Truskawkowy mus ½ kg truskawek 3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: Bita śmietana Truskawki do dekoracji Sposób przygotowania : Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła i w palcach rozetrzeć tak aby składniki się połączyły i powstała kruszonka (nie zagniatać ciasta) Kruszonkę wysypać na dno blaszki docisnąć delikatnie palcami, włożyć do lodówki na czas(...)opadnie, wylać na kruszonkę, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i piec około 50 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem ostygnie. Mus truskawkowy: Truskawki opłukać na sicie, osączyć, obrać z szypułek, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i zagotować w rondelku, gotować 3 minuty, po czym zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, mieszać do rozpuszczenia
Wanilia i KardamonKupiłam dziś kilogram szczęścia. Znaczy się truskawek. Zwał jak zwał :D Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser to zawsze sprawdzi się ciasto francuskie. Mam ostatnio fazę na rabarbar stąd sporo go w mojej kuchni. Oprócz tych ciasteczek mam dla Was jeszcze jeden, fantastyczny przepis z nim w roli głównej. Ale o tym następnym razem. A wracając do tych ciastek
My simple kitchenjajko 2 żółtka Dodatkowo serek waniliowy rabarbar truskawki cukier kokosowy Kruszonka 50 g mąki 25 g cukru kokosowego 35 g masła Z drożdży, mleka i 2 łyżeczek cukru zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopioną margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem(...)wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na 5 części.Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta , delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane kawałki ciasta posmarować serkiem. Na dwóch kawałkach ułożyć pokrojony rabarbar, a na 3 truskawki [ lub odwrotnie albo zmieszać rabarbar z truskawkami] posypać cukrem i zwinąć roladki. Dwie [ rożne ] roladki ułożyć na dnie keksówki
Moje domowe kucharzenieNastało lato, a z nim nasze polskie owoce sezonowe, truskawki, czereśnie i oczywiście agrest, z którymi polecam wypieki, gdyż są pyszne i orzeźwiające :) Za mną ciasto agrestowe już chodzi od dość kilku miesięcy. Może więcej niż pół roku. Byliśmy wtedy u znajomych na herbatce i Madzia upiekła takie pyszne ciasto z agrestem. Bajka. Przepisu oczywiście nie wzięłam, więc jak teraz
Smakowy Rajwodę i mieszać. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i odłożyć na pół godziny żeby ciasto odpoczęło. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 milimetry i szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć po truskawce i dokładnie zlepić. Wkładać do gotującej się wody i na średnim ogniu od wypłynięcia gotować około 8 minut. Wyjąć łyżką cedzakową
Ala piecze i gotujePiękne, dorodne truskawki trzyma w dłoniach i z uśmiechem na twarzy kroczy w jego stronę. Staje tuż przed nim, oczy swe kieruje ku słońcu i czeka
W kuchni Karmel-itkiW lodówce ciągle mieliśmy zamrożone truskawki, a przecież do nowego sezonu z każdym dniem coraz bliżej. Najwyższy więc czas na przygotowanie apetycznego deseru z tymi słodkimi
niecodziennikparyjuż jakiś czas temu na swoje urodziny. Nie miałam za dużo czasu, a poza tym zaplanowałam też inne ciasta, więc w tym przypadku idealnie sprawdziły się gotowe krążki bezowe. Słodycz bezy przełamałam kremem cytrynowym, co również stanowiło idealne połączenie z truskawkami. Tort zniknął ekspresowo i nie było szans, aby jakiś mały kawałek schować na później, ale miło, że wszystkim smakował
Di gotujemyślę, że lepiej ją zastąpić nieco mniejszą lub blachą o wymiarach 24x20 cm, gdyż wówczas wyjdzie wyższe. Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, porzeczkami itp. Aby owoce nie opadły na dno ciasta najlepiej je oprószyć mąką przed dodaniem do ciasta. Owoce mogą być świeże i mrożone, przy czym mrożone należy wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta. Ocet
Gospodyni Miejskakakao Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szt budyń waniliowy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 500 g mieszanych owoców-truskawki,rabarbar,czarna porzeczka cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao włożyć do miski z robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść
Ala piecze i gotujePamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, do każdej wciskamy po jednym owocu truskawki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Muffinki studzimy na kratce i zabieramy się
Blondynka Gotujedelikatne, dla nas super! Składniki na ok.24 ciastka: 230 g mąki pszennej 175 g masła, schłodzonego 90 g cukru pudru 1 żółtko Truskawella (dżem truskawkowy z czekoladą) Wykonanie: Ze wszystkich składników (oprócz dżemu) zagniotłam ciasto, które schłodziłam godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość około 3 mm i powycinałam ciastka. W połowie ciastek wycięłam otworki w różnych kształtach
Blondynka Gotujełyżeczki mąki ziemniaczanej świeże truskawki do dekoracji Nie ma chyba nic lepszego od połączenia delikatnej bezy, lekko chrupiącej z wierzchu z puszystym jak obłoczek musem truskawkowo - śmietanowym. Taki właśnie smakołyk prezentuje dzisiaj i naprawdę zachęcam każdego do wypróbowania tego przepisu. Nie pogardzą nim nawet najbardziej wymagający miłośnicy wypieków :) Najpierw przygotowujemy naszą bazę ciasta - czyli bezę. Białka o temperaturze pokojowej ubić(...)rozsmarować na nim ubite białka (zostawić 1 cm odstępu od brzegów papieru) (fot.1) . Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 20-25 minut. Teraz czas na mus truskawkowy. Truskawki i cukier puder wrzucić do miski. W osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w wodzie. Truskawki i cukier puder zmiksować na mus, dodać do nich kilka kropli soku z cytryny. Napęczniałą żelatynę
Świat Ciastaklikając w symbol drukarki można wydrukować przepis Szybkie, tanie i smaczne ptasie mleczko Dania Ciasta , Na zimno Kuchnia Polska Porcje 8 porcji Składniki 800 g zsiadłego mleka ½ szklanki cukru cukier waniliowy 3 ½ łyżki żelatyny Gellwe bez namaczania 1 ½ szklanki gotowanej wody 1 galaretka truskawkowa Truskawki Sposób przygotowania Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gotowanej wody. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody
Przepisy Babciśledzona dziewczyna bez problemu dostałaby sądowy zakaz zbliżania się. Ot, dwudziesty pierwszy wiek. Całkowicie obdarty z romantyzmu. Dzisiaj mam dla Was niby zwykłe ciasto, ale jednak zupełnie wyjątkowe. Ot, sernik z truskawkami. Choć już właściwie to powinno wystarczyć, aby wiele osób dostało niepowstrzymanego ślinotoku. Kiedy jednak dodam, że masa serowa ma niepowtarzalny, bazyliowo-limonkowy smak... Część z Was wpadnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze