĘ Z HERBATNIKÓW, DOBRZE DOCISNĄĆ DO DNA ŁYŻKA. CZEŚĆ HERBATNIKÓW ZACHOWAĆ NA KONIEC. NA HERBATNIKACH UŁOŻYĆ WARSTWĘ TRUSKAWEK, A NA NIĄ WYCISNĄĆ PORCJE MASY SEROWEJ. CAŁOŚĆ POLAĆ OSTUDZONYM KOMPOTEM. WIERZCH DESERU POSYPAĆ POZOSTAŁA CZĘŚCIĄ POKRUSZONYCH HERBATNIKÓW. OZDOBIĆ POLÓWKA TRUSKAWKI I LISTKIEM MIĘTY. DESER PODAWAĆ SCHŁODZONY. MOŻNA PRZYGOTOWAĆ
Pani M - kuchnia smakowitaubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Dodać jogurty delikatnie wymieszać. Na koniec dodać budynie w proszku. Masę przełożyć na warstwę ciasta na blaszce. Na niej można ułożyć owoce maliny, brzoskwinie lub porzeczkę u mnie truskawki. Ale równie dobrze smakuje bez dodatków. Do złudzenia przypomina sernik lecz w smaku jest to lekka, delikatna pianka. Na górze starkować drugą, mniejszą
W garach u Gosimrożonych wiśni (czereśni lub rodzynek) POLEWA TRUSKAWKOWO-RABARBAROWA: 10 dużych truskawek 1 łodyga rabarbaru (około 100 g) 2-3 łyżki cukru 1 łyżka galaretki truskawkowej (suchej) PIANKA TRUSKAWKOWA: 200 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 ml wrzącej wody reszta galaretki truskawkowej Formę do ciasta wykładamy papierem. Zmielone ciasteczka zalewamy masłem, dokładnie mieszamy i wysypujemy równomiernie na spód(...)wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy około 40 minut, po tym czasie wyłączamy grzanie, delikatnie uchylamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na około 20-30 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy (w foremce). Truskawki i rabarbar myjemy, rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy wszystko w blenderze, miksujemy. Powstałą masę przelewamy do rondelka, dodajemy
Rozpustne gotowaniecałość delikatnie wymieszać, nie wyrabiać, nie mieszać zbyt długo, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, rozłożyć do nich równo ciasto. Można do każdej babeczki wcisnąć po niedużym kawałku czekolady lub dodać mniejszą truskawkę, poziomki, jeżyny, itp. lub nie dodawać nic. Formę z muffinami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.18-19 minut, do lekkiego
Smaczne Zdrowekoniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Krem truskawkowy: 800 g truskawek; 250 ml śmietanki 30%; 2 galaretki truskawkowe; Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody (wg przepisu(...)delikatnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone ( o letniej temperaturze) galaretki cały czas przy tym miksując na niskich obrotach. Na koniec dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać z kremem. Lekko tężejący krem wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki, by krem dobrze zastygł. Krem adwokatowy: 250 ml śmietanki 30%; 1 śmietana w proszku "Śnieżka"; 125 ml adwokata; 80 g ciastek
In my kitchenmąkę,kakao cukier, czekoladę pokrojoną w kostkę borówki oraz sól). Następnie do mokrych składników wsypać suche i wymieszać. Do foremek* na muffinki wykładamy przygotowane ciasto a następnie wciskamy w nie na wierzchu plasterki pokrojonych świeżych truskawek. Piec w piekarniku nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 20- 30 minut. *wskazówka W tym przepisie użyłam większych foremek na muffinki niż
I LOVE LIFEUwielbiam drożdżówki i truskawki - więc musiałam je znowu połączyć, tym razem zawijane bułeczki do oderwania lub do pokrojenia w kawałki, jak wolicie. Najważniejsze że są pyszne
Swojskie jedzonkoCudowne ciasto, niebo w gębie.... Połączenie kwaskowego rabarbaru ze słodkimi truskawkami jest rewelacyjne. Zatopione w pysznej owocowej polewie. robi się błyskawicznie do tego jest nie drogie i posmakuje każdemu. Polecam szczególnie w taki piękny i ciepły dzień
Swojskie jedzonkojeden z tortów jakie ostatnio piekłam. Tradycyjny biszkopt bez proszku do pieczenia, śmietana z mascarpone. Do tego wiśnie ze słoika, które fajnie przełamują słodycz ciasta. A na koniec dekoracja czyli bezy, markizy bezowe, truskawki, bańki z żelatyny i świetne paluszki o smaku oreo. Paluszki możecie kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Wpis ten powstał przy współpracy właśnie z tym sklepem
Ewa w kuchniŚmietana kremówka – 600 g Truskawki – 200 g Cukier puder – 2 łyżki Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Truskawki oczyścić, umyć, zmiksować i przetrzeć przez sito
ciasta i desery czyli na słodko