mące po to, aby bakalie nie opadały na dno ciasta. Wypiekane były już w starożytnym Rzymie z orzeszkami piniowymi i granatem. Mój keks jest pełen orzechów i ekologicznych suszonych owoców. Użyłam metody „na zimno”. Składniki: po 40 gram: - suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli, - kandyzowanej skórki z pomarańczy - śliwek, - żurawin - miechunki ( dałam ale nie jest konieczna)- orzechów włoskich - laskowych(...)drobno pokroić podobnie jak suszone owoce. Odsączyć na sicie bakalie, dodać orzechy i wymieszać z łyżką mąki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć w misie z cukrem na puch. Dodać żółtka dalej ucierać. Następnie dodawać mąki, mleko i wanilię. Dodać ubitą pianę. Dodać bakalie i całość delikatnie przemieszać. Przelać ciasto do formy prostokątnej i równomiernie
AZgotuj!kapusty kiszonej 25 g grzybów suszonych 1 liść laurowy 3 szt ziela angielskiego pół łyżeczki tymianku, majeranku i kminku sól, pieprz do smaku 1 mała cebula 20 g oleju Dodatkowo: kilka wędzonych śliwek (śliwki można wcześniej namoczyć w malej ilości wody) Thermomix prepisy. Tarta z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną śliwką. Wykonanie ciasta: W kubku mieszamy drożdże, cukier
Themo przepisypopularne ciasto na lato czyli ucierane z owocami. Ciasto ucierane z owocami Składniki: - 600 g owoców, u mnie to były czereśnie, śliwki i maliny - 250 g margaryny - 220 g mąki pszennej - 25 g mąki ziemniaczanej - 150 g cukru - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Przygotowanie: Owoce myjemy, suszymy, jeśli są pestkowe to usuwamy je. Żółtka oddzielamy(...)dodajemy pojedynczo żółtka cały czas ucierając. Gdy cukier będzie rozpuszczony dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą kwadratową formę. Na wierzch wykładamy owoce i pieczemy ok. 60 minut
Kulinarne życiedrożdży 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 szklanki suszonych owoców (śliwki, morele, żurawina, daktyle itp.) orzechy do dekoracji 3 migdały 1 łyżka cukru brązowego oraz suszone owoce (śliwki, zurawina i morele) do dekoracji Do misy robota wlej połowę mleka, dodaj drożdże, kilka łyżek mąki i cukier. Wymieszaj zaczyn(...)pieczenia formując równocześnie wieniec. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj ciasto rozkłóconym białkiem, przylep na górze orzechy i posyp cukrem trzcinowym. Piecz ciasto w temperaturze 180 st. C około 40 minut (do suchego patyczka). Wystudź ciasto na kratce. Górę polej rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą. Przylep owoce suszone jak kamienie szlachetne w koronie króla. Kto znajdzie w swoim kawałku
Gotuj Sam!drożdże suszone- 7 g (1 saszetka)* cukier- 1/2 szklanki* olej- 1/3 szklanki* woda ciepła- 2/3 szklankiDodatkowo:* jajko- 1 szt.* śliwki* masa marcepanowa- 120 gMąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik na 25-30 stopni i wkładam miskę z ciastem).W międzyczasie
Kraina Miodem Płynącaniezawodny przepis z zeszytu mojej Pani Teściowej :) Bardzo dobre ciasto nie tylko dla amatorów nutelli, ale dla każdego kto lubi coś na czekoladowo :) Nutellinkę możecie również przygotować w wersji bezalkoholowej, wystarczy śliwki zamoczyć w wodzie na 2 – 3 minuty, a reszta już jak w przepisie :) Składniki: 400 – 500g suszonych śliwek 250ml alkoholu (rumu, spirytusu lub wódki) 500ml śmietany(...)szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Suszone śliwki przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, a następnie wkładamy do słoika, lekko uciskamy, po czym zalewamy alkoholem, zakręcamy słój i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej tak przygotować śliwki dzień wcześniej. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier
Smakowy Rajsuszonych śliwek, morelowe i daktylowe. Ja zdecydowałam się na nadzienie z konfitur: truskawkowej, ananasowej i pomarańczowej.Składniki: 2 jajka2/3 szklanki cukru1/4 szklanki oleju1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury wg uznaniaPonieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha
Świat Ciastamleczna Heliożurawina suszona Heliodaktyle suszone Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Polać polewą lub na gorącym cieście poukładać pastylki dekoracyjne
Moje domowe kucharzeniepełen leśnych grzybów, cynamonu, śliwek, winogron, papryki i dyni. Ta ostatnia z listy właśnie dziś miała swój kuchenny debiut w kuchni tej jesieni. Krucha i mocno pomarańczowa trafiła do piekarnik razem z cebulą i garstką orzechów laskowych. Rumiana i pachnąca ziołami znalazła swoje miejsce w ramionach czosnkowego, kruchego ciasta, łapiąc po drodze do tańca kilka suszonych pomidorów i pyszną
Kuchnia w Słońcu Skąpanaspora garść suszonych śliwek + cynamon wg. uznania Sposób przygotowania: Śliwki kroimy, na mniejsze kawałki i wrzucamy na teflonową patelnię z niewielką ilością wody i cynamonem dusimy na małym ogniu, mieszając i co jakiś czas dolewając wody, aż śliwki zmiękną, a z wody stworzy się coś na kształt syropu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćliczyłam :p Składniki: pomarańcz bakalie (500g):(150g rodzynek, 150g suszonych fig, 150g daktyli, 50g suszonych śliwek) 200g odtłuszczonej mąki migdałowej łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatalowej skórka z połowy cytryny 4 jajka Sposób przygotowania: Bakalie kroimy w kostkę Tak przygotowane suszone owoce zalewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy i odstawiamy na około 10-15 minut Mąkę migdałową mieszamy(...)cynamonem i gałka Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę, na koniec dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy Dodajemy jajka do bakalii, mieszamy Na koniec wsypujemy mąkę, mieszamy Przekładamy ciasto do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska
Moja smaczna kuchniawięc pora na ponowne skorzystanie z niego i podzielenie się nim z wami. Składniki na ciasto (2 małe foremki lub jedna duża): 400g mąki 250g cukru 250g masła 8 jaj 2 łyżeczki cukru wanilinowego mieszanka bakalii lub: 100g moreli 100g fig 150g śliwek suszonych 100g orzechów włoskich 100g rodzynek 50g żurawiny 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej skórki cytrynowej
Mam apetyt na ...czekoladowy, ale taki w wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik. Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się
Kraina Miodem Płynącaoryginale bułeczki były z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne. Polecam. Przepis na 12 drożdżówek: Składniki na ciasto: 2 i 1,2 szklanki mąki 15 g suszonych drożdży 4 łyżki cukru 2/3 szklanki mleka
Na słodko lub wytrawnie