ciasto z suszonymi sliwkami - 1003 przepisów (strona:34/67)

Piernik staropolski 156

ciasto jest dosyć luźne a po 4 – 6 tygodniach twardnieje. Składniki: 1 kg mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 500 g miodu naturalnego 250 g masła 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2 x 40 g torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele(...)wystudzić. Sodę rozpuścić w mleku, dodać do nich mąkę, jajka, sól, przyprawy do piernika i wystudzony tłuszcz z miodem i cukrem. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 4 – 6 tygodni. 7 dni przed świętami wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na trzy równe części

Na słodko lub wytrawnie
KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKIEM I BAKALIAMI. 263

jabłkagarść suszonych moreligarść suszonych śliwekgarść rodzynek i żurawiny50 g kandyzowanych skórekUbijam na parze jajka z cukrem. Dodaję olej oraz mąkę, wcześniej wymieszanąz proszkiem do pieczenia i solą. Jabłka obieram, jedno ścieram na grubych oczkach, a drugie kroję w kosteczkę. Na mniejsze kawałki kroję także morele i śliwki. Owoce i bakalie łączę z ciastem. Przekładam do keksówek. Piekę

W kuchni Karmel-itki
Ciasto jaglane z śliwkami i makiem 174

kuchni. Z dużym wyborem mak mogę kombinować na wszystkie sposoby. Tym razem upiekłam ciasto z maki jaglanej, dodatkowo dodałam mak i śliwki. Coś pysznego! Składniki: 2 jajka 1 banan 4 łyżki mąki jaglanej 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia 1 płaska łyżka maku 4 suszone śliwki  aromat Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie

Truskawkowa Fiesta
Pierogi ze śliwką kalifornijską , bitą śmietaną i orzechami 141

użyłam śliwek kalifornijskich ze sklepu  Pana Marka- ze sklepu od Skworcu Suszone śliwki kalifornijskie bez pestek charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ale do dzieła, robimy zdrowe, aromatyczne pierogi. Wyjmij śliwki z opakowania i włóż do szklanej miski, posyp cukrem, odstaw na chwilkę. Robimy ciasto na pierogi. Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/2–2/3 szklanki wody

Z Kuchni Do Kuchni
Wigilijna wieczerza. 105

zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz do  gołąbków też już gotowy. Przypominam

Kuchnia Beaty
Pizza 169

picia herbatę lipową, natomiast tradycyjne ciasta i ciasteczka na deser, zastępowano tzw. ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa, cukier(...)łyżkami mąki. Odstawić przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z solą, następnie w wykopany po środki dołeczek wlać rozczyn drożdżowy, następnie zagnieść miękkie ciasto (jeśli będzie za suche, można dodać jeszcze trochę wody). Na koniec w czasie zagniatania dodać oliwę. Kulkę ciasta podzielić na dwie części, każdy wywałkować na ~40cm krążek (my całością ciasta

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 121

żeby dodać do niego orzechy i to na pewno był strzał w dziesiątkę, bo połączenie czekolady i chrupiących orzechów zawsze i każdemu smakuje. Dodałam również od siebie trochę suszonych śliwek, bo takie połączenie też lubię, choć następnym razem dodam ich więcej. Po prostu, nie mogę się doczekać, co też wymyśliły inne Piekarki i co też smakowitego przygotowały(...)szkl) ciepłej wody330 g (2 i 2/3 szkl) mąki chlebowej150 g rodzynek50 g suszonych śliwek80 g orzechów laskowych8 g (1 i 1/2 łyżeczki) soli20 g (2 i 1/2 łyżki) gorzkiego kakao* dokarmionego 12-24h wcześniejPrzygotowanie:1. Wymieszać rodzynki z orzechami i pokrojonymi śliwkami.2. W drugiej misce przesiać mąkę, sól i kakao.3. W trzeciej -największej- misce wymieszać zakwas

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka orkiszowo-żytnie z ziarnami i owocami 155

figi można zamienić na morele i śliwki. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Pozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu.... Składniki: 2 szklanki płatków orkiszowych 1 szklanka mąki żytniej po 4 łyżki pestek dyni, siemienia lnianego i sezamu 3 łyżki nasion chia 100 g suszonej żurawiny 100 g suszonych czereśni 100 g suszonych fig, posiekanych 2/3 szklanki cukru (może być(...)proszku do pieczenia 2 duże jajka 200 g stopionego masła ew. 2 łyżki oleju Sypkie składniki umieścić w misce, dodać roztrzepane jajka i stopione masło. Dokładnie wymieszać. Gdyby od ciasta oddzielały się suche składniki, można dodać nieco oleju lub wody. Ciasto odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie mokrymi rękami odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Mocno ściskać, następnie delikatnie

Czerwień i błękit
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 422

Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy blachę o wymiarach 30 x 25 cm. Drugą część ciasta wałkujemy(...)rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto podzielić na dwie różne części, do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao - zagnieść. Oba kawałki ciasta owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy jasne i ciemne ciasto. Z ciasta ciemnego wykrawamy małe kwiatki, układamy

Ciastka - domowe słodkości
Torcik i 4 urodziny bloga 125

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta dowolnego barwnika lub kilku barwników 500 ml śmietanki kremówki  3 -4 łyżki żelatyny 125 ml gorącej wody  3 łyżki cukru pudru suszone śliwki, daktyle , rodzynki Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem(...)obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Ciasto przełożyć do foremki, a następnie wykałaczką namoczoną w barwniku zrobiłam takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przekroić na połowę. Żelatynę rozpuścić w wodzie, odstawić.Śmietanę ubić razem z cukrem, dodać żelatynę , wymieszać.Dodać suszone owoce i znów wymieszać.3/4 masy wyłożyć

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z makiem i bakaliami 151

być twardsze, żeby utrzymało nadzienie. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Farsz: 2 puszki masy makowej szklanka rodzynek szklanka orzechów włoskich pół szklanki śliwek wędzonych dwie łyżki miodu pół szklanki suszonych moreli pół szklanki suszonej żurawiny pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy cynamon

ladykitchen
Chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami. 158

mąki pszennej 250 g mąki owsianej 10 g suszonych drożdży 3 łyżki oliwy 320 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych 4 suszone śliwki drobno pokrojone 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki kminku 1 łyżeczka prażonej cebulki. Dodatkowo(...)rozmącone jajko 1 łyżka mleka Ziarno do posypania Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Przykryć   ściereczką i pozostawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Foremki wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do przygotowanych keksówek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia ok 45 minut. Wyrośnięte ciasto wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka

Na słodko lub wytrawnie
Kibiny z suszonymi śliwkami 226

Dzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą, cynamonem, anyżem i laską wanilii. Efekt wspaniały, ale najlepiej będzie jak sprawdzicie sami!.Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:30 dag mąki20 dag masła1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu

Apetyczna babeczka
JOKER’S FRUITCAKE – BATMAN: ARKHAM ORIGINS – keks świąteczny Jokera 246

tłuszczu KEKS [FRUITCAKE] JOKERA Batman: Arkham Origins świąteczne ciasto z suszonymi owocami i alkoholem 40 min 1,5 h (pieczenie) 20 zł 8 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ rondelek drewniana łyżka ostry nóż keksówka papier do pieczenia Składniki Koszt suszone owoce [500 g] – u nas rodzynki, żurawina, morele, śliwki, kandyzowana skórka cytronu po 100g 10 zł cukier brązowy(...)kandyzowanej skórki z cytronu i wg nas to w zupełności wystarczy. Co do reszty, to można zrobić taką mieszankę jak w przepisie, ale jeśli lubicie, to można użyć także suszonych fig czy daktyli. Proporcje całkowicie zależą od Waszej wyobraźni i preferencji. Warto też dodać garść siekanych orzechów. Owoce kroimy tak, aby miały równe wymiary – u nas wzornikiem są rodzynki

Nerds Kitchen
CIASTO MEKSYKAŃSKIE 132

jedząc je... jemy zupełnie inne ciasto. Dodam,że jest wilgotne, pełne owoców i  pyszne! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 4-5 łyżek gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag rodzynek 10 dag orzechów włoskich 5-7 sztuk. śliwek suszonych 2 jabłka 2 gruszki Na wolnym ogniu(...)sztywną pianę. Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową.  dodałam dwie szklanki mąki  i trzy łyżeczki proszku do pieczenia. Masę dokładnie wymieszałam. Orzechy i śliwki pokroiłam na części. Rodzynki zalałam na chwilę gorącą wodą i odsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.   Następnie dodałam bakalie do masy. Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki

potrawyregionalne