ciasto z suszonymi sliwkami - 1003 przepisów (strona:23/67)

Pani Walewska zwana też Pychotką 236

bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych) dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 25x33

Cynamonowe szczęście
Ciasto z truskawkami bez miksera 152

wersji cytrynowej, – z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, – ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, – z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, – z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, – z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, – przełożone kremem, konfiturą, dżemem. Ciasto truskawkowe bez miksera podaję posypane wiórkami, tartymi orzechami lub cukrem pudrem, dekoruję świeżymi truskawkami. Składniki

Zasmakuj Kuchni
Piernik bezglutenowy 214

mielonych migdałów. Wilgotny, pierny, nie za słodki (niektórzy wręcz twierdzili, że mało słodki). Choć podczas przygotowywania byłam pewna, że będę miała na święta piękny zakalec, okazało się, że ciasto wyrosło i jest pyszne. Serdecznie polecam. Na podstawie "Kwestii smaku".  Składniki: 150 g mąki ryżowej 100 g mielonych migdałów 50 g mąki ziemniaczanej 130 g masła 130 g miodu(...)mleka (można roślinnego) ew. 1/2 szklanki bakalii Wykończenie: 1/2 szklanki pociętych w paski i namoczonych w rumie suszonych śliwek (najlepiej zostawić śliwki w rumie na noc) 100 g czekolady 1/3 szklanki śmietanki ew. inne ozdoby ew. powidła do przełożenia Wykonanie: Ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Foremkę o wymiarach 12x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąki, migdały, sodę, gumę

Rodzinka w kuchni
Śliwki w czekoladzie z marcepanem 189

Uwielbiam śliwki w czekoladzie, zresztą śliwki w ogóle czy to świeże, suszone, wędzone to już rarytas. Gdy czwarty raz z rzędu trafiłam na wstrętne śliwki

greenscarf
Sernik przekładany z masą ajerkoniakową 695

szkl cukru pudru ziarenka z 1 laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy Ciasto orzechowe: 10 jajek szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki krupczatki 10 dag posiekanych orzechów 20 dag pokrojonych suszonych śliwek Masa ajerkoniakowa: 3/4l mleka 3 żółtka 2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka) 1/2 szkl cukru 1 margaryna(...)zmielony ser. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać szpatułką z masą serową. Wylać do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24x36cm). Piec ok 30-40 minut w 180st. Ostudzić. Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i po 1 żółtku. na końcu wmieszać resztę składników. Upiec 2 placki w blaszkach 24x36cm w 180st., do zarumienienia

Smakołyki Asi
Szybki piernik 180

sposobów. Do masy przed wypiekiem dodać suszone śliwki i orzechy. Po upieczeniu przekroić poziomo na dwie części i przełożyć je powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi. Polać polewą czekoladową – w rondelku podgrzać i połączyć 100 g gorzkiej czekolady i 50 g masła, wymieszać dokładnie, uważając, aby masa się nie przypaliła. Lekko ostudzoną wylać na ciasto. Składniki 100 g masło 2 łyżka

Kucharzyca
Kutia – kuchnia podkarpacka 137

ugotowany, zmielony mak. Do kutii dodaje się miód i bakalie, takie jak orzechy, rodzynki, czy wędzone albo suszone śliwki. Na południu Podkarpacia, w rejonie Beskidu Dukielskiego, do kutii dodaje się również śmietanę. Tam też niekiedy pszenicę zastępuje się upieczonymi kuleczkami z ciasta drożdżowego, skropionymi mlekiem i posłodzonymi miodem. W innych rejonach kraju pszenica bywa zastępowana pęczakiem, który po ugotowaniu(...)Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Kutia - kuchnia podkarpacka Składniki: 200 g obłuskanej (obtłuczonej) pszenicy 200 g miodu 200 g maku 100 g cukru bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, śliwki wędzone lub suszone (po 50- 100 g każdego rodzaju) Pszenicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, uważając by jej nie rozgotować (około

Trzeci talerz
Pizza 254

suszonych pomidorów, druga z dodatkiem śliwki suszonej. Obie wyśmienite!Składniki:500 g mąki pszennej 450250 ml ciepłej wody30 g świeżych drożdży półtorej łyżeczki solipół łyżeczki cukru3 łyżki oliwy z oliwek EXTRA VERGINE Olitalia 300 g sera żółtegopomidory suszone w oleju PONTI dobra gatunkowo kiełbasa cienka1 cebulasos pomidorowy z ziołamiboczek wędzony 10 długich plastrówkilka szt śliwek suszonych100(...)wyrośnięcia ok 40-60 min (do podwojenia swojej wielkości). Następnie dzielimy ciasto na porcje. Z całości wyjdzie nam 2 olbrzymie pizze, 4 małe, lub więcej mini pizzy na cienkim cieście.Każdą porcję ciasta dokładnie rozciągamy, wałkujemy na okrągło. Na obrzeża układamy starty ser i zwijamy dokładnie zlepiając ciasto. Na środek wykładamy porcję ulubionego sosu pomidorowego, na niego porcję startego żółtego

Malinowe Pocałunki
Schab z morelą w ziołach z sosem rozmarynowym z suszonymi pomidorami 171

Kochani dzisiaj bardzo proty przepis na schab z morelą w ziołach, który świetnie nadaje się na obiad, a po ostudzeniu jest idealnym mięsem na

Niezły Młynek
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 190

wyrastanie ciasta. Ciasto zawiera w sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania.  Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić z jednym z poniższych tażinów:tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami(...)podstawie przepisu z culinaryanthropologist na 2 duże płaskie chlebki (starczy dla 4-6 osób) czas przygotowania: 3 godz. (z czego w sumie ponad 2 godz. na wyrastanie ciasta) Składniki: 250 g mąki chlebowej 125 g mąki pełnoziarnistej 125 g mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub polenty (ja użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierniczki nadziewane 157

sztuk): Ciasto: 500 gram mąki (u mnie 300 gram pszennej tortowej i 200 gram mąki pszennej typ 1850) 260 gram miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 125 gram masła 60 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 50 gram przyprawy do piernika (lub nawet więcej) Nadzienie śliwkowe*: 100 gram suszonych śliwek 1 łyżka dżemu figowego (lub powideł śliwkowych(...)balonie) na 4-6 tygodni. Na 4-5 dni przed Wigilią wyciągamy z lodówki ciasto (kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem pierniczków). Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na grubość około 3mm - 4 mm. Jeśli jest taka konieczność to podsypujemy niewielką ilością mąki. Wykrawamy z ciasta serduszka i na połowę serduszek nakładamy niewielką ilość nadzienia (1/2 łyżeczki) i przykrywamy drugim serduszkiem

Mango Papaja
Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi 203

śliwek suszonych 100 ml śliwowicy 3 plastry pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Śliwki zalać śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym. Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić  białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć(...)kilku godzinach przekroić i posmarować  powidłami śliwkowymi, również wierzch. Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, masło i wlać śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Polewę wylać na górę tortu. Udekorować suszonymi śliwkami namoczonymi w śliwowicy i kandyzowanymi plastrami pomarańczy

Kulinarny karnet Christophera
Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą 173

mleka ·       70 g śliwek suszonych ·       kieliszek wódki ·       powidła śliwkowe ·       lukier kolorowy lub polewa czekoladowa ·       płatki migdałów   Przygotowanie: Śliwki suszone kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski(...)ciasto. Ciasta zagniatać jak najkrócej. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około godzinę. Formę 24 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Uformować wałek i odciąć od niego około 1/7 ciasta. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy. Piec w piekarniku z termo-obiegiem nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut (uważać aby ciasto się

Mania Gotowania
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 185

kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnempasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłekzupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowympieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananemHitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania