ciasto z suszonymi sliwkami - 1003 przepisów (strona:61/67)

Domowa korzenna przyprawa do piernika 140

romantyczna miłość w scenerii garów, typ nauczył mnie technik, smaków i posługiwania się nożem. Nauczył mnie również, że ważne jest doprawienie, że przyprawy to nie tylko sól, pieprz i suszone zioła. Na zerwaniu związku wyszłam lepiej niż większość koleżanek, po złamanym sercu została mi fascynacja przyprawami, podczas gdy koleżankom zostawały dzieci i kredyty na mieszkania. Pewnie niektórzy(...)kimś podzielić. Ja swoją przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce

ladykitchen
Francuskie makaroniki czekoladowe – podejście pierwsze 157

potraw/wypieków z bloga Basi. Rzuciłem szybko okiem i znalazłem coś co baaaardzo lubię czyli makaroniki wiec mogłem zacząć działać Składniki na czekoladowe francuskie makaroniki są następujące:   Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek (podobno bardzo ważne) - 250 g cukru pudru - 25 g kakao - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki - 150 g czekolady (50% kakao(...)grzałki były włączone od góry i dołu – bez termoobiegu). Po 18 minutach druga blacha makaroników wyglądała niestety ciut gorzej niż pierwsza – niższe i takie pomarszczone jak suszone śliwki Nie wiem czy to wina położenia blachy czy też tego że dłużej „czekały” na wypiek niż pierwsze. Byłem trochę zawiedziony, ale stwierdziłem że trzeba dokończyć „dzieło

Kuchenne Wariacje
Co zamiast słodyczy? Pomysły na słodkości dla dzieci 83

żucia? Suszone śliwki! Bakalie, takie jak suszone śliwki czy morele mają właściwości podobne do rozpuszczalnej gumy do żucia. Dodatkowo mają niesamowicie dużo cennych właściwości! Morele zawierają m.in. beta-karoten, który działa przeciwnowotworowo, wspomaga odporność i do tego dobrze działa na wzrok. Warto zwrócić uwagę na kolor kupowanych moreli suszonych: te suszone w sposób naturalny mają kolor(...)ciemnobrązony. Morele siarkowane mają atrakcyjny, pomarańczowy kolor. Zdrowsze i bardziej ekologiczne są morele niesiarkowane . Nie polecam natomiast zastępowania słodyczy suszoną żurawiną, powszechnie dostępną w sklepach. To dlatego, że zawiera ona ogromne ilości cukru! Jeśli już kupujemy żurawinę, to wybierajmy wersję niesłodzoną. Na koniec dla przypomnienia dodam, że choć bakalie to zdrowa przekąska, to jednak są dość kaloryczne, więc

Wiszniówka
Tort czekoladowy z owocową nutą 229

Szukasz tortu na wyjątkową okazję? Sięgnij po ten doskonały przepis i zaskocz wszystkich gości smakiem oraz niebanalnym wyglądem :) Upiecz 3 biszkopty z tych przepisów: Idealny biszkopt

Kulinarna (nie)codzienność
Walentynkowe ciastka owsiane z fasolą i czekoladą 199

Świat doczekał się wielu pięknych wierszy o miłości, dla mnie najpiękniejsze słowa to: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions

Bon Appetit Małgorzaty
Smalec z białej fasoli 106

Smalec z białej fasoli wegetariańska pasta z fasoli i jabłek Smalec z białej fasoli z jabłkiem i czarnym czosnkiem wyglądem i smakiem bardzo przypomina tradycyjny smalec

Cztery Fajery
Pudding z chałki i zaproszenie do obejrzenia filmu z Marcinem Dorocińskim 194

mleka 200 ml śmietanki 36% (ewentualnie 30%) 2 łyzki cukru waniliowego 50 ml rumu 1 łyżka brązowego cukru do obsypania przed pieczeniem Chałkę pokruszyć i zalać mlekiem. Odstawić aż ciasto wchłonie w miarę równomiernie mleko. Śmietankę roztrzepać z jajkami, cukrem waniliowym i rumem. Całość wlać do namoczonej chałki. Lekko przemieszać i przełożyć do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy(...)zaangażowania logistycznego. Co za tym idzie, produkty nie przejeżdżają/przelatują wiele kilometrów. Często dowożone są z sąsiedztwa przez niewielkie busy lub odbieramy je sami. Czy jabłka, gruszki i śliwki z sady pana Stasia są gorsze od bananów i pomarańczy z...nie wiadomo skąd? Nie trzeba zresztą aż tak daleko sięgać. Wystarczy przyjrzeć się ofercie własnie jabłek. Bardzo często pochodzą

Codzienna kuchnia niecodzienna
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 208

CIASTO (10 min) Drożdże rozkruszamy w misce, dosypujemy szczyptę cukru i ucieramy do powstania płynnej masy. Dolewamy do tego letniej wody (nie może być zbyt ciepła bo zabije drożdże, ok. 30-35 stopni C), mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy wszystko widelcem, a następnie dokładnie ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji przez ok. 5 min. Na początku ciasto może(...)dół. 5. FORMOWANIE TARTY (10 min) Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy je, aby pozbyć się powietrza i rozwałkowujemy na wielkość odpowiadającą średnicy formy do pieczenia. Tarta nie musi być okrągła, możecie użyć też prostokątnej blaszki. Formę smarujemy oliwą, nakładamy rozwałkowane ciasto i formujemy brzeg na około 2 cm wysokości. Uważajcie, aby ciasto nie miało żadnych dziurek, inaczej zalewa

Nerds Kitchen
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 189

dacie). :) SKŁADNIKI:- Bakalie, 600-700g  (U nas: orzechy mielone, mango, papaja, śliwki suszone, mandarynki kandyzowane, wiśnie kandyzowane, aronia suszona, czarna porzeczka suszona, rodzynki sułtańskie, rodzynki korynckie, mieszanka keksowa, skórka pomarańczowa, pomelo, dzika róża suszona, czarny bez suszony, orzechy makadamia, figi, jagody inkaskie, migdały płatki, migdały mielone), - Jajka kurze, 3 lub przepiórcze(...)termoobieg), przez około 30 minut.Pewnie większość z tych bakalii jest dobrze znana, ale część zasługuje na kilka słów uznania, bo smak jest po prostu nieziemski!!! :) JAGODY INKASKIE - "suszone na słońcu, niesiarkowane. Zwane również miechunką jadalną, physalis lub złotymi jagodami są cenione za swoje właściwości prozdrowotne w kulturach południowoamerykańskich od tysięcy lat. Dzięki swojemu unikalnemu słodko-cierpkiemu smakowi

Wypisz Wymaluj
Jak przygotować grilla 180

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak przygotować grilla 158

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Cztery Fajery
Dania na grilla - 5 pomysłów (poradnik - czyszczenie i konserwacja grilla) 112

Wiosna coraz bliżej - to oznacza, że niedługo rozpocznie się sezon grillowy.  My nie mogliśmy się już powstrzymać i w ostatnią niedzielę urządziliśmy sobie ucztę grillową

Kuchnia MagdaLeny
6 moich sprawdzonych sposobów na wzmacnianie odporności poprzez dietę 82

które oprócz cukru dostarczają również jakiejś wartości odżywczej np. czekolada dostarcza magnez, domowe drożdżowe ciasto to bogactwo witamin z grupy B, domowe lody mleczne zawierają wapń, a ciasteczka owsiane to źródło błonnika, który usprawnia pracę jelit. W tym miejscu muszę koniecznie Wam polecić ulubione ciasto owsiane całej naszej rodziny. Przepis znajdziecie TUTAJ. Podaję warzywa w różnych kolorach Dzieci często mają(...)znam ten ból!). Dodam, że syrop ma przyjemny, intensywnie owocowy smak, więc moim dzieciom smakuje. Syrop można kupić TUTAJ. Chrupiemy pestki, nasiona, orzechy i suszone owoce Pestki słonecznika, dyni, suszone morele, śliwki czy siemię lniane to produkty, których dzieciom nie żałuję. Zwłaszcza pestki idealnie wpisują się w rolę chrupiącej przekąski, gdy dzieci szukają czegoś “na ząb” po szkole

Wiszniówka
Kuchnia gruzińska 329

niebo w gębie.Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnięAdżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko(...)orzechów włoskichSosyW Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki z dodatkiem czosnku, orzechów, ziół i przypraw. Ostro-słodki sos tkemali jest natomiast robiony z czerwonych śliwek, chili i przypraw. Świetnie komponują się z mięsami. Mi do gustu szczególnie przypadła Adżika, choć tkemali też miał przy stole wielu smakoszy. Adżika - pasta z papryki oraz tkemali

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania