250g sera Ricotta -> 150g jogurtu greckiego -> 2 jajka -> Sok z limonki -> Skórka z połowy limonki -> 1-2 łyżki miodu Salsa: -> 300 g świeżych truskawek -> Sok z połowy limonki -> Szczypta chilli -> Garść świeżej mięty -> 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Ricotte przekładamy na durszlak i pozostawiamy na około 30 minut(...)konsystencji. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180C [ aż wierzch się zarumieni]. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i odstawiamy, aby wystygło. Teraz należy przygotować salsę. Truskawki obieramy z ogonków. Dokładnie myjemy. Kroimy na drobną kostkę. Siekamy liście mięty. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy miód oraz chilli. Dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce
Jedz zdrowo żyj zdrowo!sezonie na truskawki i jagody nadszedł czas na maliny. Wpis z przepisami na te słodkie owoce zaczynamy od zeszłorocznej tarty malinowej , która niestety z braku czasu nie zagościła na naszym blogu. W te wakacje z pewnością zrobimy ją ponownie, bo przepis jest świetny i wychodzi smaczna, kolorowa tarta z malinami . Składniki na tartę malinową Ciasto: 200 g mąki
niecodziennikparynajbardziej klasyczne ciasto cytrynowe, pyszne w smaku, z naturalnym aromatem cytryny. Takie ciasta domowe kochają wszyscy i coraz częściej do nich wracają, nie ma to bowiem lepszej słodyczy niż domowe ciasto do kawy czy herbaty. Zapraszam zatem na ten przepis A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik(...)jagodami – biszkopt z truskawkami – tort czekoladowy z owocami – sernik z borówkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem – blok czekoladowy MURZYNEK Przygotowanie: 1 h 10 minut Składniki: 250 g masła 360 g cukru 3 łyżki kakao 225 g mąki pszennej + odrobina
nietylkopasta.plktórzy lubią nieco mniej słodkie ciasta. Jasne, jest tu słodka beza, ale zrównoważyłam ją mniej słodkim sernikiem, a całość wyszła niesamowicie. To będzie zdecydowanie mój ulubiony sernik z bezą! A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – tort czekoladowy z owocami – sernik
nietylkopasta.plłyżki śmietany 300 g truskawek cukier Rozmieszać jajko z cukrem, dodać mleko i wodę, następnie mąkę kukurydzianą i pszennej tyle by ciasto nie było zbyt gęste. Usmażyć naleśniki. Ser utrzeć z cukrem i śmietaną, Połowę truskawek pokroić na plasterki i dodać do sera. Resztę zmiksować z cukrem na mus. Nakładać po kopiastej łyżce nadzienia na każdy naleśnik, rozsmarować i zrolować
Gotowanie jest łatweorzeźwiającą, cytrynową pianką. Do tego cieniutka warstwa galaretki. Ciasto łatwe, szybkie, no i oczywiście pyszne! Jedno z pyszniejszych truskawkowych ciast bez pieczenia na tym blogu! Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: SPÓD: * kruche herbatniki – 20 szt MASA TRUSKAWKOWA: * świeże truskawki – 800 g * galaretka truskawkowa – 2 szt * cukier puder – 2-3 łyżki ( do smaku ). PIANKA CYTRYNOWA: * śmietana(...)masie położyć plasterki truskawek. CYTRYNOWA PIANKA: Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Wlewamy zimną ( płynną, ale już tężejącą ) galaretkę i dokładnie miksujemy. Wylewamy na masę truskawkową, odstawiamy do chłodzenia ( całkowitego tężenia ). DODATKOWO: galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia, zalewamy schłodzone ciasto. Chłodzimy ponownie. Smacznego
Ostra na Słodkoutrzeć ciasto jak kruszonka, blaszka 24x29 cm wysmarowana tłuszczem i wyłożona papierem do pieczenia, na dno blaszki rozłożyć ciasto i przyklepać je do dna, na ciasto wylać masę serową na wierzchu poukładać gęsto połówki truskawek piec w temperaturze 190C około 55 minut, sernik dobrze wystudzić, najlepiej całą noc sernik jest wilgotny, delikatny, smakowity...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędzieła! Składniki: 3 tabliczki białej czekolady 1 kg zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa) 4 jaja średnie (temperatura pokojowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Dodatkowo: truskawki ewentualnie cukier Na spód: 250 g ciastek czekoladowych ok. 50 g masła Przygotowanie: Miękkie masło oraz ciasteczka zmiksuj w blenderze. Od razu możesz przygotować formę (26 cm). Wyłóż papierem do pieczenia(...)piekarnika na około 60 minut do temperatury 160 stopni. W międzyczasie przygotujemy mus truskawkowy. Miksujemy w blenderze truskawki.Jeśli mus nie jest tak słodki, dodaj odrobinę cukru. Wyłóż ciasto z piekarnika, a następnie polej musem. Teraz można delektować się słodkim smakiem sernika. <3 Smacznego! Jakie macie plany na weekend? Podzielcie się w komentarzu. My za to planujemy wybrać
Gotowanie, czyli hobby dla każdegotylko lekkie przemieszanie i ciasto gotowe. Piekłam w małej, ciemnej blaszce, o wym. 28x23cm Składniki: suche: - 200g mąki orkiszowej typ450 (lub pszennej) - 150g ksylitolu lub drobnego cukru - 1/2 płaskiej łyżeczki sody (3g) - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli mokre: - 170g jogurtu naturalnego - 100g roztopionego masła - 3 jajka Dodatkowo: - ulubione owoce (u mnie borówki, truskawki i morele) W jednej(...)stopione masło. Następnie do składników mokrych wsypujemy składniki suche i delikatnie mieszamy. Nie wyrabiamy, nie mieszamy długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, wykładamy na nim ulubione owoce (u mnie borówki, truskawki i morele- to co było akurat pod ręką) i obsypujemy kruszonką. Kruszonka: - 120g mąki orkiszowej tortowej typ450 - 70g ksylitolu lub cukru
Smaczne ZdroweSłodziutkie polskie truskawki, owocowy przysmak na jaki wszyscy czekamy z utęsknieniem. To chyba najbardziej uniwersalny sezonowy owoc jaki można sobie wyobrazić. Ciasto, tort, mus, deser w pucharku, lody, koktajl – czymże byłyby one bez apetycznych truskawek? Tego roku zakupiliśmy sami mnóstwo truskawkowych sadzonek, konkretnie truskawki pnącej. Na efekty trzeba jeszcze troszkę poczekać, gdyż nasze truskawki są z rodzaju owocujących później
ProstePesto.plmoja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje(...)drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka 20 gr świeżych drożdży
moj przepis namoja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje(...)drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka 20 gr świeżych drożdży
moj przepis natroszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki(...)kryształ 250 gr twarogu w kostce bez serwatki 50 gr masła roztopionego i ostudzonego 500 gr owoców (u mnie 350 gr rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki, 150 gr truskawek z kompotu) Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych 400 gr, bardzo dokładnie
moj przepis natroszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki(...)kryształ 250 gr twarogu w kostce bez serwatki 50 gr masła roztopionego i ostudzonego 500 gr owoców (u mnie 350 gr rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki, 150 gr truskawek z kompotu) Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych 400 gr, bardzo dokładnie
moj przepis na