ziaren sezamu ok. 50 ml syropu klonowego 100 g suszonych (nie wędzonych!) śliwek 20 g nerkowców Ziarna sezamu uprażyć na raty na suchej patelni. Odstawić ziarna do ostygnięcia. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić porcjami sezam np. w młynku do kawy. Do zmielonego sezamu dodać nerkowce i kawałki śliwek. Wlewać syrop klonowy do uzyskania konsystencji pozwalającej na zlepienie się(...)folią spożywczą i odstawić na kilka godzin. Kroić bardzo ostrym nożem. Dzięki zastosowaniu syropu klonowego można wykonać mniej słodki blok niż w przypadku chałwy. ----------- Podobne: Chałwa z żurawiną Wegańskie ciasto ze śliwkami Fale Dunaju ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodziecudowne maleństwa na patyczkach, to nic innego jak 'oszukane' Cake Popsy.Oszukane, bo bez ciasta, a z bakaliami, czyli samo zdrowie na patyku :) Są tak proste w przygotowaniu i tak cudownie prezentują się, że byłyby piękną ozdobą Waszego stołu czy świątecznym prezentem, nie wspominając o urodzinach czy imprezach (a zabawa sylwestrowa już tuż, tuż!) :)Gotowe w kilka minut: wystarczy(...)dzieci wystarczy pominąć rum, ozdobić kolorową posypką i uśmiech na twarzy gwarantowany!!! :)Przepis zmodyfikowany, jednakże zainspirowany z Blog Babeczka :)* migdały- 50 g** orzechy laskowe- 50 g** suszone śliwki- 1/2 szklanki* suszona żurawina- 1/2 szklanki* rum- 1 łyżka* przyprawa do piernika- 1/2 łyżeczki* czekolada deserowa- 80 g (lub mleczna/gorzka)* olej- 1 łyżka* patyczki do lizaków- opcjonalnieSuszone śliwki
Kraina Miodem Płynącaświąteczną w swojej kuchni. Nic tak nie pobudza wyobraźni o Bożym Narodzeniu, jak smak pierniczków, marcepanu lub ciasta z nutą pomarańczy. Ten czas przeważnie rozpoczynam od słodkości na Mikołajki i tak w tym roku jako pierwsze przygotowałam świąteczne pralinki znane jako śliwki w marcepanie. Mogą być znakomitym prezentem dla bliskiej osoby lub po prostu słodkim "umilaczem" w tym szczególnym miesiącu(...)dużo bardziej czuję tę magiczną atmosferę. Oczywiście, oprócz tego staram się tak nie gonić za wszystkim, znaleźć choć kilka chwil dla siebie i bliskich. Składniki na 20 sztuk: 20 suszonych śliwek 1/4 szklanki rumu + woda Marcepan*: 100g płatków migdałowych 30g erytrytolu lub ksylitolu (w ostateczności cukru) 20 ml (2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki olejku migdałowego Polewa: 100g gorzkiej czekolady
Fabryka pomysłówCiasto na niedzielę musiało być. Tematem wspólnego pieczenia była rolada .Zastanawiałam się co upiec..znalazłam w necie przepis..upiekłam ...i wyszedł zakalec...i straciłam zapał do dalszego pieczenia..na drugi dzień kupiłam wafle torfowe i zrobiłam roladę z wafli...ta udała się i była smaczna.Moja mama takie roladki robi na każde święta i jakieś imprezki i zawsze każdemu smakuje. Rolady(...)można zobaczyć u: ( uzupełnie troszkę później) 1 margaryna 2 opakowania herbatników ( u mnie także i biszkopciki) 3/4 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 2 łyżki kakao bakalie (rodzynki, orzechy, śliwki suszone) 1 opakowanie wafli Dwa wafle położyć między mokre ściereczki ,aby zrobiły się wilgotne i można było zwinąć roladę. W garnku roztopić margarynę, dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzeniemigdałów 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki suszonych owoców (pokrojonych): śliwek, fig, rodzynek, żurawiny Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie obrać ze skórki, osuszyć i zmielić malakserem - z orzechami włoskimi. (Nie muszą być zmielone idealnie(...)miksując - połączyć z jajkami. Dodać miód i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mąkę z dodatkami - a na końcu suszone owoce. (Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie czego dodać minimalną ilość mąki.) Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kulki delikatnie spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Zachować
Di gotujewydrążenie ich w taki sposób aby nie zrobić w nich dziury na wylot . Następnie do wydrążonych jabłek wsypujemy po łyżeczce startej czekolady, i układamy po 3 suszone śliwki. Brzegi jabłka smarujemy rozpuszczoną czekoladą, która została nam z serduszek. Wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na około 15 minut w zależności od wielkości jabłek -jabłka powinny się lekko(...)Dodajemy cukier puder - dolewamy roztopioną czekoladę. Mieszamy mikserem przez około 5 minut Następnie wyrabiamy w rękach masę. Na folii kładziemy masę i przykrywamy ją również folią. Następnie wałkujemy - ciasto dzięki folii nie przykleja się ani do blatu ani do wałka. Skoro chcemy zrobić spaghetti musimy masę rozwałkować bardzo cienko. Gdy uda nam się to osiągnąć, wycinamy długie cienkie
dlaSmaQDzięki uprzejmości firmy Kamis i serwisu internetowego polska-gotuje.pl mam przyjemność zaprezentować Wam danie z wykorzystaniem tejże nowości. Niedawno na rynku wyszła seria produktów "Kulinarne Inspiracje
W kuchni Karmel-itkiefekt? Zachwycający! Fit nutella – czym ją dosłodzić? Generalnie domowa nutella z daktyli jest słodka sama w sobie, ponieważ niemal wszystkie suszone owoce zawierają w sobie sporą ilość naturalnego i zdrowego cukru, skoncentrowanego w trakcie suszenia. Niemniej, za sprawą kakao ta słodycz może zostać nieco stłumiona, a tym samym dla niektórych fit nutella może stać się za mało słodka(...)rodzajem orzechów np. włoskimi, ziemnymi lub migdałami. Fit nutella – z czego jeszcze można ją zrobić? Jeśli szukasz alternatywy dla daktyli, warto sięgnąć po innego rodzaju suszone owoce. Idealnie sprawdzą się śliwki, morele, a nawet rodzynki. Dietetyczną nutellę możesz również przygotować na bazie awokado, jabłek lub bananów, chociaż w tym przypadku smak kremu może się nieco zmienić. Nie zmienia
okolicepalnika.plDzisiaj propozycja deserowa czyli sernik dla zapracowanych. Szybki w wykonaniu i wystarczy do niego tylko z jedna kostka sera.Na spód sernika użyłam sucharków z rodzynkami
Sama słodycz i szczypta chiliowoce , które doskonale regulując problemy trawienne. Więcej wartości odżywczych mają suszone śliwki i one również posiadają wiecej błonnika. Są natomiast bardziej kaloryczne niż świeże śliwki. Witamina B6 i magnez zawarte w śliwkach mają pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, natomiast potas bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Śliwki hamują przyswajanie cholesterolu, dzięki czemu działają przeciwmiażdżycowo. Warto zaopatrzyć się (zwłaszcza(...)okres jesienno – zimowy) w domowe powidła lub nalewki ze śliwek W zależności od odmiany sezon na śliwki trwa w miesiącach wrzesień – październik ale można cieszyć się nimi również późną jesienią Jak możecie wykorzystać śliwki w kuchni?? Poniżej kilka propozycji: Rustykalna ze śliwkami Granola z jogurtem i nasionami chia Ciasto drożdżowe ze śliwkami Tarta ze śliwkami i kremem mascarpone Crumble
I LOVE LIFEDomowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje
kuchnia doskiRolada: - 3 jaja - 75 g mąki 100 g cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy żółtka
SMYKWKUCHNIgotuję go namiętnie, dzieląc w koło z jogurtem i karmelizowanymi śliwkami (przepis pojawi się już w wkrótce). Dla mnie to śniadanie doskonałe, zwłaszcza, że owsianka daje nam możliwość wielu kombinacji w zależności od pory roku. Nie wszyscy jednak wiedzą, że owsiankę można zapiec w piekarniku, przypomina wtedy trochę ciasto. ale z pewnością nadaje się na śniadanie w stylu "slow" - weekend(...)orzechy. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 2 szklanki płatków owsianych 2 jaja 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego 2 jabłka 1 szklanka suszonej żurawiny 1/2 szklanki migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki masła Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni 2. Formę żaroodporną
Słodki KompromisBardzo lubię keks, chociaż na białkach robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że wyszedł delikatnie wilgotny i smaczny mimo, że trochę za długo piekłam. Ja dodałam dużo śliwek suszonych i rodzynek, dlatego jest mało kolorowy, ale oczywiście można dodać bakalie, które się najbardziej lubi. Przepis podpatrzyłam tutaj i kiedyś na pewno jeszcze do niego wrócę. Składniki(...)szklanki dowolnych bakalii lub gotowa mieszanka keksowa Przygotować bakalie, jeśli to konieczne pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną, aby nie spadły na samo dno ciasta. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukier i cały czas ubijając, aż powstanie gęsta i lśniąca piana
talerz przyjemnościpiekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc. KREM: Śliwki wypestkować i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać zmiksować blenderem przyprawiając cynamonem (ilość wg gustu(...)najlepszy jest pierwszego dnia, wtedy brzegi blatów bezowych są jeszcze chrupiące. Na drugi dzień wszystko mięknie, ale smakuje równie dobrze :) Przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , orzechy włoskie , śliwki
https:KKuchniaMniam