przemęczając się zbytnio. ;) Dzisiaj proponuję Wam dwa przepisy na ekspresowy chleb z mąki krupczatki. Jeden jest inspirowany włoskim pieczywem z ziołami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Drugi zaś nawiązuje do kuchni polskiej — jest pełen bakalii — orzechów, suszonych śliwek oraz posypany jest moją ukochaną czarnuszką. Oba są równie wyśmienite i zachęcam do upieczenia ich razem. A i pamiętajcie, że baza(...)Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika ½ szklanki pestek dyni garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść migdałów 10 suszonych śliwek 1 łyżka czarnuszki (plus
Food Squaresuszonych śliwek Polewa: 75 g czekolady mlecznej ciemnej Przygotowanie: Mąkę przesiewam przez sito, dodaje wszystkie suche składniki: cukier,przyprawę do piernika,kakao,proszek do pieczenia oraz sodę. W drugiej misce łącze ze sobą mokre składniki: jajko, olej, mleko. Śliwki kroję na mniejsze kawałki Mokre składniki łączę ze suchymi, dodaję śliwki. Ciasto przekładam do papilotek
KukuleczkiMakowiec na cieście krucho- drożdżowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-kiszona-kapusta-i.html Wigilijna kapusta z grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Łosoś w płatkach migdałowych http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/06/osos-w-patkach-migdaowych.html Sałatka śledziowa w konserwowym towarzystwie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/01/saatka-sledziowa-w-konserwowym.html Oczywiście brakuje tu pierogów z suszoną śliwką, uszek z grzybami
Kuchnia w czekoladzieludziom. Fajna filozofia, zwraca uwagę na drugiego człowieka i dzielenie się najprostszymi rzeczami, a dodatkowo uczy cierpliwości - na upieczenie poczekamy 7 dni. Oczekiwanie wynagrodzi smak chlebka (a właściwie to ciasta), który możemy uzupełnić ulubionymi dodatkami. Jeśli nikt was nie lubi, nie macie przyjaciół albo chociaż znajomych skłonnych przekazać wam zaczyn, nie smutajcie - można zrobić samemu. Zaczyn: 10 g świeżych drożdży(...)mąki, 3 jajka, cukier waniliowy, po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i soli. Reszta dodatków jest opcjonalna, ja dorzuciłam opakowanie pralinek nugatowych Milki i dwie garście suszonych śliwek. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Według przepisu chleb watykański piecze się raz w życiu, jednak po spróbowaniu jestem pewna, że jeszcze nieraz do niego wrócę. Ma specyficzną
sama złodyczTrudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również, choć z zupełnie innego powodu. Ich dziwiło, że dodaję napar z herbaty do słodkich wypieków, mnie fakt że nie wiedzieli o babce herbacianej, którą Paweł kupował dość często w naszej ulubionej cukierni na łódzkich(...)Chocolate lub Richmont Earl Grey Blue ) *** 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru (można odrobinę więcej lub odrobinę mniej, w zależności od upodobań) 3/4 szklanki rodzynek (można też dodać orzechy, suszone śliwki, suszone morele) 50 ml ciemnego rumu i ewentualnie rum do namoczenia rodzynek 3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasody 250 g suszonych śliwek 50 ml kawy rozpuszczalnej polewa czekoladowa powidła/dżem Sposób przygotowania: Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić na małe kawałeczki. W rondelku rozpuścić miód z cukrem i przyprawami. Dodać masło, ostudzić. Wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę (30 ml), kakao i śliwki. Wyrobić ciasto i przełożyć do podłużnej
Pobite gary Barbarytortownicy. Ja tym razem przygotowałam z połowy, w 18 cm formie. Podaję dwie wersje. Składniki (24 cm / 18 cm): 350 g / 175 g suszonych śliwek, posiekanych 420 g / 110 g rodzynek 175 g / 90 g miękkiego masła 175 g / 85 g cukru trzcinowego 175 ml / 85 ml miodu(...)gotować na małym przez 10 minut. Odstawić do przestudzenia na około 30 minut. Dodać jajka, mąkę, migdały, proszek i sodę i wymieszać (można to zrobić łyżką). Ciasto przelać do tortownicy podwójnie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 1 3/4- 2 godzin w formie 24 cm lub około
Sto kolorów kuchnichleb ze śliwkami możecie upiec w tradycyjny sposób. Efekt też będzie rewelacyjny! Przepis na pszenno-żytni chleb ze śliwkami Składniki na pszenno-żytni chleb ze śliwkami: Zaczyn drożdżowy: 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki 25 g świeżych drożdży 3-4 łyżki ciepłej wody Chleb: 150 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej razowej garść suszonych śliwek płaska łyżeczka soli(...)ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko. Dodaj do niej miód, sól, pokrojone w cienkie paseczki śliwki oraz zaczyn. Zacznij wrabiać przy pomocy miksera z hakiem. Stopniowo zacznij wlewać wodę, nieustannie wyrabiając ciasto. Powinna powstać gęsta i dosyć kleista masa. W razie potrzeby dodaj jeszcze łyżkę mąki pszennej. Zbierz ciasto z brzegów miski. Przykryj ją szmatką
okolicepalnika.plwszystko razem. Rozłóż w formie do muffinek papilotki – wrzuć do każdej z nich po 1 migdale,żurawinie i 2-3 kawałki śliwki. Wypełnij każdą papilotkę do 3/4 wysokości ciastem. Dodaj po kilka malin, wciskając je w ciasto. Wstaw je do piekarnika na ok. 20min, jednak bądź czujna/czujny i sprawdź przy pomocy patyczka stopień wypieczenia babeczek. W kąpieli wodnej rozpuść(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki mleka 4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 30 g suszonych śliwek pokrojonych w kostkę 30 g suszonej żurawiny 50 g migdałów lub innych orzechów opcjonalnie 100 g czekolady gorzkiej i 2 łyżki mleka na polewę opcjonalnie – 4 lizaki świąteczne
Eat me! Fit me!będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle i śliwki oraz migdały i różne orzechy. Pewne jest, że choć dowolnie wybranych, w keksie nie może zabraknąć bakalii. To tak, jakby zrobić makowiec bez dodatku maku ;) Mój keks(...)bakalii (u mnie: po 40g migdałów, suszonych moreli i daktyli, rodzynek, po 30g orzechów włoskich i laskowych, 80g kandyzowanych skórek owocowych) 1-2 łyżki mąki do oprószenia bakalii cukier puder do oprószenia oraz garść kandyzowanych skórek owocowych do dekoracji Wykonanie: - składniki na keks powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować bakalie: rodzynki i suszone owoce oraz migdały sparzyć
Smakołyki Berenikipłatków owsianych 2 jaja 3 łyżki mąki orkiszowej łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki otrębów owsianych łyżka siemienia lnianego pół szklanki nasion słonecznika 80 gram suszonych śliwek 2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem, oliwą z oliwek) łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70% łyżka wody Puree(...)odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, olej, jogurt naturalny, siemię lniane, otręby, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sodę i dokładnie mieszamy. Śliwki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski z ciastem, dodajemy również nasiona słonecznika i całość przelewamy do formy (keksówka o długości 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mango Papajaskórki pomarańczowej - 10 suszonych śliwek - 1 cytryna Przygotowanie: Śliwki drobno kroimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrami i masłem na puszystą masę. Następnie dodajemy otartą z cytryny skórkę i wyciśnięty sok. Do masy dodajemy pokrojone śliwki, skórkę pomarańczową oraz płatki owsiane. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Gotowe ciasto przekładamy do małych
Zainspirowana w kuchnidaktyli garść suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30% Jajka utrzeć z cukrem i miodem, następnie dodać mus z jabłek i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać. Rodzynki namoczyć we wrzątku, odcedzić. Daktyle i śliwki pokroić w kostkę. Rodzynki, śliwki i daktyle obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać
talerz przyjemnościśliwką czy z jabłkiem. Wybrałam śliwkę, ale to tylko kwestia czasu i z jabłkiem na pewno też wypróbuje. Zacznę od tego, że wszelkie połączenia słodko-wytrawne nie są mi obce i bardzo chętnie po nie sięgam. Zanim zrobiłam chlebek myślałam, że dzięki śliwce będzie bardziej słodszy, a jest taki ‚słodko’ idealny. Przyprawy równoważą słodkość śliwki, nadając chlebkowi ciekawy posmak(...)gałki muszkatołowej 6 suszonych lub wędzonych śliwek, drobno pokrojonych 1,5 łyżeczki soli morskiej Mąkę pszenną mieszamy z mąką żytnią, dodajemy otręby, zioła i sól. Wlewamy letnią wodę, następnie zakwas i mieszamy ręką lub mikserem do połączenia się składników. Dodajemy śliwki i lekko mieszamy. Keksówke o długości 25 cm natłuszczamy i posypujemy otrębami. Przekładamy ciasto chlebowe, wygładzamy, posypujemy otrębami
Made By Mom And Sonwody - 70 g daktyli - 30 g oleju kokosowego - 20 g sezamu - 100 g mąki owsianej bezglutenowej - 90 g mąki gryczanej Nadzienie - 100 g suszonych śliwek - 100 g suszonej żurawiny Wykonanie Daktyle moczymy przez około 15 minut w gorącej wodzie. Następnie odsączmy je i blendujemy z olejem kokosowym na gładką masę. Do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy masło(...)śliwki oraz żurawinę moczymy w gorącej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na jednolitą masę. Z lodówki wyciągamy ciasto. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta (najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia by ciasto się nie przyklejało do wałka). Na środek wykładamy połowę farszu i składamy obie strony. Podobnie robimy z drugą częścią ciasta
Health-Fit-Life