ciasto z truskawkami - 12428 przepisów (strona:401/829)

Tort czekoladowy z truskawkami 372

 Z racji tego, że sezon truskawkowy trwa powstał czekoladowy tort z bitą śmietaną i truskawkami. Jeśli o mnie chodzi  tort  wyszedł rewelacyjny. Wierzch

Ala piecze i gotuje
PIERWSZE TRUSKAWKI W TYM ROKU. 176

Skąpany w słońcu ogród i zieleni bujna połać. To mój raj, moje miejsce i oaza. Ulubiona stara huśtawka, choć farba odpada płatami, nadal koi nerwy i

W kuchni Karmel-itki
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 172

ogniska - a mianowicie świętym spokojem ... ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany z wody  KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g miękkiego masła 75g cukru(...)będzie się nadmiernie roztapiać i pozostanie grudkowata Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek.   Na środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie

Grunt to przepis!
Mazurek z zieloną herbatą 167

tabliczka białej czekolady 1 łyżka oryginalnej zielonej herbaty matcha 125g serka mascarpone 1 galaretka agrestowa Ewentualnie szczypta zielonego barwnika w proszku Dodatkowo: Świeże truskawki, pestki granatu i białe pokruszone bezy do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika na ok 45 minut. Po tym czasie(...)wałkujemy na prostokąt odrobinę większy od blaszki, tak by ciasto naszło na boki formy. Nakłuwamy, obciążamy fasolą wysypaną na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 15 minut, ostrożnie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejne 10-12 minut (do zrumienienia). Studzimy. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w 180ml gorącej wody i studzimy. Śmietankę podgrzewamy

Kuchnia w czekoladzie
ŁACIATEK ZE ŚLIWKAMI – pyszne ciasto ucierane! 99

Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem! Łatwe, szybkie, pyszne, tanie! Do zrobienia w godzinkę! Idealne dla niezapowiedzianych gości! Spróbujcie! Ps. jeśli nie lubicie śliwek ciasto możecie przygotować z innymi owocami – maliny, wiśnie czy truskawki będą tutaj również świetną propozycją! SKŁADNIKI: ( 24X30 ) * mąka pszenna – 3 szkl * olej – 1 szkl * jajko – 4 szt * gazowana woda – 1 szkl(...)proszkiem do pieczenia, wodę i olej. Dzielimy na 2 części. Jedną część zostawiamy jasną, do drugiej dodajemy kakao. Na blachę wyłożoną papierem na zmianę nakładamy jasne i ciemne ciasto tworząc ozdobną mozaikę. Układamy śliwki. Pieczemy ok. 50 minut w 180C. Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik biało-czerwony na zimno 93

krajach z okazji świąt państwowych piecze się ciasta w ich narodowych barwach. U nas ta tradycja dopiero pączkuje, ja chciałabym Was zaprosić dzisiaj po mój autorski przepis na pyszny biało-czerwony sernik na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik biało-czerwony na zimno Składniki Składniki na masę czerwoną (truskawkową): 600 g truskawek mrożonych (w sezonie świeże) 3 galaretki o smaku

To co lubię - gotuję i polecam
Miodownik z jabłkami 224

masą jabłkową i budyniową. Idealne na Święta z filiżanką kawy w rodzinnym gronie. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień po przełożeniu masami. Miodownik udekorowałam naturalnymi posypkami od Delecty. Ciasto miodowe: 3 szkl mąki kostka margaryny 1 łyżka miodu jajko łyżka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 szkl cukru op.cukru wanilinowego Delecta 1/4 szkl gęstej(...)łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1/4 kostki palmy 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: maczek truskawkowy Delecta maczek mango Delecta maczek tutti frutti Delecta Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, sodę i cukier, dodać margarynę, dokładnie posiekać siekaczką. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić. Podzielić

Smakołyki Asi
Drożdżówki z truskawkami 170

słuchać. Bardzo lubimy spędzać czas razem kuchni na wspólnym pieczeniu i gotowaniu. Do upieczenia drożdżówek z truskawkami użyłyśmy naszej ulubionej margaryny Palma firmy Bielmar , którą zawsze mamy w lodówce, gdyby akurat naszła nas ochota na wspólne pieczenie i spędzenie razem czasu. Ciasto: 1 kg mąki 25 dag margaryny Palma firmy Bielmar 2 szklanki mleka 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy(...)przykrywamy je ściereczką i dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego kuleczki. 2. Lekko rozwałkowujemy małe placuszki i układamy na brytfance wysmarowanej tłuszczem. 3. W każdym placuszku robimy małe wgłębienie i smarujemy naokoło roztrzepanym jajkiem. 4. Na środku każdego placuszka układamy po kilka truskawek. 5. Pieczemy około 50-60 minut w temp. 200 stopni

Kuchnia u Bietki
Truskawkowa fantazja 209

czerwonego barwnika spożywczego z żelu dodatkowo: truskawki beziki listki melisy cytrynowej listki mięty czekoladowej Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec(...)dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Zalać mieszaniną czekoladę, wymieszać. Ostudzić do temperatury 28 st. C. Brzegi formy oddzielić od ciasta ostrym noże, zdjąć obręcz tortownicy. Tort polać ostudzoną polewą (28 st. C.), udekorować truskawkami, bezikami i ziołami. Schłodzić w lodówce, aby polewa zastygła. Smacznego! I jeszcze nieskromnie się pochwalę, że mój dzisiejszy egzamin zaliczyłam na dziesiątkę (duńska

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto biszkoptowe z owocami. 100

jest bardzo proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim bez trudu poradzi. Ponieważ o tej porze roku śliwki smakują najlepiej, zrobiłam ciasto ze śliwkami. Jednakże można wykorzystać dowolne owoce - jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, rabarbar i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy albo, na co aktualnie jest sezon:). Jeśli akurat nie mamy świeżych owoców to możemy wykorzystać jakieś

Pani domowa
Czekoladowa Lawa (Molten Lava Cake) 237

oprószenia kakao do oprószenia kokilek truskawki/ maliny do dekoracji Przygotowanie: 1. Masło i czekolady umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Jeszcze ciepłą masę czekoladową przelać do większego naczynia. Wsypać przesianą mąkę pszenną oraz cukier puder i zmiksować. Następnie dodać jajka, żółtka, ekstrakt i likier. Dobrze zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto czekoladowe przelać do około(...)wyczuć ten moment, gdy wierzch jest wypieczony, a środek nadal płynny) Upieczone Lave Cake wyjąć z piekarnika i za pomocą nożyka delikatnie oddzielić ciasto od kokilek. 3. Podawać od razu posypując cukrem pudrem i dekorując truskawkami/ malinami. Smacznego! Inspiracja/ źródło:  Moje Wypieki

Nastoletnie Wypiekanie
placuszki z truskawkami 162

pieczenia  1/4 łyżeczki sody  1 jajko  1/4 szklanki oleju  1 szklanka jogurtu naturalnego   1 szklanka pokrojonych w kawałki truskawek wykonanie:   Wszystkie składniki mieszam łyżką. Rozgrzewam patelnię do pankejków i nakładam ciasto. Placuszki smażę powoli, żeby zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam delikatnie na drugą stronę. Podaję udekorowane

babka w formie
TOTALNIE MOKRE brownie z batata z truskawkami | bez laktozy, bezglutenowe, dietetyczne | 325

kostkę. Dorzucamy do masy i blenderujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i równomiernie rozprowadzamy. Truskawki myjemy, pozbawiamy ogonka i kroimy. Dekorujemy nimi brownies. Pieczemy ok. 70 min w 180 stopniach. Po wyjęciu piekarnika dobrze chłodzimy i dopiero wtedy kroimy. Ciasto jest bardzo mokre i łatwo się rozwala, dlatego należy uważać

Czarnawisienka
Tort ptysiowy 165

dlatego, że są nie smaczne czy coś, po prostu są według mnie nudne... Na moim blogu mam tylko jakieś udziwnione uroczyste ciasta, dlaczego? Bo tak jest fajniej :) Oto one :  Tort Rocznicowy ,  Wytworny tort truskawkowy . 28 sierpnia minęła pierwsza rocznica ślubu mojego brata, na którym świadkowałam. Na obiad mój ukochany zrobił 8 osobowej rodzince 4 ogromne pizze na cienkim

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe ciasto z malinami w 10 minut – bez jajek i nabiału 66

Idealne do mrożonej kawy. Wypiekanie z małym alergikiem na stanie nie jest proste, za to to ciasto nada się idealnie dla osób z nietolerancjami pokarmowymi na jajka i nabiał. Kto podejmuje wyzwanie i za niespełna godzinę chce je mieć na stole? Czekoladowe ciasto z malinami – suche składniki: 220 g mąki pszennej typ 480-500 (1 ½ szklanki) 150 g cukru(...)kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki cynamonu Czekoladowe ciasto z malinami – mokre składniki: 1 szklanka zaparzonej kawy / inki lub po prostu ciepłej wody 1 łyżka octu jabłkowego, malinowego lub innego ⅓ łyżka oleju rzepakowego Czekoladowe ciasto z malinami – dodatkowo: garść świeżych malin (lub banan, truskawki) płatki kokosowe lub migdałowe (u mnie oba) Piekarnik nagrzewamy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania