owoce , które doskonale regulując problemy trawienne. Więcej wartości odżywczych mają suszone śliwki i one również posiadają wiecej błonnika. Są natomiast bardziej kaloryczne niż świeże śliwki. Witamina B6 i magnez zawarte w śliwkach mają pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, natomiast potas bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Śliwki hamują przyswajanie cholesterolu, dzięki czemu działają przeciwmiażdżycowo. Warto zaopatrzyć się (zwłaszcza(...)okres jesienno – zimowy) w domowe powidła lub nalewki ze śliwek W zależności od odmiany sezon na śliwki trwa w miesiącach wrzesień – październik ale można cieszyć się nimi również późną jesienią Jak możecie wykorzystać śliwki w kuchni?? Poniżej kilka propozycji: Rustykalna ze śliwkami Granola z jogurtem i nasionami chia Ciasto drożdżowe ze śliwkami Tarta ze śliwkami i kremem mascarpone Crumble
I LOVE LIFEDomowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje
kuchnia doskiRolada: - 3 jaja - 75 g mąki 100 g cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy żółtka
SMYKWKUCHNIgotuję go namiętnie, dzieląc w koło z jogurtem i karmelizowanymi śliwkami (przepis pojawi się już w wkrótce). Dla mnie to śniadanie doskonałe, zwłaszcza, że owsianka daje nam możliwość wielu kombinacji w zależności od pory roku. Nie wszyscy jednak wiedzą, że owsiankę można zapiec w piekarniku, przypomina wtedy trochę ciasto. ale z pewnością nadaje się na śniadanie w stylu "slow" - weekend(...)orzechy. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 2 szklanki płatków owsianych 2 jaja 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego 2 jabłka 1 szklanka suszonej żurawiny 1/2 szklanki migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki masła Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni 2. Formę żaroodporną
Słodki KompromisBardzo lubię keks, chociaż na białkach robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że wyszedł delikatnie wilgotny i smaczny mimo, że trochę za długo piekłam. Ja dodałam dużo śliwek suszonych i rodzynek, dlatego jest mało kolorowy, ale oczywiście można dodać bakalie, które się najbardziej lubi. Przepis podpatrzyłam tutaj i kiedyś na pewno jeszcze do niego wrócę. Składniki(...)szklanki dowolnych bakalii lub gotowa mieszanka keksowa Przygotować bakalie, jeśli to konieczne pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną, aby nie spadły na samo dno ciasta. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukier i cały czas ubijając, aż powstanie gęsta i lśniąca piana
talerz przyjemnościpiekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc. KREM: Śliwki wypestkować i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać zmiksować blenderem przyprawiając cynamonem (ilość wg gustu(...)najlepszy jest pierwszego dnia, wtedy brzegi blatów bezowych są jeszcze chrupiące. Na drugi dzień wszystko mięknie, ale smakuje równie dobrze :) Przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , orzechy włoskie , śliwki
https:KKuchniaMniamśliwką ( przepis pochodzi z bloga Kornik w kuchni ) 700 g batatów 300 g śliwek kalifornijskich 150 g daktyli bez pestek 7 łyżek niesłodzonego kakao (+ dodatkowo do posypania) 2 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Bataty myjemy, zawijamy w folie aluminiowa i pieczemy ok godziny by były miękkie. Zostawiamy do wystudzenia. Obieramy i miksujemy na gładkie puree. Śliwki(...)malakserze na gładką pastę. Puree z ziemniaków i zmiksowane śliwki z daktylami przekładamy do miski i mieszamy do połączenia składników. Wbijamy jajka, wlewamy olej, mieszamy. Dodajemy sodę i kakao i znowu mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 20 na 30 cm, wyrównujemy wierzch wilgotną łyżką. Ciasto pieczemy 40 minut w 175 st.C. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero
Dzieje kuchennej Wiewióryskładnikami, poza śliwkami. Formę wykładamy masą do połowy. Układamy śliwki - w dużej formie w równych odstępach, a jeśli pieczemy pojedyncze ciasteczka, to do każdej foremki jedną śliwkę. Na wierzch wykładamy resztę masy. Pieczemy w 180 st. C - małe foremki ok. 25-30 minut, jedną dużą formę przez ok. 30-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe
Kucharzycadylemat, stojąc przed listą z deklaracjami kulinarnymi. Co zrobić, żeby nie było nudno i żeby nie skończyć z dwunastoma sałatkami? Oczywiście są klasyki. Bill przygotowuje ciasto marchewkowe i już tradycją jest komentowanie, że "w tym roku to mu dobre wyszło- (słodsze/ bardziej wytrawne/ delikatniejsze/ ostrzejsze/ wilgotniejsze/ bardziej puszyste)*." Kasia z sekcji germańskiej zawsze przynosi zdrowe smakołyki bez cukru. Pani Prezes(...)swojskie chapsiki. Tak mówiła moja prabacia, kiedy kroiła sobie kanapkę na kawałki wielkości jednego gryza. Jakie chapsiki układam na desce? Koniecznie tortillę z cukinią . Jakiś suszony owoc (morela, śliwka, daktyl) zawinięty w suszoną szynkę lub boczuś (jeśli to daktyle, to uwielbiam je podpiec). Czasem koreczki, coś z francuza lub coś serowego. Tegoroczne winogrona w gorgonzoli, obtoczone w podprażonych
les mirabellesŚwiąteczny czas to moment do rozważań, żegnania sporów, a jednocześnie do robienia podsumowań.Z racji tej, że to blog kulinarny, a okres świąteczny już powoli odchodzi
W kuchni Karmel-itkimąki pszennej (typ od 400 do 550) 100 g masła o temperaturze pokojowej 150 g miodu około 1 szklanki bakalii – rodzynki, orzechy, śliwki, morele, płatki migdałowe lub inne bakalie 4 jajka (rozmiar L) 120 g śmietany 12% lub 18% 60 g cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 ½ łyżeczki sody oraz około 300 g powidła około 2-3 łyżeczek przyprawy(...)łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki goździków mielonych szczypta kolendry mielonej szczypta kminku mielonego szczypta pieprzu szczypta ziela angielskiego szczypta kardamonu około 400 g dżemu lub powidła śliwkowego 100 g suszonych śliwek bez pestek 50 ml soku pomarańczowego 2 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Piernik z bakaliami
Uwaga Babcia Gotujelata udało mi się opublikować ponad 850 przepisów, a najchętniej odwiedzane przez Was przepisy to: 1) Sałatka z serkiem wiejskim 2) Cytrynówka 3) Ciasto z pianką budyniową i wiśniami 4) Ciasto bydyniowe ze śliwkami 5) Udka maślano-jogurtowe Cieszę się bardzo, że 4 lata temu zdecydowałam się założyć ten blog, bo robię to co kocham. Nie powiem, że przez(...)malinowy, dla przełamania słodkiego smaku. Tort petarda! Smakuje genialnie, ale jest dość pracochłonny - trzeba upiec dwa biszkopty, przygotować dwie masy, no i beza, której suszenie trwa 90 minut. Jednak na specjalne okazje, gdy potrzebujemy wyjątkowego ciasta, warto się trochę pomęczyć... Składniki: Biszkopt jasny: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku
Kuchnia MagdaLenysuszonych śliwek 20 g płatków migdałowych 20 g pestek dyni 20 g ziaren słonecznika 10 g sezamu łuskanego 100 g cukru trzcinowego 40 g masła 2-3 łyżki kwaśnej śmietany WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki owsiane zmielić na proszek (np. w młynku do kawy). Morele, śliwki, żurawinę i rodzynki pokroić(...)posiekać nożem. Zimne masło również pokroić nożem na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie i ziarna umieścić w misce, dodać masło, cukier trzcinowy i na początek dwie łyżki śmietany. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli będzie za suche, to dodać jeszcze śmietany. Z gotowego ciasta odrywać po kawałku wielkości śliwki, formułować w kulkę, po czym spłaszczyć i umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
Passions hobbies lifeczosnek. Dodajemy do ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, posiekany drobno tymianek, sól i pieprz. Całość ponownie mieszamy. Z ciasta wykrawamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie ciasto zlepiamy i odkładamy na deskę. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy kolejno pierogi (nie więcej niż 10-15 w jednym garnku, w zależności(...)suszu , który wyszedł obłędny. Poniżej podaję Wam krótki przepis jak go przygotować. Składniki (na 4-6 porcji, w zależności od wielkości): 500 gram suszonych owoców, w tym głównie suszonych jabłek, gruszek oraz moreli, śliwek kalifornijskich i żurawiny sok z dwóch pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki cukru trzcinowego
Mango Papaja