łyżki przyprawy do piernika Na stolnicę przesiać mąkę, uformować z niej kopczyk. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem posiekać. Zagnieść jednolite , gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłożyć dno tortownicy. Masa serowa 1 kg białego sera 6 dużych jajek 3/4 kostki masła 25 dag cukru pudru łyżka mąki krupczatki szczypta proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy olejek(...)Gotową masę wyłożyć na spód w tortownicy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piec godzinę. Wierzch sernika 3 - 4 łyżki masy kajmakowej 200 - 250 g suszonych śliwek kalifornijskich łyżka mleka czekolada gorzka Na upieczony, wystudzony sernik wyłożyć masę kajmakową. Przed jej wyłożeniem można odciąć spieczone brzegi sernika. Śliwki pokroić w mniejsze kawałki, porozkładać na masie kajmakowej
Kuchenne aromatyPożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPiekę go już któryś rok z rzędu i jest on numerem jeden w śród pierników w naszym domu. Mokry, wilgotny, z bakaliami, wyraźnie piernikowy. Przełożony lekko
Gotowanie...to proste !Dzisiaj na blogu alternatywa dla tych, którzy szczególnie nie przepadają za tradycyjnym tortem. Zamiast masy - domowy dżem truskawkowy, a wszystko oblane polewą czekoladową. Całość wieńczy zagadkowy
W kuchennym oknie EwyPożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitajcie!, dziś obiadowo... ale w odsłonie FIT. Będzie to lekki i odżywczy obiad idealny na gorące dni. Mięso z królika jest bogate w aminokwasy, nienasycone
Kuchnia PROzdrowotnawidelcem, na wierzchu rozsmarować mąkę ziemniaczaną - na cieście skórką do dołu ułożyć koło siebie ćwiartki lub połówki śliwek, lekko dociskając - ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 20-30 minut do lekkiego zrumienienia - pod koniec czasu pieczenia się ciasta kruchego rozpocząć przygotowywanie bezy - białka ubić na sztywno - gdy piana z białek jest wystarczająco sztywna, rozpocząć dodawanie cukru(...)się składników - na podpieczone ciasto od razu (beza nie może stać) wyłożyć masę, rozsmarować, łyżeczką wyciągając wyższe czubki - temperaturę zmniejszyć do 160-170 stopni, ciasto wstawić i piec kolejne 20-30 minut lub do zrumienienia się bezy - jeśli beza nie jest jeszcze wystarczająco zrumieniona lub sucha, można zmniejszyć temperaturę do 100-120 stopni i suszyć do momentu uzyskania zadowalającego efektu
Smakołyki Berenikigrudnia okrzepły zaczyn będzie nadawał się do wypieczenia. Nie warto zostawiać pieczenia na ostatnią chwilę. Świeżo upieczone ciasto jest bardzo twarde, a jego jedzenie nie sprawi nikomu przyjemności. Część ciasta tradycyjnie już odkładam do przygotowania Moczki , która dzięki niemu nabiera niepowtarzalnego smaku. 2. Barszcz czerwony Trudno mi wyobrazić sobie święta Bożego(...)przed wigilią) Nie potrafię wyobrazić sobie wigilii bez tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Sekretem tego prostego napoju są dobrej jakości suszone owoce, które nadadzą mu wyrazistego, lekko wytrawnego smaku i aromatu dymnego. Jego sercem są oczywiście śliwki i jabłka. Rok rocznie odkładam niewielką porcję tego napoju do przygotowania moczki. Kompot
kuron.com.pl"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familiant, miał jedyne dziecię, Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano
kgwjanczewoMiniaturowe pączki z suszoną śliwką to prawdziwa uczta dla podniebienia dla wielbicieli słodkości i drożdżowych specjałów, znakomita propozycja na zbliżający się tłusty czwartek a także pyszna i prosta w przygotowaniu słodka przekąska. składniki na 30 sztuk 500 g mąki pszennej 40 g drożdży szklanka ciepłego mleka 2 łyżki roztopionego masła 1/4 szklanki cukru kryształu kieliszek rumu 2 żółtka(...)szczypta soli 30 śliwek kalifornijskich olej do smażenia cukier puder przepis Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę a następnie robimy w niej zagłębienie. W mniejszej misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, całość łączymy z mlekiem oraz łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn wlewamy do zagłębienia w mące, miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy
Smakowite DaniaIdealne ciasto na niedzielę i każdy inny dzień. Kruche, lekkie, słodkie...czego chcieć więcej? Ciasto w zdrowej wersji każdemu poprawi humor i umili dzień. Moje dziecko prosiło o kilka dokładek, na początku słowami: "Mogę jeszcze mały kawałek?", a później - "Mogę jeszcze WIELKI kawałek?". Smakowało nie tylko jej, ale i każdemu w rodzinie. Obiecuję, że niewiele się przy(...)śliwek ( następnym razem podwoję ilość owoców ). ciasto: 200g mąki kokosowej, 130g oleju kokosowego, 1 "jajko" z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia plus 3 łyżki wody), 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia. Wykonanie: Mąkę gryczaną, amarantusową i sól mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy i uganiatamy ciasto. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wylepiamy ciastem okrągłą formę
Jeść, by żyć w zdrowiuwodę i wyrabiać ciasto drewnianą łyżką. Wody należy dolać tyle, by ciasto dawało się wyrabiać łyżką. Nie trzeba go zbytnio wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Po ok. 6-7 godzinach Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Do miski z ciastem dodać pomidory połamane(...)kawałki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (pod przykryciem) do wyrośnięcia na ok. godzinę-dwie. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia. ----- Podobne: Chleb marchwiowy na zakwasie Chleb wileński ze śliwkami i żurawiną Chleb z jagodami goji i rozmarynem
Weekendy w domu i ogrodziecytryny Wierzch. 100g dżemu z czarnej porzeczki 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.Z części ciasta zrobić ozdobne wałeczki.Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół(...)250g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka jogurtu Wierzch. 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 7 śliwek świeżych lub mrożonych 1 łyżka cukru 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich orzechy włoskie orzechy laskowe migdały Wykonanie. Masło stopić, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Śliwki rozgotować
Kulinarny karnet ChristopheraŚwięta Bożego Narodzenia nieodzownie łączą się ze słodkimi przysmakami. To o tej porze roku śliwki w czekoladzie smakują najbardziej. Cukierki te od czasów dzieciństwa są już
Bon appetit mon amieHej!, skoro zima to i banan wraca do łask :). To jedno z najbardziej odżywczych owoców. Jest bardzo uniwersalne, bo można nim zastąpić śniadanie a jednocześnie świetnie
Kuchnia PROzdrowotna