mąki tortowej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 25 dag cukru • 3 jajka • 0,5 szklanki mleka • 10 dag masła • bakalie(śliwki suszone, żurawina, orzechy) Sposób przygotowania: 1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mleko. 2. Do ciasta wlać rozpuszczone przestudzone masło. 3. Dodać bakalie. 4. Ponownie wymieszać. 5. Przełożyć do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, któy
W mojej kuchnibłędach :) MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE przepis autorski // blacha 28x24cm ; 10 kawałków Kruche ciasto: ~125g mąki pszennej ~125g mąki pszennej razowej typ 2000 ~100g margaryny ~3 łyżki fruktozy / 6 łyżek cukru ~pół łyżeczki proszku do piecznia jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić' można dodać 2-3 łyżki wody Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć(...)folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5h. Krem śliwkowo-czekoladowy: ~200g suszonych śliwek, bez pestek ~szklanka wrzącej wody ~dwie czubate łyżeczki kakao ~2-3 łyżki fruktozy / 4-6 łyżek cukru ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Śliwki zalać na noc* wrzącą wodą. Następnego dnia przełożyć je do miksera i zmiksować na gładką masę razem z wodą w której
chili & sugarHejka! Dzisiaj niedziela, pełna smaku i aromatu. Co powiecie na pachnące, aromatyczne i słodkawe ciasto z bakaliami. Tak więc zaczynamy! Na ciasto potrzebne będą nam: 750 g płatków owsianych 100 g otrębów pszennych 50 g suszonych śliwek 100 - 150 g suszonej żurawiny 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii 6 łyżek cukru (kryształ(...)białko będzie sztywne dodajemy kolejno: żółtka, otręby, płatki owsiane, mleko, bakalie, miód i cukier waniliowy lub wnętrze laski wanilii. Łatwiej będzie Wam mieszać wszystko podczas dodawania kolejnych składników. Ciasto powinno teraz chwilę odpocząć, żeby płatki namiękły od mleka, przemieszajcie je więc kilka razy i odstawcie na jakieś 20-30 minut. Blachę trzeba wysmarować masłem, w tak przygotowaną blaszkę wykładamy nasze
Kuba Gotujeminut.2. Śliwki namoczyć-najlepiej dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej- w rumie lub w wodzie. Następnie namoczone śliwki podgrzewać, w małym rondelku razem z rumem/wodą, na małym ogniu kilka minut, aż się lekko podgrzeją. Jeszcze ciepłe dobrze zmiksować. Przestudzić.3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze zmiksowanymi śliwkami.4. Do miski włożyć zmiksowane śliwki z czekoladą, serek(...)ziemniaczaną, cynamon, przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą czekoladową… Smacznego Post Sernik czekoladowy ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plKruche ciasto z owocami to świetna propozycja na popołudniowy deser do kawy. Sprawdzony przepis na kruche ciasto, po który zawsze sięgam gdy chcę podać szybkie ciasto z owocami. Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, nawet te z puszki. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem sezonowych, wyczekanych owoców, jak np. truskawki, śliwki, morele, brzoskwinie czy agrest. Kruche ciasto z owocami SKŁADNIKI(...)żółtka 1 łyżka śmietany 18% 700 g śliwek Uwagi do przepisu: Kruche ciasto z owocami upiekłam w formie o wymiarach: 20 x 25 cm. Do ciasta możesz użyć dowolnych świeżych owoców, nawet mieszanki, np. pół na pół moreli i śliwek. Ciekawym połączeniem będą kawałki gruszek z dodatkiem jabłek i garści rodzynek lub suszonej żurawiny. PRZYGOTOWANIE: Wymieszaj w misce mąkę
Zasmakuj Kuchnigorzkiej • 6 łyżek mleka Dekoracja: • bakalie: skórka pomarańczowa oraz morele, orzechy i suszone śliwki Sposób przygotowania: 1. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. 2. Dodać mąkę i kakao, wymieszać, aż do powstania kruszonki. 3. Kruszonkę zagnieść, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. 4. Formę o wymiarach(...)pieczenia. Ciastem wylepić spód i ok. 1 cm boków. 5. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 6. Masę kajmakową podgrzać w gorącej wodzie, bez wyjmowania z puszki. 7. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i mlekiem. 8. Masę wyłożyć na upieczony spód. 9. Udekorować smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami i suszonymi śliwkami
W mojej kuchniFOCACCIA ALLA GENOVESE TUTAJ Ten przpis został zmodyfikowany odpowiednio, gdyż dodałam do ciasta mieszankę ziaren od Ziarenkowo Słoneczne Pola. I z tymi ziarnami ją upiekłam. Odjęłam grubej soli po wierzchu i rozmarynu nie dałam. Nadziałam ją wędliną sojową Polsoja. Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami to urozmaicona śliwkami propozycja zastąpienia mięsnych wędlin lżejszym, bogatym w białko i wapń
Z Kuchni Do Kuchniszklanka amarantusa ekspandowanego 120 g suszonych śliwek szklanka jagód goji łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki mleka owsianego 3 kiwi WYKONANIE: Śliwki moczymy 8 min w ciepłej wodzie, odcedzamy i blendujemy z dwiema szklankami gryki i mlekiem owsianym. Do zblendowanych składników dodajemy pozostałą szklankę gryki, jagody goji,amarantus i cynamon, całość ponownie blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy na papier do pieczenia, ugniatamy
healthy dreamsprzeszkadza możecie do przygotowania użyć mąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić przyprawą do piernika, dodać inne bakalie np. suszone śliwki, żurawinę itp. nie przesadzając oczywiście z ich ilością (łącznie max 1-1,5 szklanki bakalii), a u pieczone ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać dowolną polewą lub podać z marchewką karmelizowaną na miodzie i soku pomarańczowym
SzczyptaSmaQSKŁADNIKI Kruche ciasto 300 g m ą ki 200 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie 100 g migdałów bez sk ó rki 100 g łuskanych orzech ó w włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek(...)żurawinę, drobno pokrojone figi, daktyle, suszone śliwki oraz morele. Całość dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia. Po ł owę kruchego ciasta rozwałkujemy na grubość
La grande e la piccola cuocabyły w nim tylko rodzynki ale co to za keks bez śliwek, moreli i innych suszonych pyszności więc ja musiała je dodać! Polecam spróbowania bo naprawę bardzo dobry. Ale jak dla mnie to nie pyszny Dodatkowo pomyślałam, że napiszę kilka rad dla ludzi którym nie wychodzą ciasta. Oto one: 1. Ciasto mikserujemy zawsze w jedną stronę np zgodnie(...)cukru * 120 g miodu ( wg to trochę za dużo jest okropnie słodki) * 5 łyżeczek masła * 5 jajek * 200 g rodzynek ( ja dałam garść rodzynek, plus pokrojone 4 suszone morele,suszone śliwki, kilka ananasów kandyzowanych i 3 daktyle) * 1 łyżka octu * 1 łyżka cynamonu * 1 cukier wanilinowy * szczypta soli Do dzieła!!! jaja, miód, masło, cukier, sól, wymieszać i ubić
sierotka maRysia w kuchnibiałek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny ¾ szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, suszona morela, suszona śliwka, daktyle) Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, dodać do białek szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier ciągle mieszając. Podgrzać mleko(...)białkami. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i wszystko zmiksować. Bakalie pokroić w grubą kostkę i wymieszać łyżką z ciastem. Formę keksową (forma 12 x 20 cm – może być większa) wysmarować tłuszczem i piec 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Krok po kroku: 1. Ubić pianę
KuchniaWeDwoje.plCiasto wykonane na specjalne zamówienie mojego męża, który uwielbia zarówno sernik, jak i suszone śliwki. Łaciaty sernik z suszonymi śliwkami Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytypomadą i bakaliami , moja tegoroczna propozycja to Wielkanocne babeczki z czekoladą i migdałami, w ich środku ukryta jest suszona śliwka wcześniej namoczona w rumie. Wielkanocne babeczki z czekoladą i migdałami są bardzo delikatne i kruche, z tego ciasta można też przygotować ciasteczka wielkanocne czy ekspresowe mazurki . Przepis na 24 Babeczki z czekoladą i migdałami:. Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków.ciasto na pierogi:ok. 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowośliwki wędzone suszone Skworcu1 łyżka brązowego cukru2(...)masło i śmietanę. Nastęnie dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy na kilkanaście minut, przykryjcie talerzykiem lub ściereczką.W tym czasie przygotowujemy nasze wędzone sliwki. Wsypujemy do miseczki i dosypujemy cukru,obtaczamy dokładnie w cukrze.Teraz rozwałkowujemy dość cienko ciasto.Wycinamy szklaną kółka.Nakładamy do środka naszą śliwkę i dobrze zaklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie
Z Kuchni Do Kuchni