ciasto z suszonymi sliwkami - 1003 przepisów (strona:53/67)

Domowe batoniki musli 153

Otwieram dziś szufladę, a tam pootwierane torebki z niewykorzystanymi bakaliami. I tak sobie myślę, co by tu z tym zrobić:) Wyrzucić, nie wyrzucę, takie resztki, że ciasta z tego nie będzie i nagle olśniło mnie. Przypomniałam sobie że w programie pt: "wiem co jem i co kupuję" P. Kasia pokazała jak zrobić domowe batoniki musli. Może nie całkiem zapamiętałam przepis(...)szklanka otrębów żytnich 1 szklanka płatów kukurydzianych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki ziaren sezamu 1/2 szklanki pokrojonych śliwek suszonych 1/2 szklanki rodzynek  500 ml mleka skondensowanego Polewa: 1/2 kostki masła 1 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki wsypuję do miski i mieszam

Ciasteczkowy Potwór
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 167

Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-zloty-napar-z-imbiru   Anna Mucha: Dżem z włoskich śliwek Czas przygotowania: 3h Pozom trudności: łatwe Dżem z włoskich śliwek (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: śliwki włoskie cukier cynamon Sposób przygotowania: Przygotuj garnek z grubym dnem, słoiczki z zakrętkami. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w cząstki i wrzucamy(...)ogniu smażymy śliwki, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy cukier – ilość zależy od własnych preferencji. Dla podkreślenia smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło

WojnaNaSmaki.pl
"Chleba naszego poprzedniego..." 150

drożdży - 2-3 łyżeczki soli - łyżka miodu - ok. 40 g włoskich orzechów (nie są niezbędne) - tu można poszaleć, dodać na przykład ok.100-150 g dowolnych ziaren, można kombinować z rodzynkami, śliwką suszona itd. itp., możliwości tyle ile fantazji w Was.   Zacząć można dwojako, albo na przygotowaną w naczyniu mąkę wkruszyć drożdże i następnie dodać pozostałe składniki, albo zacząć(...)zimnego piekarnika naczynie, w którym będę piekła chleb. Musi mieć pokrywkę. Idealne jest naczynie żeliwne, ale uda się też w zwykłym naczyniu żaroodpornym. Kiedy piec się rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem. Stosuję wówczas zamiast drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu.  Obsypuję stolnicę mąką

I tu będę miała takie te
Gorąca czekolada bakaliowa 218

4ta czekoladowa propozycja to idealnie gęsta i kremowa czekolada ze zdrowymi bakaliowymi dodatkami. Dzisiejsza czekolada w odróżnieniu od propozycji ze śliwką i cynamonem jest mniej gęsta

Kuchnia PROzdrowotna
Gulasz z dzika 247

Dziczyzna jest pyszna! Ostatnio jest bardzo modna  więc mamy okazję spróbować ją w różnych restauracjach ale również możemy kupić ją w dobrych

Niezły Młynek
Karczek na wyjątkowe okazje - SOKOŁÓW 78

Składniki: 1.7 kg mięsa - Karczek Sokołów 200 g suszonych śliwek 200 g suszonych moreli 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 3 łyżki miodu 3 łyżki musztardy grillowej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki białego wina wytrawnego 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki wegety 8 ziarenek owoców jałowca 1 szklanka(...)godzinie i 30 minutach zmniejszyłam temperaturę na 150 stopni. Do pieczenia wybrałam blaszkę, której zazwyczaj używa się do pieczenia ciast typu rolada.  Smacznego

ClauditteMissCooking
Batony bakaliowe Vitanella – Biedronka 264

Kolejna nowość na rynku słodkości! W Biedronce dostępne są batoniki bakaliowe w trzech ciekawych smakach. Na pierwszy rzut oka wyglądają fit i zdrowo ale czy na

Candy Pandas
KOMPOT WIGILIJNY 157

Fotka zksiążki  POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE WYDAWNICTWO DOLNOŚLĄSKIE WROCŁAW 2001 W Wigilijny poranek to właśnie zapcha gotującego się kompotu z suszonych owoców dobiegający z

RAROSSA
CIASTO PIJANA ŚLIWKA 144

pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Krem czekoladowo śliwkowy: 50-80g suszonych śliwek 100ml wódki 300g miękkiego masła 250g kremu typu nutella Dzień wcześniej ,wieczorem śliwki   zalewamy wódką, odstawiamy Warstwa   śmietanowa: 500ml śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki   cukru pudru 2 śmietan-fix  Schłodzoną(...)Krem śliwkowy: masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy krem typu nutella oraz śliwki które dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy alkoholem( ja je zblędowałam ale można je też posiekać jeżeli lubicie większe kawałki) ,na sam koniec wlewamy powoli alkohol w którym były moczone śliwki, mieszamy Wykonanie: zimny biszkopt przecinamy , tworząc dwa blaty pierwszy blat nasączamy   ponczem , następnie wykładamy na niego

Słodkie zapomnienie
Świąteczny sernik z suszonymi śliwkami 131

łyżki przyprawy do piernika Na stolnicę przesiać mąkę, uformować z niej kopczyk. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem posiekać. Zagnieść jednolite , gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłożyć dno tortownicy. Masa serowa 1 kg białego sera 6 dużych jajek 3/4 kostki masła 25 dag cukru pudru łyżka mąki krupczatki szczypta proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy olejek(...)Gotową masę wyłożyć na spód w tortownicy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piec godzinę.  Wierzch sernika 3 - 4 łyżki masy kajmakowej 200 - 250 g suszonych śliwek kalifornijskich łyżka mleka czekolada gorzka Na upieczony, wystudzony sernik wyłożyć masę kajmakową. Przed jej wyłożeniem można odciąć spieczone brzegi sernika. Śliwki pokroić w mniejsze kawałki, porozkładać na masie kajmakowej

Kuchenne aromaty
Batoniki owsiane 158

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mój Wilgotny Piernik Z Powidłami 117

Piekę go już któryś rok z rzędu i jest on numerem jeden w śród pierników w naszym domu. Mokry, wilgotny, z bakaliami, wyraźnie piernikowy. Przełożony lekko

Gotowanie...to proste !
Murzynek a'la tort. 170

Dzisiaj na blogu alternatywa dla tych, którzy szczególnie nie przepadają za tradycyjnym tortem. Zamiast masy - domowy dżem truskawkowy, a wszystko oblane polewą czekoladową. Całość wieńczy zagadkowy

W kuchennym oknie Ewy
Batoniki owsiane pełne zdrowia 167

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Comber z królika z sosem śliwkowym 160

Witajcie!, dziś obiadowo... ale w odsłonie FIT.  Będzie to lekki i odżywczy obiad idealny na gorące dni. Mięso z królika jest bogate w aminokwasy, nienasycone

Kuchnia PROzdrowotna