dobry z ciastem marchewkowym Ciasto powstało z miłości do marchwi i Męża rzecz jasna, dla którego wszelakie krzątanie się w kuchni jest dla mnie niekończącą się frajdą! No więc jest! Frajda, gorące ciasto, wolne popołudnie, towarzystwo rodziny i szczęśliwy Mąż Ciasto marchewkowe z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów włoskich z dużą ilością lukru cytrynowego, coś pięknego. Ciasto można udekorować(...)POLECAM, bo wilgotne i słodkie ciasta znikają pierwsze! Zobacz również mój inny przepis na ciasto marchewkowe Składniki: 2 szklanki tartej marchwi 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju szczypta soli 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g suszonej żurawiny, zamiennie rodzynki lub suszone śliwki (albo mix:) jeśli chcecie mniej
Zasmakuj KuchniSkładniki: 100 g mieszanki keksowej (u mnie z Lidla - Belbake ) 100 g rodzynek 75 g śliwki suszonej garść żurawiny suszonej 100 ml wódki 1
kulinarnyswiatdomiaromatów, smaków w jednym niedużym cieście. To jego wyjątkowość, w której się bezpowrotnie zakochałam:) Zapraszam na keks świąteczny z suszonymi owocami HELIO i ananasem, pachnący słodyczą, pomarańczą, świętami, rodzinną atmosferą:) SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 70 g margaryny Optima 2 jajka 1 szklanka posiekanych suszonych owoców HELIO (mix moreli, śliwek, jabłek, gruszek, daktyli) + łyżka mąki(...)szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Margarynę miksuję z jajkami. Dodaję mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową, miksuję. Suszone owoce HELIO kroję na małe kawałki (ma wyjść szklanka), obtaczam w łyżce mąki i dodaję do ciasta. Mieszam łyżką lub szpatułką. Ciasto przelewam do keksówki (u mnie o wymiarach: 25 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam
Zasmakuj Kuchnikeksie powinno się znaleźć. Smaczne ciasto, które można upiec nie tylko od święta ;) 200 g masła 200 g masy marcepanowej 1/4 szklanki cukru pudru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml amaretto 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich 100 g mieszanki(...)puszysta, wsypać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksować, na końcu dodając wszystkie bakalie łącznie z alkoholem, w którym się moczyły. Keksówkę wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, obsypać płatkami migdałowymi, a kiedy zastygnie pokroić na plastry. Smacznego
https:KKuchniaMniamsłodycz. Tak! Mazurki MUSZĄ być słodkie. Niektóre są nawet bardzo słodkie. Ja przez długi czas nie lubiłam mazurków. Do dzisiaj mam swoje ściśle ograniczone preferencje co do smaku tych ciast. A jednak je piekę. Są zazwyczaj niewielkie, bo już maleńka porcja zaspokoi apetyt każdego łasucha. Szukam także smaków, które będą mi odpowiadały. To jedno z takich połączeń. Polecam. Składniki(...)szklanki bakalii: np. suszone śliwki i orzechy: włoskie, laskowe, nerkowce, suszona żurawina, suszone morele, obrane migdały, lub inne • polewa czekoladowa: 150 g czekolady ciemnej np. deserowej lub mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej + 2 łyżki mleka • 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej • opcjonalnie wiórki czekoladowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować spód ciasta: Do miski przesiać mąkę pszenną
W mojej kuchnimasła, 3 łyżki mąki pszennej, 20 szt. śliwki suszonej, np "Suska sechlońska", 70 ml rumu, 2 łyżki podkarpackiego modu spadziowego, 100 g orzechów laskowych, 1 łyżeczka oleju rydzowego lub dobrego oleju rzepakowego 3 andruty np. kaliskie Wykonanie: Śliwki zalewamy rumem - odstawiamy na 2 godziny.Po tym czasie delikatnie odsączamy i kroimy na ćwiartki(...)stawiamy na małym ogniu. )Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę.Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone śliwki oraz przesianą mąkę - delikatnie mieszamy.Masę przelewamy do kwadratowej blachy ( średnicy 25x25cm ).Pieczemy w 240 stopniach C, przez 15 minut.Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła.Takie same koła wykrawamy z andrutów.Układamy torciki
kolorowotorcikowowędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców) kilka świeżych lub rozmrożonych i odsączonych grzybów leśnych, pokrojonych na pół (dodałam podgrzybki) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane suszone zioła: oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i wody zrobić(...)mąki i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk i miski. Pozostawić, aby wyrosło na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto odgazować i wylepić dno okrągłej blaszki. Odczekać ok. 20 minut, aby znów podrosło. Następnie posmarować sosem barbecue, posypać startym na grubych oczkach serem, wyłożyć na ser boczek, śliwki, grzyby, cebulę i czosnek. Posypać
Czerwień i błękitPrzepyszne ciasto na weekend! Makowiec ale bez maku. Czy to możliwe? Prawie tak, to ciasto smakuje jak najlepszy makowiec choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła(...)jajo - 3 suszone śliwki WYKONANIE: ROZCZYN: do kubeczka wlej połowę mleka, dodaj drożdże plus 3 łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszaj. Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią maki na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko. Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej
SMYKWKUCHNIjajo - 3 suszone śliwki WYKONANIE: ROZCZYN: do kubeczka wlej połowę mleka, dodaj drożdże plus 3 łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszaj. Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią maki na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko. Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej
SMYKWKUCHNIorzechami, nawet skórką kandyzowaną. Ciasto jest na jedną keksówkę. Ciasto czekoladowe z rodzynkami i powidłami śliwkowymi. Z lekką nutą cynamonu. Szybkie, proste w przygotowaniu ciasto i pyszne! Idealne do kawy, na szybko, można polać polewą czekoladową. Inne moje wersje tego ciasta: dodaję wiórki kokosowe, dodaję inny owocowy dżem, konfiturę, dodaję świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny, wtedy można(...)dodawać kakao, dodaję mak, dodaję sok z cytryny i skórkę z dwóch cytryn, powstaje ciasto cytrynowe, rezygnuje wtedy z kakao, dodaję suszone owoce, bakalie, np. posiekane orzechy, migdały. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej lub 2 szklanki mąki pszennej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 250 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, jagodowego pół płaskiej łyżeczki cynamonu
Zasmakuj Kuchnidesery, jest pysznie i tak różnorodnie! Zapraszam! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Ciasto czekoladowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Jabłka pod owsiano-cynamonową kruszonką Keks 2016 Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi Migdałowo-kakaowa babka Muffinki owsiane z marchewką
Moja smaczna kuchniagram kefiru 1 szklanka mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag suszonych śliwek olej do smażenia Wykonanie: Mąkę wymieszać z solą i sodą oczyszczoną, wbić jajko, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść po łyżce ciasta a na nim po 1-2 śliwki i przykryć ponownie łyżką ciasta. Smażyć bardzo powoli do zrumienienia
Tradycyjna Kuchniaprzed świętami aż kusi żeby go zrobić:) Składniki na jedną dużą keksówkę; 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka 10 dag orzechów włoskich
Apetyczna babeczkamąki pszennej - 15 dag mąki żytniej - 20 dag pokrojonych fig - 20 dag pokrojonych suszonych śliwek - 1/2 szklanki sezamu, słonecznika, orzechów i dyni Dobrej jakości bakalie znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Całość wymieszać dokładnie dłonią. Podzielić na połowę. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić ciasto w blaszkach
Apetyczna babeczka