Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem – Nowe pyszne ciasto w Małej Cukierence z makiem, kokosem i ananasem. Trochę zajmuje czasu, ale jest bardzo smaczne. Ananas zanurzony jest w kokosowym kremie budyniowym i ożywia ciasto. Na wierzchu jest pianka z bitej śmietany i galaretki. Ja użyłam niebieskiej galaretki, ale możemy użyć dowolnej, swojej ulubionej. Ciasto udekorowałam uprażonymi wiórkami kokosowymi, całość(...)cukrem pudrem. Następnie stopniowo wlewać lekko tężejącą galaretkę ( patrz FILM ) cały czas ubijając mikserem. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. 14. Ciasto przechowywać w lodówce, podawać pokrojone na prostokąty. Każdy kawałek ciasta możemy ozdobić kleksem bitej śmietany i gwizdkami wyciętymi z marcepanu, które ozdobiłam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku ( patrz FILM ). Udanych wypieków
Mała CukierenkaMazurek cygański to ciasto nie tylko na święta, ale idealne do herbatki czy kawy. Bardzo łatwe do przygotowania, a jeszcze szybciej znika. Skorzystałam z przepisu s.Anastazji i jak zawsze jestem zadowolona z efektu i smaku. Może i Wy skusicie się na proste ciasto bakaliowe na waflu. Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)cukru 100 g mąki pszennej 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych 100 g rodzynek (sparzonych gorącą wodą) 100 g skórki kandyzowanej cytrynowej i pomarańczowej 50 g suszonych śliwek (dałam suszone morele) drobno pokrojonych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Lukier 1 białko 120 g cukru pudru sok z cytryny Białko utrzeć z cukrem i cytryną na gładko. Polewa
O kuchni z uczuciemmoje smaki, śledź w trzech smakach (24 zł): z suszona żurawiną i śliwka wędzoną w dymie, w śmietanie z jabłkiem i cebulą i w oleju z cebula i korniszonem - śledziem niestety jestem rozczarowana; jest wymoczony, niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny, niepotrzebnie tylko zostały wykąpane
Kulinarne przygody Gatity*składniki na 1 porcję: 1 garść miksu sałat 3-4 suszone śliwki Helio 2-3 pomidorki koktajlowe ok. 7 kosteczek sera feta wykonanie: Na talerz
Domowy Smak JedzeniaCiasto czekoladowe Ciasto marchewkowe bez mąki Ciasto owsiane Ciasto pomarańczowe bez mąki Keks 2016 Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem Murzynek Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem
Moja smaczna kuchniasię oprzeć:) Idealne dla wszystkich, którzy lubią ciasto „murzynek”:) 1,5 szkl. mąki pszenej 1,5 szkl. cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 op. cukru wanilinowego 7 łyżek wody 250 g margaryny 1-2 jabłka bakalie: orzechy, rodzynki, suszone śliwki ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej Margarynę przekładamy
Smaki Na TalerzuWilanowie miałam okazję próbować go po raz pierwszy. Rosół zaliczany jest do polskich dań narodowych. Nazwa wywodzi się najprawdopodobniej od słowa "rozsolić", gdyż w dawnych czasach mięso było suszone lub konserwowane solą. Rosół polski po raz pierwszy pojawia się w literaturze kulinarnej w 1682 roku w książce "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza wojewody krakowskiego(...)świątecznych pierników i wielu innych ciast jest dostępny w sklepie internetowym Kuchnie Świata Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny - składniki 1 cały kurczak zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 pęczek włoszczyzny 3 cebule białe 5 liście zwykłej białej kapusty 1 mała limonka 1 laska cynamonu (około 3 cm) 2-3 śliwki suszone lubczyk, sól, pieprz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażurawiną, śliwkami suszonymi, orzechami, kawałkami czekolady tym co akurat macie pod ręką czy najbardziej lubicie :-) ) Wykonanie: Masło(lub margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Następnie dodać powoli mąkę i proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kokos, płatki owsiane i wszystko króciutko miksować. Na samym końcu dodać rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta formować
Aromatyczne PodróżeUwielbiam keksy, zwłaszcza te wilgotne z dużą ilością bakalii. W tym było ich więcej niż ciasta, dlatego wyjątkowo nam smakował. Dość wyraźnie czuć w nim było herbatę i rum, którego moim zdaniem w keksie nie może zabraknąć. Owinięty wilgotną ściereczką może stać nawet kilka dni. Do upieczenia tego keksa użyłam bakalii firmy Helio Składniki na keksówkę(...)jajek 200 g mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 100 g posiekanych orzechów po 100 g kandyzowanych ananasów, suszonych śliwek, wiśni, żurawiny i rodzynek 100 g daktyli półtorej szklanki mocnej herbaty earl grey 1/2 szklanki rumu Dzień przed pieczeniem keksa bakalie posiekać i zalać szklanką gorącej herbaty, odstawić na kilkanaście
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagorąca woda (około 100 ml) garść suszonych grzybów 2 boczniaki mikołajkowe (eryngi) 4 małe pieczarki 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty 3 łyżki klarowanego masła 2 nieduże wędzone śliwki majeranek pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonej kolendry pieprz sól Wykonanie: Zaczynamy od farszu, żeby zdążył się schłodzić. Grzyby suszone kilka zalewamy niewielką ilością gorącej wody(...)dodając niewielkie ilości wody i mieszając. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę wędzone śliwki, doprawiamy farsz pieprzem, majerankiem (według uznania) i niewielką ilością kozieradki i kolendry. Odstawiamy farsz, aby ostygł. Gdy będzie już zimny, nastawiamy w dużym garnku wodę do gotowania pierogów i zaczynamy przygotowywać ciasto. Mąki i len przesiewamy do miski i stopniowo dodajemy gorącą wodę (jej ilość
Quinoa Raz!bezpośrednio na cieście. ➤ Spróbuj również innych deserów bez cukru: biscotti , marokańskie trufle daktylowe lub baklava w syropie miodowym . Keks pomarańczowy na mące migdałowej (z oliwą, bez cukru) Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm.): 200 g mąki migdałowej (czyli mielonych migdałów) 100 g orzechów włoskich, posiekanych 600 g mieszanych suszonych owoców, ew. skórki pomarańczowej, np. suszone figi(...)łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego (kupuję taki słodzony sokiem jabłkowym, można pominąć), po garści suszonym moreli pokrojonych na paski, suszonej żurawiny (u mnie to kwaśny berberys) i całych blanszowanych migdałów Przygotowanie keksu pomarańczowego: W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, orzechy, suszone owoce, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz skórkę z pomarańczy. W drugiej misce
Chilli Czosnek i OliwaJeśli nie masz sproszkowanych daktyli namocz 5 sztuk suszonych, zblenduj i dodaj do ciasta. mąka gryczana - 2 szklanki kakao - 2 łyżki sproszkowane daktyle - 2-3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka napój ryżowy lub woda - 1 szklanka jajo - 1 szt. kilka kostek gorzkiej czekolady - olej do smażenia 1/2 kg śliwek węgierek Węgierki umyj i wypestkuj zacznij podgrzewać w rondlu
AZgotuj!soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/3 szklanki posiekanych suszonych śliwek 1 małe jabłko Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i ziołami. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, dodać je do suchych składników razem z śliwkami. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść
Gotuj Sam!