ciasto z suszonymi sliwkami - 1003 przepisów (strona:28/67)

Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 245

oraz smarowidło z syropu gruszkowo-jabłkowego (zamiast tego może być syrop daktylowy, zmiksowane namoczone daktyle lub suszone śliwki). Dodać orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć

głodny alergik
Pumpernikiel w Styczniowej Piekarni 180

zaczynu jak z pierwotnej wersji 2-bochenkowej . Dodatkowo dorzuciłam do ciasta chlebowego kakao i napar kawowy dla dodania kolorku. Chrupiącą skórkę uzyskałam poprzez posmarowanie chleba przed pieczeniem pomadą . Pumpernikiel wyszedł delikatnie słodkawy w smaku , dość zwarty i wilgotny . Wyśmienicie pasowałyby mi tu jeszcze bakalie w środku (suszona śliwka czy morela) oraz przyprawy korzenne - i przy kolejnym pieczeniu nie omieszkam(...)okazji :) Składniki na 1 dużym okrągły bochenek: ZACZYN: 15g drożdży 250ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej - typ 550, luksusowa 4 łyżki mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna CIASTO CHLEBOWE: 200g mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna 300g mąki pszennej - typ 550, luksusowa 1 łyżka kakao - czubata zaczyn 1 łyżka miodu - u mnie ciemny, gryczany 2 łyżki melasy

Grunt to przepis!
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 144

łyżka stołowa sody pół szklanki zaparzonej czarnej kawy z fusami bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd) domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach) około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej) Przepis

Cztery Fajery
Wielkanocny keks z Hortexu 226

pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g  miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu(...)masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy

Mia Cucina Sofieta
Pijana śliwka z kremem nutellowym. 362

świętach , no i kilka kilogramów więcej :) Mam dla Was pyszne ciasto kakaowe ze śliwkami moczonymi w alkoholu i kremem z Nutelli. Myślałam że nie dodam wpisu na to ciasto b o szybko znikało :) ale jakoś udało mi się ukroić jeszcze kilka kawałków.Powiem szczerze że ciasto jest dość słodkie ale komuś kto uwielbia nutellę na pewno będzie smakowało :) Zapraszam :) Składniki(...)spirytusu 450 g suszonych śliwek likier kawowy około 2.5 szklanki Polewa czekoladowa : 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Do nasączenia : 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką cukru  Blaszka duża tradycyjna, prostokątna Wykonanie : Śliwki zalać likierem tak aby były dobrze przykryte, około 2,5 szklanki, zależy jakie duże dostaniecie śliwki. Odstawić

Sama słodycz i szczypta chili
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 207

łyżka stołowa sody pół szklanki zaparzonej czarnej kawy z fusami bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd) domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach) około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej) Przepis

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Hamantaschen 227

ciasto na Rugelach, które z przepisu Moniki (klik) piekłam już niezliczoną ilość razy i które ogromnie nam smakują. Z wyborem nadzienia nie było już tak łatwo. Spośród 10 nadesłanych wersji, miałam ochotę na wszystkie! Przypomniałam sobie jednak żurawinowy post Moniki (klik) i przepiękne zdjęcia jakie w nim umieściła - zatem nadzienie żurawinowe z suszonymi wiśniami, które ja zamieniłam na suszone(...)Goldman - składniki na 4 tuziny/ 1/2 filiżanki soku z pomarańczy 1/2 filiżanki wody skórka otarta z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu  1/2 filiżanki cukru 1 filiżanka suszonych wiśni ( u mnie suszone śliwki) 1 filiżanka suszonej żurawiny 1 filiżanka rodzynek (pominęłam) opcjonalnie siekane orzechy włoskie (ok. 1 filiżanki) Wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów) przełożyć do rondelka i ustawić

KUCHARNIA
GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 161

małą dedykacją :) SKŁADNIKI: - jajko, - 1/3 szklanki trzcinowego cukru - bakalie: 3 figi , 1 duże pomelo , rodzynki królewskie, rodzynki korynckie, papaja, mango , aronia, czarna porzeczka suszona , 3 śliwki suszone , 3 mandarynki suszone , jagody inkaskie, - 3 kostki czekolady mlecznej, - orzechy, garść - 3 łyżki oleju kokosowego, - otarta skórka pomarańczy, - czaj korzenny - 2 łyżki czaju na 100 ml wody. - 4 łyżeczki powidła(...)ilość bakalii, zamieniając zwykły olej/masło na olej kokosowy, dodając skórkę pomarańczy i... oczywiście zamieniając zwykłą herbatę na czaj korzenny z Ziarenkowa. No i oczywiście MĄKA (!) w naszym wykonaniu ciasto jest owsiane - bezglutenowe. //Jeśli podwoimy ilość składników, powinno nam wyjść wysokie ciacho w keksówce 12x33 cm //Bakalii (nie licząc orzechów) wyszło nam około 1,5 szklanki WYKONANIE: Parzymy "CZAJ

Wypisz Wymaluj
Keks królewski - najlepszy! 2505

waniliowego 150 g suszonej lub wędzonej polskiej śliwki węgierki 100 g orzechów laskowych 100 g suszonych fig 100 g suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny masło do posmarowania foremek Bakalie pokroić(...)mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki foremek posmarować masłem.    Przygotować duży garnek z dopasowaną do niego wielkością dużą metalową miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody (, zagotować. Miskę postawić na garnku z gotująca się wodą

maniapieczenia
Keks 126

pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-3/4 kostki margaryny-3 jajka-łyżeczka proszku do pieczenie-6 łyżek mleka-aromat rumowy-bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki i morele,żurawiny )   Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść).Dokładamy rodzynki i żurawiny.Oprószamy mąką i mieszamy.   Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy margarynę, miksujemy.Następnie dodajemy(...)masy dodajemy bakalie i mieszamy łyżką.   Masę przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Nożem robimy nacięcie na głębokość ok. 0,5 cm ( nacięcie zapobiegnie nieregularnympęknięciom ciasta podczas pieczenia ).   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 50 minut.Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.   a oto efekt:Smacznego

Maminek kulinarny
Drożdżowe ciasto ze śliwkami 110

Drożdżowe ciasto z dodatkiem śliwek to mój stały punkt podczas sezonu na te owoce. Dość cienko rozwałkowane, ale puszyste i miękkie ciasto z gęsto ułożonymi (dachówkowo) owocami wygląda bardzo efektownie. Jeżeli trafiły się Wam bardziej kwaśne śliwki możecie po upieczeniu posypać je dodatkowo cukrem, a dla nadania ładnego połysku posmarować odrobiną dżemu morelowego. Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe(...)masła lub margaryny 380 g mąki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 50 g cukru 20 g cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko (w temperaturze pokojowej) ok. 2,5 kg śliwek (waga przed wypestkowaniem) cukier do posypania śliwek (ilość w zależności od tego czy mamy kwaśne czy słodkie śliwki) 2 łyżki dżemu morelowego (opcjonalnie) Wykonanie: Mleko podgrzewamy

MyCookBook.pl
Ciasto pijana śliwka 156

false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto pijana śliwka Składniki:  biszkopt   1 szkl. cukru   1/2 szkl. mąki pszennej   1/2 szkl. mąki ziemniaczanej   5 jajek   2 łyżki kakao   2 łyżeczki octu   1 łyżeczka proszku do pieczenia   masa ze śliwką   suszone śliwki (5 dag)   300 g masła(...)przekroić wzdłuż na pół. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać nutellę. Do do masy nutellowej dodać śliwki. Wymieszać. Pomalutku wlewać pozostały po śliwkach alkohol, cały czas mieszając. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę nutellowo-śliwkową. (Biszkopt jest dosyć wilgotny, ale jeśli lubicie bardzo mokre ciasta, można go dodatkowo nasączyć naparem z kawy). Przykryć drugim płatem ciasta. Zimną śmietankę, wraz z cukrem

Smaki Natalii
Murzynek z czekoladą i śliwką 149

Murzynek , ciasto znane chyba w każdym domu. Zawsze się udaje, zawsze smaczne. Dzisiaj propozycja nieco zmodyfikowana. ale jakże doskonała w smaku. Murzynek z kawałkami gorzkiej czekolady i suszoną śliwką. SKŁADNIKI 25 dag. margaryny; 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka małe opakowanie suszonych

W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciasteczka kakaowe (bezglutenowe) 89

łyżki śmietany 18% 2 jajka   dowolne orzechy i bakalie jako dodatek (użyłam migdałów, żurawiny i suszonych śliwek) Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Siekamy z cukrem i masłem po czym dodajemy śmietanę, żółtka i jedno białko. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie na podsypaną mąką stolnicę

Mienta blog
Chleb pszenny z otrębami owsianymi, śliwkami i żurawiną 129

łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru 380 ml wody 50 g żurawiny 70 g śliwek suszonych Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, tzn. jedną śliwkę na trzy kawałki. No i potem to już wszystko do jednej miski wrzucamy i przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Później przez kilka sekund znów wyrabiamy żeby odpowietrzyć

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania